PDA

Zobacz pełną wersję : [ Lotnicze ] F-35 (Royal International Air Tattoo - Fairford 13 VII 2018)

Yanis
28-07-2018, 19:03
Był piątek 13-go, więc to nie mogło pójść zbyt gładko. Skwar, a tym samym termika, jakoś nie bardzo pasujące do stereotypu brytyjskiej pogody, spowodowały, że większość fotek poszło do kosza. A z tym, co zostało, też poszaleć zbytnio się nie dało. Jedynie "efekty atmosferyczne" na płatowcach o poranku ratowały sytuację w momencie, gdy na niebie panowała jednolita niebieskość. Na szczęście F-35 załapał się tego dnia na dobre dla fotografii warunki (duża wilgotność powietrza) co zaowocowało w sumie ciekawymi kadrami.
Ja tą maszyną raczej się nie zachwycałem. Nie traktowałem jej jako "atrakcji" w kontekście tego wyjazdu. Fajnie, że tak mocno pozytywnie mnie ten Amerykaniec zaskoczył. Dużo więcej dynamiki w porównaniu do pamiętnych pokazów w Holandii, gdzie miałem okazję ujrzeć te maszyny po raz pierwszy.

Wszystko robione poczciwym 5-kilogramowym klockiem N600VR z podpiętym TC 1.4 III. Wszystko podpięte do D810.

1.
12082

2.
12083

3.
12084

4.
12085

5.
12086

Frodo
28-07-2018, 19:14
Bardzo ładnie Yanis, dobra robota.
Gratuluję kadrów.
Osobiście moim faworytem jest 3 i 4.

Obrazek2000
28-07-2018, 19:19
1, 2 i 3 mi się podobają. Ale dwójeczka wyszła przekozak. Takie ujęcia to ja bardzo lubię!

ManiakPL
28-07-2018, 20:43
1 i 3 super :)

OjTam
28-07-2018, 20:57
Wszyscy piszą "super", "dobra robota", "się mi podoba" i " przekozak".
Ale żeby ktoś któreś zgłosił TU (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=290093), to nie.

I teraz takie pytanie co do samego F-35. Drodzy spotterzy, macie może zdjęcia wersji B lub C?

Przemekkk666
29-07-2018, 11:05
Ja za Frodo, choć na 4 dziwnie trochę mi wygląda tak odwrócony - ale co kto lubi :)

Drodzy spotterzy

Tylko bez takich określeń proszę ;) Ja nawet nie wiem czym te modele się od siebie różnią ale chyba nie wizualnie nie ma wielkich różnic.

Pawel92
29-07-2018, 12:03
Latały dwa w wersjach 35A (US) i 35B (GB). Nie jestem w stanie odróżnić zewnętrznie. W sobotę jeden z nich najpierw sobie polatał we wszystkie strony, a potem się zatrzymał (w powietrzu) przed główna trybuną, pokręcił się dookoła własnej osi i...odleciał. Musiał być 35B.

Borat1979
29-07-2018, 12:28
Wersję B można odróżnić po po hamulcu aerodynamicznym na górze, otwieranej klapie wlotu powietrza.

12106

12105

12107

OjTam
29-07-2018, 12:33
Ja za Frodo, choć na 4 dziwnie trochę mi wygląda tak odwrócony - ale co kto lubi :)

Tylko bez takich określeń proszę ;) Ja nawet nie wiem czym te modele się od siebie różnią ale chyba nie wizualnie nie ma wielkich różnic.

Latały dwa w wersjach 35A (US) i 35B (GB). Nie jestem w stanie odróżnić zewnętrznie. W sobotę jeden z nich najpierw sobie polatał we wszystkie strony, a potem się zatrzymał (w powietrzu) przed główna trybuną, pokręcił się dookoła własnej osi i...odleciał. Musiał być 35B.

Z F-35 tylko wersja B może w powietrzu zawisnąć. ;)
A C? Ma powiększone, składane skrzydła, więc powierzchnie sterowe (klapolotki?) są rozdzielone.

Yanis
29-07-2018, 12:54
Dzięki za wszystkie uwagi :)

Przemek - jako, że fotki robię głównie z myślą o albumie, unikam pionowych kadrów. A tu bym musiał taki zrobić, gdyż samolot pikował pionowo w dół. Dlatego obróciłem go o 90 stopni w prawo. Obrót w każdym innym kierunku wyglądał dziwnie (cienie od samolotu do góry). Poczekam na twoją interpretację bo zapewne nie odpuścisz tego kadru - do czasu wysłania fotek do wywołania zawsze mogę jeszcze przekadrować po nowemu, jeśli mi się spodoba inna koncepcja ;)

Wersja B latała w sobotę (w niedzielę nie byłem, więc nie wiem). Niestety, lot zrobiła tylko nad terenem lotniska. Za daleko od naszej miejscówki. Ogniskową ją sięgałem, ale termika zrobiła swoje, więc dałem sobie spokój. Trzeba czekać na foty od kogoś, kto był na terenie imprezy.

12108

Przemekkk666
29-07-2018, 14:49
Ja ten kadr mam już zrobiony i jest obrócony o 180 stopni w stosunku do Twojego. A jak patrzę po niektórych kadrach na Airplane Pictures (ale to dosłownie kilka sztuk), to myślę, że warto jednak wejść jednego dnia na lotnisko.

Yanis
29-07-2018, 15:01
Może złapałeś moment bez tych cieni. U mnie one są dosyć wyraźne i w oryginalnym kadrze idą w bok, co jeszcze jakoś wyglądało. Jak obróciłem o 90 stopni w drugą stronę (czyli 180 stopni wedle tego co mam teraz), wyglądały już dziwnie. Jakby słońce świeciło od dołu. Takie rzeczy jakoś od razu mi w oko wpadają i drażnią. Dlatego dosyć rozważnie stosuję kręcenie kadrem.

Pewnie warto by było się wbić na teren imprezy. Ale aż strach myśleć, jakie dantejskie sceny rozgrywały się po otwarciu bram, patrząc na to, ile i jak szybko zeszło tam biletów :) Na pewno straciliśmy parę fajnych ujęć. Z drugiej strony - ciekawe czy oni tak dobrze widzieli przez te drzewa te wszystkie oderwania nad jeziorkiem???

Przemekkk666
29-07-2018, 15:06
No jednak większość dobrych kadrów robi się z nad jeziorka zapewne. Chodzi mi o ten kadr https://www.airplane-pictures.net/photo/1087364/mm7343-italy-air-force-eurofighter-typhoon/

Okazuje się też, że na Duxford da się zrobić z lotniska panning z polami w tle... https://www.airplane-pictures.net/photo/1087091/wg655-royal-navy-hawker-sea-fury-t-20/

krunz
31-07-2018, 00:17
1ka jest bajeczna. Wszystko tu zagrało. jedno z ładniejszych zdjęć F-35 jakie dane mi było oglądać. Brawo :)

mori
04-08-2018, 13:06
Fotki super.

Yanis to na Luchtmachtdagen niby było statyczne latanie? :) Jakoś inaczej to wspominam.
Tyle że tam pogoda niemal zabiła możliwość zrobienia czegoś ciekawego.

Za to klimaty były takie: https://500px.com/photo/235153661/almost-supersonic-by-marcin-mori-bogucki :)

Yanis
07-08-2018, 09:59
Fotki super.

Yanis to na Luchtmachtdagen niby było statyczne latanie? :) Jakoś inaczej to wspominam.
Tyle że tam pogoda niemal zabiła możliwość zrobienia czegoś ciekawego.

Za to klimaty były takie: https://500px.com/photo/235153661/almost-supersonic-by-marcin-mori-bogucki :)

No, jak dla mnie, to nudno wtedy latali. "Prawo-lewo i w kółeczko" lub "lewo-prawo i kółeczko" :) Przy F16-stkach blado wypadły. Ich pokaz uratowała pirotechnika i bardzo duża wilgotność powietrza. Gdyby na RIAT tak się pokazali w pokazie solo, to pewnie bym przysnął ;)

Chmielu
08-08-2018, 01:02
Ja złapałem wersję B z terenu imprezy w sobotę:)) Ale kiedy będą fotki to jeszcze nie wiem :))))

Schwefel
16-03-2020, 20:12
Wersję B można odróżnić po po hamulcu aerodynamicznym na górze, otwieranej klapie wlotu powietrza.
Tam nie ma żadnego hamulca aerodynamicznego, to nie Su-27. Obie klapy to wloty powietrza, większy do wentylatora, mniejszy do silnika. Taka jest specyfika STOVL, że ląduje się z zerową lub minimalną prędkością postępową.