Zobacz pełną wersję : Jak sobie radzić z szumem na wyższych ISO?
Krzysztofh
22-07-2018, 19:15
Witam.
Chciałbym się podzielić refleksją po wywołaniu w LR ostatnich zdjęć i pewnym rozczarowaniem w związku z zaszumionymi zdjęciami, co szczególnie widać przy powiększeniu 1:1.
Trochę tytułem wstępu. Zdjęcia, o których mowa były robione w kościele i na sali balowej (ślub i wesele). W związku z powyższym nie mogę ich udostępnić aby rozmawiać o konkretnych przypadkach.
Od razu dodam, że z reguły nie robię zdjęć ślubnych (inne zainteresowania), a ten raz to zupełnie amatorsko na własne potrzeby, po wcześniejszym uzgodnieniu z młodymi (rodzina) i trochę z chęci sprawdzenia się w takiej roli. W związku z tym, że na ślubie był wynajęty fotograf, więc starałem się mu nie przeszkadzać. W końcu to on tam miał zrobić zdjęcia. Kościół dość mały, więc nie było się za bardzo jak ustawić aby mu nie wchodzić w kadr.
Tyle tytułem wstępu.
Przechodząc do meritum, fociłem D750 z N24-70/2.8. W kościele bez lampy rzecz jasna przykładowa ekspozycja: f 4.5 / 1:50s / FL 62mm ISO 1000 i szum niestety.
Nie będę podawał innych bo nie o to chodzi. Tam gdzie mogłem zrobić z f 2.8 było lepiej bo ISO obniżałem, ale większość ekspozycji musiała być z bardziej przymkniętym obiektywem, bo z racji trudności zajęcia dogodnej pozycji przy pełnej dziurze miałbym jedno z młodych nieostre.
Na sali początkowo bez lampy dopóki było dość jasno, później tylko z SB 910. Z lampą pierwszy plan na który ustawiana ostrość w miarę OK, ale w oddali partie nieoświetlone z lekkim szumem.
Piszę ten post bo dużo jest na temat tej puszki i zakresu ISO, ale niestety w sytuacjach kiedy zaczyna brakować światła sam zakres ISO niewiele daje.
Wydawało mi się, że z tym body ISO 1000 to nie problem.
Chciałbym wywołać dyskusję na ten temat, raczej jak sobie z takimi przypadkami radzić, i zaznaczam, że nie mam planów na sesje ślubne. Zarabiam w inny sposób, a fotografię traktuję czysto amatorsko.
Trochę się dziwię, bo dla mnie iso 4000 z d750 jest bardzo w porządku. Co do lampy i sali: proponuje pomiar TTL, 3 lampy rozstawione po sali i wyzwalacz na aparacie.
Bez zdjęć to wróżenie z fusów. Albo masz za duże wymagania, albo za małe umiejętności.
Przy poprawnym naświetleniu ISO 1000 z D750 jest bardzo dobre.
Chciałbym zobaczyć ten nieakceptowalny szum, możesz wyciąć kawałek zdjęcia bez ludzi przecież.
Druga sprawa to oglądanie szumu na 1:1 jest ciut dziwne, czy maja to być wydruki na billboardy czy coś podobnego ?
Dla mnie w D750 przy poprawnej ekspozycji ( nawet specjalnie +1EV ) szum jest akceptowalny na ISO 3200 mimo że widoczny na 1:1, a czasami nawet na ISO 6400 ujdzie.
No i nie bój się odszumiania.
Ale szum oglądany na 100% powiększeniu zawsze będzie "widziany" szczególnie jak ktoś jest na to wyczulony
Więc pokaż zdjęcie (może być bez ludzi lub ich zamaluj czarną plamą)
Krzysztofh
22-07-2018, 21:35
OK przygotuję jakieś zdjęcie. Robiłem też bez lampy z ISO 4000 w sytuacji kiedy światło było prawie wyłączone bo chodziło o klimat z zapalonymi tylko lampkami z smaftfonów. Szumy oczywiście większe ale nie aż tak drastycznie jak się porównuje z tymi z ISO 1000.
Zdjęcia ślubne to nie moja bajka i z pewnością brak mi doświadczenia w tej materii. Odszumianie w LR działa i sobie radzę, ale wydawało mi się że dla ISO 1000 powinno być lepiej.
Banalne pytanie - gdzie wrzucić zdjęcie? Dotąd nie miałem potrzeby publikowania czegokolwiek.
...Banalne pytanie - gdzie wrzucić zdjęcie? Dotąd nie miałem potrzeby publikowania czegokolwiek.
Najlepiej bezpośrednio na forum.
ale w oddali partie nieoświetlone z lekkim szumem.
Piszę ten post bo dużo jest na temat tej puszki i zakresu ISO, ale niestety w sytuacjach kiedy zaczyna brakować światła sam zakres ISO niewiele daje.
Wydawało mi się, że z tym body ISO 1000 to nie problem.
Chciałbym wywołać dyskusję na ten temat, raczej jak sobie z takimi przypadkami radzić,.
Pytanie bylo jak sobie radzic z szumemn. mniejsza o to jaki on jest.
zdjecie nie jest potrzebne.
LR ma b. skuteczna odszumiarke - bez uzasadnienia teraz co to oznacza.
Na calej powierzchni zdjecia szum w przyblizeniu jest ten sam.
Ale rozny jest poziom szumu.
To poziom szumu decyduje o widzialnosci szumu.
Im ciemniejszy obraz tym poziom szumu wiekszy.
Mozesz zastosowac odszumianie wielopolowe.
Inaczej odszumiac jasne miejsca - mniej.
Bardziej odszumic miejsca ciemne.
Przewaznie to co najwazniejsze czyli postac , twarz , suknia slubna sa mniej zaszumione gdyz jasniejsze - bardziej zaszumione sa miejsca w tle , ciemniejsze , Garnitur itp.
Takie postepowanie ma uzasadnienie , jako ze nadmierne odszumianie obniza rozdzielczosc obrazowania.
W ten sposob psujesz nadmiernym odszumioaniem miejsca mniej istotne - ogolnie obraz poprawiasz.
Zawsze masz do dyspozycji dodatkowo redukcje wielkosci zdjecia , ktora powoduje spadek szumu wskutek usredniania.
bez wnikania dlaczego na 1000 iso uwazasz, ze szum jest problemem.
Pytanie bylo jak sobie radzic z szumemn. mniejsza o to jaki on jest.
zdjecie nie jest potrzebne. ...
Pytanie zacytowałem i na nie odpowiedziałem. Czasem jedno zdjęcie z danymi EXIF mówi dużo więcej od "tysiąca" słów.
Pytanie też czy nie "wyciągałeś" za mocno zdjęcia w LR? Bo to też wprowadza szum.
Generalnie chcący dyskutować na ten temat powinieneś wykonać zdjęcie które możesz umieścić na forum. Tak z sali weselnej jak i z kościoła. Bez osób albo zrobić im zdjęcie gdy patrzą w przeciwnym kierunku żeby nie powiedzieć od tyłu. Tak jak wspomniano ciężko dyskutować bez przykładu. Co do obiektywu to jest to dobry obiektyw ale na złe warunki taki mus to 24, 35, 50, 85 wszystkie ze światłem 1.4. Wtedy można zejść z iso i z odpowiednią głębią w zakresie przysłony 2.0 mieć małe ziarno na zdjęciach. ||Co do sali to już chyba trend na rozstawianie systemówek. Choć jest tu taki jeden że jak naświetli zdjęcie to szczena opada co nie RR :-)
Krzysztofh
23-07-2018, 18:53
OK. Nie wiem na ile to pomoże, ale wstawiam trzy fragmenty zdjęć. Nie wiem dlaczego ale nie zapisała się przy eksporcie z nefa informacja o ISO.
Jedno zdjęcie z kościoła ISO 1000
11860
zdjęcie z sali ISO 400 przy oświetleniu i z użyciem lampy
11861
zdjęcie bez lampy ISO 4000 brak oświetlenia sali, jedynie światło z zapalonych latarek w smartfonach.
11862
Z oczywistych względów to tylko fragmenty.
Dziękuję za wcześniejsze uwagi.
Zdjęcia nie są odszumiane, tzn te wstawione na forum. Oryginalne ekspozycje odszumiłem.
Zdjęcie z ISO 400 moim zdaniem jest OK, chociaż w górnym prawym rogu widać szum tam, gdzie zdjęcie jest niedoświetlone bo daleko.
Może to nie są najlepsze ekspozycje, ale wybrałem te które najbardziej się do tej prezentacji nadawały (do wycięcia).
Chciałbym tylko dodać że tą sesję traktuję jako incydent i nie jest moim zamiarem zajmowanie się fotografią ślubną, dlatego pomimo posiadanie paru słoików nie będę zapewne dokupował jasnych stałek, o systemówkach na sali nie mówiąc.
Raczej chciałem zweryfikować to co zrobiłem, bo zawodowo nie zajmuję się fotografią.
... Nie wiem dlaczego ale nie zapisała się przy eksporcie z nefa informacja o ISO. ...
Na wszystkich w EXIF widzę wartość ISO.
Jak dla mnie ISO 1000 w pełni akceptowalne i w zasadzie nie ma co tam odszumiać. Po zmniejszeniu zdjęcia na potrzeby odbitki na papierze, bądź prezentacji na monitorze, szum będzie niewidoczny zupełnie. W skali 1:1 raczej nie oglądamy zdjęć.
Moim zdaniem to problem jest w wyostrzeniu tych zdjęć.
Mocne ostrzenie na małym promieniu, bez ruszenia luminancji.
Może autor poda parametry wyostrzania?
Moim zdaniem to problem jest w wyostrzeniu tych zdjęć.
Mocne ostrzenie na małym promieniu, bez ruszenia luminancji.
Może autor poda parametry wyostrzania?
Te zdjęcia należy oglądać moim zdaniem w rozmiarze w jakim autor je wstawił, czyli klikać na zdjęciu do pełnego powiększenia. Chodziło o pokazanie szumu.
Nie sądzę aby było tu coś wyostrzane, tak jak nie było i odszumiane. Zapewne domyślne ustawienia z LR.
Edit.
Z postu poniżej. Jednak nieco podostrzone było, ale niewiele.
Krzysztofh
23-07-2018, 20:14
Sprawdzałem przed chwilą:
Amount: 68
Radius: 1,0
Detail: 50
Masking: 56
Nie wszystkie tak samo ale zbliżone ustawienia.
Jeździłem suwakami w obie strony, ale nie widzę specjalnych różnic zwracając uwagę na ciemne partie przy powiększeniu 1:1.
Jeżeli ktoś ma tu uwagi do ISO 1000 tzn że jest mocno przewrażliwiony. ISO 4000 jest akceptowalne.
Krzysztofh
24-07-2018, 08:11
Dzięki za komentarze. Rzadko robię zdjęcia na wysokim ISO, stąd moje obawy.
Wstawiając ten wątek o ISO chciałem uzyskać kilka opinii od osób, które na co dzień parają się ślubami odnośnie szumu.
Faktycznie zdjęcia z ISO 1000 po lekkim odszumieniu są OK, a nawet nieodszumione oglądane bez powiększania do 1:1 są dla mnie akceptowalne. Nieodszumione przy 1:1 budzą jednak moje obawy. Chciałoby się lepiej. Rozumiem, że z takim powiększeniem zdjęć się nie ogląda, ale na dużym monitorze po powiększeniu widzę ten szum.
Co do ISO 4000 to już trudno mi zaakceptować. Po odszumieniu ujdzie, ale szczególnie na fragmentach bardziej rozmytych mi się nie podoba.
Może jak się trafi okazja kupię jasną stałkę lub dwie, choć będzie to raczej mało trafna inwestycja, bo ślub może jeszcze z raz czy dwa zrobią amatorsko (tyle potencjalnych w rodzinie jeszcze się spodziewam).
Bardziej przydałyby się w ciemnych kościołach w czasie zwiedzania, ale to też zawsze dylemat ile kilogramów wozić ze sobą. W statycznych ujęciach można pomóc sobie statywem.
Jak wcześniej zauważył Reanoe - warto też zwrócić uwagę, czy nie wyciągałeś przypadkiem cieni.
Sprawdzałem przed chwilą:
Amount: 68
Radius: 1,0
Detail: 50
Nie wszystkie tak samo ale zbliżone ustawienia.
Jeździłem suwakami w obie strony, ale nie widzę specjalnych różnic zwracając uwagę na ciemne partie przy powiększeniu 1:1.
Nie obrabiam zdjęć z D750 tylko z DX więc ustawienia mogą być nieco inne, ja bym jednak w Lr spróbował jeszcze trochę zmienić ustawienia wyostrzania:
Amount: <50
Radius: 1,6-2,0
Detail: 25
Noise Reduktion/ Luminance: ~20 lub nieco więcej
Przy wysokich ISO dla mnie takie ustawienia są z reguły optymalne.
Podnoszenie Detail ponad domyślne 25 uwydatnia tylko szumy w takiej sytuacji.
Podobnie jak podnoszenie Amount powyżej 40-50, znacznie lepiej podnosić Radius.
Detail, Radius i Masking ustawiam zawsze z wciśniętym klawiszem Alt wtedy ładnie widać kiedy zaczyna się wzmacnianie szumów.