PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz komputerowy problem - pytanie do elektryka

Darek72
10-07-2018, 01:34
Złożyłem nowy komputer w tym nowy zasilacz Seasonic FX 650 Gold Plus i pojawił się problem:
-komputer jest wpięty do listwy zasilającej a ta do gniazdka, którego obwód jest zabezpieczony bezpiecznikiem nadprądowym B10 A - czasem przy włączaniu listwy jej włącznikiem wyłącza się bezpiecznik i wtedy pomaga odpięcie przewodu zasilacza z listwy lub wyłączenie zasilacza jego własnym wyłącznikiem - po tym zabiegu listwa normalnie się włącza i można uruchomić komputer, podczas pracy komputera wszystko jest ok. Także to wybijanie bezpiecznika jest raczej losowe, a jak listwa jest cały czas włączona to nie ma żadnych problemów przy włączaniu komputera - pojawia się dopiero po wyłączeniu listwy jej wyłącznikiem i ponownym jej włączeniu po jakimś czasie.
I teraz pytanie czy reklamować zasilacz czy też zabezpieczenie obwodu jest za małe a prąd rozruchowy zasilacza za duży do tego zabezpieczenia?
W związku z tym następne pytanie i to już do elektryka (chyba jest tutaj ktoś kto się na tym zna:-)) czy w instalacji w mieszkaniu można wymienić bezpiecznik B10 na np. C10 lub C16 czy może rozsądniej wymienić B10 na B16 przy czym przekrój przewodów na tym obwodzie to 1,5 mm^2 a przewody są miedziane, natomiast zabezpieczenie przedlicznikowe to wkładka topikowa 25A (czy przy bezpiecznikach typu C będzie zachowana selektywność zabezpieczeń?).
Do tej pory tzn. przy używaniu starego komputera nigdy taki problem nie zaistniał (zasilacz 300 W - instalacja elektryczna, zabezpieczenia i listwa komputerowa te same cały czas) a używanie i działanie listwy bez nowego komputera jest prawidłowe.
Dodam jeszcze, że na tym obwodzie nie ma podłączonych urządzeń pobierających dużo prądu (jest radio, czasem telewizor, monitor komputera, drukarka, lampka z żarówką LED).
Jak ktoś coś wie czy też miał taki przypadek to niech odpisze.

eMGie
10-07-2018, 09:30
Ja zacząłbym od wymiany obecnego bezpiecznika na nowy, być może nie trzyma parametrów ( koszt ok 10zł ) ostatecznie wymienił na B16. Zabezpieczenia o charakterystyce C potrafią puścić przez pierwsze sekundy prąd x10, co raczej nie pozwoli zachować selektywności, a dodatkowo przy przewodach 1,5mm^2 może być niebezpieczne w przypadku zwarcia. Generalnie przyjmuje się max 10A dla 1mm^2 przewodu ( zależy też od ich długości )

Tom01
10-07-2018, 10:43
Jak się kupuje gówniany zasilacz który robi uderzenie prądu jak spawarka, to się tak ma. :(

Darek72
10-07-2018, 11:06
Jak się kupuje gówniany zasilacz który robi uderzenie prądu jak spawarka, to się tak ma. :(

No to chętnie się dowiem jaki to zasilacz nie będzie gówniany wg Tom01 - a tak na przyszłość to proszę o odpowiedzi na temat albo żadne.

ksh
10-07-2018, 11:10
To że seasonic to chińszczyzna zachwalana w internetach bo tak jakoś spodobała się ta firma nie oznacza że to problem zasilacza, osobiście podejrzewam że bezpiecznik walnięty, jak napisał eMGie warto zmienić bezpiecznik bo tanio, można to nawet samemu zmienić oczywiscie przy zachowaniu bezpieczeństwa jeśli mamy możliwość odłączenia zasilania przed tą skrzynką.
Czy testowałeś na innej lini czyli na innym bezpieczniku ten zestaw z listwą i bez listwy ?
Odradzam bezpieczniki C bez wiedzy o całej instalacji nie można zmieniać sobie jak się podoba ani zwiększać z 10A na 16A.

Tom01
10-07-2018, 14:11
No to chętnie się dowiem jaki to zasilacz nie będzie gówniany wg Tom01 - a tak na przyszłość to proszę o odpowiedzi na temat albo żadne.

Jaki zasilacz? Dobry. Odpowiedzi w temacie? Czy można wymienić bezpiecznik, bo zasilacz wywala zabezpieczenie które wytrzymuje ponad 2KW!!!??? Sorry, ale na takie pytanie nie ma odpowiedzi, szczególnie kiedy pytającemu brak jakichkolwiek podstaw, co choćby sugeruje wzmianka o selektywności zabezpieczeń. Rozsądna rada - zwrócić zasilacz i kupić lepszy.

Fotosnajper 12
10-07-2018, 15:43
Ja zacząłbym od wymiany obecnego bezpiecznika na nowy, być może nie trzyma parametrów ( koszt ok 10zł ) ostatecznie wymienił na B16. Zabezpieczenia o charakterystyce C potrafią puścić przez pierwsze sekundy prąd x10, co raczej nie pozwoli zachować selektywności, a dodatkowo przy przewodach 1,5mm^2 może być niebezpieczne w przypadku zwarcia. Generalnie przyjmuje się max 10A dla 1mm^2 przewodu ( zależy też od ich długości )

A jak sprawdzić czy trzyma?

eMGie
10-07-2018, 16:03
Możesz spróbować obciążać go stopniowo do ok 2000W, jakimiś urządzeniami o znanej mocy (najlepiej niczym co ma silnik, bo one przy starcie biorą więcej prądu) , jakiś grzejnik może, albo nawet odkurzaczem, jeżeli ma płynną regulację mocy (zacząć od minimum). Choć ten test może nic nie dać, bo bezpiecznik może źle tolerować właśnie takie chwilowe skoki prądu przy rozruchu (normalnie charakterystyka B powinna wytrzymać chwilowy skok prądu x3 przynajmniej)
Ja bym się nie bawił i wymienił bezpiecznik na nowy, to kilka minut roboty (chyba, że nie tykasz się prądu :-) )

Fotosnajper 12
10-07-2018, 17:15
Możesz spróbować obciążać go stopniowo do ok 2000W, jakimiś urządzeniami o znanej mocy (najlepiej niczym co ma silnik, bo one przy starcie biorą więcej prądu) , jakiś grzejnik może, albo nawet odkurzaczem, jeżeli ma płynną regulację mocy (zacząć od minimum). Choć ten test może nic nie dać, bo bezpiecznik może źle tolerować właśnie takie chwilowe skoki prądu przy rozruchu (normalnie charakterystyka B powinna wytrzymać chwilowy skok prądu x3 przynajmniej)
Ja bym się nie bawił i wymienił bezpiecznik na nowy, to kilka minut roboty (chyba, że nie tykasz się prądu :-) )
Oj, myślałem, że zaproponujesz coś bardziej profesjonalnego.

Darek72
11-07-2018, 00:58
Sprawdzałem to gniazdko poprzez podłączenie odkurzacza (1500 W) i wiertarki 800 W - nie wywala bezpiecznika, wszystko działa jak należy. Podłączyłem też komputer razem z tą samą listwą do drugiego obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem 16 A i jak na razie nie było problemów ale muszę to dłużej potestować.
Ponownie uwaga do Tom01 - jeżeli czytanie ze zrozumieniem przerasta twoje możliwości i piszesz tutaj tylko dla samego pisania i zamieszczania swoich wątpliwych przemyśleń to moja prośba jest nadal aktualna.

Tom01
11-07-2018, 01:27
Sprawdzałem to gniazdko poprzez podłączenie odkurzacza (1500 W) i wiertarki 800 W - nie wywala bezpiecznika, wszystko działa jak należy. (...)
Ponownie uwaga do Tom01 - jeżeli czytanie ze zrozumieniem przerasta twoje możliwości i piszesz tutaj tylko dla samego pisania i zamieszczania swoich wątpliwych przemyśleń to moja prośba jest nadal aktualna.

Kolego, napisałem na samym początku co jest przyczyną. Dywagacje o wadliwym bezpieczniku czy innym promieniowaniu kosmicznym są dziecinne. Jeśli nie chcesz dopuścić myśli, że kupiłeś chińskie gówno, to trudno. Co do czytania ze zrozumieniem, uwaga raczej do Ciebie, aby ponownie przemyśleć, że zasilacz 600W nie ma prawa wywalać zabezpieczenia 2,3KW. Jeśli tego nie rozumiesz, to musisz się nauczyć z tym żyć, wymień bezpiecznik na B40 i będziesz szczęśliwy. A że spalisz chałupę albo kogoś zabije to detal. Inna sprawa, że prawdopodobnie nie masz tam zabezpieczenia RCD. Jakbyś miał, to zobaczyłbyś, że na 99% właśnie ono wylatuje, czyli masz nadmierną upływność do przewodu ochronnego. Wnioski wyciągnij sam, lub zapytaj kogoś, to się na tym zna, jakie są konsekwencje używania czegoś takiego.

To pisałem ja, elektrotechnik, elektroenergetyk i automatyk z 30 letnim stażem.

Krzysztofh
11-07-2018, 07:45
Jeżeli dalej będzie ci wyłączał się ten bezpiecznik możesz spokojnie zastosować 10A z charakterystyką C. Nie wymieniaj na 16A przy instalacji 1,5mm2. Co do selektywności to trzeba rozróżnić dwie rzeczy - zachowanie przy przeciążeniu obwodu i przy zwarciu metalicznym. W pierwszym przypadku powinna być zachowana, natomiast w drugim nie. Tego typu zabezpieczenia nie gwarantują zachowania selektywności, nawet jeżeli mamy do czynienia z bezpiecznikami 10 i 25A. Prąd zwarciowy w zależności od impedancji pętli zwarciowej będzie z pewnością ponad 200A.

eMGie
11-07-2018, 09:29
A że spalisz chałupę albo kogoś zabije to detal. Inna sprawa, że prawdopodobnie nie masz tam zabezpieczenia RCD. Jakbyś miał, to zobaczyłbyś, że na 99% właśnie ono wylatuje, czyli masz nadmierną upływność do przewodu ochronnego.

Czyli co. upływa mu z 5A do PE ???

Tom01
11-07-2018, 10:51
Czyli co. upływa mu z 5A do PE ???

Nie, dlaczego? Miałby wówczas łatwy wskaźnik jakości tegoż zasilacza.

ksh
11-07-2018, 10:56
Po pierwsze jeśli nie mamy pojęcia o elektryce to nie bawmy się w takie rzeczy, po drugie jeśli sami potrafimy to wymieniamy bezpiecznik bo to grosze i odradzam zmianę na C tylko na taki sam jak jest, jeśli nadal wywala to zasilacz oddajemy/wywalamy bo działać poprawnie nawet na zwykłych starych A.

eMGie
11-07-2018, 11:27
Nie, dlaczego? Miałby wówczas łatwy wskaźnik jakości tegoż zasilacza.

Czyli czemu wywala?

Po pierwsze jeśli nie mamy pojęcia o elektryce to nie bawmy się w takie rzeczy, po drugie jeśli sami potrafimy to wymieniamy bezpiecznik bo to grosze i odradzam zmianę na C tylko na taki sam jak jest, jeśli nadal wywala to zasilacz oddajemy/wywalamy bo działać poprawnie nawet na zwykłych starych A.

Zgadzam się, tez tak bym zrobił.

krzysztofz24
11-07-2018, 15:06
(........)
Do tej pory tzn. przy używaniu starego komputera nigdy taki problem nie zaistniał (zasilacz 300 W - instalacja elektryczna, zabezpieczenia i listwa komputerowa te same cały czas) a używanie i działanie listwy bez nowego komputera jest prawidłowe (........)

Sprawdzałem to gniazdko poprzez podłączenie odkurzacza (1500 W) i wiertarki 800 W - nie wywala bezpiecznika, wszystko działa jak należy. (.......)

Czyli podsumowujac stary komp ze starym zasilaczem chodzil bez problemu, cokolwiek bys nie podlaczyl do lostwy wszystko smiga.
Problem pojawia sie po podlaczeniu nowego kompa z nowym zasilaczem.

Logika wali tu do drzwi i sie dobija, wskazujac na przyczyne;-). Nowy zasilacz - nowy problem.
Masz wadliwy zasilacz. I lepiej go szybko zmien, bo ja bym sie bal z nim uzywac komputera.
Ten zasilacz, ktory kupiles chodzi za okolo 400zl. Za ta cene mozna miec cos o wiele bardziej sprawdzonego i znanej firmy.

Fotosnajper 12
11-07-2018, 19:45
Czyli czemu wywala?

Zgadzam się, tez tak bym zrobił.
Prawdę mówiąc ja bym tak nie zrobił. Ale każdy może doradzać wedle własnego uznania. Dzisiaj wymieni bezpiecznik, jutro gazomierz, po jutrze nie będzie co zbierać.

Borat1979
11-07-2018, 20:27
Seasonic to jeden z najlepszych i największych na rynku producentów zasilaczy komputerowych. Większość tego co masz na rynku pod innym markami to projekty i wykonanie Seasonica z różnymi modyfikacjami. Tak, że zanim zaczniecie swoje mądrości o chińskim badziewiu i gównianych zasilaczach to zapoznajcie się z tematem.

A zasilacz zareklamuj bo najprawdopodobniej jest po prostu uszkodzony.

TOP67
11-07-2018, 22:15
A co się dzieje, gdy wywalisz listwę i podłączysz zasilacz wprost pod ten bezpiecznik?
Bo z pierwszego postu wynika, że podłączenie zasilacza do aktywnej listwy nie wywala bezpiecznika. Nie wywala go też włączenie przełącznikiem, a dopiero wtedy jest od podłączony do obwodu.

Fotosnajper 12
11-07-2018, 22:44
A co się dzieje, gdy wywalisz listwę i podłączysz zasilacz wprost pod ten bezpiecznik?
Bo z pierwszego postu wynika, że podłączenie zasilacza do aktywnej listwy nie wywala bezpiecznika. Nie wywala go też włączenie przełącznikiem, a dopiero wtedy jest od podłączony do obwodu.
A co ma się dziać? Zwykły zbieg okoliczności, gdy załączy w zerze napięcia lub jak ma jeszcze kondensatory naładowane. A listwa żadna aktywna, bo co tam może być aktywne? Neonówka w wyłączniku czy marnej jakości dwa warystorki które jedyne co mogą to wybuchnąć i wywołać pożar. Nie raz już wystrzeliwały bez żadnego powodu. Załączanie indukcyjności i pojemności (zasilacze impulsowe) to generowanie przepięć które mogą otwierać warystory i już mamy dodatkowy prąd w obwodzie, niestety jako zwarciowy. To, że ktoś uważa, że te zasilacze to górna półka nie znaczy, że nie generują przepięć i harmonicznych. Jak sam założyciel tematu napisał:

" Także to wybijanie bezpiecznika jest raczej losowe, a jak listwa jest cały czas włączona to nie ma żadnych problemów przy włączaniu komputera - pojawia się dopiero po wyłączeniu listwy jej wyłącznikiem i ponownym jej włączeniu po jakimś czasie."

TOP67
11-07-2018, 22:49
Aktywna, w sensie pod prądem. Jeśli włączenie przełącznikiem w zasilaczu nigdy nie wywaliło bezpieczników, to gdzie wina zasilacza?
Aby coś zdiagnozować, trzeba usunąć inne elementy, które mogą mieć wpływ na pracę. Jeśli wywali bez listwy to będzie jasne.

Darek72
12-07-2018, 07:56
Aktualnie sytuacja wygląda tak:
1. Komputer podpięty pod gniazdo zabezpieczone bezpiecznikiem B10:
- losowo wyzwala bezpiecznik zarówno po podłączeniu przez listwę jak i bez listwy.
2. Komputer podpięty pod gniazdo zabezpieczone bezpiecznikiem B16:
- wczoraj i dzisiaj zasilacz ani razu nie wyzwolił bezpiecznika bez względu na sposób podłączenia.
Dla pewności wymienię stary B10 na nowy i zobaczymy co dalej - czy bezpiecznik stracił parametry czy zasilacz ma za duży prąd przy starcie.
Tu jest opis wersji 550 W::
https://www.purepc.pl/zasilacze/seasonic_focus_plus_gold_550_w_najlepszy_w_swojej_ klasie?page=0,6
podają prąd przy rozruchu niecałe 27A ,jeżeli mój ma trochę więcej np. ponad 30 A to przy sprawnym zabezpieczeniu B10 może już ono zadziałać? Tak wnioskuję po przeglądnięciu charakterystyk bezpieczników.
A tu wersja 750 W
https://www.tomshardware.com/reviews/seasonic-ssr-750fx-focus-plus-750-gold-psu,5206-4.html - nieco ponad 50A - spory rozrzut a może inne metody pomiarów.

ksh
12-07-2018, 08:59
Zasilacz nie może wywalać nawet starego A10.

Fotosnajper 12
12-07-2018, 09:48
Tu jest opis wersji 550 W::
https://www.purepc.pl/zasilacze/seasonic_focus_plus_gold_550_w_najlepszy_w_swojej_ klasie?page=0,6
podają prąd przy rozruchu niecałe 27A ,jeżeli mój ma trochę więcej np. ponad 30 A to przy sprawnym zabezpieczeniu B10 może już ono zadziałać? Tak wnioskuję po przeglądnięciu charakterystyk bezpieczników.
A tu wersja 750 W
https://www.tomshardware.com/reviews/seasonic-ssr-750fx-focus-plus-750-gold-psu,5206-4.html - nieco ponad 50A - spory rozrzut a może inne metody pomiarów.
He he, ciekawe czy zmierzył prąd rozruchu? Z całym szacunkiem dla Twojego zasilacza, ale kupiłeś goowno, albo uszkodzony.

Borat1979
12-07-2018, 17:39
Wymień ten zasilacz bo jest po prostu uszkodzony. Żaden sprawny zasilacz nie powoduje takich problemów.