Zobacz pełną wersję : Wytrzymałość migawki
Robert_P
13-06-2007, 15:06
Pojawiła się stronka gdzie użytkownicy wszelakich puszek podają przebiegi migawki http://olegkikin.com/shutterlife/ . Teraz na pytanie ile wytrzyma? można zainteresowanych kierować pod wskazany adres :)
shadowArt
13-06-2007, 15:31
He - doobre.
Wklepałem swoje 12000 - ale nie podoba mi się zapytanie o maila.
Zwyczajnie - sposób na zebranie cennej bazy danych (skoro "will not be shown" to po co go podawać)
Robert_P
13-06-2007, 15:37
Mail by był dobry dla potwierdzenia wpisanych danych żeby wykluczyć wpisy np. konkurencji :)
ale nie podoba mi się zapytanie o maila.
Zwyczajnie - sposób na zebranie cennej bazy danych (skoro "will not be shown" to po co go podawać)
A kto kaze podawac prawdziwego... wystarczy wpisac
[email protected] i po krzyku :)
Stronka bardzo ciekawa, no i optymizmem napawa: "Average number of actuations after which shutter died: 2,060,561.8" :grin: No i jeszcze dla 5d: "Average number of actuations after which shutter died: 575,666.7"
....a ja jako ciekawostkę dodam, że siły i przeciążenia jakie działają na migawkę są ok. 35. większe niż w silniku F1. Chodzi o analogi. Co do cyfraków to nie jestem pewien:P Bo książka, która o tym mówiła była z czasów analogów- tylko analogów:D
ps. ja najwięcej napstrykałem małpką Sonego -ponad 15 000 fotek- ale to inna konstrukcja.
Obecnym lustrem 1,400:D
....ps. ja najwięcej napstrykałem małpką Sonego -ponad 15 000 fotek- ale to inna konstrukcja. Obecnym lustrem 1,400:D
Stary, 1400 to ja na jednej gali boksu robię (że już nie wspomnę ile potem wyrzucam ;) )
hmmm. to zależy jaki ma się styl pracy/hobby. Ty robisz 1 000 podczas jednej sesji, a ja tylko 100 :shock: .
60-70% wyrzucamy. Oboje uzyskujemy efekty ("dobre" zdjęcie) z tą różnicą że ja nie zajeżdżam migawki:P
Ale usprawiedliwia Cię to że w sporcie nie ma powtórek i wtedy te ilości są chyba rozsądne:)
d200
Clicks: 472,000
Shutter still alive: Yes
sporo O_O