Zobacz pełną wersję : Mały komputer do obróbki zdjęć
Cześć,
Planuję zamienić mój PC na coś nowszego. Ze względów "estetyczno-lokalowych" odpada standardowy PC - więc albo laptop, albo tzw. mini PC.
Wymagania jakie postawiłem to: minimum 16GB RAM, dysk SSD min 512 GB. Nie do końca jestem jednak w stanie ocenić jaki procesor będzie potrzebny, żeby bez problemu uciągnąć edycję zdjęć.
Cenowo najlepiej wychodzą tzw. mini komputery. Znalazłem 2 modele, które różnią się głównie procesorem. Czy jesteście w stanie poradzić na ile znacząca będzie różnica między nimi przy obróbce zdjęć (żadnych bardziej zasobożernych zadań na tym komputerze nie będę wykonywał). Czy warto dopłacić 350 PLN?
OPCJA 1 - 3900PLN - i7-7567U (3.5 GHz, 4.0 GHz Turbo, 4 MB Cache, 28W); 2 rdzenie
https://www.komputronik.pl/product/470577/komputronik-nuc-eco-k711-.html
OPCJA 2 - 4250PLN - i7-6770HQ (2.6 GHz, 3.5 GHz Turbo, 6 MB Cache, 45W) ; 4 rdzenie
https://www.komputronik.pl/product/457490/intel-nuc-skull-canyon-boxnuc6i7kyk-.html
Oba komputery są też dostępne z 32GB RAM, w obu przypadkach różnica 550-600 PLN względem wersji 16GB RAM. Czy Waszym zdaniem, lepiej dopłacić do RAM czy do procesora?
Chyba, że macie w tej cenie do polecenia lepszą alternatywę?
Pozdrawiam
Woo
Opcja 11k to trochę dużo ?
Opcja1 - bardzo słaby procesor, na poziomie słabego i5 sprzed lat.
Opcja2 - mocny procesor ale bardzo niski zegar co w Ps/Lr będzie chodziło podobnie jak teń tańszy
Ogólnie w takich konstrukcjach jest problem z odprowadzeniem ciepła, dlatego pakują tam procesory podobne jak w laptopach.
robank - sory, nie za bardzo rozumiem. Jakie 11k?
koesh - czyli z tego co piszesz, nie ma sensu dopłacać do tego droższego kompa. Czy jest to konfiguracja, która umożliwia w miarę płynną prace nad zdjęciami (24 Mpx, np. z D7200), czy raczej będzie zamulał? Czy dodatkowy RAM coś pomoże?
Są jakieś sensowne alternatywy do przedstawionych 2 opcji (z nowych kompów, nie jestem przekonany do używek)?
ThomasVoland
08-07-2018, 04:20
HP Z2 Mini. Jest dostępny w wielu opcjach. Brak problemów z przegrzewaniem i porządne podzespoły.
Trochę inne podejście. Co to znaczy, że ze względów estetyczno lokalowych odpadają normalne obudowy?
Chcesz schować tego mini do szafy? To średni pomysł ze względów temperatury.
Do LR czy PS karta wbudowana wystarcza, ale jak będziesz chciał się przesiąść na coś wydajniejszego, albo filmy to bez karty graficznej będzie kuleć.
koesh - czyli z tego co piszesz, nie ma sensu dopłacać do tego droższego kompa. Czy jest to konfiguracja, która umożliwia w miarę płynną prace nad zdjęciami (24 Mpx, np. z D7200), czy raczej będzie zamulał? Czy dodatkowy RAM coś pomoże?
Są jakieś sensowne alternatywy do przedstawionych 2 opcji (z nowych kompów, nie jestem przekonany do używek)?
Oba mają bardzo słabe procesory, jeśli ktoś wpakuje tam normalny procesor, który sobie będzie dawał rade z Ps/Lr adekwatnie do ceny zestawu to będzie w takiej obudowie piekło.
Przepraszam, niedokładnie przeczytałem post odnośnie budżetu 11k to 11 tyś zł a w sumie to tylko/aż 8 tyś. na Dell XPS
wlochatybb
08-07-2018, 09:46
Cześć,
Planuję zamienić mój PC na coś nowszego. Ze względów "estetyczno-lokalowych" odpada standardowy PC - więc albo laptop, albo tzw. mini PC.
Powiem tak, podejście takie jak u np. Kobiety podczas kupowania samochodu: biorę różowy, bo jest najładniejszy kolor i bryła samochodu wspaniała, a reszta to mało ważne aspekty...
Cenowo najlepiej wychodzą tzw. mini komputery. Znalazłem 2 modele, które różnią się głównie procesorem. Czy jesteście w stanie poradzić na ile znacząca będzie różnica między nimi przy obróbce zdjęć (żadnych bardziej zasobożernych zadań na tym komputerze nie będę wykonywał). Czy warto dopłacić 350 PLN?
OPCJA 1 - 3900PLN - i7-7567U (3.5 GHz, 4.0 GHz Turbo, 4 MB Cache, 28W); 2 rdzenie
OPCJA 2 - 4250PLN - i7-6770HQ (2.6 GHz, 3.5 GHz Turbo, 6 MB Cache, 45W) ; 4 rdzenie
https://www.komputronik.pl/product/457490/intel-nuc-skull-canyon-boxnuc6i7kyk-.html
Oba komputery są też dostępne z 32GB RAM, w obu przypadkach różnica 550-600 PLN względem wersji 16GB RAM. Czy Waszym zdaniem, lepiej dopłacić do RAM czy do procesora?
Procesor laptopowy, ultra niskie napięcie... szkoda, ze jeszcze Celerona nie dali...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
W takich pudełkach to wszystkie podzespoły to tzw. laptopowe. Czyli laptop bez wyświetlacza ;) W podobnej cenie to już lepiej w dobrego laptopa zainwestować. Wydajność ta sama, a zyskujemy dodatkowo dobry wyświetlacz, jak np. w takim HP Zbook Studio G3. Jak jest większa kasa, to Imac z Reriną (dwa w jednym). Żonie na pewno się spodoba ;)
wlochatybb
08-07-2018, 10:37
W takich pudełkach to wszystkie podzespoły to tzw. laptopowe. Czyli laptop bez wyświetlacza ;) W podobnej cenie to już lepiej w dobrego laptopa zainwestować. Wydajność ta sama, a zyskujemy dodatkowo dobry wyświetlacz, jak np. w takim HP Zbook Studio G3. Jak jest większa kasa, to Imac z Reriną (dwa w jednym). Żonie na pewno się spodoba ;)
Czy retina jest tak dobra, jak dobry monitor np. Eizo?
Dobry monitor Eizo to już inne pieniądze. Autor wątku nie wspomina, że chce wydać większą kasę na monitor. Czy Retina będzie lepsza od takiego monitora? - Nie będzie. Ale może być jakimś kompromisem.
wlochatybb
08-07-2018, 12:09
Dobry monitor Eizo to już inne pieniądze. Autor wątku nie wspomina, że chce wydać większą kasę na monitor. Czy Retina będzie lepsza od takiego monitora? - Nie będzie. Ale może być jakimś kompromisem.
Ale dobry iMac z retina to jakieś 10k zł
Xavier80
08-07-2018, 12:11
Nie popadajmy w paranoję. Obie specyfikacje, które wymienił autor są w zupełności wystarczające do płynnej pracy PS +Lr.
Cześć,
Planuję zamienić mój PC na coś nowszego.
Chyba, że macie w tej cenie do polecenia lepszą alternatywę?
Pozdrawiam
Woo
obrobka zdjec na malym komputerze czy laptopie jest iluzja.
tylko jako rozwiaznie awaryjne , mobilne , jesli koniecznie cos trzeba wyslac wygodniej niz z komorki.
jesli odczuwasz ograniczenie finansowe , to szybko Cie zaboli ten wydatek.
po kilku wiekszych sesjach komputer zacznie Mulic, czas reakcji myszki stosujac powazniejsze programy do obrobki stanie sie nieakceptowalnie nieprzyjemny.
Jakosc monitora w zasadzie wyklucza prawidlowa obrobke , trzeba i tak stosowac kalibracje monitora ,usunac najczesciej mocne zaniebieszczenie.
mam maly komputer, uzywam w czasie wyjazdow , ale przyjemnosc z obroki jest zadna .
nawet nie stosuje do wstepnej selekcji - szkoda czasu w trakcie wyjazdu.
to co zalatwie duzym PC w ciagu kilknastu minut , tutaj wydluza sie czas parokrotnie.
tak wiec jest to konsumpcja cennego czasu zyciowego przez urzadzenie elektroniczne.
w trakcie wyjazdu uzywam zasadniczo jako HD do odlozenia zdjec z karty.
Jako, ze i tak potrzebuje do innych celow, wiec dzieki niemu moge zabrac mniej kart.
Im wiecej kart tym prawdopodobienstwo utraty danych coraz wieksze.
Wlasciwie to jedyna funkcja - nawet nie mam ochoty na przeglad zdjec - co to zmieni ? Wole wygodnie po powrocie.
Obrobka na codzien na tym to meka.
Ogólnie rynek takich konstrukcji nie "zaakceptował" bo przecież są laptopy, a mini "komputery" raczej bierze się na androidzie żeby mieć funkcjonalność większą.
Ewentualnie samemu coś składać na mini obudowach, podzespoły są jak np płyty, zastosować normalny procesor i dobre chłodzenie.
Dość istotną informacją, której nie dodałem, jest to, że nie obrabiam jakiejś wielkiej ilości zdjęć. Nie jestem profesjonalnym fotografem i nie zarabiam na tym. Rocznie obrabiam może do 1000 zdjęć, z czego większość to tylko podstawowa korekta RAW w CaptureNX + może do 100 zdjęć z bardziej złożoną obróbką w PS.
Okolice 5k PLN to jest absolutny max, jaki jestem gotów przeznaczyć na komputer.
Zależy mi, żeby bez lagów dało się pracować na CaptureNX.
Do tego PS - np. składanie zdjęć z kilku klatek o różnej ekspozycji
Okazjonalnie też panoramy w HugIn składane z kilkunastu klatek.
Jeżeli mówicie, że procesory w tych kompach są takie jak w laptopach, to rozejrzę się jeszcze z lapkami z podobną specyfikacją. Mniejsza na razie o ekran w lapku. I tak będzie podłączany do zewnętrznego monitora - docelowo może nie Eizo, ale jakiś NEC.
wlochatybb
10-07-2018, 22:17
Dość istotną informacją, której nie dodałem, jest to, że nie obrabiam jakiejś wielkiej ilości zdjęć. Nie jestem profesjonalnym fotografem i nie zarabiam na tym. Rocznie obrabiam może do 1000 zdjęć, z czego większość to tylko podstawowa korekta RAW w CaptureNX + może do 100 zdjęć z bardziej złożoną obróbką w PS.
Okolice 5k PLN to jest absolutny max, jaki jestem gotów przeznaczyć na komputer.
Jeżeli mówicie, że procesory w tych kompach są takie jak w laptopach, to rozejrzę się jeszcze z lapkami z podobną specyfikacją. Mniejsza na razie o ekran w lapku. I tak będzie podłączany do zewnętrznego monitora - docelowo może nie Eizo, ale jakiś NEC.
Jak składanie warstw w PS to moim zdaniem min 16gb ram.
Nie przesadzajcie. i7-6700HQ to bardzo dobry procesor, prawie 10k pkt w passmark, pracuje na i7 3770 stacjonarnym (nie mobilnym) z gorszym wynikiem i komputer łyka rawy z D800 bez problemu. Ba, pracuje też na lapku z i7-4700HQ i 16GB ramu i również bez problemu sobie daje radę. Do obróbki zdjęć ten i7 6700HQ spokojnie wystarczy. Za to I7 U nigdy nie kupuj, bo to faktycznie wydajność starych i5 z dekstopa.
Punkty ma fajne ale w Ps/Lr będzie słabszy od najnowszego i3.
8 seria intela mocno namieszała. Bez wchodzenia w porównania "pragłem" tylko stwierdzić, że ze zdjęciami i7 6770HQ sobie poradzi ;) A co wybierze autor wątku, już jego wybór, ja bym tego mikrokomputera nie kupił, już wolałbym laptopa z tym samym prockiem, ekran mam gratis.
Dokładnie tak też bym zrobił, a mając pojęcie o składaniu kompa zrobiłbym sobie mini zestawik jakiś sam.
Tym bardziej że można dziś poszaleć z obudową, np coś w stylu maka pro:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/Cryorig_Ola_print-1.jpg
źródło (https://images.anandtech.com/doci/10354/Cryorig_Ola_print.jpg)
albo:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/07/fefea8c0c0e4ffc875e1d87f1879d217_origina-1.png
źródło (https://www.fudzilla.com/images/fefea8c0c0e4ffc875e1d87f1879d217_original.png)
A myślałeś o czymś pokroju lapków Dell Vostro? Mają całkiem fajną relację ceny do jakości, poręczne, wiele wariantów konfiguracyjnych. Moja dziewczyna ostatnio sobie ogarnęła, też trochę grafiką się zajmuje i lapek daje radę.
ThomasVoland
20-07-2018, 13:55
Czemu odrzuciłeś HP Z2 Mini, o którym pisałem? On ma normalny procesor desktopowy, o niebo lepszy od mobilnych U, od HQ też szybszy. Chłodzenie które wyrabia, a nie takie jak w laptopach. Jakbym miał mieć komputer z Windowsem, to brałbym właśnie ten model bo nie widzę dla niego żadnej alternatywy. A naszukałem się całkiem sporo.
wlochatybb
21-07-2018, 09:20
Czemu odrzuciłeś HP Z2 Mini, o którym pisałem? On ma normalny procesor desktopowy, o niebo lepszy od mobilnych U, od HQ też szybszy. Chłodzenie które wyrabia, a nie takie jak w laptopach. Jakbym miał mieć komputer z Windowsem, to brałbym właśnie ten model bo nie widzę dla niego żadnej alternatywy. A naszukałem się całkiem sporo.
Mówisz o czymś takim: https://www.delkom.pl/p/34865-stacja-robocza-hp-z2-mini-g3-i5-6500-16gb-256ssd-quadro-m620-noos-y3y65es.html
ManiakPL
21-07-2018, 10:13
I7 5500u + 8GB + GTX950 i PS łyka RAWy z D5300, D610 i Pentax K-5 bez problemu. Są to najsłabsze procesory na rynku i nie można wymagać cudów ale nie powielajcie głupot że się do niczego nie nadają.. GTAV średnio wysokie detale 30fps. Tu bym go odpuścił bo jego zalety wychodzą głównie w jednostce mobilnej. Skoro nie zwykły desktop gdzie w tej kwocie można mieć coś sensownego to proponuje szukać laptopa.
U mnie w laptopie i3 z dwoma rdzeniami tez sobie radzi, raczej chodzi o to żeby nie robić zakupu badziewia w cenie mocnych zestawów.
ThomasVoland
21-07-2018, 13:44
Mówisz o czymś takim: https://www.delkom.pl/p/34865-stacja-robocza-hp-z2-mini-g3-i5-6500-16gb-256ssd-quadro-m620-noos-y3y65es.html
Tak. Są wersje z różnymi podzespołami.
Jeszcze nie odrzuciłem ;-)
Muszę tylko poświęcić trochę czasu, żeby przeanalizować różne opcje. Ten HP prawdopodobnie przekroczy o parę stówek granicę, którą sobie postawiłem (5k PLN). Podobnie jak sensowny laptop. Dlatego będę musiał odpowiedzieć sobie na pytanie czy jest uzasadnienie na przekroczenie tej granicy, a jeśli tak, to czy dla mocniejszych podzespołów, czy dla większej mobilności.
ThomasVoland
27-07-2018, 16:32
Sprawdź jeszcze Nuc Hades Canyon od Intela. Ja go zupełnie przeoczyłem i dopiero będę szukał porządnych testów, ale zapowiada się bardzo dobrze.