PDA

Zobacz pełną wersję : Program do szybkiej obróbki zdjęć

Против людей
30-06-2018, 19:32
Szukam darmowego programu do obróbki zdjęć. Przed formatem dysku korzystałem z galerii fotografii w usłudze Windows live. Microsoft z tego co wyczytałem nie wspiera już tego projektu i nie mogę tego programu już zdobyć. Chodzi mi o coś podobnego, program w którym mógłbym przewijać zdjęcie po zdjęciu i poprawiać podstawowe walory takie jak prostowanie, kadrowanie, jasność, zacienienie, sterowanie kolorami itp. Taki program jest dla mnie ważny, bo jestem fotografem sportu i galerię ze zdjęciami muszę wrzucić jak najszybciej po meczu, nie mam więc czasu na obróbkę każdego z 70 zdjęć w Photoshopie. Próbowałem już ViewNX 2, nie przypadł mi do gustu. Znacie inne tego typu podobne programy? Mile widziane darmowe :)

Borat1979
30-06-2018, 21:02
Raw Therapee, Luminar, ON1 Photo

Vertidonar
02-07-2018, 12:24
DXO 11 jest ciągle darmowe i działa tak jak napisał autor wątku.

pawl_s
02-07-2018, 12:58
Darktable tez jest darmowe

Nican
02-07-2018, 13:08
do szybkiej pracy to irfanview
- czyta blyskawicznie rawy , do najprostrzej obrobki .
kolor to raczej tylko Autokorekta

pawl_s
02-07-2018, 13:27
Przypuszczam ze sporo „przeglądarek” tez Ci to umożliwi. Na przykład Fastatone.

pawl_s
02-07-2018, 13:54
Przypuszczam ze sporo „przeglądarek” tez Ci to umożliwi. Na przykład Fastatone.

grizz
02-07-2018, 18:00
PRzy pracy komercyjnej, ani Irfan, ani Faststone darmowe nie są.

And.N
02-07-2018, 18:24
do szybkiej pracy to irfanview
- czyta blyskawicznie rawy , do najprostrzej obrobki .
kolor to raczej tylko Autokorekta

IrfanView nie czyta RAW-ów, a tylko zaszyty w RAW podgląd jpg. Kompletnie nie nadaje się do RAW, nawet do najprostszej obróbki. JPG i owszem do prostej obróbki się nadaje. Tak w ogóle to raczej należałoby traktować ten program, moim zdaniem, jako przeglądarkę zdjęć (zamiast tej w windows) i w tym jest dobry (sam go do tego celu używam).

Borat1979
02-07-2018, 18:32
Irfan View czy Faststone to dobre przeglądarki ale kompletnie nie najdą się do obróbki zdjęć, szczególnie w większej ilości.

Nican
02-07-2018, 18:36
IrfanView nie czyta RAW-ów, a tylko zaszyty w RAW podgląd jpg. Kompletnie nie nadaje się do RAW, nawet do najprostszej obróbki. JPG i owszem do prostej obróbki się nadaje. Tak w ogóle to raczej należałoby traktować ten program, moim zdaniem, jako przeglądarkę zdjęć (zamiast tej w windows) i w tym jest dobry (sam go do tego celu używam).

zupelnie niepotrzebnie czytajacych wprowadzasz w blad.
o czyms nie wiesz .

jest bardzo szybki do przegladu rawow , pozwala na bardzo szybka wsadowa obrobke , szybki zapis obrazu z rawu i wygodna aczkolwiek podstawowa tylko obrobke

grizz
02-07-2018, 18:38
Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. Jak puszka wypluwa ładne jpgi to w sumie więcej często nie trzeba.

And.N
02-07-2018, 18:40
Irfan View czy Faststone to dobre przeglądarki ale kompletnie nie najdą się do obróbki zdjęć, szczególnie w większej ilości.

Oj tam:), do pobieżnej poprawy JPG (np. jasność, kontrast) można użyć tych przeglądarek, choć obróbką też bym tego nie nazwał.

Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. ...
Z wyostrzeniem, to już bym polemizował:) Nie wiem jak w tym Faststone, ale w Irfan: Obraz/Zwiększ Ostrość niewiele mówi... Może ta opcja trafi, a może nie... brakuje choćby suwaka (pomijając, że wyostrzanie to czasem głębsze zagadnienie )

Borat1979
02-07-2018, 19:03
Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. Jak puszka wypluwa ładne jpgi to w sumie więcej często nie trzeba.

Ale 2-3 zdjęciach a jak masz tego więcej to niewygodne i niepraktyczne bo interfejs IrfanView kompletnie się do takiej pracy nie nadaje.

Nican
02-07-2018, 19:08
nie tylko do pobieznej
pozwala na bardzo szybka korekte obrazu wprost z rawow.

najwazniejsze funkcje sa dostepne jednym przyciskiem - korekta Auto , obroty , przewymiarowanie , jasniej , ciemniej itd.
jest wlasnie do tego celu - prostej szybkiej obrobki bardzo odpowiedni.

o dodatkowych mozliwosciach jak roznego rodzaju efekty specjalne , filtry to nie ma potrzeby wspominania.

spis formatow jakie czyta IV:

http://irfan-view.pl/formaty

uzywam bardzo czesto do szybkiego wstepnego przegladu raw ow i ewentualnie prostej obrobki-korekty .
zwykle zdjecia domowe nie musze obrabiac za pomoca LT.
zanim zaimportuje zdjecia do LT to w IF mam juz wszystko gotowe.

zaleta - prosty i szybki w obsludze.

- - - - kolejny post - - - - - -

Ale 2-3 zdjęciach a jak masz tego więcej to niewygodne i niepraktyczne bo interfejs IrfanView kompletnie się do takiej pracy nie nadaje.

nie ma latwiejszego.
czytasz rawy po kolei z karty /folderu przerzucajac strzalkami w lewo prawo.
czas otwracia rawu to ok sekundy.
przycisk "s" i masz zapisane do formatu jaki chcesz.

wczesniej korekty.
idealny do prostej korekty , kiedy nia ma czasu na zabawe.

Borat1979
02-07-2018, 19:18
nie ma latwiejszego.
czytasz rawy po kolei z karty /folderu przerzucajac strzalkami w lewo prawo.
czas otwracia rawu to ok sekundy.
przycisk "s" i masz zapisane do formatu jaki chcesz.

wczesniej korekty.
idealny do prostej korekty , kiedy nia ma czasu na zabawe.
Tak to sobie można zmienić kontrast czy kolory na kilku jpegach ale nie obrabiać RAWy.

Poza tym nie możesz obrobić, kilkudziesięciu zdjęć i później wszystkie na raz zapisać tylko klepać po jednym albo użyć przetwarzania wsadowego z automatu do wszystkich.

And.N
02-07-2018, 19:20
nie tylko do pobieznej
pozwala na bardzo szybka korekte obrazu wprost z rawow.
.../.../...
spis formatow jakie czyta IV:

http://irfan-view.pl/formaty

Niestety nie jest to prawdą. Owszem Irfan czyta zaszyty w RAW podglądowego JPG-a, ale nie ma to nic wspólnego z obróbką RAW, nawet pobieżną.
Wyświetla tego poglądowego JPG-a, tak samo jak wyświetlacz aparatu gdy ustawimy opcję robienia zdjęć tylko RAW. Po to w RAW jest ten zaszyty JPG, ale obrabiać go bym nie radził.

Nican
02-07-2018, 19:26
Tak to sobie można zmienić kontrast czy kolory na kilku jpegach ale nie obrabiać RAWy.

w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny.

obrabia sie zawsze obraz RGB wywolany z rawu , ktory wcale nie musi byc JPEGiem

JPEGiem stanie sie dopiero wowczas , jesli przeprowadzicz kompresje obrazu RGB metoda JPG

JPG to rodzaj kompresji OBRAZU.

Sam Format zapisu nazywa sie JFIF , ale przyjelo sie zargonowo nazywac ten frtmat JPG , co moze wprowadzic w blad , jesli sie nie wie o co chodzi.

IV wcale nie musi pracowac na JPEGu - skad takie bzdury przychodza Wam Panowie do glowy ?

And.N
02-07-2018, 19:27
w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny. ...
To prawda (choć też tak nie do końca, z tego forum sie dowiedziałem, ze po obróbce w jakimś programie firmowym Nikona, RAW przybiera na wadze zapisując w sobie parametry obróbki), a słyszałeś o czymś takim, że RAW zawiera "zaszytego" JPG-a choćby po to aby wyświetlić zdjęcie (po jego zrobieniu) na ekraniku aparatu ? To właśnie wyświetla IrfanView.

Borat1979
02-07-2018, 19:30
w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny.

obrabia sie zawsze obraz RGB wywolany z rawu , ktory wcale nie musi byc JPEGiem

JPEGiem stanie sie dopiero wowczas , jesli przeprowadzicz kompresje obrazu RGB metoda JPG

JPG to rodzaj kompresji OBRAZU.

Sam Format zapisu nazywa sie JFIF , ale przyjelo sie zargonowo nazywac ten frtmat JPG , co moze wprowadzic w blad , jesli sie nie wie o co chodzi.

IV wcale nie musi pracowac na JPEGu - skad takie bzdury przychodza Wam Panowie do glowy ?

Ale po co ta bezsensowna gadka sokoro IrfanView się do pracy z RAWami się po prostu nie nadje.

And.N
02-07-2018, 19:35
Ale po co ta bezsensowna gadka sokoro IrfanView się do pracy z RAWami się po prostu nie nadje.
Hmm..., może nie każdy o tym wie...Nican raczej nie... i sądzi, że w Irfan obrabia plik RAW (a tu nawet "pełny" JPG nie jest, tylko "podglądówka" z RAW)

Nican
02-07-2018, 19:43
Panowie

na waszym miejscu nie zabierlabym glosu , gdyz zwyczejnie nie rozumiecie o czym piszecie.

mnie sie prostowac ani dyskutowac nie chce.

Borat1979
02-07-2018, 19:45
Panowie

na waszym miejscu nie zabierlabym glosu , gdyz zwyczejnie nie rozumiecie o czym piszecie.

Spróbuj w IrfanView skorygować WB czy ekspozycję to się dowiesz o czym mowa.

And.N
02-07-2018, 19:47
Panowie

Nie, no pewnie, "masz całkowitą rację" IrfanView to program do wywoływanie RAW, a nie jakaś tam zwykła przeglądarka do zdjęć jak większość ten program traktuje.
Taki bidny niedoceniony program, a tyle potrafi, nawet wywołać RAW-a:-) Pewnie jest też w tym lepszy od Lightroom, czy Dxo:wink::D

Spróbuj w IrfanView skorygować WB czy ekspozycję to się dowiesz o czym mowa.
Nican wie lepiej i jest nieomylny:) W każdym razie nie pamiętam aby przyznał się do pomyłki w swoich (licznych) teoriach.

pawl_s
02-07-2018, 20:09
A czy w ogóle o RAWy chodzi?

Darmowych programów do komercyjnych zastosowań dużo niestety nie ma.

Nican
02-07-2018, 20:09
panowie jesli piszecie , ze IV czyta tylko jpegi przyklejone do rawu , albo ze obrabia tyko zdjecia jpeg to swiadczy o tym, ze nie wiecie kompletnie o czym piszecie , ani czym jest program , ani czym jest jpg.

nie sadzicie innych po sobie.

ja tego tlumaczyl nie bede

szybki screen z raw niedoswietlonego o -2 ev ( lewy gorny rog , nazwa pliku z rozszerzeniem)

11187

IV dokonal cudu - z jpegu przyklejonego informacyjnie do raw zrobil pelonowymiarowy obraz o szerokosci 5616 pixeli .

no cuda !!!

11188

i korekta ekspozycji - jedno przycisniecie shift + U w pelnym obrazie trwa pare sekund , jesli wczesnie zredukowac wymiary obrazu do koncowych to trwa sekunde

11189

dla mnie jest przerazajace , jak mozna przy tak zenujacym poziomie wiedzy jaki posiadacie tak zdecydowanie wypowiadac opinie publicznie.

zwyczajnie Panowie nie wiecie o czym piszecie.

Pozwolcie pytajcemu dokonac wyboru , czy jest to narzedzie dla niego czy nie?
moje doswiadczenia sa bardzo pozytywne wlasnie tam gdzie chodzi o czas i prostote obslugi.

Moim zdaniem to jest bardzo nie fair wobec pytajacego iz nie majac pojecia wyrazacie autorytatwnie opinie - akurat obydwie sa calkowicie bledne.

Borat1979
02-07-2018, 20:27
Nie kompromituj się, zmiana jasności (brightness) to nie ekspozycja a shift+U to obrót zdjęć :D

And.N
02-07-2018, 21:02
.../Moim zdaniem to jest bardzo nie fair wobec pytajacego iz nie majac pojecia wyrazacie autorytatwnie opinie - akurat obydwie sa calkowicie bledne.
Całkowicie się zgadzam z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi:) (siebie oczywiście też miałeś na myśli...przede wszystkim:D )

- - - - kolejny post - - - - - -

Nican , OK poddaję się:) Masz całkowitą rację. "Program IrfanView jest jednym z lepszych do szybkiej obróbki pliku RAW". To Ty miałeś/masz całkowitą rację (jak zwykle), a my z Borat1979 tak błądzimy po omacku nie mając pojęcia o czym piszemy:wink:

Michu
04-07-2018, 09:52
Prosty test na sprawdzenie, czy oprogramowanie pracuje na RAWie, czy na wbudowanym JPGu: wystarczy zrobić zdjęcie z filtrem - najlepiej czarnobiałym. Każda wywoływarka pominie ów filtr (nie licząc oprogramowanie producenta aparatu - ale w tym przypadku i tak będziemy mogli wrócić do kolorów). Przeglądarki pracujące na zaszytym JPGu będą w stanie wyświetlać tylko i wyłącznie plik z zadanym filtrem.

And.N
04-07-2018, 15:53
Prosty test na sprawdzenie, czy oprogramowanie pracuje na RAWie, czy na wbudowanym JPGu: wystarczy zrobić zdjęcie z filtrem - najlepiej czarnobiałym. Każda wywoływarka pominie ów filtr (nie licząc oprogramowanie producenta aparatu - ale w tym przypadku i tak będziemy mogli wrócić do kolorów). Przeglądarki pracujące na zaszytym JPGu będą w stanie wyświetlać tylko i wyłącznie plik z zadanym filtrem.

Słuszna uwaga. Sprawdzałeś co wyświetla IrfanView jak zapoda mu się takiego RAW-a ? Ja tak, ale lepiej jakby ktoś inny sprawdził:)

PS.
Jako ciekawostkę można dodać iż Lightroom przy imporcie takiego RAW-a przez 2 sekundy (tu pewnie zależy od szybkości samego kompa/procesora) wyświetla również w B&W i po tej chwili zdjęcie jest kolorowe.
Ten program tak ma, że na początku wyświetla zaszytego JPG-a, a po chwili podgląd już RAW-a. Często pojawiają się w związku z tym pytania dlaczego, przy imporcie RAW, po chwili w LR kolory jakoś bledną, a na początku były "fajne" (były fajne bo przez chwilę wyświetlał poglądowego/"zaszytego" JPG-a, zgodnie z tym co było ustawione w puszce).

raftepes
05-07-2018, 08:34
Podpinam się do wątku. Jaki w miarę prosty, intuicyjny może być komercyjny program do obróbki raw polecacie. Zaznaczam, że jestem w tym zielony. Dotychczas robię zdjęcia wyłącznie w jpg.

bazzy18
13-07-2018, 18:42
Ja ze swojej strony podrzucę jeszcze ImageOptim do szybkiej kompresji - np. do wrzucenia na blog lub social media. Korzystałem dotychczas głównie z tinyPNG, ale wolę zdecydowanie rozwiązanie desktopowe niż webowe :) Można szereg parametrów ustawić tak, aby znowu nie przesadzić z kompresją :)