PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc

jasfasola
16-07-2018, 20:35
Cześć wszystkim. Na wstępie chciałem napisać, że jestem caałkowitym amatorem. Na dzień dzisiejszy aparat to telefon ale coś mnie kręci i chciałbym zacząć pstrykać czymś zdecydowanie lepszym i wkręcić się w robienie zdjęć i zrobić z tego hobby, już mam na oku nawet kursy dla początkujących. To co napewno chcę pstrykać to udział mojego syna na zawodach karate, impreski rodzinne w pomieszczeniach, wyjazdy wakacyjne, może architekturę - i tu potrzebna pomoc - trzeba kupić sprzęt - tylko jaki? Bardzo proszę o pomoc, kasa jakaś tam się znajdzie ewentualnie raty hihi, nie wiem czy kupować coś słabszego a za jakiś czas zmieniać czy lepiej odrazu coś lepszego. Mam pewność, że chcę pstrykać, może uda się nauczyć - pomożecie?

ManiakPL
16-07-2018, 20:53
Jeszcze podaj budżet i sprecyzuj czy sprzęt ma być nowy czy może być używany :)

jasfasola
16-07-2018, 21:21
Jeszcze podaj budżet i sprecyzuj czy sprzęt ma być nowy czy może być używany :)
Hmmmm myślę, że używka też miże być ale pewnie ciężko trafić na pewniaka. Nad budżetem w sumie nie myślałem myśle, że coś tam więcej mogę dać albo na raty więc kwotowo jakoś tam powiedzmy tak do 5 może 6 tyś max tyle że czy amator to wykorzysta z jednej strony a z drugiej czy warto kupować słabszy a jak się okaże że za mało to i kasa dwa razy wydana.

cdc
16-07-2018, 21:34
Jak musi to być lustrzanka i chciałbyś robić zdjęcia celując za pomocą obracanego wyświetlacza w Live View (nie musisz trzymać aparatu przy oku) to Canon 80D będzie bardzo dobrym wyborem.
Nikony w LV mają słaby autofokus.

Jak nie musi to być lustzranka, to może bezlusterkowiec. Jeszcze szybsze zdjęcia seryjne od 80D ma np. Sony A6300.

Jak Live View nie jest kluczowe w wyborze, to masz całą gamę Nikonów (od tańszego):
D5600 -lekki z ruchomym wyświetlaczem
D7100 -solidnie zbudowany lecz bez ruchomego wyświetlacza. Obecnie w atrakcyjnej cenie.
D7200 -j.w. tylko nowszy i droższy
D7500 -szybka seria, ruchomy wyświetlacz. Drogi.

jasfasola
16-07-2018, 21:52
I bądz tu mądry i pisz wiersze hehe. Dzięki za odpowiedzi

Ligo
16-07-2018, 21:57
Czemu pytasz na forum Nikona? Masz jakiś z góry upatrzony sprzęt?

jasfasola
17-07-2018, 07:09
Czemu pytasz na forum Nikona? Masz jakiś z góry upatrzony sprzęt?
Czemu na strinie Nikina? Hmmm może dlatego, że nikon robi aparaty a tu na forum jest napewno pełno specjalistów którzy mogą pomuc? Tak tak chyba dlatego, no chyba, że Nikony tylko dla profesjonalistów to przepraszam bardzo.

poste
17-07-2018, 07:38
jasfasola Miejsce w którym pytasz nie jest złe ;) Problemem może być to, że w zasadzie każdy użytkownik może polecić coś trochę innego, więc nie spodziewaj się jednej, najlepszej odpowiedzi. Lustrzanka to mimo wszystko całkiem dobry pomysł z uwagi na ceny (zarówno aparatów jak i obiektywów), oraz fakt, że chcesz robić zdjęcia typu
To co napewno chcę pstrykać to udział mojego syna na zawodach karate, impreski rodzinne w pomieszczeniach

Oczywiście kupowanie lustrzanki pod kątem robienia zdjęć w Live View to dziwny pomysł, ale zakładam, że kurs fotografii, który planujesz wyjaśni sporo. Warto też pójść do sklepu i pooglądać sprzęt, zobaczyć jaka wielkość pasuje. Każdy może pisać o swoich preferencjach, ja mogę polecić np. d7200, ale jak weźmiesz go do ręki, może stwierdzisz, że nie chcesz takiego klocka ;) Rzecz jasna w drugą stronę może być podobnie, d5600 będzie dla Ciebie "wydmuszką" czy "zabawką". Natomiast wszystkie aparaty Nikona robią zdjęcia, różnią się ergonomią (szeroko rozumianą).

Wracając do potrzeb, które określiłeś, sugeruję jasny zoom, jak podstawowe, uniwersalne szkło. Na początek poczytaj o Sigmie 17-50/2.8, do niej aparat, który zmieści się w budżecie. NIestety, nie jest to tanie hobby, 5-6 tysięcy wydaje się sporo, ale... sam zresztą szybko zobaczysz. Atutem Nikona są w tej chwili tanie, ale bardzo przyzwoite optycznie obiektywy AF-P, szeroki 10-20 oraz tele 70-300 VR. Biorąc pod uwagę obecną promocję Nikona (sprawdź) można skompletować bardzo przyzwoity zestaw "do wszystkiego".

dziennikarz
17-07-2018, 09:40
Gromy się tu na mnie posypią pewnikiem, ale Proponuję Ci jasfasola ROZWAŻENIE ewentualności np. P900 - bardzo rozbudowany kompakt czyli bezlusterkowiec z małą matrycą, ale ze zintegrowanym obiektywem o zmiennej ogniskowej w bardzo uniwersalnym zakresie od 24 do 2000 mm. Rzecz jasna i przez elektroniczny wizjer możesz robić ale normalnie patrząc na ekran obracany we wszystkich płaszczyznach dookoła. Celowo nie sugeruję nawet jego następcy, bo jest wokół niego jeszcze zbyt wiele niewiadomych.

Tak jak wspomniałem - to kolejna alternatywa do rozważenia wraz z innymi, całkiem rozsądnymi tu zaproponowanymi.

sl011
17-07-2018, 09:55
Gromy się tu na mnie posypią pewnikiem, ale Proponuję Ci jasfasola ROZWAŻENIE ewentualności np. P900
Nie chodzi o gromy, ale skoro ma być "zdecydowanie lepiej" niż komórką, to rozważania warto zacząć minimum od formatu mikro 4/3 lub APS-C i obsługi RAW.

ksh
17-07-2018, 10:02
Jakby chciał robić zdjęcia dziewczyn na plaży z kilometra to czemu nie ale czy sprawdzi się na sali/hali to już wątpię, tak jak napisał poste Sigma 17-50 i do tego obojętne jaki aparat zachowując minimum w postaci nowszych konstrukcji, znajomy dzieciaka kręci na zawodach D3300 i to obiektywem 18-105VR, widziałem i nie ma co narzekać, a na forum raczej 99% ludzi napisze że to nie jest możliwe i że musi być przynajmniej sony A6300 itp :)

dziennikarz
17-07-2018, 10:09
Jakby chciał robić zdjęcia dziewczyn na plaży z kilometra to czemu nie ale czy sprawdzi się na sali/hali to już wątpię

Nadawać to się nadaje, natomiast Twoja propozycja do tego jest rzecz jasna lepsza. Natomiast kolega pytający sprawił przynajmniej na mnie wrażenie osoby, której przyda się coś bardziej uniwersalnego i tylko dlatego dałem tę propozycję jedynie ro rozważenia

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie chodzi o gromy, ale skoro ma być "zdecydowanie lepiej" niż komórką, to rozważania warto zacząć minimum od formatu mikro 4/3 lub APS-C i obsługi RAW.

Ok, jeśli faktycznie ma być O WIELE LEPIEJ to matryca DX, natomiast nawet taka mała matryca to mimo wszystko jest znacznie lepiej niż komórka. Nie wiemy co autor miał na myśli. Ja tylko proponowałem do ewentualnego wzięcia pod uwagę.

Co do RAWów - zdjęcia z hali sportowej - zacnie, ale czy kolega pytający chciałby się bawić w wywoływanie (czy planuje taki rozwój hobby) - to też do niego bardziej pytanie.

Nachzehrer
17-07-2018, 10:38
Co do RAWów - zdjęcia z hali sportowej - zacnie, ale czy kolega pytający chciałby się bawić w wywoływanie (czy planuje taki rozwój hobby) - to też do niego bardziej pytanie.

Jak na mój gust to lepiej RAW mieć i go np. DxO "przeciągnąć". A ze DxO jest często w promocjach za free to poza chwilą czasu to wiele nie kosztuje. Druga sprawa, że w RAW idzie zdjęcie ładnie uratować (albo odratować).

Miodek2
17-07-2018, 10:40
Gromy się tu na mnie posypią pewnikiem, ale Proponuję Ci jasfasola ROZWAŻENIE ewentualności np. P900 - bardzo rozbudowany kompakt czyli bezlusterkowiec z małą matrycą, ale ze zintegrowanym obiektywem

Nawet producent nie kataloguje go jako bezlusterkowca tylko kompakt. Owszem nie ma komory lustra ale obecnie kategoria bezlusterkowców to co innego. Idąc tym tropem to każdy kompakt mały nawet jest bezlusterkowcem. Bezlusterkowce dzisiaj jako alternatywa dla lustrzanek to aparaty z dużą matrycą (dużo wiekszą niż kompakty często o takiej samej wielkości jak w lustrzankach 4/3 , apsc, FF, z wymienną optyką z wyjątkiem chyba fuji x100) a nie kazdy z brzegu kompakt. P900 jest takim samym bezlusterkowcem jak...coolpix A10 :D

dziennikarz
17-07-2018, 10:46
prof.Miodek napisałem, że to kompakt. Napisałem też wprost, że ma to małą matrycę. O bezlusterkowcu tylko aby kolega pytający miał pewność, że lustra kompakty nie mają. Co do reszty pełna zgoda.

Nachzehrer pełna zgoda. Podałem P900 tylko jako jedną z wielu propozycji.

Nican
17-07-2018, 10:52
to co sie zargonowo przyjelo nazwac " bezlusterkowiec " to jest "digital single lens mirroless" - przez Analogie do dslr.
SL oznacza single lens w domysle wymienny.

kompakty tez Maja " single lens" ale niewymienny.

wlasciwie dslm moze tez byc kompaktem - czyli malej , zwartej budowy .

troche ta systematyka nie jest calkiem logiczna , ale tak sie historycznie biorac rozwijala.
kiedys w analogu istnialo oznaczenie SLR ale DLR - czylli dwuobiektywowa (Double) lustrzanka, obiektywy niewymienne - juz nie stosowano.

mirrorless to klasyfikacja ze wzgledu na rodzaj ukladu celowniczego .,
kompakt - to ze wzgledu na wielkosc budowy claosci . czyli porownanie gruszek z jablkami - ale tak sie uzywa.

fotografii winno sie uczyc w szkolach.
nie od dzisiaj wiadomo , ze jestesmy cywilizacja " obrazkowa".
uczy sie poslugiwania jezykiem pisanym / mowionym , mozna uczyc poslugiwania sie jezykiem obrazu.

sl011
17-07-2018, 11:11
to co sie zargonowo przyjelo nazwac " bezlusterkowiec " to jest "digital single lens mirroless" - przez Analogie do dslr..
Albo do MILC, czyli "Mirrorless interchangeable-lens camera" (https://en.wikipedia.org/wiki/Mirrorless_interchangeable-lens_camera)

troche ta systematyka nie jest calkiem logiczna , ale tak sie historycznie biorac rozwijala.
kiedys w analogu istnialo oznaczenie SLR ale DLR - czylli dwuobiektywowa (Double) lustrzanka - juz nie stosowano.
Można spotkać określenie "Twin-lens reflex camera" (https://en.wikipedia.org/wiki/Twin-lens_reflex_camera)

Nachzehrer
17-07-2018, 11:16
Wracając do tematu to ja bym poważnie rozważył:
D7200 + S17-50 2.8 na start
Ale wcześniej jeszcze pomacał D5600 gdzieś w sklepie i zobaczył czy gibany dotykany ekranik nie przeważy szali ;)

dziennikarz
17-07-2018, 11:19
kompakt - to ze wzgledu na wielkosc budowy claosci

Też i stąd mój poniekąd "skrót myślowy", bo P900 to kompaktową ma tylko matrycę, bo jest większy i cięższy od niejednej (starszej, bo starszej ale jednak) lustrzanki z kitem

Ale to tak na marginesie, nie zamierzam drążyć tematu.

Nican
17-07-2018, 11:22
Też i stąd mój poniekąd "skrót myślowy", bo P900 to kompaktową ma tylko matrycę, bo jest większy i cięższy od niejednej (starszej, bo starszej ale jednak) lustrzanki z kitem

Ale to tak na marginesie, nie zamierzam drążyć tematu.

wlasciwie to tylko formalizm

kiedys takie aparaty nazywano hybrydami , albo Bridge - czyli cos noszacego cechy budowy i kompaktu i aparatu wiekszego , najczesciej lustrzanki.

sl011
17-07-2018, 11:29
Wracając do tematu to ja bym poważnie rozważył:
D7200 + S17-50 2.8 na start
To była też moja pierwsza myśl. Ten zestaw ma tylko 3 wady:
- rozmiar,
- ciężar,
- zoom może być ciut przykrótki do karate na dużej sali (ale wtedy zawsze można dokupić dłuższe szkło, Sigma przyda się w większości innych sytuacji).

dziennikarz
17-07-2018, 11:34
wlasciwie to tylko formalizm

kiedys takie aparaty nazywano hybrydami , albo Bridge - czyli cos noszacego cechy budowy i kompaktu i aparatu wiekszego , najczesciej lustrzanki.

Tak też i wiele osób za hybrydy uważa aparat bez lustra ale z wymiennym obiektywem (a przynajmniej ze stosowaniem takiej terminologii spotykałem się parę lat temu). Dziś to już prędzej są "bezlusterkowce" z tym, że niekoniecznie wymienne, bo bezlusterkowce to mogą być z obiektywem stałym ale z matrycą DX. Tak czy inaczej szkoda kopii kruszyć o tę terminologię. Koledze pytającemu myślę, że wyjaśniłem precyzyjnie czym jest P900 i tyle. Ma małą matrycę, zintegrowany obiektyw, jest z segmentu "kompakt" wg. producenta, ma dość uniwersalny obiektyw, spore możliwości ale i ograniczenia. Tyle.

To była też moja pierwsza myśl. Ten zestaw ma tylko 3 wady:
- zoom może być ciut przykrótki do karate na dużej sali (ale wtedy zawsze można dokupić dłuższe szkło, Sigma przyda się w większości innych sytuacji).

Do rozmiaru i wagi się nie wtrącam, bo dla mnie im większe i cięższe tym lepiej, ale co do ogniskowej to także uważam, że do takich zastosowań długi koniec powinien być 100 minimum a najlepiej 135.

Zelber
17-07-2018, 11:36
Gromy się tu na mnie posypią pewnikiem, ale Proponuję Ci jasfasola ROZWAŻENIE ewentualności np. P900 - bardzo rozbudowany kompakt czyli bezlusterkowiec z małą matrycą, ale ze zintegrowanym obiektywem o zmiennej ogniskowej w bardzo uniwersalnym zakresie od 24 do 2000 mm. Rzecz jasna i przez elektroniczny wizjer możesz robić ale normalnie patrząc na ekran obracany we wszystkich płaszczyznach dookoła. Celowo nie sugeruję nawet jego następcy, bo jest wokół niego jeszcze zbyt wiele niewiadomych.

Tak jak wspomniałem - to kolejna alternatywa do rozważenia wraz z innymi, całkiem rozsądnymi tu zaproponowanymi.
P900 do sportu halowego... Borze liściasty tego typu "rady" powinny być nagradzane miesięcznym urlopem od forum...

ksh
17-07-2018, 11:37
Lepiej jasny za szeroki niż ciemny w sam raz, z matrycy 24Mpix można wyciąć sporo i zostanie dużo detalu.

cdc
17-07-2018, 12:21
To co napewno chcę pstrykać to udział mojego syna na zawodach karate, impreski rodzinne w pomieszczeniach, wyjazdy wakacyjne, może architekturę

Czyli bardziej potrzebny raczej jasny tele-zoom niż jasny zoom standardowy.

Sigmy 50-150/2.8 teraz już tylko używane.

Dlatego też zaproponowałem Sony A6300 która w zestawie z 18-105/4 miałaby parę atutów.

poste
17-07-2018, 12:39
Akurat przy tym sporcie to chyba można podejść bliżej? Chociaż z drugiej strony, gdzie dwóch się bije, to i trzeci może dostać, jak mawiał pewien mój kolega ;) Tyle, że każdy sensowny jasny zoom przekroczy mocno budżet.

Ps. ciemny, niepolecany generalnie do sportu N70-300 af-p, w zakresie 70-140 ma światłosiłę f4.5-4.8. Czy f4 Sony robi różnicę? Btw, a6300 fajny aparat, dla mnie jednak... za lekki. Być może w zastosowaniach kolegi sprawdzi się dobrze.

cdc
17-07-2018, 13:12
A6300 daje 11 klatek na sekundę ze śledzeniem ostrością i możliwością kadrowania w Live View np. z nad maty. Po Cashbacku w dość atrakcyjnej cenie https://www.ceneo.pl/47392923

sl011
17-07-2018, 13:23
18-105 f/4 fajny obiektyw. Porównując z Sigmą mamy albo 2x większy zoom albo 2x jaśniejszy obiektyw... Co kto woli. ;)
A propos Sony - ta Sigma 17-50 jest też dostępna dla Sony, tylko nie jestem pewien dla której wersji bagnetu.

jasfasola
17-07-2018, 14:01
Super - dzięki Wszystkim baaardzo za odpowiedzi, więc tak mam tu takie propozycje
1. Canon 80D
2. Nikon 7200 + obiektyw szeroki AF-P 10-20 + obiektyw tele 70-300R lub/i obiektyw S17-50 2.8 lub/i "jakiś" zoom najlepiej z końcówką 135

poste
17-07-2018, 14:19
Super - dzięki Wszystkim baaardzo za odpowiedzi, więc tak mam tu takie propozycje
1. Canon 80D
2. Nikon 7200 + obiektyw szeroki AF-P 10-20 + obiektyw tele 70-300R lub/i obiektyw S17-50 2.8 lub/i "jakiś" zoom najlepiej z końcówką 135

Co do Canona to nie mam zdania, natomiast d7200 warto kupić przede wszystkim ze standardowym zoomem, potem uzupełnić o szeroki kąt i tele. Z uwa zdjęcia są specyficzne, podobnie zakres 70 mm mocno ogranicza przy tzw. "zwykłych zdjęciach". Ciemny zoom ale dłuższy, czy krótszy ale z f2.8... oto jest pytanie. Większość bardziej zaawansowanych fotografów raczej wskaże na f2.8, amator będzie cieszył się "przybliżeniem", trudna decyzja.
No i warto popatrzeć na ceny i cashback Nikona.

ksh
17-07-2018, 14:33
D5600 obecnie wychodzi cenowo też super, ja bym jednak nie dokładał do kita tylko brał sigme, można by brać też 70-300 af-p vr ale czy taka ogniskowa sie przyda to nie wiem, no i mimo że można utrzymać ten obiektyw w dość długich czasach to jednak w takich sportach może to być nie dobry pomysł, wiec skracanie czasów żeby zamrozić ruch, a co za tym idzie trzeba jasności obiektywu bo nawet dobre użyteczne iso nie wystarczy, a nie ma nic sensownego jasnego i taniego o lepszym zakresie jak 17-50 2.8

Nachzehrer
17-07-2018, 14:45
Jeszcze moze dało by sie rozwarzyć D7500 3800zł + AF-P 70-300 550zł + S 17-50 2.8 (ceny po odliczeniu cashback)

jasfasola
17-07-2018, 14:53
D5600 obecnie wychodzi cenowo też super, ja bym jednak nie dokładał do kita tylko brał sigme, można by brać też 70-300 af-p vr ale czy taka ogniskowa sie przyda to nie wiem, no i mimo że można utrzymać ten obiektyw w dość długich czasach to jednak w takich sportach może to być nie dobry pomysł, wiec skracanie czasów żeby zamrozić ruch, a co za tym idzie trzeba jasności obiektywu bo nawet dobre użyteczne iso nie wystarczy, a nie ma nic sensownego jasnego i taniego o lepszym zakresie jak 17-50 2.8

A jaką sigmę dokładnie?

Jeszcze moze dało by sie rozwarzyć D7500 3800zł + AF-P 70-300 550zł + S 17-50 2.8 (ceny po odliczeniu cashback)

No jak najbardziej można rozważyć :) a można prosić o linki które to dokładnie obiektywy są - to poczytam :)

Nachzehrer
17-07-2018, 15:06
Nikon Nikkor 70-300 mm f/4.5-6.3 G AF-P DX ED VR tyle ze na niego jest 430zł zwrotu.

A S17-50 o ile dobrze pamietam to ta: https://www.optyczne.pl/197.1-Test_obiektywu-Sigma_17-50_mm_f_2.8_EX_DC_OS_HSM.html

jasfasola
17-07-2018, 17:01
A te 3800zl za d7500 to w jakim sklepie?

ksh
17-07-2018, 18:32
Dokładnie 3855zł np tu (https://abfoto.pl/aparat-nikon-d7500-body-cashback-1260-zl-negocjuj-ceny-dystrybucja-nikon-polska-2-lata-gwarancji).

Zelber
17-07-2018, 19:31
70-300 5.6 Do karate to delikatnie mówiąc lekkie nieporozumienie, w okolicach tego budżetu znacznie lepszym wyborem będzie 85 1.8.

jasfasola
18-07-2018, 13:57
No tak to mam zagwozdkę nadal 80d czy 7500d hehe

dzasek
18-07-2018, 14:30
Do D7500 nie podłączysz normalnego gripa.

ksh
18-07-2018, 14:35
Wybór jest bardzo prosty jak uświadomisz sobie jakie potrzebujesz obiektywy, jakie są ceny w obu systemach i jaką prezentują jakość.
Ja wybrałbym D7200 i dobrał obiektywy jakie potrzebuję.

Zdebik
18-07-2018, 14:54
Olek z 7-14 f2.8