Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do fotografii samochodów

Arivia
22-07-2018, 00:34
Pracuje w salonie samochodowym gdzie robię zdjęcia do ogłoszeń. Mam swoją lustrzankę D5100 i podstawowy obiektyw 18-55. Problem jest w tym, że chciałbym aby te zdjęci wychodziły trochę ładniejsze. Nie chodzi tu o maskowanie jakiś wad samochodu tylko aby wszystko było ładnie ujęte na zdjęciu.

Dla przykładu, bardzo mi się podobają zdjęcia z tego samochodu:
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-m3-bmw-m3-drivelogic-competition-harman-kardon-2016r-gwarancja-ID6zGFmF.html#ac54572520

W moim przypadku nie jest tak kolorowo. Wiem, że sporo pewnie trzeba poświęcić na obróbkę czego ja nie robię ale pomyślałem, że obiektyw może coś by pomógł.

Myślałem nad 2 rozwiązaniami:
-Filtr polaryzacyjny
-Jasny obiektyw

Wiem, że filtr nie załatwi sprawy ale może coś trochę pomoże?
Myślałem o jasnym obiektywie bo często robiąc zdjęcia w salonie jest ciemno, muszę robić z wyższym ISO i wtedy jest już całkowicie dramat.
Problemem jest też robienie zdjęć wnętrza. Obiektyw 15-55 całkiem się sprawdza, ale robiąc zdjęcia wnętrza muszę robić na najmniejszej ogniskowej 18 aby objąć wszystkie elementy.

Jest jakiś jasny obiektyw do 1000zł, który by mi pomógł i chociaż trochę zbliżył do wykonywanych zdjęć jak w linku?

OjTam
22-07-2018, 00:36
Ładne autko, choć cena... auć. :lol:

Statyw, polar, możesz też próbować sklejać.

PS. Co to za szkło 15-55? ;)

Ligo
22-07-2018, 00:51
Myślałem nad 2 rozwiązaniami:
-Filtr polaryzacyjny
-Jasny obiektyw
Oba są dobre, ale w odwrotnej kolejności.

Ładne autko, choć cena... auć.
AUĆ, czyli pierdylion cebulionów - ile to na zwykłe USD?;-)

Arivia
22-07-2018, 00:57
Pomyłka miało być 18-55 :D

https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-alltrack-salon-pl-acc-panorama-kamera-gwarancja-aso-do-11-04-2020-ID6AvSOm.html
Golf też ładnie sfotografowany, zwłaszcza wnętrze. Jest wszystko jasne i widać szczegóły czy to właśnie zaleta jasnego obiektywu?

OjTam
22-07-2018, 01:00
AUĆ, czyli pierdylion cebulionów - ile to na zwykłe USD?;-)

Licząc po dzisiejszym kursie? 63,7k z lekkim ogonkiem. :p

Ligo
22-07-2018, 01:04
https://www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-alltrack-salon-pl-acc-panorama-kamera-gwarancja-aso-do-11-04-2020-ID6AvSOm.html
Golf też ładnie sfotografowany, zwłaszcza wnętrze. Jest wszystko jasne i widać szczegóły czy to właśnie zaleta jasnego obiektywu?
Taki efekt osiągniesz zwykłym obiektywem i agresywną obróbką zdjęć.
Tyle, że ja bym się w to nie pchał, bo jako potencjalny kupiec nie widzę na tych zdjęciach faktycznego stanu auta, tylko jakiś komiks, daję więc sobie na wstrzymanie i szukam innego.

Licząc po dzisiejszym kursie? 63,7k z lekkim ogonkiem. :p
Czekaj, sprawdzę notowania.;-)

Arivia
22-07-2018, 02:00
Polecacie jakiś jasny obiektyw do 1 000zł? Aby ogniskowa była +/- 18, może być zmienna ale nie musi.

ksh
22-07-2018, 02:07
Nic ci nie da jasny obiektyw, takie zdjęcia zrobisz tym co masz, filtr polaryzacyjny może pomóc w odcięciu cześć odbić od szyb i lakieru, do tego dobre ustawienie samochodu i obróbka.

Teu
22-07-2018, 09:43
Dodałbym dużą blendę nad samochodem rozpiętą stelarzu- łatwiej jest wtedy zapanować nas światłem.