Zobacz pełną wersję : Uszkodzony RAW z D700
Zgrałem RAWy, w windowsie podgląd miniatur nie wskazywał niczego złego, a po wgraniu do LR na pierwszych pięciu zdjęciach wyszły takie cuda jak w załączeniu i to nie od razu, bo dopiero po wejściu w Develope (w trybie Biblioteki wyglądało dobrze) - karta została sformatowana (no bo przegląd czy wszystko jest zgrane robię w Library - a tam wszystko pięknie było).
Pliki w folderze windowsa na podglądzie są całe Ok, dopiero przy otwieraniu ich na cały ekran wyświetla się tylko "pół" zdjęcia, reszta czarna.
11256
Zna ktoś takie przypadki - czemu to tak?
Pliki z D700, kompresja bezstratna i 12bit, body używane już z 8 lat od nowości.
demos7enes
05-07-2018, 14:23
Miałem to samo jpg dobry a raw zepsuty. U mnie wystarczyła wymiana adaptera( przejściówki z sd na microSD) był to jakiś błąd zapisu.
Podobna sytuacja na forum była omawiana gdy ktoś zgrywał zdjęcia po kablu - ten sam efekt
W moim wypadku zdjęć się nie dało uratować ale problem więcej nie występował
Zgrałem RAWy, w windowsie podgląd miniatur nie wskazywał niczego złego, a po wgraniu do LR na pierwszych pięciu zdjęciach wyszły takie cuda jak w załączeniu i to nie od razu, bo dopiero po wejściu w Develope (w trybie Biblioteki wyglądało dobrze) - karta została sformatowana (no bo przegląd czy wszystko jest zgrane robię w Library - a tam wszystko pięknie było).
Pliki w folderze windowsa na podglądzie są całe Ok, dopiero przy otwieraniu ich na cały ekran wyświetla się tylko "pół" zdjęcia, reszta czarna.
11256
Pliki z D700, kompresja bezstratna i 12bit, body używane już z 8 lat od nowości.
Witam.proponuje spróbować zgrać pliki jeszcze raz. miałem ostatnio kilka takich plików podczas przesyłania z D850. po ponownym zgraniu "tylko""uszkodzonych" plików okazały się być OK . 11552
Zdaje się, że podgląd Windowsa czyta jpegi zawarte w nef (które nie są uszkodzone), podobnie jak podgląd aparacie. A błędy ukazują się przy odczycie właściwych danych raw.
Tak jak koledzy wyżej, sugeruję ponowne zgranie przy użyciu innego sprzętu - kabla, przejściówki, czytnika. A jeżeli drugi raz zgra się tak samo źle, to prawdopodobnie jest uszkodzony plik na karcie, czyli wystąpił problem z kartą albo z zapisem (urządzenie zapisujące w aparacie lub przejściówka, jeżeli to jest micro sd).
Jeśli pliki zostały uszkodzony przy zgrywaniu, to wymiana czytnika może pomóc. Jeśli przy zapisie, to pozostaje posiłkować się JPG. Jeśli robisz tylko NEF, to można wydobyć JPG z NEF.
Włóż kartę do aparatu i spróbuj wykonać przetwarzanie NEF. Jeśli wynikowy JPG będzie uszkodzony, to nic nie poradzisz (poza wyciągnięciem JPEG BASIC).
Rafał_Sz
14-07-2018, 13:25
Karta SanDisk?
ManiakPL
14-07-2018, 13:32
Karta do wymiany.
Miałem takie same problemy spowodowane czytnikiem. Użycie innego czytnika kart pomogło
Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
Tak dla potomnych co odkopią ten temat:
u mnie pomogło zgrywanie na innym porcie USB...jeden stał się jakiś feralny.