Zobacz pełną wersję : Przenośny dysk do backapu, jaki wybrać ?
Ma ktoś przenośny dysk do backapu i może podziczeć się informacjami jaki wybrać ?
Tak sobie myślę że zamiast 3 kart lub 4 Sandisca 64GB zakupić przenośny dysk i 2 szybkie karty. Służyło by mi to do zgrywania zdjęć bez zabierania komputera podczas podróży, gdzie wykonywał bym zdjęcia lotnicze lub przyrody.
Tylko jaki wybrać i jak wygląda zgrywanie na dysk. Czy bywają sytuacje że jednak coś może pójść nie tak ? w komputerze wszystko mógłbym sprawdzić a na dysku ? Nigdy nie miałem takiego urządzenia dlatego pytam. Docelowo chciałbym zmieścić do 6000 zdjęć i kwota najlepiej która nie przekracza 800zł
Borat1979
29-06-2018, 20:49
iK5zyXKCEdU
Ciekawe, czy da się to podłączyć przez mapowanie dysku?
jak to jest "widziane" w sieci
czy można się do tego dostać np. \\wddysk czyli jak by to był zasób (komputer) udostępniający katalogi w sieci?
Adam Rimbaud
30-06-2018, 23:28
Mam od niedawana wersję SSD tego WD. Z Wifi w nim korzytam do łączenia z iPadem. do przglądanie tego co rzuciłem, w domu zrzucam do LR normalnie po kablu, jako backup się sprawdza. Ztcw to on SMB używa do komunikacji. Sprawdzę jutro.
osobiscie uzywam czegos takiego: https://www.ravpower.com/rp-wd03-filehub-6000mah-power-bank-portable-wireless-router.html
i w zaleznosci od potrzeb zabieram albo takie cus z karta microSD 64GB: https://usb.brando.com/usb-microsd-hc-card-reader-with-easy-eject_p00933c0031d015.html
albo 2,5' dysk USB (kupilem luzna oprawke USB 3.0 i wrzucilem do srodka SSD 120GB)
obsluga jest przez app na komorke, ale transfery niezle i tez pewnosc, ze sie zgralo! z tym ze w wersji z dyskiem oczywiscie wiecej kabli niz WD Passpori to jest wada
Nie zarabiam na fotografii, wiec wydaje mi się że wifi nie jest mi do tego potrzebne i dodatkowo nie potrzebowałbym płacić za to więcej, czy coś dobrego w niższej cenie dostane ?
Z tego co widzę po wcześniejszym linku brakuje mi potwierdzenia zgranych zdjęć, są tylko diody, na innych dyskach jest podobnie gdzie tylko diody i brak wyświetlacza ? przejrzałem kilka modeli i wyświetlacza mi brakuje.
Borat1979
01-07-2018, 11:03
Nie zarabiam na fotografii, wiec wydaje mi się że wifi nie jest mi do tego potrzebne i dodatkowo nie potrzebowałbym płacić za to więcej, czy coś dobrego w niższej cenie dostane ?
Z tego co widzę po wcześniejszym linku brakuje mi potwierdzenia zgranych zdjęć, są tylko diody, na innych dyskach jest podobnie gdzie tylko diody i brak wyświetlacza ? przejrzałem kilka modeli i wyświetlacza mi brakuje.
Przecież dzięki Wi-Fi możesz sprawdzić przy pomocy smartfona.
Mam od niedawana wersję SSD tego WD. Z Wifi w nim korzytam do łączenia z iPadem. do przglądanie tego co rzuciłem, w domu zrzucam do LR normalnie po kablu, jako backup się sprawdza. Ztcw to on SMB używa do komunikacji. Sprawdzę jutro.
ok, dzięki, jeśli możesz to sprawdź, bo w sumie na tym by mi zależało najbardziej. Nie lubię "aplikacji" wolę mieć taki dysk widoczny w systemie i już
Nie rozumiem podejścia, przy obecnych cenach kart. po co zgrywać na dysk i narażać się na większe prawdopodobieństwo uszkodzenia? Dysk jako backup obok kart ok (choć i tak wybrałbym dwa razy wiecej kart i klonowanie przez komórkę, albo przez aparat (jak ma taką opcję).
ale taki dysk na jakieś wyjazdy i większe focenie jest całkiem spoko
wsadzasz kartę w slot w takim WD, wciskasz guzik i się samo kopiuje, nie zajmując twojego czasu i co najważniejsze nie żre baterii aparatu, komórki, tabletu, laptopa
potem masz oczywiście do tego dostęp przez wifi czy to z komórki czy tabletu,
ale masz kopię tego co na kartach
niemniej ja osobiście potrzebuję jako kopia dysku z laptopa
stąd pytanie o możliwość używania jako mapowanie dysku w windows
Borat1979
01-07-2018, 16:54
ale taki dysk na jakieś wyjazdy i większe focenie jest całkiem spoko
wsadzasz kartę w slot w takim WD, wciskasz guzik i się samo kopiuje, nie zajmując twojego czasu i co najważniejsze nie żre baterii aparatu, komórki, tabletu, laptopa
potem masz oczywiście do tego dostęp przez wifi czy to z komórki czy tabletu,
ale masz kopię tego co na kartach
Jako dodatkowa kopia to spoko pod warunkiem, że nie usuwamy danych z kart bo wtedy jakakolwiek awaria dysku i mamy problem :???:
Owszem, dlatego z tego co wyczytałem, w tym WD jest kopiowanie z karty
poza tym można ustawić by WD się synchronizował z np. dropboxem,
zaleta że szybko kopiujemy z kart na WD, idziemy focić a WD sobie na spokojnie w np. hotelowym pokoju wrzuca zdjęcia na chmurę
poza tym to nie jest aż tak drogie, szczególnie dla kogoś kto zarabia na zdjęciach, więc można kupić dwa :D
bo co innego jak się jedzie na rodzinną wycieczkę, wtedy to bardziej jako bank pamięci by nie brać zbyt wielu kart ze sobą
cybulski
30-08-2018, 09:51
Pzy okazji, trochę większy temat, ciekawy przykład z PolAndRock2018. Dysk sieciowy, który obsługiwał "on-line" 30 fotografów na imprezie https://youtu.be/GN3V0G0NEZ0
"Wdrożona i używana była DiskStation DS918+
Parametry i zalecane funcje:
4 x 10 TB Seagate Technology
5 dni zdjęć, ponad 25 fotografów, ok 34 kamery
ponad 500 GB materiału
58 GB zdjęć po obróbce
2765 logowań do DS918+
51341 zdjęć zrobionych podczas festiwalu
ponad 300,000 transferów plików (upload / download)"