PDA

Zobacz pełną wersję : jaki projektor do kina domowego

locos
08-07-2018, 14:26
witam,

przymierzam się do zakupu projektora, ale jest ich tyle i rozpietosc cenowa taka ze mnie juz glowa rozbolala.
pierwszy dylemat to full hd czy 4K - pojawily sie ostatnio budzetowe projektory 4K (benqw1700/tk800; optoma uhd60/ epson i pare innych) no ale sa to budzetowe pseudo 4K urzadzenia. w ktorych jeszcze jest podzial ze wzgledu na wielkosc chipu .44 i .66

pytanie1 - kupic 4k czy moze wypasione full hd ?
pytanie2 - dlp czy lcd ?

odleglosc ogladania ok 3 m

macie jakies doswiadczenia w tej kwestii to z checia wyslucham zanim podejme ostateczna decyzje

grizz
08-07-2018, 15:36
Jaką masz wielkość ekranu?
Dlaczego projektor?

W jakiej odległości od ściany będzie projektor?

ksh
08-07-2018, 17:23
Z doświadczenia wiem że przy 92", które mam FHD jest wystarczające i 4K nie robi na mnie wrażenia, za to oglądałem koncert i film na Xiaomi Mi Laser FHD i to zrobiło na mnie powalające wrażenie.
Co do wyboru, jak kupowałem pierwszy projektor to testowałem DLP i miałem lekki ból głowy ( można o tym poczytać ), więc padło na LCD panasonic.
LCD potrójny swego czasu był hitem ale cena rozwalała, nie wiem jak teraz, jeśli nie laser ( to też pasuje przetestować samemu ) to brałbym taki.

Odległość 3m jest ograniczeniem zwłaszcza jeśli się chce mieć efekt sal kinowej i mieć minimalnie 92", w moim panasonicu jest optyka pozwalająca nawet na odległość 2,4m żeby uzyskac 92".
Ważne jest też kwestia położenia projektora, nie każdy może zrobić w suficie windę, która się otwiera pilotem razem z wysuwanym ekranem, więc trzeba to brać pod uwagę, teoretycznie może stać nawet na stoliku ale... hałas blisko oglądających może denerwować.

Wszystko trzeba przetestować bo internetowe zachwalania u mnie się nie sprawdziły i odpadały kolejno epsony, benq, optomy, hitachi itd, każdy miał jakieś mniejsze lub większe wady, padło na panasonica, który po dwóch tygodniach padł ale serwis ładnie sie zachował i wymianę zrobił door-to-door na drugi dzień kurier z nowym sprzętem i odbierał zepsuty plus gratis zestaw pierdołów panasonica :)

Ekran mam optoma zwykły wyciągany, po latach jest równy i biały, więc polecam.

locos
09-07-2018, 11:45
Jaką masz wielkość ekranu?

ekran nie kupiony jeszcze, wymiary ściany na której będzie ekran --> 5 x 3m (WxH)

Dlaczego projektor?

- najważniejszym powodem jest to, ze w cenie ~5kPLN nie kupie telewizora z taka przekątną jaka uzyskam z rzutnika.
- poza tym telewizor już mam :)
- rzutnik moge zabrac ze soba i odpalic u znajomych a telewizora targac nie zamierzam :)
- ten klimacik wieczorem oglądając film na 100-120" jest nie do pobicia przez żaden telewizor *

*chyba ze się mylę, to mnie poprawcie:)

W jakiej odległości od ściany będzie projektor?

ok 3,8 m

locos
09-07-2018, 13:16
Z doświadczenia wiem że przy 92", które mam FHD jest wystarczające i 4K nie robi na mnie wrażenia

nie robi wrażenia, czy po prostu warunki oglądania (zbyt daleko od ekranu) spowodowały że nie widzisz różnicy ?

za to oglądałem koncert i film na Xiaomi Mi Laser FHD i to zrobiło na mnie powalające wrażenie.
no wlasnie sobie rzucilem okiem na to , mieszkasz w Chinach ze miales okazje przetestowac ?
kupowanie na gearbescie z wysylka do PL plus CLO to zrobi sie z tego jakies 10kilo a to juz ponad moj budzet
gdybys mial wybor to kupilbys ten rzutnik zamiast technologii LCD/DLP/LCOS ?

Co do wyboru, jak kupowałem pierwszy projektor to testowałem DLP i miałem lekki ból głowy ( można o tym poczytać ), więc padło na LCD panasonic.
LCD potrójny swego czasu był hitem ale cena rozwalała, nie wiem jak teraz, jeśli nie laser ( to też pasuje przetestować samemu ) to brałbym taki.
cena 3lcd jest dosc umiarkowana - dlaczego akurat ta technologia ? ponoc LCOS jest lepszym wyborem

Odległość 3m jest ograniczeniem zwłaszcza jeśli się chce mieć efekt sal kinowej i mieć minimalnie 92", w moim panasonicu jest optyka pozwalająca nawet na odległość 2,4m żeby uzyskac 92".
Ważne jest też kwestia położenia projektora, nie każdy może zrobić w suficie windę, która się otwiera pilotem razem z wysuwanym ekranem, więc trzeba to brać pod uwagę, teoretycznie może stać nawet na stoliku ale... hałas blisko oglądających może denerwować.

u mnie nie ma tego ograniczenia - pokoj o rozmiarach 5 x 4 (dl - szer) , chyba ze chodzi Ci o cos innego.

Wszystko trzeba przetestować bo internetowe zachwalania u mnie się nie sprawdziły i odpadały kolejno epsony, benq, optomy, hitachi itd, każdy miał jakieś mniejsze lub większe wady, padło na panasonica, który po dwóch tygodniach padł ale serwis ładnie sie zachował i wymianę zrobił door-to-door na drugi dzień kurier z nowym sprzętem i odbierał zepsuty plus gratis zestaw pierdołów panasonica :)
no wlasnie to mnie przeraza, a zamawianie i odsylanie nie wchodzi w gre. musze sie rozejrzec za jakims centrum testowym w okolicy Katowic

Ekran mam optoma zwykły wyciągany, po latach jest równy i biały, więc polecam.

taki tez zamierzam kupic

dzieki za wpis .
choc w sumie to nie wiem - namieszales mi w glowie tym sprzetem od xiaomi , a tego chce uniknac ;)

ksh
09-07-2018, 13:32
Nie siedzę w temacie i możliwe że coś jest ciekawego teraz w LCOS czy nawet LCD bo ta technologia przeszła spore ewolucje, ja mam zwykły LCD i na 92" jest ok.
Co do odległości od projektora do ekranu miałem na myśli problemy z ustawieniem, nie we wszytskich optyka pozwala na małe odległości i regulacje jeśli np projektor nie jest idealnie na środku ekrany w x i y.
Jeśli ekran ma być większy jak 92" to można by się zastanawiać na 4K bo zobaczysz różnicę.

I tak najważniejszy jest materiał/żródło, szału nie będzie z filmu mkv 2gb albo jakiś polsat "hd" bo wyłapiesz kompresję łatwo i będzie słabiutko, a z materiałem 4K jeszcze większy problem.
Jeśli masz dostępny dobry materiał 4K bierz projektor, jest to tez bardziej przyszłościowe od strony wrażeń do 92" FHD z dobrego materiału daje opad szczeny nadal.

locos
17-07-2018, 17:01
temat mozna wyslac w kosmos - kupilem Epsona w technologii 3LCD w rozdzielczosci full hd . dlaczego - bo stwierdzilem, ze 4k mi niepotrzebne, cena jest w miare przyzwoita, no i najwazniejsze - koszt nowej lampy oryginalnej to 380 zl.
polecam - ogladanie filmow i zdjec na 130 calach daje mega super klimat.

ksh
17-07-2018, 18:30
A co najlepsze to jakość lepsza niż wszystkie cinemacity i inne kina gdzie mają ekrany starego typu, nadal tylko 2K i jeszcze wyblakłe projektory, a jak chcę smrodu popcornu to sam go zrobię :)
Zbaczając z tematu na jakość w naszych kinach, jak budowali to były lepsze niż na zachodzie, a teraz bida aż piszczy.

Rafał_Sz
19-07-2018, 09:19
temat mozna wyslac w kosmos - kupilem Epsona w technologii 3LCD w rozdzielczosci full hd . dlaczego - bo stwierdzilem, ze 4k mi niepotrzebne, cena jest w miare przyzwoita, no i najwazniejsze - koszt nowej lampy oryginalnej to 380 zl.

Do Epsona spokojnie możesz stosować zamienniki (bez obudowy, wymiana wkładu jest banalnie prosta) z Ali za 60 zł. Przetestowane osobiście. ;)

Boryszuk
19-07-2018, 11:34

Podasz model?

locos
23-08-2018, 14:43
Do Epsona spokojnie możesz stosować zamienniki (bez obudowy, wymiana wkładu jest banalnie prosta) z Ali za 60 zł. Przetestowane osobiście. ;)

moge prosic o konkretny model i namiary na sprzedawce ? z góry dziękuje !

edit
wlasnie sprawdzilem i jest tylko jeden sprzedawca z tymi lampami i zero komentarzy. troche mnie to martwi. uzywanie takiej lampy nie grozi rozwaleniem projektora ?

Podasz model?
Sorrki Boryszuk za brak odpowiedzi, ale rzadko tu zaglądam ostatnio - model to EH-TW5650. Jesli nie masz wygorwanych wymagan to jest to opcja calkiem przyzwoita no i nie wymaga egipskich ciemnosci w pomieszczeniu. Jestem mega zadowolony - filmy, granie na ps'ie jest naprawde OK (subiektywnie oczywiscie - ktos inny powie, ze lipa, no ale....) \\\

Rafał_Sz
23-08-2018, 15:10
moge prosic o konkretny model i namiary na sprzedawce ? z góry dziękuje !

edit
wlasnie sprawdzilem i jest tylko jeden sprzedawca z tymi lampami i zero komentarzy. troche mnie to martwi. uzywanie takiej lampy nie grozi rozwaleniem projektora ?

Tu masz całą listę lamp do Epsonów: https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=200003417&initiative_id=AS_20180823050859&SearchText=epson+lamp

!AGresT
05-09-2018, 09:39
Odświeżę.
Planuję zakup projektora, lecz budżet mam niższy, niż locos. Przyglądam się modelowi Epson EH-TW650 - w porównaniu do powyższego, nie ma obsługi 3D (nie potrzebuję), jest co prawda jaśniejszy, ale za to ma niższy kontrast (35K:1 vs 15K:1). Główną zaletą jest o połowę niższa cena. Dodam, ze dotychczas używam 12. letniego budżetowca (też Epson), więc wzrost jakości z pewnością będzie zauważalny :)

Ktoś ma/zna ten model?

locos
07-09-2018, 16:32
.......
Ktoś ma/zna ten model?

Proponuje zapytac tutaj (http://www.hdtv.com.pl/forum/projektory-ekrany-do-projekcji-f92.html) mysle ze dostaniesz wiecej odpowiedzi :)

Adam0
30-06-2021, 14:09
Jakim budżetem dysponujesz? Za około 1500 zł jest w komputroniku BenQ MS560, ja go posiadam i jestem bardzo zadowolony. Nigdy nie wrócę do TV.

jo44
30-06-2021, 22:41
Zadzieram kiece i lece! Panie spamerze.