PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony RAW z D700

major
05-07-2018, 14:15
Zgrałem RAWy, w windowsie podgląd miniatur nie wskazywał niczego złego, a po wgraniu do LR na pierwszych pięciu zdjęciach wyszły takie cuda jak w załączeniu i to nie od razu, bo dopiero po wejściu w Develope (w trybie Biblioteki wyglądało dobrze) - karta została sformatowana (no bo przegląd czy wszystko jest zgrane robię w Library - a tam wszystko pięknie było).

Pliki w folderze windowsa na podglądzie są całe Ok, dopiero przy otwieraniu ich na cały ekran wyświetla się tylko "pół" zdjęcia, reszta czarna.

11256
Zna ktoś takie przypadki - czemu to tak?
Pliki z D700, kompresja bezstratna i 12bit, body używane już z 8 lat od nowości.

demos7enes
05-07-2018, 14:23
Miałem to samo jpg dobry a raw zepsuty. U mnie wystarczyła wymiana adaptera( przejściówki z sd na microSD) był to jakiś błąd zapisu.
Podobna sytuacja na forum była omawiana gdy ktoś zgrywał zdjęcia po kablu - ten sam efekt

W moim wypadku zdjęć się nie dało uratować ale problem więcej nie występował

pokos
13-07-2018, 11:32
Zgrałem RAWy, w windowsie podgląd miniatur nie wskazywał niczego złego, a po wgraniu do LR na pierwszych pięciu zdjęciach wyszły takie cuda jak w załączeniu i to nie od razu, bo dopiero po wejściu w Develope (w trybie Biblioteki wyglądało dobrze) - karta została sformatowana (no bo przegląd czy wszystko jest zgrane robię w Library - a tam wszystko pięknie było).

Pliki w folderze windowsa na podglądzie są całe Ok, dopiero przy otwieraniu ich na cały ekran wyświetla się tylko "pół" zdjęcia, reszta czarna.

11256
Pliki z D700, kompresja bezstratna i 12bit, body używane już z 8 lat od nowości.

Witam.proponuje spróbować zgrać pliki jeszcze raz. miałem ostatnio kilka takich plików podczas przesyłania z D850. po ponownym zgraniu "tylko""uszkodzonych" plików okazały się być OK . 11552

sl011
13-07-2018, 12:06

Zdaje się, że podgląd Windowsa czyta jpegi zawarte w nef (które nie są uszkodzone), podobnie jak podgląd aparacie. A błędy ukazują się przy odczycie właściwych danych raw.

Tak jak koledzy wyżej, sugeruję ponowne zgranie przy użyciu innego sprzętu - kabla, przejściówki, czytnika. A jeżeli drugi raz zgra się tak samo źle, to prawdopodobnie jest uszkodzony plik na karcie, czyli wystąpił problem z kartą albo z zapisem (urządzenie zapisujące w aparacie lub przejściówka, jeżeli to jest micro sd).

TOP67
13-07-2018, 12:08
Jeśli pliki zostały uszkodzony przy zgrywaniu, to wymiana czytnika może pomóc. Jeśli przy zapisie, to pozostaje posiłkować się JPG. Jeśli robisz tylko NEF, to można wydobyć JPG z NEF.
Włóż kartę do aparatu i spróbuj wykonać przetwarzanie NEF. Jeśli wynikowy JPG będzie uszkodzony, to nic nie poradzisz (poza wyciągnięciem JPEG BASIC).

Rafał_Sz
14-07-2018, 13:25
Karta SanDisk?

ManiakPL
14-07-2018, 13:32
Karta do wymiany.

t0m3k
16-08-2018, 11:21
Miałem takie same problemy spowodowane czytnikiem. Użycie innego czytnika kart pomogło

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

major
27-10-2018, 10:10
Tak dla potomnych co odkopią ten temat:
u mnie pomogło zgrywanie na innym porcie USB...jeden stał się jakiś feralny.