PDA

Zobacz pełną wersję : Presety w LR 5.7.1

<| MICHAŁ |>
25-07-2018, 19:41
Hej,

Ostatnio kupiłem licencję na LR 5.
Ze strony Adobe ściągnąłem ostatnią, dostępną wersję - 5.7.1
Zainstalowałem, wbiłem klucz licencyjny, zarejestrowałem - wszystko OK.
Schody zaczęły się od momentu potrzeby użycia prestów, lub też kopiowania ustawień między zdjęciami, co najnormalniej w świecie nie działa.
Macie może pomysł w czym rzecz?

W międzyczasie reinstalowałem kompa na W1064b. Po reinstalacji w dalszym ciągu to samo...

z góry dzięki!
Michał

black70
25-07-2018, 21:39
Co do kopiowania ustawień spróbuj najprostszej metody: Ctrl+Shift+C (copy settings) oraz Ctrl+Shift+C (paste settings). Możesz to wybrać również w menu kontekstowym w zakładce Settings.

<| MICHAŁ |>
25-07-2018, 21:47
się nie da się :(

pejst jest wyszarzone

11956

2pompony
25-07-2018, 22:28
się nie da się :(

pejst jest wyszarzone

Ja mam tak sytuację WYŁĄCZNIE wtedy, kiedy nie mam jeszcze skopiowanych ustawień - to znaczy kiedy jeszcze nie zrobiłem Copy Settings. Jeśli je skopiuję, nawet w następnym oknie odznaczając wszystkie opcje, to w tym momencie wyszarzenie Paste Settings ustępuje. Ponieważ zawsze robię to skrótem a nie z menu nawet tego nie zauważyłem.

Takie dwa pomysły mi wpadły do głowy - może program ma coś pochrzanione z uprawnieniami, a może Catalog (czyli baza danych LRa) jest jakoś uwalona.

Na pierwszą okoliczność spróbuj LRa włączyć jako administrator, ewentualnie w jakimś innym trybie zgodności. Na drugi przypadek - albo oczyść swoją bazę (FIle > Optimize Catalog), albo utwórz nowy, zaimportuj tam nie więcej jak 10 zdjęć i spróbuj, czy na tym nowym działa. Jeśli tak, będzie pewność że to nie program, tylko Catalog jest felerny i trzeba go będzie naprawić.

Nadmieniam przy okazji, że mnie ta wersja chodziła i dalej chodzi zabójczo dobrze, w związku z tym jakoś nie mam innych pomysłów. ...

black70
26-07-2018, 12:12
Dokładnie tak. Jest nieaktywne, bo najpierw trzeba skopiować ustawienia z danego zdjęcia. Po skopiowaniu musi być aktywna opcja "wklej ustawienia".

<| MICHAŁ |>
26-07-2018, 16:25
Na pierwszą okoliczność spróbuj...

zobaczę dziś po powrocie do domu...

Dokładnie tak. Jest nieaktywne, bo najpierw trzeba skopiować ustawienia z danego zdjęcia. Po skopiowaniu musi być aktywna opcja "wklej ustawienia".

No właśnie w tym problem, że się nie kopiują - ani przez "copy" ani przez klawisze, ani przez menu. Musisz mi uwierzyć na słowo - umiem kopiować :)
I co ciekawe - nie działają również presety - na okienku podglądu widać jak będzie wyglądało zdjęcie po zmianie, ale po naciśnięciu presetu, na zdjęciu nic się nie dzieje.