PDA

Zobacz pełną wersję : Wybierak D500 i jego asymetria

Fotowentura
29-07-2018, 07:41
Użytkownicy D500, zauważyliście asymetrię multiselectora?
W dół oraz (zwłaszcza) w prawo przyciski chodzą bardzo miękko (acz sprawnie), natomiast lewo i góra bardziej twardo, skokowo.
Cały wybierak nie jest też w jednej płaszczyźnie z obudową, a jest delikatnie „przechylony” właśnie w prawo i dół. Potwierdzają to też wyraźnie zdjęcia korpusu online (widoki górnej ścianki, na których widać wystający wybierak).

Zupełnie mi to nie przeszkadza, ale zastanawiam się z czego to wynika. Miękkie i może nieco nierówne działanie kierunków (mam porównanie z D5600 żony) mogę wytłumaczyć uszczelnieniem, zresztą większość przycisków działa miękko (acz poprawnie i przyjemnie), ale to delikatne „przechylenie” jest zastanawiające. Chętnie bym się dowiedział z czego wynika, bo raczej trudno to wytłumaczyć ergonomią „pod kciuk” ;)

Fotowentura
03-08-2018, 18:06
Ahoj! Czyżby nikt na forum nie miał D500? No ja wiem, że to flagowiec, ale chyba nie aż tak elitarny:) Niechaj da dobra dusza znać czy u Was zjawisko jest zauważalne, bo niby nic takiego, a spać po nocach nie mogę...;)

Piechu
03-08-2018, 18:21
Czytałem Twój temat już pierwszego dnia ale uznałem, że problem jest z tych zabawno-absurdalnych i nie bardzo chciało mi się sprawdzać i odpisywać. Pewnie wielu zareagowało tak samo [emoji4] Aby jednak uspokoić Twe skołatane nerwy informuję, że w moim egzemplarzu przycisk wygląda i działa tak jak u Ciebie [emoji16]

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Fotowentura
03-08-2018, 19:03
Czytałem Twój temat już pierwszego dnia ale uznałem, że problem jest z tych zabawno-absurdalnych i nie bardzo chciało mi się sprawdzać i odpisywać. Pewnie wielu zareagowało tak samo [emoji4] Aby jednak uspokoić Twe skołatane nerwy informuję, że w moim egzemplarzu przycisk wygląda i działa tak jak u Ciebie [emoji16]

Zabawno-absurdalny, czy nie - nie można tak było od razu?! ;)

Dzięki Ci! Przywracasz mi sen, dobry człowieku:)