Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 173
Witam Was w tą ciepłą, lipcową noc :)
Pora ruszyć z 173 zabawą. Zapraszam Was bardzo serdecznie do "wyciągania" RAWka :)
Oczywiście zanim zacznę, chciałbym podsumować to co działo się w ostatniej edycji:
Zabawę wygrał kipcior. Po dwóch edycjach nadal prowadzi oddalając się konkurentom na zakrętach :)
W edycji 172 wzięło udział 11 osób, którym z tego miejsca gorąco dziękuję za udział! To oznacza też, że tym razem musi być jeszcze więcej prac! ;)
11827
Przystępujemy do zabawy :)
Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Przypominam, że jesteśmy w trybie wakacyjnym a w związku z tym termin zgłoszeń jest wydłużony, nie pozostawiajcie sobie jednak obróbki do ostatniej chwili :)
Termin nadsyłania prac mija 01.08.2018 o godzinie 21:30 (środa)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 6 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorem nadesłanego rawa jest: kipcior
Plik NEF (Nikon D 610) do pobrania: 11828
Plik DNG (Nikon D 610) do pobrania: 11829
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki JPG i XMP proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Zastrzeżenia do obróbki: Dozwolone wszystko co w regulaminie.
11830
Obrazek, który można znaleźć na fototapetach czy innych puzzlach. Ale tu światło jest takie, że trzeba rzeźbić w sami wiecie czym.
Pozdrawiam,
kipcior
Miłej zabawy, przyjemnej nocy i najlepszej obróbki - Działamy ! :)
tbogdanowicz
23-07-2018, 06:46
Z tym rzeźbieniem to bywało gorsze światło.
Natomiast miejsce w sam raz na wakacje. kipcior - gdzie to jest?
zvierzak
23-07-2018, 07:45
wygląda jak Hallstatt
tbogdanowicz - Hallstatt, Alpy Austriackie. Miejsce jest wybitnie urokliwe:
https://www.google.com/search?q=hallstatt&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=d68MV0JseSBBtM%253A%252CAzwxrBiitKKfkM%252C_&usg=__hKms4M7Ejtq5rdq-FmKrusD_OEY%3D&sa=X&ved=2ahUKEwidj-Kmw7TcAhUMApoKHbvKB9gQ9QEwBXoECAUQDA#imgrc=d68MV0J seSBBtM:
spiritus
23-07-2018, 10:46
kipcior jak z kosztami tam?
Powiedzmy pojechać tak na 3-4 dni
spiritus Wiadomo, że drożej niż u nas ale jest na tyle ładnie, że chciałoby się tam mieszkać.
Ja miałem bazę w Wagrain, bo akurat tam nocleg znalazłem. To jakieś 100km dalej i z tamtąd jeździłem to tu, to tam. Nocleg wyszedł 100zł/os przy 4 osobowym apartamencie, co jest dobrą ceną jak na Austrię. Szczególnie, że warunki takie przy których nie ma się czego czepiać.
Najbardziej bolą wstępy jak się je zacznie przeliczać ;) Przykładowo: 21euro kopalnia soli w Hallstatt, 24euro jaskinia lodowa w Werfen, 15euro zamek w Salzburgu, 36euro przejazd drogą przez Grossglockner na 2500m.n.p.m. A wszystko kusi, jest ciekawe i zwykle nie ma się poczucia wyrzucenia pieniędzy więc chce się zwiedzać dalej ;)
Ale sam Hallstatt to malutka mieścina i tam bym się na nocleg nie pchał.
tbogdanowicz
23-07-2018, 15:29
Dzięki za informacje.
Lubimy z rodzinką pozwiedzać jaskinie, kopalnie, itp., tylko koszt biletów wyższy niż się spodziewałem :-(.
Na przyszły rok wstępnie planujemy coś innego, ale kto wie..., daleko nie jest...
spiritus
23-07-2018, 15:38
O widzisz...dzieki.
Faktycznie troche tego sie nazbiera cenowo.
Czołem.
Dzisiaj jest niebotycznie gorąco :) natomiast na skrzynce jest chłodzik. Jedna praca :)
Bilety są drogie ale też ciężko jest zobaczyć więcej niż jedno takie miejsce w ciągu jednego dnia, czego by się nie wybrało. Przykładowo w Werfen, leżącym przy autostradzie więc z dojazdem nie ma żadnego problemu, jest piękna lodowa jaskinia i robiący fantastyczne wrażenie zamek. Byłem tam ok 10 rano, jaskinie zwiedza się przez jakąś godzinę, czy coś koło tego ale całość zajęła tyle czasu, że na zamek było już za późno.
A zajmuje czas, bo jaskinia jest wysoko w górach, gdzie droga na parking ma momentami ponad 20% nachylenia i lepiej się tam nie pchać po południu jak już jest nabite. Potem trzeba sobie zrobić spacerek od śmierdzącego nadpalonymi sprzęgłami parkingu przez wykuty w skale tunel do kolejki linowej, którą dopiero trzeba wyjechać i stamtąd wreszcie podejść dalej pod górę do samej jaskini. W samej jaskini niestety nie wolno robić zdjęć ale po drodze do wejścia i tak robi się ich dziesiątki.
A piękne widoki są tam wszędzie, wystarczy pojeździć po okolicy i ciekawych miejsc nie brakuje.
Cześć wszystkim :)
Skrzynka powoli się rozkręca, wraz z przesłaną przeze mnie pracą mamy w tej chwili 5 zgłoszeń.
Czemu tak mało? :D
tbogdanowicz
24-07-2018, 19:38
Czemu tak mało? :D
Pewnie większość uznała, że RAW'ek za prosty i nie mają ochoty się nad nim pochylać :-).
Dobry wieczór :)
Tak oto minął kolejny dzień a na skrzynkę przybyła jedna praca :) co daje nam w chwili obecnej 6 prac.
Kto da więcej? :)
Chyba nie boicie się Kreciownika? :)
Krecik, mam taki za..., że nie mam czasu. A z rąk i mordy zaczynam na imigranta wyglądać. :mrgreen:
W sobotę pewnie coś posiedzę. :)
Krecik, mam taki za..., że nie mam czasu. A z rąk i mordy zaczynam na imigranta wyglądać. :mrgreen:
W sobotę pewnie coś posiedzę. :)
Przykro mi to czytać, mam nadzieję, że zejdzie ciśnienie z za...., jak nie - możesz ich mną postraszyć, może pomoże :)
Czy zap... zejdzie, to nie jestem w stanie powiedzieć. Nowa robota. ;)
Mam tylko nadzieję, że ja ze słońca zejdę. :mrgreen:
Czy zap... zejdzie, to nie jestem w stanie powiedzieć. Nowa robota. ;)
Mam tylko nadzieję, że ja ze słońca zejdę. :mrgreen:
Aaaaaaa, już zapomniałem jak to jest w nowej tyrze :)\
Ja zasiadłem i tak już 12 rok w ten sam stołek puszczam bąki :)
tbogdanowicz
26-07-2018, 21:23
Aaaaaaa, już zapomniałem jak to jest w nowej tyrze :)\
Ja zasiadłem i tak już 12 rok w ten sam stołek puszczam bąki :)
Oj, bo jak Twój pracodawca to przeczyta, to może nie być fajnie.
Kiedyś powiedziałem że się bawię w pracy i kierowniczka się "wściekła". Nie mogła zrozumieć że kogoś bawi to co co robi. Później jeszcze wiele razy mówiłem że praca sprawia mi przyjemność, ale nigdy do niej.
Obecnie, po kilku latach, jej następca podlega pode mnie, a ja nadal uważam że to co wtedy robiłem, to była świetna zabawa, w dodatku dużo się wtedy nauczyłem. Ją jakieś 2-3 lata później zwolniono, bo nie chciała się uczyć nowych rzeczy i praca zdecydowanie jej nie bawiła.
Carlos_lo
26-07-2018, 21:25
no to zes mi tbogdanowicz w tej chwili zaimponowal bo mam tak samo[emoji6]juz nie chce sie w emigrantach odzywac;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
spiritus
26-07-2018, 21:42
Na fb widziałem dzisiaj odnośnik do tego:
https://www.presetpro.com/landscape-photography-mountain-fresh-air/
Dałbym sobie rękę uciąć, że gdzieś już to miejsce widziałem... :D
spiritus - jakbym tam był ;) Tylko autor nazwał to "Mountain Fresh Air", a chmury mają kolor sugerujący czającą się fabrykę zaraz za kadrem. Kompletnie mi to nie leży.
tbogdanowicz
26-07-2018, 22:39
no to zes mi tbogdanowicz w tej chwili zaimponowal bo mam tak samo[emoji6]juz nie chce sie w emigrantach odzywac;)
Aż mi głupio.:oops:, ale dodam, że gdybym znalazł pracę na stanowisku jaki miałem wtedy za pieniądze jakie mam teraz, to bym pewnie się zamienił.
Niestety w Polsce z tym trudno, choć dwa lata temu już prawie się udało. Obecnie korzystam ze swej wiedzy, ale już mniej zdobywam nowej.
Ktoś może powiedzieć że się rozwijam, bo od tamtej pory dwa razy awansowałem. Ale to nie daje takiej satysfakcji, jak wiedzieć coraz więcej. A po pracy często mam już dość myślenia i brak zapału do czytania czegoś..., no właśnie rozwijającego, ale nie koniecznie dającego korzyści w tym co teraz robię :-(. By czytać dla siebie, trzeba móc wyłączyć myślenie o pracy.
Ja tam lubię swoją pracę, z resztą, to moje "dziecko" wypieszczone, wychuchane :) nie mogłoby być inaczej, robię tylko i wyłącznie to co lubię. Choć nie zawsze tak było :)
No i zdecydowanie, raczej nie mam się czego obawiać :)
Wracając do RAWek.
Dzisiaj niestety nie dotarła żadna nowa praca, być może przez upał gołębie nie doleciały?
tbogdanowicz
26-07-2018, 22:45
spiritus - jakbym tam był ;) Tylko autor nazwał to "Mountain Fresh Air", a chmury mają kolor sugerujący czającą się fabrykę zaraz za kadrem. Kompletnie mi to nie leży.
Ty miałeś lepszą pogodę :-).
Zwróć uwagę, że ten biały wan z jakimś logo na boku stoi na obu zdjęciach (chyba) w tym samym miejscu. Tylko kadr jest z innego kąta :-).
Jak popatrzysz na inne zdjęcia w necie to ten wan jakoś tam zawsze parkuje ;) Ale generalnie tam jest zakaz wjazdu poza mieszkańcami.
Carlos_lo
26-07-2018, 23:18
Aż mi głupio.:oops:, ale dodam, że gdybym znalazł pracę na stanowisku jaki miałem wtedy za pieniądze jakie mam teraz, to bym pewnie się zamienił.
Niestety w Polsce z tym trudno, choć dwa lata temu już prawie się udało. Obecnie korzystam ze swej wiedzy, ale już mniej zdobywam nowej.
Ktoś może powiedzieć że się rozwijam, bo od tamtej pory dwa razy awansowałem. Ale to nie daje takiej satysfakcji, jak wiedzieć coraz więcej. A po pracy często mam już dość myślenia i brak zapału do czytania czegoś..., no właśnie rozwijającego, ale nie koniecznie dającego korzyści w tym co teraz robię :-(. By czytać dla siebie, trzeba móc wyłączyć myślenie o pracy.
no i dobrze, tak mi sie przypomnialo, ze na ostatnim review o pracy padlo glupie standardowe pytanie co chcialbym robic dalej; z wrodzym wstydem i niesmialoscia ze jesli chodzi o ta firme to tylko moglbym ja przejac ale nie mam takich pieniedzy;) i czy mozemy to jakos rozwiazac dostalem 40% ochlap i slowa uznania za dobra robote, z czego w zasadzie tez jestem zadowolony; jak mowisz, nie pracuje w soboty od dekady i nie mysle o pracy po pracy; ale tyle mam zajec po godzinach, ze na bidne rawki mi czasu brakuje czego naprawde zaluje i bedzie jeszcze taki dzien...;)
tbogdanowicz
27-07-2018, 06:45
z wrodzym wstydem i niesmialoscia ze jesli chodzi o ta firme to tylko moglbym ja przejac ale nie mam takich pieniedzy;) ale tyle mam zajec po godzinach, ze na bidne rawki mi czasu brakuje czego naprawde zaluje i bedzie jeszcze taki dzien...;)
Wprawiłeś mnie doskonały humor. Dobrze tak zacząć dzień :-). Dzięki :-).
i bedzie jeszcze taki dzien...;)
I tego Ci życzę.
Ale sie tu pozmieniało. Powitać Nowego Kierownika z Podziemia :mrgreen:
Ale sie tu pozmieniało. Powitać Nowego Kierownika z Podziemia :mrgreen:Milo mi Ciebie widzieć, paniczu Dex [emoji16]
Jest jakieś oficjalne przezwisko Kierownika? ;) Kierownik Producent nie moge bo tyczy sie poprzedniego ;)
tbogdanowicz
27-07-2018, 19:01
To nie wiesz że tu rządzi Kreciownik???
ooo zacny rawek dla odmiany :)
To nie wiesz że tu rządzi Kreciownik???
Nie było mnie troche, wypadłem z obiegu
ooo zacny rawek dla odmiany :)
Zacny, zacny, jest się czym pobawić :)
--
Panowie i Panie, na skrzynce mamy 7 prac.
Co tak słabo? Upały dały się we znaki? ;)
tbogdanowicz
27-07-2018, 19:41
Nie było mnie troche, wypadłem z obiegu
A czy w ramach rehabilitacji wywołałeś RAW'ka?
A czy w ramach rehabilitacji wywołałeś RAW'ka?
O to to! :) jestem za, a nawet jeszcze bardziej za ;)
Siema ludki, Kreciki i inni przedstawiciele grupy animalia. ;)
Piątek, piąteczek, piątunio. :D
PS. Dex miło Twą wirtualną mordę widzieć. No prawie. Paanieee, gdzie masz awatar?!
Siema ludki, Kreciki i inni przedstawiciele grupy animalia. ;)
Piątek, piąteczek, piątunio. :D
W końcu można złożyć broń, odstawić na bok tarczę, spić miodek z kufla i udać się na słodki wypoczynek ..... :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Dzisiaj zaćmienie ma być, zastanawiam się, czy to moje 55-300 cokolwiek byłoby w stanie sfotografować hmmm :)
Namłotkowałem się dziś na tyle, że chyba będę musiał swój straszak zmienić. :mrgreen:
55-300 powinno być w miarę ok. Ja tylko zerknę*, bo brak długiej lufy, niestety. :(
*Jak pogoda pozwoli, oczywiście.
Namłotkowałem się dziś na tyle, że chyba będę musiał swój straszak zmienić. :mrgreen:
55-300 powinno być w miarę ok. Ja tylko zerknę*, bo brak długiej lufy, niestety. :(
*Jak pogoda pozwoli, oczywiście.
Nie kusiło Cię AF-P ? Dość tanio wychodziło, póki nie wróciły nasze handlowe realia :)
no własnie, pogoda... u mnie póki co niebo z zachmurzeniem typu wata z niewielkimi przetarciami tu i ówdzie... jeszcze broni nie składam - 2h zostały, a na miejscówkę mam blisko, więc czekam i zerkam na niebo ;)
Urok mieszkania na Wyspach. ;)
Masz więcej niż 2h. To dość długie zaćmienie. Ale ile dokładnie, nie chce mi się przeliczać. ;)
Najśmieszniejsze jest to, że przez 2 ostatnie miesięce czyste niebo (jak nigdy - Australia normalnie), a ostatatni tydzień jakieś narastające zachmurzenie z dzisiejszym finałem :D
typowo
no własnie, pogoda... u mnie póki co niebo z zachmurzeniem typu wata z niewielkimi przetarciami tu i ówdzie... jeszcze broni nie składam - 2h zostały, a na miejscówkę mam blisko, więc czekam i zerkam na niebo ;)
W razie czego, podziel się rezultatem :)
Najśmieszniejsze jest to, że przez 2 ostatnie miesięce czyste niebo (jak nigdy - Australia normalnie), a ostatatni tydzień jakieś narastające zachmurzenie z dzisiejszym finałem :D
typowo
Prawo Parasolki. ;)
tbogdanowicz
27-07-2018, 21:24
W Lublinie przed chwilą się trochę rozpogodziło na wschodzie. Księżyc pięknie zaćmiony wyszedł zza chmur.
szczęściarz u mnie wata....
Ja sobię właśnie stoje na górce, ale schowany za chmurami póki co.... [emoji5]
U mnie częściowo zza chmur widać. :)
Kolejny szczęściarz.... U mnie Panie tylko to widać. Może się uda za godzinę colokwiek zobaczyć
U mnie częściowo zza chmur widać. :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/3d43e688486bc5ddf65387e077ec6349-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180727/3d43e688486bc5ddf65387e077ec6349.jpg)
Wyślij gołomp-expresem z full priorytet pocztą nocną tą 55-300 to jakąś focię zarzucę. :mrgreen:
Gdyby były takie gołębie... [emoji23]
No tak... siemalysy ostatniego zżarł. :mrgreen:
Krecik, jeśli wierzyć Twojemu IP, siedzisz w Gdańsku. ;)
Wg Ventusky, do którego sam kiedyś linka zarzucałeś, jakieś 5km na południe od Gdańska, niebo jest czyste. :p
Więc może czas użyć Krecikmobila? :D
Aż tak zdesperowany nie jestem [emoji846] poczekam, może się wynurzy, jak nie, czeka w domu piwko [emoji23]
No tak... siemalysy ostatniego zżarł. :mrgreen:
Krecik, jeśli wierzyć Twojemu IP, siedzisz w Gdańsku. ;)
Wg Ventusky, do którego sam kiedyś linka zarzucałeś, jakieś 5km na południe od Gdańska, niebo jest czyste. [emoji14]
Więc może czas użyć Krecikmobila? :D
Wiesz, następna taka okazja w 2123r. Raczej nie dożyjemy. :mrgreen:
tbogdanowicz
27-07-2018, 21:58
300 mm
12052
50 mm
12053
To jpg prosto z D7100. Właśnie zobaczyłem że miałem ustawiony TYLKO jpg.
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evi l::evil::evil::evil::evil::evil:
Dziękować Towarzyszu-Chemiku-Bimbrowniku. :mrgreen:
3
:evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::e vil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evil::evi l::evil::evil::evil::evil::evil:
Auć. :lol:
Osz ty farciarzu [emoji3]
300 mm
12052
50 mm
12053
tbogdanowicz
27-07-2018, 22:09
Zza chmur wyszedł Mars.
Zaraz pokażę.
Mars i Księżyc 155 mm
12054
Mars 300 mm
12055
Dziękować Towarzyszu-Chemiku-Bimbrowniku. :mrgreen:
Prawie.
Mocnych Alkoholi praktycznie nie pijam. Za to na jutro chłodzę kilkanaście piw, bo idę na grilla i oczywiście znajomi liczą na moją twórczość :-). Przyniosę 3 różne do popróbowania.
Napisałem "bimbrowniku" nie "pijusie". :roll:
Co do tematu "księżyc + mars":
Full:
12056
Crop:
12057
D7200 + S17-50/2.8 @ 50mm/2.8, 1/25s, ISO12800 bo leniwemu OjTamowi się statywu szukać nie chciało. :p
tbogdanowicz
27-07-2018, 22:24
Napisałem "bimbrowniku" nie "pijusie". :roll:
Ja nie pijam mocnych bo nie przepadam. Słaby alkohol w odpowiedniej ilości też sponiewiera :-).
Co do tematu "księżyc + mars":
Full:
12056
Crop:
12057
D7200 + S17-50/2.8 @ 50mm/2.8, 1/25s, ISO12800 bo leniwemu OjTamowi się statywu szukać nie chciało. :p
Wygląda przyzwoicie, ale że statywu nie użyłeś??? Normalnie wstyt i hańpa :-).
no to iso trochę mocno widać :D
i tak masz lepsze widoki niż ja :P
tbogdanowicz
27-07-2018, 22:44
To tak dla zabawy Jowisz i jego 3 księżyce - widok zdecydowanie bardziej na wschód (straszny crop z 300 mm, do tego drgania balkonu).
12058
To już na koniec Saturn, ale to to już tragedia. Widać jedynie owal zamiast pierścieni. Za kiepski obiektyw, miasto, balkon, a co najważniejsze źle się ustawił :-)
12059
U mnie w końcu wylazł, teraz jeszcze kilka klikow i do domu, mam na szczescie niespodziewanego kompana, co prawda z canonem, ale zawsze [emoji5]
No, standardowo, cos sie dzieje na niebie - chmury :]
siemalysy
28-07-2018, 00:19
Ktoś mnie wybudzał z błogostanu??? :-P
Jak już jesteś, to zobacz jakiego fajnego RAWka mamy do obrobienia [emoji5]
siemalysy
28-07-2018, 00:46
Fajny :-) Zgadza się ;-) Do środy jeszcze sporo czasu...
tbogdanowicz
28-07-2018, 10:09
To jeszcze Was pomęczę.
Wczoraj miałem taki widok z balkonu:
12061
No dobra. To jeszcze Jowisz wraz z księżycami, spod bloku, kilka lat temu:
12062
To jeszcze Was pomęczę.
Wczoraj miałem taki widok z balkonu:
12061
No dobra. To jeszcze Jowisz wraz z księżycami, spod bloku, kilka lat temu:
12062
Normalnie kumulacja :)
Fajne widoki. U mnie w miejscu gdzie był księzyc sie zebrały chmury, później przylazło tego jeszcze więcej a około 3 tylko troszke światła zza chmur sie przedostawało.
Fajne widoki. U mnie w miejscu gdzie był księzyc sie zebrały chmury, później przylazło tego jeszcze więcej a około 3 tylko troszke światła zza chmur sie przedostawało.
Przylazły ode mnie :D Za to, że RAWka nie przysłałeś :)
Staruszek na 300 mm miał problem z ostrzeniem manualnym a na lV przy zmianie ogniskowej coś skakało w obiektywie jak szalone :( https://flic.kr/s/aHskFf49Bu
Mam jeszcze czas na rawka :-P
Póxniej zerkne na kilka fot jakie wczoraj popełniłem. Ciekaw jestem tych na wysokim iso :D
tbogdanowicz
28-07-2018, 11:51
Przylazły ode mnie :D Za to, że RAWka nie przysłałeś :)
Staruszek na 300 mm miał problem z ostrzeniem manualnym a na lV przy zmianie ogniskowej coś skakało w obiektywie jak szalone :( https://flic.kr/s/aHskFf49Bu
Jaki staruszek??? 55-300 to nowość, w porównaniu z moim AF 70-300 mm f/4-5.6D ED :-). On według wielu, nie powinien robić zdjęć od co najmniej 10 lat :-).
A tak właściwie, to dla czego nie dałeś zdjęć na forum, najlepiej z możliwością powiększenia??? Księżyc wyszedł Ci całkiem przyjemnie.
Jaki staruszek??? 55-300 to nowość, w porównaniu z moim AF 70-300 mm f/4-5.6D ED :-). On według wielu, nie powinien robić zdjęć od co najmniej 10 lat :-).
A tak właściwie, to dla czego nie dałeś zdjęć na forum, najlepiej z możliwością powiększenia??? Księżyc wyszedł Ci całkiem przyjemnie.
Faktycznie dość stary. :)
Nie chciałem zbytnio swoją amatorszczyzną emanować :D :)
Ech, trza przysiąść i coś Kreciownikowi zmajstrować z tego RAWka. Tylko co. Hm...
Edycja:
Gołomp wysłany. W paczce oprócz .jpg-a i .xmp, nożyce do przecięcia kipcior-owi kabla od neta. :mrgreen:
siemalysy
28-07-2018, 22:06
OjTam może w tej edycji zastosujemy Dexową taktykę ;-) Co Ty na to? :-P
Za późno. Gołomp poszedł. :(
Zresztą, u mnie kiepsko z czasem w tygodniu, więc...
siemalysy
28-07-2018, 22:10
Ok. Rozumiem. W takim razie sam zadexuję :-P
Ok. Rozumiem. W takim razie sam zadexuję :-P
A na przyszłość, trza sprawdzić, czy gmail ma opóźnienie wysyłania maili. :mrgreen:
8 prac na skrzynce było jeszcze ok 21:00 [emoji5]
Z powodu upojenia pozwolę sobie nie komentować niczego więcej dzisiejszego wieczoru [emoji23]
Krecika zalało. Tylko nie norkę i nie H2O. :mrgreen:
OjTam - profilaktycznie rawka wysłałem już dawno ;) Ciekaw jestem co tam innym z tego powychodzi, bo nie jestem przekonany do mojej wersji.
OjTam - profilaktycznie rawka wysłałem już dawno ;) Ciekaw jestem co tam innym z tego powychodzi, bo nie jestem przekonany do mojej wersji.
Profilaktycznie i tak można kabelek Ci przeciąć. :mrgreen:
Czołem.
Na skrzynce mamy nadal 8 prac, a więc bez zmian.
OjTam nożyczki myślę nie wystarczą, trzeba się udać do kanalizacji i wyrwać światłowód :)
--
Wczoraj byłem na jarmarku, trochę starych obiektywów znalazłem i zastanawiałem się czy nie pobawić się w przerobienie jakiegoś pod nikona. Jakościowo dość średnio wychodziły.....
tbogdanowicz
29-07-2018, 19:19
Podejrzewam że trzeba się znać, jaki jest wart wykorzystania.
Kilka perełek kiedyś zrobiono, ale wiele jest mało ostrych, z dużymi aberracjami itp., tyle tylko że są stare i niektórych to bawi.
Mam Taira 300 i Jupitera 135 przerobionego pod Nikona. Oba są ok ale praca z nimi to trochę sztuka dla sztuki. Jupitera już bardzo dawno nie używałem, ale kojarzę że ostrość miał bardzo dobrą, za to kolorystyka zawsze była nieco dziwna. Może to ten egzemplarz tak ma, nie wiem. Do Taira mam porównanie z 55-300VR. Ostrość podoba, może nawet z lekkim wskazaniem na Taira. Ale praca z Nikkorem była zdecydowanie przyjemniejsza.
Zdecydowanie myślałem o zabawie, tylko jak popatrzałem na nie, biedne, zmoczone po deszczu, brudne, listki ledwo chodzące, oczywiście bywały i lepsze. Na sam koniec odrzucił mnie sprzedawca z podsłuchanej rozmowy, który na stwierdzenie jednego z potencjalnych klientów - aczkolwiek znającego temat - że ten to wymaga wymiany prawie wszystkiego stwierdził z pełną olewką: ale klient tego nie wie :) Noo i to w zasadzie podsumowało mój zapał :)
tbogdanowicz
29-07-2018, 21:06
Zdecydowanie myślałem o zabawie, tylko jak popatrzałem na nie, biedne, zmoczone po deszczu, brudne, listki ledwo chodzące, oczywiście bywały i lepsze. Na sam koniec odrzucił mnie sprzedawca z podsłuchanej rozmowy, który na stwierdzenie jednego z potencjalnych klientów - aczkolwiek znającego temat - że ten to wymaga wymiany prawie wszystkiego stwierdził z pełną olewką: ale klient tego nie wie :) Noo i to w zasadzie podsumowało mój zapał :)
Dobrze że to usłyszałeś. To może być dobra przestroga dla kupujących "okazyjnie" różne rzeczy.
większość pewnie będzie tak podobna do siebie że strach będzie głosować :grin:
tbogdanowicz
30-07-2018, 18:38
I tu można się baaardzo zdziwić. Bywają takie kosmiczne wersje że trudno poznać z czego zrobione :-).
Dobry wieczór :)
Do zgłaszania prac pozostało niewiele czasu.
Przypominam, że czas kończy się w środę o godzinie 21:30 :)
Na skrzynce w chwili obecnej mamy prac dziesięć :)
Nie jest tragicznie, ale mogłoby być lepiej :)
Zapraszam do zabawy :D
E tam, zawsze będą jakieś niuanse i kosmici :)
siemalysy
31-07-2018, 18:58
Plik pobrałem, więc coś powinienem stworzyć.
Plik pobrałem, więc coś powinienem stworzyć.
Dopiero? No tak. W Dex'a się bawisz. :mrgreen:
Było do jutra poczekać. ;)
Ufff ale piekiełko. Dzisiaj jazda na rowerze nie miała zbyt wiele wspólnego z przyjemnością :)
Można by się zastanowić, czy to jeszcze jazda na rowerzu, czy już kajakarstwo? ;)
siemalysy, tylko nie zaśpij albo nie pomyl adresów :P ;)
Skrzynka delikatnie przybrała mocy RAWkowej.
Mamy prac 11. Dziękuję i proszę o więcej :D
Ufff ale piekiełko.
Od 7 do mniej-więcej 9 miałem nadzieję, że będzie dobrze. Takiego wała...
Jeszcze ta wilgoć...
siemalysy
31-07-2018, 20:06
crusiek kogo jak kogo, ale mnie podejrzewasz o pomyłkę adresów :twisted: No wiesz co... Gdybym był kobieta to bym strzelił focha :-P
Co do jazdy na rowerze w taką pogodę. Jeździło się i to wiele razy, ale jak piszesz komfortowo nie jest. Ważne żeby dość szybko jechać i się nie zatrzymywać :-P Ale przy takich temperaturach to najlepiej wyjście na rower ok. 18:30 i wypad do lasu ;-)
crusiek kogo jak kogo, ale mnie podejrzewasz o pomyłkę adresów :twisted: No wiesz co... Gdybym był kobieta to bym strzelił focha :-P
Co do jazdy na rowerze w taką pogodę. Jeździło się i to wiele razy, ale jak piszesz komfortowo nie jest. Ważne żeby dość szybko jechać i się nie zatrzymywać :-P Ale przy takich temperaturach to najlepiej wyjście na rower ok. 18:30 i wypad do lasu ;-)
Tak czułem, że ciśnienie Ci skoczy ;)
Co do rowerka, to miałem ochotę zamiast do domu to skręcić w drugą stronę i wjechać wprost do morza :)
Co czasami odwalałem jak byłem młodszy. W Orłowie jest na tyle wąska plaża, że się udawało czasem przejechać :D
Co do rowerka, to miałem ochotę zamiast do domu to skręcić w drugą stronę i wjechać wprost do morza :)
Sinic nie ma? :twisted:
Poszło moje dzieło.
Dziękować, rawek pobrany i zabezpieczony :)
Sinic nie ma? :twisted:
Są, jakiś czas temu też był taki wysyp.
A flagi co chwila na zmianę czerwone / białe .... bidni turyści :)
http://www.kapieliskagdansk.pl/start,9.html <- tu masz po prawej gdzie można.
Jak flaga biała to nie mam problemu żeby dać nura i połazić na rękach pod wodą :)
A tu pełna mapka. https://sk.gis.gov.pl/index.php/strona/content/7
siemalysy
31-07-2018, 20:34
Tak czułem, że ciśnienie Ci skoczy ;)
...
Luzik :-)
Poszła i mojsza :-P
Tym razem nie będzie kosmitów.
To bedzie atak klonów :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
tbogdanowicz
31-07-2018, 20:51
Ciekawe ile osób pomyliło adres DWA razy lub więcej???:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Ale jak to kosmitów nie będzie?
12202
12202
Nie strasz Waść po nocach :D
Przy pierwszym błysku pomyślałem, że coś mam z oczami albo że burza znowu idzie :)
Ciekawe ile osób pomyliło adres DWA razy lub więcej???:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Oprócz Ciebie? Chyba nikt, albo nikt się przyznać nie chce. ;)
Ja tu ducha (spiritus'a?) widzę, nie kosmitę. :p
PS. Jacek_Z wołanie w nawiasie jest zbugowanie. I nie działa. ;)
tbogdanowicz
01-08-2018, 18:51
Oprócz Ciebie? Chyba nikt, albo nikt się przyznać nie chce. ;)
Bo do tego to trzeba mieć talent :p.
Bo do tego to trzeba mieć talent :p.
Wyjątkowy. :mrgreen:
spiritus
01-08-2018, 19:26
Kto coś chciał? :D
Zapraszam do >> GŁOSOWANIA << (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=290607)