Zobacz pełną wersję : d750 af nie łapie za kazdym razem
witam
po wymianie migawki przez serwis zaczął sie problem z af z sigmą 85mm. dzieje sie to tylko wtedy gdy przepinam 35 i 85.
35 działa bez zarzutu i za kazdym razem ale po zmianie na 85 af nie reaguje i zeby zaczął to musze wcisnac z boku przycisk pv od podgladu głebi ostrosci. wciskam raz lub dwa i zaczyna działac. 85 w inny body działa normalnie.
i jak żyć z tym? :)
35 i 85 od Sigmy? Moze potrzebny update firmware?
tak obie sigmy f1.4. firmware w d750 mam "przedostatni" a nowy nic nie wnosi.
...ale mowa jest o firmware obiektywów, a nie body [emoji6]
ok ale czy wtedy raczej w ogole by nie działało
a nie jak w tej chwili raz działa, raz za którymś razem
Dariusz Breś
24-07-2018, 19:32
witam
po wymianie migawki przez serwis zaczął sie problem z af z sigmą 85mm. dzieje sie to tylko wtedy gdy przepinam 35 i 85.
35 działa bez zarzutu i za kazdym razem ale po zmianie na 85 af nie reaguje i zeby zaczął to musze wcisnac z boku przycisk pv od podgladu głebi ostrosci. wciskam raz lub dwa i zaczyna działac. 85 w inny body działa normalnie.
i jak żyć z tym? :)
W momencie zablokowania przekręć pierścieniem af obiektywu kilka razy w lewo i prawo i powiedz czy odblokowała się.
W momencie zablokowania przekręć pierścieniem af obiektywu kilka razy w lewo i prawo i powiedz czy odblokowała się.
Mam podobny problem . Po wizycie aparatu w serwisie odnośnie migawki całkiem nieoczekiwanie zawiesza się AF zarówno z Nikkorami jaki i Sigmą. Nie pomaga zmiana obiektywu czy wyjęcie aku. Zawieszenie może trwać czasami kilka minut. Nie wyświetla się żaden komunikat błędu. Wysłałem aparat do serwisu ale stwierdzili że wszystko jest ok i zrobiono ponowną regulację AF oraz czyszczenie. Nie pomogło. Wywołanie usterki jest tak losowe i nie potrafię jej wywołać na zawołanie. Przy kolejnym zawieszeniu sprawdzę patent z kręceniem pierścienia. Może jeszcze ktoś ma podobny problem i jak sobie z tym radzi?
Oczywiście nie mówimy tu o brudnych stykach czy uszkodzonym bagnecie lub niechcącym przelączeniu na MF w obiektywie czy korpusie.
ku... mam to samo i też zastanawiam się wot de fak jest nie tak z tym aparatem, i dzieje się to losowo, na losowym obiektywie (nikkory też) i czasem przechodzi od razu czasem za 20 minut...
Mam podobny problem . Po wizycie aparatu w serwisie odnośnie migawki całkiem nieoczekiwanie zawiesza się AF zarówno z Nikkorami jaki i Sigmą. Nie pomaga zmiana obiektywu czy wyjęcie aku. Zawieszenie może trwać czasami kilka minut. Nie wyświetla się żaden komunikat błędu. Wysłałem aparat do serwisu ale stwierdzili że wszystko jest ok i zrobiono ponowną regulację AF oraz czyszczenie. Nie pomogło. Wywołanie usterki jest tak losowe i nie potrafię jej wywołać na zawołanie. Przy kolejnym zawieszeniu sprawdzę patent z kręceniem pierścienia. Może jeszcze ktoś ma podobny problem i jak sobie z tym radzi?
Oczywiście nie mówimy tu o brudnych stykach czy uszkodzonym bagnecie lub niechcącym przelączeniu na MF w obiektywie czy korpusie.
Widzę , że nie jestem sam z problemem zawieszania AF w D750. Poszukuję osób które mają podobny problem. Możliwe ,że jak będzie nas więcej to uda się zdiagnozować przyczynę a następnie naprawić to w serwisie. Wczoraj kolejna zawiecha na pół godziny w kluczowym momencie imprezy.
Kręcenie pierścieniem ostrości nie pomaga.
Krzychoo_
27-09-2018, 08:48
Na którym firmware D750 występuje ten problem? Mam 2 Sigmy HSM i na 1.12 problemu nie mam. Po wymianie migawki Sigmy zaczęły mi w trybie lv działać, czego wcześniej nie miałem.
Obecnie mam wersje 1.13 ale problem występował już na wcześniejszej wersji. Zawieszenia pojawiają się zarówno z nikkorami jak i sigmą. Jak dla mnie nie zaobserwowałem żadnej reguły. Usterka występuje całkowicie losowo.
bomkallo
28-09-2018, 16:08
ku... mam to samo i też zastanawiam się wot de fak jest nie tak z tym aparatem, i dzieje się to losowo, na losowym obiektywie (nikkory też) i czasem przechodzi od razu czasem za 20 minut...
Wyjecie baterii nie pomaga? Na forum dpreview wyciagaja na chwile baterie i jazda dalej.
Jak nie dzieje sie to tak czesto to pol biedy, ale autorowi cos widac skaszanili, ze zaczelo mu swirowac przy zmianie szkiel.
Fw 1.11 kręcenie nie pomaga, wyjęcie baterii też nie. Aparat ostrzy celując na nieskończoność max na 1m i pojawia się zielona kropka.
dzisiaj po wyjęciu z torby aparat działa... zrobię mu update fw, podobno zalecane jest zrobienie ich z odłączonym obiektywem, zobaczymy czy to coś pomoże