Zobacz pełną wersję : ND1000 niepożądany efekt
dziennikarz
02-07-2018, 07:15
Zauważyłem, że przy zastosowaniu filtr ND1000 przy krótkiej ogniskowej (24mm) oraz relatywnie dobrym świetle czyli z czasami rzędu 1s do 2s na zdjęciach widać większe przyciemnienie na zewnątrz kadru. Taki efekt nieco przypominający hotspota IR, ale to nie do końca tak wygląda. Gdy podciągam ogniskową to efekt w zasadzie znika w okolicach 50mm. Bardziej interesujące jest jednak to, że przy czasach rządu 8-15s tego efektu nie ma. Zastanawia mnie czy to wina filtra czy konstrukcji obiektywu, względnie inny powód.
A to po prostu winieta, która dominuje właśnie na szerokim kącie i znika przy dłuższych ogniskowych ?
dziennikarz
02-07-2018, 08:09
Nie gremed , nie jest to winieta od obudowy filtra. Jest spory zapas. Delikatnie w rogach kadru widać dopiero trzeci filtr. Nie jest to także efekt obserwowany często (z tego co czytałem) na granicy szkła filtra z obudową, bo z premedytacją używam stepup na większą średnicę. Tak jak już pisałem, efekt znika nie tylko wraz ze zmianą ogniskowej ale i przy dłuższych czasach.
To to jednak winieta, nie od filtra tylko obiektywu. Czasem taki efekt wychodzi np. na zdjęciach z lustrzanki i mocno winietującego obiektywu, po korekcie w LR czy puszce wszystko jest ok, przy mocniejszej obróbce, symulacji filtrów itp. wychodzi winieta.
dziennikarz
02-07-2018, 09:01
poste czyli to sprawa konstrukcji obiektywu? To jest Nikon P900, w innych okolicznościach nigdy tego nie miałem, tylko przy ND1000 przy krótszych czasach, bo przy długich winiety by nie było?
Zapewne tak jak napisałem. Winieta prawdopodobnie jest korygowana przez soft, a ten w pewnych specyficznych warunkach sobie nie radzi. To i tak mała cena za ekwiwalent ogniskowej 24-2000.
dziennikarz
02-07-2018, 09:34
poste jeśli tak to wygląda, że aparat koryguje winietę w locie to faktycznie ma się prawo pogubić z takim filtrem. To by tłumaczyło efekt. Dzięki za podpowiedź.
wrzuc zdjecie. ale zrob golego RAW-a i go wywolaj czyms niekorygujacym magicznie optyki
wrzuc zdjecie. ale zrob golego RAW-a i go wywolaj czyms niekorygujacym magicznie optyki
Ale z p900 chyba tak się nie da? Tylko jpg wychodzi z tej puszki. Korekta optyki jest oczywista, jak inaczej osiągnąć taki zakres.
ano chyba ze tak... to wycofuje uwage :)
dziennikarz
02-07-2018, 11:13
No właśnie niestety ten model RAWów nie robi :(
To nie koniecznie musi być winieta, niektóre tańsze filtry tak mają
https://youtu.be/DgN5xIqhWv8?t=597
promienie skrajne Maja do pokonania dluzsza droge w gestym filtrze . pod katem dla swiatla gestosc filtra Jest jakby wieksza ( wieksza absorbcja swiatla)
11173
- - - - kolejny post - - - - - -
i ponizej wyjasnienie dlaczego wielkosc winiety widocznej na zdjeciu zalezy od ekspozycji
11174
wykres ten to krzywa charakterystyczna matrycy - na osi poziomej nateznie oswietlenia w EV , na
osi pionowej luminacja ( jasnosc) na zdjeciu
przy tej samej roznicy jasnosci filtra / obiektywu , dostaniemy na zdjeciu winiete o roznej intensywnosci, w zaleznosci od tego jak naswietlimy ( w ktorym miejscu krzywej sie znajdziemy ).
np pomiary winety robione przez optycznech nie sa pomiarami winiety obiektywu - ona jest inna.
Tak mierzona zalezy od ekspozycji. mozna porownac w sensie wiecej , mniej jesli naswietlimy identycznie , tzn Biel ma te same wartosci , ale w obrebie tej samej matrycy.
teraz naswietlaja porownywalnie , ale nie zawsze tak bylo - na zdjeciach mniej obficie naswietlonych winieta z tego samego obiektywu bedzie wieksza
to wynika z charakterystyki matrycy - to podstawowa cecha matrycy , ta krzywa , niestety chyba nikt tego nie mierzy , a szkoda .
dziennikarz
04-07-2018, 09:04
I to wyjaśnia wszystko. Dzięki Nican za naukowe podejście.