Zobacz pełną wersję : Program do szybkiej obróbki zdjęć
Против людей
30-06-2018, 19:32
Szukam darmowego programu do obróbki zdjęć. Przed formatem dysku korzystałem z galerii fotografii w usłudze Windows live. Microsoft z tego co wyczytałem nie wspiera już tego projektu i nie mogę tego programu już zdobyć. Chodzi mi o coś podobnego, program w którym mógłbym przewijać zdjęcie po zdjęciu i poprawiać podstawowe walory takie jak prostowanie, kadrowanie, jasność, zacienienie, sterowanie kolorami itp. Taki program jest dla mnie ważny, bo jestem fotografem sportu i galerię ze zdjęciami muszę wrzucić jak najszybciej po meczu, nie mam więc czasu na obróbkę każdego z 70 zdjęć w Photoshopie. Próbowałem już ViewNX 2, nie przypadł mi do gustu. Znacie inne tego typu podobne programy? Mile widziane darmowe :)
Borat1979
30-06-2018, 21:02
Raw Therapee, Luminar, ON1 Photo
Vertidonar
02-07-2018, 12:24
DXO 11 jest ciągle darmowe i działa tak jak napisał autor wątku.
Darktable tez jest darmowe
do szybkiej pracy to irfanview
- czyta blyskawicznie rawy , do najprostrzej obrobki .
kolor to raczej tylko Autokorekta
Przypuszczam ze sporo „przeglądarek” tez Ci to umożliwi. Na przykład Fastatone.
Przypuszczam ze sporo „przeglądarek” tez Ci to umożliwi. Na przykład Fastatone.
PRzy pracy komercyjnej, ani Irfan, ani Faststone darmowe nie są.
do szybkiej pracy to irfanview
- czyta blyskawicznie rawy , do najprostrzej obrobki .
kolor to raczej tylko Autokorekta
IrfanView nie czyta RAW-ów, a tylko zaszyty w RAW podgląd jpg. Kompletnie nie nadaje się do RAW, nawet do najprostszej obróbki. JPG i owszem do prostej obróbki się nadaje. Tak w ogóle to raczej należałoby traktować ten program, moim zdaniem, jako przeglądarkę zdjęć (zamiast tej w windows) i w tym jest dobry (sam go do tego celu używam).
Borat1979
02-07-2018, 18:32
Irfan View czy Faststone to dobre przeglądarki ale kompletnie nie najdą się do obróbki zdjęć, szczególnie w większej ilości.
IrfanView nie czyta RAW-ów, a tylko zaszyty w RAW podgląd jpg. Kompletnie nie nadaje się do RAW, nawet do najprostszej obróbki. JPG i owszem do prostej obróbki się nadaje. Tak w ogóle to raczej należałoby traktować ten program, moim zdaniem, jako przeglądarkę zdjęć (zamiast tej w windows) i w tym jest dobry (sam go do tego celu używam).
zupelnie niepotrzebnie czytajacych wprowadzasz w blad.
o czyms nie wiesz .
jest bardzo szybki do przegladu rawow , pozwala na bardzo szybka wsadowa obrobke , szybki zapis obrazu z rawu i wygodna aczkolwiek podstawowa tylko obrobke
Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. Jak puszka wypluwa ładne jpgi to w sumie więcej często nie trzeba.
Irfan View czy Faststone to dobre przeglądarki ale kompletnie nie najdą się do obróbki zdjęć, szczególnie w większej ilości.
Oj tam:), do pobieżnej poprawy JPG (np. jasność, kontrast) można użyć tych przeglądarek, choć obróbką też bym tego nie nazwał.
Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. ...
Z wyostrzeniem, to już bym polemizował:) Nie wiem jak w tym Faststone, ale w Irfan: Obraz/Zwiększ Ostrość niewiele mówi... Może ta opcja trafi, a może nie... brakuje choćby suwaka (pomijając, że wyostrzanie to czasem głębsze zagadnienie )
Borat1979
02-07-2018, 19:03
Kwestia jakiej obróbki potrzebujemy. Wrzucenie autolevels, zmniejszenie, wykadrowanie, wyostrzenie, ogarniaja bardzo ładnie. Jak puszka wypluwa ładne jpgi to w sumie więcej często nie trzeba.
Ale 2-3 zdjęciach a jak masz tego więcej to niewygodne i niepraktyczne bo interfejs IrfanView kompletnie się do takiej pracy nie nadaje.
nie tylko do pobieznej
pozwala na bardzo szybka korekte obrazu wprost z rawow.
najwazniejsze funkcje sa dostepne jednym przyciskiem - korekta Auto , obroty , przewymiarowanie , jasniej , ciemniej itd.
jest wlasnie do tego celu - prostej szybkiej obrobki bardzo odpowiedni.
o dodatkowych mozliwosciach jak roznego rodzaju efekty specjalne , filtry to nie ma potrzeby wspominania.
spis formatow jakie czyta IV:
http://irfan-view.pl/formaty
uzywam bardzo czesto do szybkiego wstepnego przegladu raw ow i ewentualnie prostej obrobki-korekty .
zwykle zdjecia domowe nie musze obrabiac za pomoca LT.
zanim zaimportuje zdjecia do LT to w IF mam juz wszystko gotowe.
zaleta - prosty i szybki w obsludze.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale 2-3 zdjęciach a jak masz tego więcej to niewygodne i niepraktyczne bo interfejs IrfanView kompletnie się do takiej pracy nie nadaje.
nie ma latwiejszego.
czytasz rawy po kolei z karty /folderu przerzucajac strzalkami w lewo prawo.
czas otwracia rawu to ok sekundy.
przycisk "s" i masz zapisane do formatu jaki chcesz.
wczesniej korekty.
idealny do prostej korekty , kiedy nia ma czasu na zabawe.
Borat1979
02-07-2018, 19:18
nie ma latwiejszego.
czytasz rawy po kolei z karty /folderu przerzucajac strzalkami w lewo prawo.
czas otwracia rawu to ok sekundy.
przycisk "s" i masz zapisane do formatu jaki chcesz.
wczesniej korekty.
idealny do prostej korekty , kiedy nia ma czasu na zabawe.
Tak to sobie można zmienić kontrast czy kolory na kilku jpegach ale nie obrabiać RAWy.
Poza tym nie możesz obrobić, kilkudziesięciu zdjęć i później wszystkie na raz zapisać tylko klepać po jednym albo użyć przetwarzania wsadowego z automatu do wszystkich.
nie tylko do pobieznej
pozwala na bardzo szybka korekte obrazu wprost z rawow.
.../.../...
spis formatow jakie czyta IV:
http://irfan-view.pl/formaty
Niestety nie jest to prawdą. Owszem Irfan czyta zaszyty w RAW podglądowego JPG-a, ale nie ma to nic wspólnego z obróbką RAW, nawet pobieżną.
Wyświetla tego poglądowego JPG-a, tak samo jak wyświetlacz aparatu gdy ustawimy opcję robienia zdjęć tylko RAW. Po to w RAW jest ten zaszyty JPG, ale obrabiać go bym nie radził.
Tak to sobie można zmienić kontrast czy kolory na kilku jpegach ale nie obrabiać RAWy.
w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny.
obrabia sie zawsze obraz RGB wywolany z rawu , ktory wcale nie musi byc JPEGiem
JPEGiem stanie sie dopiero wowczas , jesli przeprowadzicz kompresje obrazu RGB metoda JPG
JPG to rodzaj kompresji OBRAZU.
Sam Format zapisu nazywa sie JFIF , ale przyjelo sie zargonowo nazywac ten frtmat JPG , co moze wprowadzic w blad , jesli sie nie wie o co chodzi.
IV wcale nie musi pracowac na JPEGu - skad takie bzdury przychodza Wam Panowie do glowy ?
w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny. ...
To prawda (choć też tak nie do końca, z tego forum sie dowiedziałem, ze po obróbce w jakimś programie firmowym Nikona, RAW przybiera na wadze zapisując w sobie parametry obróbki), a słyszałeś o czymś takim, że RAW zawiera "zaszytego" JPG-a choćby po to aby wyświetlić zdjęcie (po jego zrobieniu) na ekraniku aparatu ? To właśnie wyświetla IrfanView.
Borat1979
02-07-2018, 19:30
w kwestii formalnej - raw u sie ruszyc nie da . on pozostaje zawsze oryginalny.
obrabia sie zawsze obraz RGB wywolany z rawu , ktory wcale nie musi byc JPEGiem
JPEGiem stanie sie dopiero wowczas , jesli przeprowadzicz kompresje obrazu RGB metoda JPG
JPG to rodzaj kompresji OBRAZU.
Sam Format zapisu nazywa sie JFIF , ale przyjelo sie zargonowo nazywac ten frtmat JPG , co moze wprowadzic w blad , jesli sie nie wie o co chodzi.
IV wcale nie musi pracowac na JPEGu - skad takie bzdury przychodza Wam Panowie do glowy ?
Ale po co ta bezsensowna gadka sokoro IrfanView się do pracy z RAWami się po prostu nie nadje.
Ale po co ta bezsensowna gadka sokoro IrfanView się do pracy z RAWami się po prostu nie nadje.
Hmm..., może nie każdy o tym wie...Nican raczej nie... i sądzi, że w Irfan obrabia plik RAW (a tu nawet "pełny" JPG nie jest, tylko "podglądówka" z RAW)
Panowie
na waszym miejscu nie zabierlabym glosu , gdyz zwyczejnie nie rozumiecie o czym piszecie.
mnie sie prostowac ani dyskutowac nie chce.
Borat1979
02-07-2018, 19:45
Panowie
na waszym miejscu nie zabierlabym glosu , gdyz zwyczejnie nie rozumiecie o czym piszecie.
Spróbuj w IrfanView skorygować WB czy ekspozycję to się dowiesz o czym mowa.
Panowie
Nie, no pewnie, "masz całkowitą rację" IrfanView to program do wywoływanie RAW, a nie jakaś tam zwykła przeglądarka do zdjęć jak większość ten program traktuje.
Taki bidny niedoceniony program, a tyle potrafi, nawet wywołać RAW-a:-) Pewnie jest też w tym lepszy od Lightroom, czy Dxo:wink::D
Spróbuj w IrfanView skorygować WB czy ekspozycję to się dowiesz o czym mowa.
Nican wie lepiej i jest nieomylny:) W każdym razie nie pamiętam aby przyznał się do pomyłki w swoich (licznych) teoriach.
A czy w ogóle o RAWy chodzi?
Darmowych programów do komercyjnych zastosowań dużo niestety nie ma.
panowie jesli piszecie , ze IV czyta tylko jpegi przyklejone do rawu , albo ze obrabia tyko zdjecia jpeg to swiadczy o tym, ze nie wiecie kompletnie o czym piszecie , ani czym jest program , ani czym jest jpg.
nie sadzicie innych po sobie.
ja tego tlumaczyl nie bede
szybki screen z raw niedoswietlonego o -2 ev ( lewy gorny rog , nazwa pliku z rozszerzeniem)
11187
IV dokonal cudu - z jpegu przyklejonego informacyjnie do raw zrobil pelonowymiarowy obraz o szerokosci 5616 pixeli .
no cuda !!!
11188
i korekta ekspozycji - jedno przycisniecie shift + U w pelnym obrazie trwa pare sekund , jesli wczesnie zredukowac wymiary obrazu do koncowych to trwa sekunde
11189
dla mnie jest przerazajace , jak mozna przy tak zenujacym poziomie wiedzy jaki posiadacie tak zdecydowanie wypowiadac opinie publicznie.
zwyczajnie Panowie nie wiecie o czym piszecie.
Pozwolcie pytajcemu dokonac wyboru , czy jest to narzedzie dla niego czy nie?
moje doswiadczenia sa bardzo pozytywne wlasnie tam gdzie chodzi o czas i prostote obslugi.
Moim zdaniem to jest bardzo nie fair wobec pytajacego iz nie majac pojecia wyrazacie autorytatwnie opinie - akurat obydwie sa calkowicie bledne.
Borat1979
02-07-2018, 20:27
Nie kompromituj się, zmiana jasności (brightness) to nie ekspozycja a shift+U to obrót zdjęć :D
.../Moim zdaniem to jest bardzo nie fair wobec pytajacego iz nie majac pojecia wyrazacie autorytatwnie opinie - akurat obydwie sa calkowicie bledne.
Całkowicie się zgadzam z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi:) (siebie oczywiście też miałeś na myśli...przede wszystkim:D )
- - - - kolejny post - - - - - -
Nican , OK poddaję się:) Masz całkowitą rację. "Program IrfanView jest jednym z lepszych do szybkiej obróbki pliku RAW". To Ty miałeś/masz całkowitą rację (jak zwykle), a my z Borat1979 tak błądzimy po omacku nie mając pojęcia o czym piszemy:wink:
Prosty test na sprawdzenie, czy oprogramowanie pracuje na RAWie, czy na wbudowanym JPGu: wystarczy zrobić zdjęcie z filtrem - najlepiej czarnobiałym. Każda wywoływarka pominie ów filtr (nie licząc oprogramowanie producenta aparatu - ale w tym przypadku i tak będziemy mogli wrócić do kolorów). Przeglądarki pracujące na zaszytym JPGu będą w stanie wyświetlać tylko i wyłącznie plik z zadanym filtrem.
Prosty test na sprawdzenie, czy oprogramowanie pracuje na RAWie, czy na wbudowanym JPGu: wystarczy zrobić zdjęcie z filtrem - najlepiej czarnobiałym. Każda wywoływarka pominie ów filtr (nie licząc oprogramowanie producenta aparatu - ale w tym przypadku i tak będziemy mogli wrócić do kolorów). Przeglądarki pracujące na zaszytym JPGu będą w stanie wyświetlać tylko i wyłącznie plik z zadanym filtrem.
Słuszna uwaga. Sprawdzałeś co wyświetla IrfanView jak zapoda mu się takiego RAW-a ? Ja tak, ale lepiej jakby ktoś inny sprawdził:)
PS.
Jako ciekawostkę można dodać iż Lightroom przy imporcie takiego RAW-a przez 2 sekundy (tu pewnie zależy od szybkości samego kompa/procesora) wyświetla również w B&W i po tej chwili zdjęcie jest kolorowe.
Ten program tak ma, że na początku wyświetla zaszytego JPG-a, a po chwili podgląd już RAW-a. Często pojawiają się w związku z tym pytania dlaczego, przy imporcie RAW, po chwili w LR kolory jakoś bledną, a na początku były "fajne" (były fajne bo przez chwilę wyświetlał poglądowego/"zaszytego" JPG-a, zgodnie z tym co było ustawione w puszce).
raftepes
05-07-2018, 08:34
Podpinam się do wątku. Jaki w miarę prosty, intuicyjny może być komercyjny program do obróbki raw polecacie. Zaznaczam, że jestem w tym zielony. Dotychczas robię zdjęcia wyłącznie w jpg.
Ja ze swojej strony podrzucę jeszcze ImageOptim do szybkiej kompresji - np. do wrzucenia na blog lub social media. Korzystałem dotychczas głównie z tinyPNG, ale wolę zdecydowanie rozwiązanie desktopowe niż webowe :) Można szereg parametrów ustawić tak, aby znowu nie przesadzić z kompresją :)