Zobacz pełną wersję : Aparat do 2000 zł - Fujifilm X-A10?
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem aparatu. Do tej pory korzystałem z Nikona S4000 :(. Aparat będę wykorzystywał głównie na wycieczkach (góry itp) i potrzebuję rady ludzi którzy są mądrzejsi ode mnie w tym temacie.
Budżet to 2k. Skłaniam się ku Fujifilm X-A10, jednak z pełną świadomością stwierdzam, że nie będę dokupywał obiektywów ze względu na ich cenę.
Czy ten aparat jest dobrym wyborem? Czy może poradzicie coś innego ? Jestem otwarty na sugestie i propozycje.
Dodam tylko, że waga i rozmiar nie mają znaczenia.
Witaj, aparat fajny ale obiektyw w zestawie mocno ograniczający, kompletnie nie poznasz tego co taki aparat może zaoferować, jak nie chcesz dokupić przynajmniej jednej stałki do tego to może dobry fon byłby lepszym wyjściem ?
Ewentualnie coś w stylu Panasonic DMC-LX100 ?
koesh, a jaką stałkę bys zaproponował, żeby było warto kupić taki aparaty? Jakiś jasny obiektyw? Poniżej 16mm, czy raczej ok 30mm lub 50mm?
marcin90
24-07-2018, 12:23
Za 2000 z hakiem widziałem ostatnio Sony RX10. Myślę, że spełni Twoje wymagania z nawiązką. Jeśli coś bardziej kieszonkowego z większą matrycą to może jeszcze obejrzyj Sony A6000 z kitem. Napisz coś więcej czego oczekujesz od aparatu.
MD85
Z Warszawy:
np.
https://www.olx.pl/oferta/nikon-d5100-plus-objektyw-plus-karta-4gb-pokrowiec-CID99-IDwErv3.html#693488490a
https://www.olx.pl/oferta/lustrzanka-nikon-d5100-obiektyw-CID99-IDtKlRp.html#744b7f4a00
marcin90 - Sony RX90 to już cena powyżej 2500zł - za dużo / czego oczekuję? Na pewno aparatu na wycieczki, który będzie robił przyzwoite zdjęcia - jestem laikiem w tym temacie. Ktoś mi powiedział, że z Fujifilm X-A10 z kitem będę mógł zrobić lepsze zdjęcia niz z Panasonic LX100 który jest dość mocno chwalony za jakość zdjęć.
Capo-di_tutti-capi - interesują mnie tylko nowe aparty - nie chcę się użerać w razie gdyby okazało się, że ktoś sprzedał mi wadliwy sprzęt.
koesh, a jaką stałkę bys zaproponował, żeby było warto kupić taki aparaty? Jakiś jasny obiektyw? Poniżej 16mm, czy raczej ok 30mm lub 50mm?
W 2000zł nie ma szansy na bezlustro z kitem plus stałka, używane znajdziesz ale zaczynamy od podstaw i pytanie czy chcesz uczyć się i poznać wszystko jak wykorzystać, czy ma to być jednak małpka do pstrykania, jeśli tak masz podany fajny aparat w moim poście i tu na forum poczytaj o nim bo jest temat.
marcin90
24-07-2018, 13:25
W takim razie ja wybierałbym pomiędzy Xa-10, a lx-100. Każdym z tych aparatów zrobisz dobre zdjęcie. Najlepiej weź gdzieś obydwa do ręki i pobaw się. W fuji jest jeszcze możliwość dalszego rozwoju systemu, jednak Ty nie chcesz kupować w przyszłości obiektywów. Znowu lx100 ma wizjer i gorącą stopkę.
Moim zdaniem lx100 będzie lepszym wyborem, ale o tym zadecydują Twoje preferencje. Którego byś nie kupił, to będzie dobry wybór ;)
A gdyby porównać Fuji X-A10 a Dony A6000? Czytałem, że kitowy obiektyw jest lepszy w Fuji, ale znowy Sony ma obiektywy trochę tańsze gdybym jednak kiedyś zdecydował się na zakup obiektywu. Jaka stałkę proponowalibyście do takich modeli?
Obiektyw w Fuji jest lepszy,
ale aparat X-A10 to nic niemający strup w porównaniu z A6000.
Dlatego też polecałem lustrzankę z obiektywem 18-105mm do której za resztę można by było dokupić jasny stałoogniskowy obiektyw 35/1.8 lub 50/1.8 (do np. "portretów z rozmazanym tłem")
Obojętne co kupisz nawet aparat sprzed dziesięciu lat to będzie podobnie z ciemnym zwykłym kitem, jakie stałki to nikt nie odpowie za ciebie, może 35mm, a może 50 lub 85, ja używam od dłuższego czasu 50mm i 135mm na pełnej klatce czyli na aps-c to by było ~35mm i ~85mm, te ogniskowe są dość uniwersalne.
Zaczynasz od "nie będę dokupywał obiektywów ze względu na ich cenę", a teraz nawet nie znając tematu już to rozważasz ?
Zerknij na ceny jasnych stałek 35, 50, 85 i wybierz co ci pasuje.
W góry może nie będziesz potrzebował nic innego jak kit i może się okazać że nie ma sensu drążyć tematu zakupu obiektywów zwłaszcza że taki LX100 ma wszystko co potrzebujesz.
Jest sporo opini, że w LX100 włażą pyłki w obiektyw. Trochę się tego boję
Jest sporo opini, że w LX100 włażą pyłki w obiektyw. Trochę się tego boję
W każdy tego typu obiektyw wchodzą pyłki. Nie ma innej opcji. Bardziej bym się bał tego aparatu, na papierze wygląda świetnie, w praktyce jest mocno taki sobie. Odradzam.
Mam poza tym wrażenie, że podchodzisz do sprawy zbyt gwałtownie. Zastanów się najpierw jaki zakres ogniskowych potrzebujesz, jak zamierzasz ten aparat nosić i jaką wagę i gabaryty uznałbyśza akceptowalne, a jakie za optymalne itd.
Jak się ustosunkowujesz do jakości obrazu, który dawał Ci obecny aparat i co Ci w nim przeszkadza, czego Ci w nim brakuje?
Jak to przemyślisz będzie Ci łatwiej, a jak się efektem przemyśleń podzielisz na forum, będziemy mogli bardziej pomóc, a nie strzelać z poradami na oślep.
Pyłki w obiektywie to żaden problem. Gorzej jeśli pojawią się na tylnej soczewce lub matrycy. I niestety LX100, jaki dostałem od Panasonika do testów, miał tak zasyfioną matrycę, że zdjęcia nie nadawały się do publikacji.
Gdybym mial podobna kwote i coś kupic wziałbym używany xt-10 plus 16-50 jak na kita szkło jest nawet nieżłe optycznie, ze stabilizacją, aparat duzo lepszy niz a10. Jeśłi cię wciągnie to wtedy uszczelniane stałki z seri WR (35 lub 50)
marcin90
25-07-2018, 14:08
A gdyby porównać Fuji X-A10 a Dony A6000? Czytałem, że kitowy obiektyw jest lepszy w Fuji, ale znowy Sony ma obiektywy trochę tańsze gdybym jednak kiedyś zdecydował się na zakup obiektywu. Jaka stałkę proponowalibyście do takich modeli?
Fuji ma bardzo dobrego kita, jednak kit sony jest bardziej poręczny - tzn po wyłączeniu aparatu jest prawie płaski, dzięki czemu aparat jest praktycznie jak duży kompakt. Do sony masz fajne stałki sigmy ze światłem 2.8 w cenie poniżej 1000 oraz 20 i 16mm naleśniki od Sony. Ja mimo wszystko dołożyłbym do a6000 z kitem...
Te stałki 2.8 to żadna atrakcja, lepiej wtedy mieć nikona + sigme 17-50 i już.
marcin90
25-07-2018, 15:45
Co kto lubi ;) Zoomy dają większą uniwersalność, za to stałki potrafią znacznie zmniejszyć wagę sprzętu.
Ale przecież...
Dodam tylko, że waga i rozmiar nie mają znaczenia.
marcin90
25-07-2018, 16:33
Rzeczywiście, gdzieś mi to umknęło. Chociaż ja też tak mówiłem zanim kupiłem Canona 70d z 17-55 2.8...
Za ~2400zl masz nikona d3300 z kitem, który kładzie na łopatki całe przytaczane towarzystwo, a w dodatku daje Ci ewentualną możliwość rozbudowy systemu.
Aha, i bateria starczy na wieki w porównaniu z konkurencją. ?
marcin90
25-07-2018, 19:23
Tylko ergonomii brak... nie wyobrażam sobie powrotu do jednego kółka sterującego.
Teraz nawet lepiej cenowo bo za 2500zł po cashback jest D5600 z kitem :)
Ergonomia w postaci przycisków i drugiego kółka jest do przyzwyczajenia jak się już robi zdjęcia bez grzebania w ustawieniach, mi bardziej doskwiera brak pomiaru światła i brak górnego wyświetlacza.
Za ~2400zl masz nikona d3300 z kitem, który kładzie na łopatki całe przytaczane towarzystwo, a w dodatku daje Ci ewentualną możliwość rozbudowy systemu.
Aha, i bateria starczy na wieki w porównaniu z konkurencją. ?
Nie całego towarzystwa bo wtedy prawisz herezje. Wakacyjnie cykam xt10 a żona właśnie d3300 i...czy z rawa czy z jpg wyciągam z fuji znacznie powtarzam znacznie wiecej niz d3300. Po drugie więcej nastaw na wierzchu też robi swoje, po trzecie lżejszy po 4 zero problemow z ff/bf jak w gownianych lustrach ( do tej pory zadne szklo jej nie trafia w punkt) po piąte wizejr telewizorek jak się go nazywa w nocy naprawde sie przydaje, po piąte mniejszy lżejszy. AF na lv zabija nikonowski, przez wizjer jest ciut szybszy niz d3300 rowniez, co najwyzej af-c ale tego na spacerze to raczej sie nie uzywa, jak ktos robi sport lub inne cuda gdzie potrzebuje af-c to nie bierze ani bezlustra ani kastrata od nikona. Tylko z bateria masz częsciowo rację, czesciowo bo po pierwsze nie wale na spacerze 500 fotek aby mi padła po drugiw roznica w wadze jest taka ze ze dwie dodatkowe baterie jakby nosić to jeszcze chyba sie nie wyrówna.
Takze herezje herezje i jeszcze raz herezje.
...czy z rawa czy z jpg wyciągam z fuji znacznie powtarzam znacznie wiecej niz d3300.
Jakieś przykłady wrzucisz ?
zero problemow z ff/bf jak w gownianych lustrach ( do tej pory zadne szklo jej nie trafia w punkt)
Od zawsze uzywam nikony bez bf/ff, to że ktoś nie ogarnia tak banalnej rzeczy nie oznacza że inni będą tak samo mieli.
przez wizjer jest ciut szybszy niz d3300 rowniez,
Sprawdź dokładnie w różnych warunkach.
co najwyzej af-c ale tego na spacerze to raczej sie nie uzywa, jak ktos robi sport lub inne cuda gdzie potrzebuje af-c to nie bierze ani bezlustra ani kastrata od nikona.
Chyba nie rozumiesz po co jest af-c.
Dziękuję za rady i sugestie. Ostatecznie wybór padł na A-X10
Pozdrawiam
Polecam upewnić się przed zakupem gdzieś jaka jest ergonomia tego i czy zestaw z kitem spełnia oczekiwania.
Pozdrawiam
Świetny wybór. Będzie kolega bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
darekw1967r
27-07-2018, 13:24
Pozdrawiam
Zestaw Fujifilm X-A10 + XC16-50mm OIS II to bardzo dobry wybór cena/mozliwosci.
Cena wypada okolo 1600 zl.
Proponuje zakup do tego lampy Nissin i40 fuji za 650 zl.
marcin90
27-07-2018, 15:43
I gdzie byś tą lampę podłączył?
hehe.... ten fuji jest strasznie wykastrowany ze wszystkiego co przydatne, zastanów się jeszcze raz.
Jakieś przykłady wrzucisz ?
Jak stoch żle skoczy na skoczni to nie moge powiedzieć że spieprzył bo mi narty każą włozyc i pokazac ? Sciagnij sobie oba i sprawdz, ja sprawdzilem od 2 lat i wiem ze wiecej wyciagne z xt10 niz z d3300 a jak chcesz udowodnic ze tak nie jest to pokaz. Materialu w sieci od groma
Po drugie jak cos wrzuce i Ci udowodnie to zaraz się zacznie ze modyfikowane, ze nie tak oba rowno naswietlone ze to ze tamto i pierdamto.
Od zawsze uzywam nikony bez bf/ff, to że ktoś nie ogarnia tak banalnej rzeczy nie oznacza że inni będą tak samo mieli.
A co tu jest do ogarniania ? wali bf i ff az milo i zadna regulacja nie pomogła w D7100 i co tu rozumiec ? poczytaj o deregulacji czujnikow fazowych w komorze lustra to sie dowiesz dlaczego to nie szklo winne. Jakos bo kalibracji bylo w punkt ( w serwisie foto) i tak z z kazdym skzlem. A te wase podpowiedzi aby przed zakupem po 10 szkiel sprawdzac to niby skad sie biorą ? BF FF nie ma tlyko ten kto nie sprawdza chyba, lustra sa fatalne pod tym względem się tego nie zmieni.
Sprawdź dokładnie w różnych warunkach.
Sprawdzilem, jest l;epszy od d3300, miales w ogole ten aparat w ręku ( fuji) czy tlyko tak piszesz ? bo ja mam oba, tez fotke wrzucic jak je trzymam bo nie uwierzysz czy obejdzie sie bez wrzucenia ?
Chyba nie rozumiesz po co jest af-c.
Dobrze rozumiem, i dalej uwazam ze na spacerze w lesie jakos mi ciezko uzywac af-c bo po co ? Gdybym jeszcze psa łapał tym to moze tak ale drzewa ? Nie rozumiem do czeg zmierzasz z tym rozumieniem af-c bo to proste jak kij od miotly. Zresztą w serii D7xxx wcale nie jest duzo lepszy, nie wyrabia się na srednio szybkim szkle, takze to proteza nie tylko w większosci bezluster ale i luster. W takim d500 pewnie smiga ale w d7100 moim to dalej porazka.
darekw1967r
29-07-2018, 11:19
I gdzie byś tą lampę podłączył?
No fakt... ;) Nie zwróciłem uwagi na brak gniazda.
Jednak i tak warto miec lampe zewnetrzna.
Trzeba poszukac taniej lampki z fotocelą.
... ja sprawdzilem od 2 lat i wiem ze wiecej wyciagne z xt10 niz z d3300 a jak chcesz udowodnic ze tak nie jest to pokaz.
To ty masz obsesje i bezpodstawnie coś chcesz udowodnić, ja tylko czytam twoją krucjatę męczeńską, wiec poprzyj to jakimś porównaniem, tu nie chodzi o wytykanie czegoś tylko zwyczaj daj to co widzisz że jest lepsze czy gorsze i już.
wali bf i ff az milo i zadna regulacja nie pomogła w D7100 i co tu rozumiec
Tak jak napisałem wcześniej, po zakupie sprzętu jesli sam tego nie ogarniesz i jest wadliwy to wysyłasz na kalibracje darmową i po kłopocie, patarząc na twoje popisy w kilku temat dziwi że nie ogarniasz tak prostej rzeczy.
...i dalej uwazam ze na spacerze w lesie jakos mi ciezko uzywac af-c bo po co ?
Ale dlaczego sugerujesz że ktoś będzie używał aparatu tylko do spacerowania w lesie, dobre af-c jest przydatne, a wielu ma ustawione nawet na stałe i af używa pod kciukiem, zależy od przyzywyczajeń.