PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 11-16 osłona przeciwsłoneczna.

michal.gorski
18-07-2018, 21:42
WItam serdecznie.

Słuchajcie. mam okazję kupic obiektyw TOkina 11-16. Niestety nie ma osłony przeciwsłonecznej w komplecie.
Czy możecie polecić jakiś zamiennik? Ale pewny, pasujący, który nie winietuje itp.
Oryginalny kosztuje około 160zł.

Będę wdzięczny za poradę i linki.

Pozdrawiam
Michał.

Mane
19-07-2018, 15:23
Nie wiem jak z tą Tokiną, ale ostatnio szukałem do Nikkora 70-200, oryginał chyba był w podobnych pieniądzach jak do Twojej Tokiny, zamiennik do Nikkora na alliexpress jakieś 6-7zł.
To jest kawałek plastiku, więc co by nie mówić o Chińczykach w temacie optyki, to z takimi pierdołami sobie radzą, wklep na alliexpress symbol oryginału i zobaczysz czy w ogóle mają coś w "ofercie".

michal.gorski
19-07-2018, 16:17
DZiekuję za odpowiedz. Mam namiary na kilka sklepów w Wawie. Musze podjechac i sprawdzić na miejscu. Tak mi doradzono.

mmluty
19-07-2018, 20:47
Przed kilkoma miesiącami kupiłem w Warszawie osłonę do N 20-24 za 10 zł i jest moim zdaniem lepsza od oryginału - jest nieco bardziej elastyczna, a oryginalna pękła w torbie.
Podaję namiar na sklep: https://e-trade.com.pl/pl/oslony-przeciwsloneczne/2635-oslona-nikon-hb-23-przeciwsloneczna.html?gclid=CjwKCAiApJnRBRBlEiwAPT gmxLPPosusY6OsAu0-kiO456i1HeD1lUUwNGyMDs2sO-KIOC9gjH8OqxoCVrkQAvD_BwE

ManiakPL
19-07-2018, 20:54
Także polecam aliexpress kupiłem HB-32 i po za brakiem napisu Nikon & made in niczym więcej się nie różni a kosztowała parę zł gdzie w sklepach oryginał w tamtym czasie kosztował ponad 100zł, kawałek plastiku.. ;/
Jak nie masz czau czekać to te same tulipany są na allegro czy sklepach internetowych.

michal.gorski
20-07-2018, 14:53
Przed kilkoma miesiącami kupiłem w Warszawie osłonę do N 20-24 za 10 zł i jest moim zdaniem lepsza od oryginału - jest nieco bardziej elastyczna, a oryginalna pękła w torbie.
Podaję namiar na sklep: https://e-trade.com.pl/pl/oslony-przeciwsloneczne/2635-oslona-nikon-hb-23-przeciwsloneczna.html?gclid=CjwKCAiApJnRBRBlEiwAPT gmxLPPosusY6OsAu0-kiO456i1HeD1lUUwNGyMDs2sO-KIOC9gjH8OqxoCVrkQAvD_BwE

Bardzo dziekuję za cenną inforamcję.

- - - - kolejny post - - - - - -

Bardzo ci dziękuję za odpowiedz.

Także polecam aliexpress kupiłem HB-32 i po za brakiem napisu Nikon & made in niczym więcej się nie różni a kosztowała parę zł gdzie w sklepach oryginał w tamtym czasie kosztował ponad 100zł, kawałek plastiku.. ;/
Jak nie masz czau czekać to te same tulipany są na allegro czy sklepach internetowych.

Bardzo dziekuje za inforamcje. Dziś żonka mi odbiera osłonke ze sklepu ELTEC w WAwie... za 16zł.
Pozdrawiam.

michal.gorski
21-07-2018, 02:19
Przyjechała osłona, niestety nie pasuje gwint. Lekki luz jest i nie da się zakręcić.
Więc trzeba jednak uważać na te zamienniki. W poniedziałek jadę oddać.

mmluty
21-07-2018, 12:28
W Tokinie osłona jest na gwint? Jak jedziesz oddawać do sklepu to zabierz obiektyw, może na miejscu coś się wyjaśni - może jakiś nieudany egzemplarz.

TOP67
21-07-2018, 21:54
Tulipan do Tokiny jest na bagnet. Nie można używać osłon na gwint, bo będą winietować, są obliczone do standardowych obiektywów

michal.gorski
23-07-2018, 23:52
W Tokinie osłona jest na gwint? Jak jedziesz oddawać do sklepu to zabierz obiektyw, może na miejscu coś się wyjaśni - może jakiś nieudany egzemplarz.

Dzięki. Tak właśnie jutro robię.

Tulipan do Tokiny jest na bagnet. Nie można używać osłon na gwint, bo będą winietować, są obliczone do standardowych obiektywów

Będę o tym pamiętał przy wymianie. sprawdzimy na miejscu. Podobno niekoniecznie musi winietować, ale nie mam w tym doświadczenia , wiec bardzo dziękuję z cenną uwagę.

michal.gorski
24-07-2018, 17:47

Tak jak mówiłeś, zona przywiozła wkręcaną osłonkę , taką jej dali. No i rzeczywiście winietuje. Nie miała ze sobą aparatu, żeby sprawdzić. Fajna Lekcja.
.

Dzieki mmluty. Niestety nie mają takiego niewinietującego zamiennika.