PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Fort Winnica w Krakowie

ck_dezerter
01-07-2018, 16:50
Witam,
Pod recenzję poddaję parę fotek z dzisiejszego wypadu do tego fortu. Uwagi jak zwykle mile widziane!
1. Tradytor przy wejściu
11152

2. Brama wejściowa do koszar
11153

3. wnętrze wieży pancernej #1
11154

4. wnętrze wieży pancernej #2
11155

5.Kazamata pancerna w tradytorze
11156

6. schody do stanowiska obserwacyjnego
11157

krzysiekn
01-07-2018, 19:22
Lubię takie klimaty,kadry podobają się.Dla mnie jedyny minus to takie wyostrzone za mocno-ale to moje zdanie.

ck_dezerter
01-07-2018, 19:25
Dzięki! Może faktycznie ostrzenie za mocne, muszę pokombinować żeby sensownie ostrzyć po zmniejszeniu rozmiaru.
pozdrowienia!

Nachzehrer
01-07-2018, 21:07
To jest obiekt muzeum ?

ck_dezerter
01-07-2018, 21:14
Jest to jeden z obiektów wchodzących w skład "muzeum Twierdzy Kraków", zarządzanego przez fundację, która remontuje poszczególne obiekty i raz na jakiś czas (parę razy/rok) otwiera do zwiedzania z przewodnikiem. Ogłoszenia o terminach i forcie do zwiedzania pojawiają się w internecie.

Alienus
01-07-2018, 21:38
Witam,
Pod recenzję poddaję parę fotek z dzisiejszego wypadu do tego fortu. Uwagi jak zwykle mile widziane!
Witam.
Szanowny kolego, czy kolega (nie)mógł tam użyć statywu i/lub bracketingu (choćby z ręki) / kompensacji ekspozycji? Dla mnie te zdjęcia przedstawiają dużą wartość... informacyjną (idealne na forum... urbanistyczne). Estetycznie wyglądają jakby były "błyskane", a(lbo) wszelki duch (atmosfery (https://www.fotopolis.pl/i/images/4/3/7/dz03NzA=_src_109437-magdawunsche04_t.jpg)) został wybielony do maksimum. Nie trolluję, a proszę o inne spojrzenie na temat. Pozdrawiam, As.

ck_dezerter
02-07-2018, 07:04
Witam.
Szanowny kolego, czy kolega (nie)mógł tam użyć statywu i/lub bracketingu (choćby z ręki) / kompensacji ekspozycji? Dla mnie te zdjęcia przedstawiają dużą wartość... informacyjną (idealne na forum... urbanistyczne). Estetycznie wyglądają jakby były "błyskane", a(lbo) wszelki duch (atmosfery (https://www.fotopolis.pl/i/images/4/3/7/dz03NzA=_src_109437-magdawunsche04_t.jpg)) został wybielony do maksimum. Nie trolluję, a proszę o inne spojrzenie na temat. Pozdrawiam, As.

Witam,
Na statyw szans nie było (paręnaście sekund jak nikt z ponad 50 osobowej wycieczki nie wchodził w kadr). Błyskane było bo musiało być w tych warunkach. Ducha bez rozjaśnienia też można pokazać, ale wtedy sporo szczegółów znika.
pozdrawiam!

Alienus
02-07-2018, 16:10
Ducha bez rozjaśnienia też można pokazać, ale wtedy sporo szczegółów znika.
Dokładnie - (tutaj) albo szczegóły (wartość dokumentalna), albo klimat (wartość art. poddana do oceny, którą to lampa zabiła). Podobna sprawa (choć nie zawsze) ma miejsce na koncertach. Można było np. podnieść czułość (ISO) i fot. np. w (raw+jpg) Cz&B/Sepii (https://www.google.pl/search?q=fort+1899&safe=off&client=opera&hs=wvM&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwilxPClyoDcAhVFaFAKHZxrBXoQ_AUICigB&biw=1240&bih=887#imgrc=_)*. Można wtedy zachować obydwa walory, zważywszy na niedopasowanie takiego (wyblakłego) oddania kolorów - z fortu sięgającego przełomu wieków - do czasów, w których powstał. Pozdrawiam.

ck_dezerter
02-07-2018, 20:05
Dzięki za komentarz! Przy następnej wizycie w forcie spróbuję może słabiej błyskać z jednoczesnym podbiciem ISO. Lepsze rozproszenie błysku też by pewnie nie zaszkodziło. Jakby były warunki (mniej ludzi+więcej czasu), to można też np. lampę z parasolką postawić w odpowiednim miejscu i odpalić ją zdalnie. Zastanawiam się też, czy nie próbować umówić się z opiekunami fortów na jakąś sesję stricte zdjęciową - żeby mieć powiedzmy godzinę-dwie czasu i nikogo włażącego w kadry.
pozdrowienia!

krzysiekn
02-07-2018, 20:28
Ja często za zgodą opiekunów robię zdjęcia w miejscach ,w których normalnie nie można robić zdjęć.Dogaduję się z nimi,że dam im zdjęcia ,które robiłem i obiecuję ,że nie będę tych zdjęć publikował.Praktycznie 90 % opiekunów zgadza się na to i idzie mi na rękę.Może tak z nimi pogadaj.Pozdrawiam

ck_dezerter
02-07-2018, 20:36
Jasne, dzięki za radę! Tam zdjęcia zasadniczo można robić i jest to nawet dobrze widziane, tylko oni bardzo mocno pilnują przed złomiarzami i wandalami, no i żeby ktoś się tam nie połamał czy zabił. Spróbuję się jakoś umówić na "spokojną" sesję zdjęciową w zamian za udostępnienie zdjęć.
pozdrowienia!

krzysiekn
02-07-2018, 20:42
Czasami udaje mi się zrobić zdjęcia poza oficjalnymi godzinami w spokoju i bez tłumów.Czasami pozwolą wejść w miejsca normalnie zamknięte dla zwiedzających.oczywiście nie przeginam i nie trwa to godzinami.Spróbować pogadać możesz:wink:

Alienus
02-07-2018, 21:00
Witam.

Spróbuję się jakoś umówić na "spokojną" sesję zdjęciową w zamian za udostępnienie zdjęć.
pozdrowienia!
Też tak robiłem (nawet w muzeach).
To teraz ci kibicuję. Jeśli będzie na "spokojnie", to (może) będziesz mógł użyć statywu = odpuścić sobie błyskanie + użyć bazowego ISO. Polecam zabawę z różnymi technikami, np. (LE)HDR, czy Multi-Ekspozycją - możesz uzyskać tam bardzo ciekawe efekty. Jeśli masz pytania nt. zastosowania (tych technik), to służę pomocą (tu, lub na priv). Podaj tylko model aparatu, abym wiedział jakie masz "możliwości". Życzę powodzenia i pozdrawiam.