Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do fotografii ptaków i księżyca?
Chrislajner
16-07-2018, 20:45
Witam Was , chciałbym się przywitać z Wami na forum :)
Mam pytanie odnośnie statywu , a raczej prośbę by ktoś mi pisał gotowca jaki będzie ok. Mam Nikona D7100 +Nikkora 200-500 I robię zdjęcia ptakom. W następnym tygodniu będę chciał złapać też zacmienie księżyca i wtedy już go będę potrzebować. A że jestem za granicą i dużo pracuje to kompletnie nie mam do tego głowy. I też prośba, polecicie jakiś statyt z głowicą do takiej fotografii (przyrodniczej) . Waga sprzętu to około 4kg, a mój wzrost 180cm. Jak by ktos pomogl to byłbym bardzo wdzięczny i postawie browca czy cos:)
Pzdr
Cenę jak bym mógł dać na zestaw to jakieś 700zl zapomniałem dodać
dziennikarz
17-07-2018, 06:58
Chrislajner zaraz Ci ktoś coś pewnie zaproponuje aczkolwiek nie wiem czy w tych granicach cenowych złapiesz coś z na tyle precyzyjną głowicą żeby to miało sens przy stacjonarnym fotografowaniu Księżyca. Powiem Ci jednak, że ja Księżyc bez większych problemów robię z łapy więc jak coś to też dasz rady. Zwłaszcza z praktyką na ptakach :)
Witam Was , chciałbym się przywitać z Wami na forum :)
Mam pytanie odnośnie statywu , a raczej prośbę by ktoś mi pisał gotowca jaki będzie ok. Mam Nikona D7100 +Nikkora 200-500 I robię zdjęcia ptakom. W następnym tygodniu będę chciał złapać też zacmienie księżyca i wtedy już go będę potrzebować. A że jestem za granicą i dużo pracuje to kompletnie nie mam do tego głowy. I też prośba, polecicie jakiś statyt z głowicą do takiej fotografii (przyrodniczej) . Waga sprzętu to około 4kg, a mój wzrost 180cm. Jak by ktos pomogl to byłbym bardzo wdzięczny i postawie browca czy cos:)
Pzdr
nie popelnisz bledu jesli kupisz klasyka manfrotto MT 190 z glowica np kulowa 498cr2 lub nieco mniejsza.
jest stabilny , klasyfikowany jeszcze jako lekki, choc na dlugie wycieczki jest moze troche przyciezkawy , za to stabilny.
uniwersalna rzecz ,zawsze sie przyda - nie do zdarcia , solidnej budowy.
https://www.amazon.de/dp/B00ICFIV74/ref=psdc_341022031_t1_B00FZLBURG
Chrislajner
17-07-2018, 09:43
dziennikarz wiem że da rady z łapy, ale wschody zachody no i zaćmienie to już nie tak bardzo. No do tysiąca mogę dać, w końcu już chce kupić długi czas a zaniedbanie i nieznajomość tematu przeciaga to...
Nican
Ten z amazona już by się nadawał??? :))
Dzięki :)
Używam z podobnym zestawem i do podobnych celów Manfrotto 190 i dla mnie jest wystarczjący. Bardziej stabilny jest 550 ale jest też cięższy i dla mnie chodzenie z nim po lesie to już raczej odpada.
Do ptaków odradzam jednak głowice kulowe, od takiej zaczynałem i do takich celów szybko z niej zrezygnowałem. Nie będę na początek namawiał do gimbala, ale każda głowica filmowa 3D będzie lepsza od kulowej. Ja bym wybrał z możliwie długim uchwytem prowadząco-blokującym bo wtedy łatwiej prowadzi się zestaw w bardziej dynamicznych scenach. Głowica nie koniecznie Manfrotto, bo są dość drogie i mają specyficzną płytkę mocującą. Ja preferuję mocowanie Arca Swiss ponieważ jest najbardziej uniwersalne. Głowice jednak najlepiej wypróbować w sklepie mocując do niej zestaw, bo jest to sprawa dość indywidualna.
dziennikarz wiem że da rady z łapy, ale wschody zachody no i zaćmienie to już nie tak bardzo. No do tysiąca mogę dać, w końcu już chce kupić długi czas a zaniedbanie i nieznajomość tematu przeciaga to...
Nican
Ten z amazona już by się nadawał??? :))
Dzięki :)
tak oczywiscie.
pytanie o glowice. czy nie lepiej sprawdzi sie kulista , jest mniejsza , bardziej poreczna.
ale calosc jest ok.
manfrotto ma budowe przyslowiowego ruskiego czolgu - nie do zdarcia.
Jak napisał mmluty do fotografii ptaków najlepsza byłaby głowica gimbalowa/kardanowa ale to są już konkretne koszty. Głowica video jest gorszym rozwiązaniem niż gimbal ale tańszym i lepszym niż głowica kulowa. gdybyś jednak się zaopatrzył w solidną głowicę kulową to od biedy da się jej używać "prawie" jak gimbala
https://youtu.be/2A-vO9PR0RI
Chrislajner
17-07-2018, 21:53
mmluty Piechu
Dzięki za rady !
Tylko jak znaleźć ta solidna głowicę kulową albo video 3d... macie jakieś konkretne marki ?? Ze statywem mogę dać te 250-300 euro tylko tego Tyle jest i z powodu spędzania całych dni w pracy ciężko mi to przeszukac... Jak byście widzieli jakiś fajny gotowy zestaw moglibyście podesłać, proszę ?? Coś jak Nican ale myślę czy tamtą głowicą będzie fajna bo zacząłem się zastanawiać przez was :)
Pozdrawiam !
A ta gimbalowa fajna ale cena też wysoka
Czyli możesz wydać około 1200-1300 zl? W tym budżecie możesz mieć głowicę Manfrotto 393 i do tego dobrać jakiś statyw od Benro. Spokojnie z takim zestawem zmiescisz się w budżecie. Musisz mieć jednak na uwadze, że Manfrotto ma swój system mocowan, niekompatybilny z najpopularniejszym arca swiss. To jednak nie jest wielki problem.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
mmluty Piechu
Dzięki za rady !
Tylko jak znaleźć ta solidna głowicę kulową albo video 3d... macie jakieś konkretne marki ?? Ze statywem mogę dać te 250-300 euro tylko tego Tyle jest i z powodu spędzania całych dni w pracy ciężko mi to przeszukac... Jak byście widzieli jakiś fajny gotowy zestaw moglibyście podesłać, proszę ?? Coś jak Nican ale myślę czy tamtą głowicą będzie fajna bo zacząłem się zastanawiać przez was :)
Pozdrawiam !
A ta gimbalowa fajna ale cena też wysoka
Masz konkretny przykład:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-mach3-tma28a-i-glowica-hd2.html
I drugi przykład trochę bardziej rozbudowaną funkcjonalnością:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/statyw-benro-video-s-a373fb-i-s7.html
PS Przy fotografowaniu księżyca najlepiej ostrzyć w LV
- - - - kolejny post - - - - - -
Chrislajner Powiem Ci jednak, że ja Księżyc bez większych problemów robię z łapy więc jak coś to też dasz rady. Zwłaszcza z praktyką na ptakach :)
Tak czytam i podziwiam, Ty na serio robisz księżyc z ręki na 500 mm? Widać tam wtedy szczegóły na tym księżycu czy to tylko tak rozmyta jasna plama wychodzi.
Chrislajner
18-07-2018, 12:52
mmluty
Tak, mam Nikkora 200-500 Z VR . Dzięki niemu daje radę jak wyłącze VR to telepie się niemiłosiernie:)
Zdjęcie z małą rozdzielczością bo wziąłem je z folderu instagram a on zmniejsza rozmiar .
https://zapodaj.net/2b12c9ef0a316.jpg.html
No tak ręka jak imadło! Do czego Ci w takim razie potrzebny stayw;-)
Chrislajner
18-07-2018, 21:17
Manfrotto mt190xpro4 + benro s7. Dobry będzie zestaw? Tylko cena trochę nie powala... 380 euro. I do tego płytka tak ?
Płytka powinna być z głowicą. Głowicę wybrałeś z górnej półki więc cena też jest odpowiednia. W zestawie z nogami wychodzi to taniej. Nogi Manfrotto są jednak tradycyjnie dobre i te z serii 190 chyba wszystkie mają łamaną kolumnę co się bardzo przydaje przy makro nie mówiąc o rozkładaniu nóg do poziomu gruntu.
Jeżeli masz możliwość to sprawdź i porównaj to wszystko w sklepie, najlepiej z zestawem który będziesz na tym stawiał. Dla takich rzeczy osobiste preferencje mają duże znaczenie.