Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w wyborze podstawowego obiektywu do FX
Witam.
Wiem, że post jakich już tu wiele i staram się czytać forum, ale im więcej czytam, tym mam w głowie większy mętlik.
Chcę zakupić obiektyw pod D750 - nie byłoby problemu gdybym miał kasę na Tamrona 24-70 G2, bo ten zbiera mnóstwo pochlebnych recenzji, ale jednak odpuszczę, bo póki co robię zdjęcia amatorsko.
Wybieram więc pomiędzy czterema modelami:
- Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD - wiadomo - tanio, opinie 50/50, na rok wystarczy, można podpiąć, focić i spokojnie zbierać na coś lepszego (bo prawdopodobnie za chwilę czeka mnie zakup 70-200)
- Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD - w moim zasięgu finansowym opinie różne, sporo dobrych i pewnie gdyby nie pojawienie się następcy wciąz byłby ceniony
- Sigma 24-105mm f/4 Art DG HSM - tracimy na świetle, zyskujemy ogniskową, nadal w moim zasięgu, ale w tej chwili brak możliwości kalibracji (jestem za granicą)
- NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR - znów światło i opinie różne, ale szkło systemowe
Ważne - celuję w sprzęt używany.
Do czego ma służyć ? Krajobraz, ale i reportaż, w tym także z wydarzeń kulturalnych.
Przy samym krajobrazie pewnie bym szedł w Sigmę, ale... właśnie nie sam krajobraz chcę fotografować.
Proszę o pomoc w wyborze oraz o ewentualnie o kolejny model, który poprzednie wybije mi z głowy.
Witaj, śmiało bierz Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD, jak dla mnie to świetny obiektyw, a jeśli kupujesz używany to wtedy i cena super.
To był mój pierwszy typ, ale "do gry" jeszcze weszła wspomniana Sigma.
BTW na ile warto brać pod uwagę sample z explorecams ?
Żadne f4, tylko f2.8, a jak do reporterki, to od 24mm.
Czyli sprawa chyba jasna.
Zerknij na takie testy raczej:
https://www.youtube.com/watch?v=zu0AawE73C8
OK.
Więc rozejrzę się za T24-70 2.8.
Dziękuję za pomoc.
Jeśli nie planujesz zarabiać na tym, to nie wiem czy jest sens się pchać w f2.8...
Jeśli robisz zdjęcia na własne potrzeby moim zdaniem spokojnie 24-120 wystarczy w większości przypadków. Dodatkowo jest w miarę kompaktowy i lekki. Mam i jestem zadowolony z tego zakupu. Przy obecnym cashback nie wiem czy opłaca się brać używany. Ja w ubiegłym roku nowy kupiłem nowy praktycznie dzięki temu w cenie używki.
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
No właśnie jest sens pchać się w f2.8.
Jak kupisz f4 w jakimkolwiek zakresie, szybko okaże się, że obiektyw jest taki... nijaki.
Idąc tym tropem to zamiast 2.8, o wiele lepiej jest kupić stałki 1.8 czy nawet 1.4...
nikoniarz
04-07-2018, 08:14
No właśnie jest sens pchać się w f2.8.
Jak kupisz f4 w jakimkolwiek zakresie, szybko okaże się, że obiektyw jest taki... nijaki.
N24-120 wraz z z D750 to dużo mniejsza nijakość niż S17-50 z np. D7200...
Idąc tym tropem to zamiast 2.8, o wiele lepiej jest kupić stałki 1.8 czy nawet 1.4...
Tak ale żeby to cenowo przełknąć to już zaczyna się problem, trzeba by kupić przynajmniej dobre 35mm i 85mm, a to cenowo wyjdzie 2x drożej niż w/w jasny zoom.
Dariusz Breś
05-07-2018, 21:01
Witam.
Wiem, że post jakich już tu wiele i staram się czytać forum, ale im więcej czytam, tym mam w głowie większy mętlik.
Chcę zakupić obiektyw pod D750 - nie byłoby problemu gdybym miał kasę na Tamrona 24-70 G2, bo ten zbiera mnóstwo pochlebnych recenzji, ale jednak odpuszczę, bo póki co robię zdjęcia amatorsko.
Wybieram więc pomiędzy czterema modelami:
- Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD - wiadomo - tanio, opinie 50/50, na rok wystarczy, można podpiąć, focić i spokojnie zbierać na coś lepszego (bo prawdopodobnie za chwilę czeka mnie zakup 70-200)
- Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD - w moim zasięgu finansowym opinie różne, sporo dobrych i pewnie gdyby nie pojawienie się następcy wciąz byłby ceniony
- Sigma 24-105mm f/4 Art DG HSM - tracimy na świetle, zyskujemy ogniskową, nadal w moim zasięgu, ale w tej chwili brak możliwości kalibracji (jestem za granicą)
- NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR - znów światło i opinie różne, ale szkło systemowe
Ważne - celuję w sprzęt używany.
Do czego ma służyć ? Krajobraz, ale i reportaż, w tym także z wydarzeń kulturalnych.
Przy samym krajobrazie pewnie bym szedł w Sigmę, ale... właśnie nie sam krajobraz chcę fotografować.
Proszę o pomoc w wyborze oraz o ewentualnie o kolejny model, który poprzednie wybije mi z głowy.
nikkor 24-70 2,8 używkę
i przy okazji, obiektyw 2,8 minimum
Kilka odpowiedzi się pojawiło, więc pokrótce:
- Światło 2.8 jest dla mnie ważniejsze, także opcja z f/4 odpada (mam m.in. Nikkora 85mm, a od wtorku Tamrona 70-200, więc pokrycie ogniskowych powyżej 70mm jest - dlatego 24-70 sokojnie mnie urządza).
- Nikkor 24-70 to faktycznie byłaby fajna opcja, nawet w starszej wersji, ale z uwagi na cenę, musi na tą chwilę starczyć wspomniany Tamron 24-70 SP 24-70 mm f/2.8 DI VC USD. Chyba, że jakimś cudem wpadnie trochę monet, to wtedy faktycznie rozważę albo Nikkora, albo Tamrona G2.
W tym miesiącu licytowałem ww Tamrona 24-70 (starsza wersja), nie wygrałem licytacji, więc kupiłem 70-200. Na tą chwilę mam więc m.in. D7100 + S17-50 i D750+ T70-200. Nie muszę więc się aż tak śpieszyć.
themadablues
13-07-2018, 12:06
Może rozważ kupienie wyłącznie 35 1.4. U mnie 90% zdjęć powstaje w wyniku użycia tylko tegoż :) Na wakacjach na Krecie w zasadzie nie czułem potrzeby odpinania go od body pomimo, ze miałem przy sobie też 20 1.8 i 85 1.4 :)
Zdecydowanie odradzam kupowanie używek Nikkora w tzw idealnym stanie po okresie gwarancji. Dolicz sobie cenę napraw, kalibracji i przesyłek. Wyjdzie drożej niż zakup nowego.
Skąd takie wnioski, że obiektyw tuż okresie gwarancji należy naprawiać czy kalibrować?
Skąd takie wnioski, że obiektyw tuż okresie gwarancji należy naprawiać czy kalibrować?
Z praktyki:)
Mam Tamrona 24-70 i Tamrona 70-200 oba wersje G1. Podpięte pod D610. Moim zdaniem bardzo dobre obiektywy. Trochę kosztowały to fakt, ale to jest kwestia osobista każdego, ile chce przeznaczyć na swoje hobby. Na Tamrony zdecydowałem się po przestudiowaniu wyników testów na DxOMark. Jeżeli masz T70-200 VC USD i jesteś zadowolony to z T24-70 VC USD też będziesz zadowolony.
Z praktyki:)Czyli wynika z tego, że nawet jeśli jesteś właścicielem obiektywu, któremu nie wiele co się skończyła gwarancja, powinno się już go dawać na serwis...
Miałem i mam obiektywy, które kupiłem jako nowe, albo odkupiłem od kogoś i prawdę mówiąc nie zdarzyło się mnie, że wymagają one jakiegokolwiek serwisu. Szczególnie te z drugiej ręki. A większość z nich posiadam już od dłuższego czasu, więc trochę Twoja praktyka/teoria jest dla mnie nie zaskakująca :)
Jeden raz jak faktycznie wysłałem coś na serwis, to było połączenie D7000 + 35mm f1.8 dx, na kalibrację AF. Ale w tym połączeniu to była chroniczna przypadłość.
Czyli wynika z tego, że nawet jeśli jesteś właścicielem obiektywu, któremu nie wiele co się skończyła gwarancja, powinno się już go dawać na serwis...
Chłopie, gdzie napisałem, że trzeba po gwarancji obiektyw dawać do serwisu? Czy mam tłumaczyć jak gimnazjaliście? ):):)
badtorro
10-08-2018, 17:44
może rozważ jeszcze sigmę 35mm/1.4 art.
te zoomy 24-70 naprawde nie są aż tak genialne, jakby to mogło się wydawać. to raczej zło konieczne
nikoniarz
10-08-2018, 17:46
naprawde nie są aż tak genialne, jakby to mogło się wydawać
Identycznie jak z S35/1.4 Art... No ale nie ma obiektywów genialnych :D
Identycznie jak z S35/1.4 Art... No ale nie ma obiektywów genialnych :D
Czy ja śnię?:) Popieram zdanie kolegi z forum:):):)
Dariusz Breś
10-08-2018, 18:50
Zdecydowanie odradzam kupowanie używek Nikkora w tzw idealnym stanie po okresie gwarancji. Dolicz sobie cenę napraw, kalibracji i przesyłek. Wyjdzie drożej niż zakup nowego.
A skąd takie dziwaczne info?
Musiałbyś mieć walnięty moduł optyki i tego nie da się przeoczyć, a i tak wyszło by taniej w naprawie :)
Nowy kosztuje 7200, używka od 3000, wymiana tulejek, bo to najczęściej się zaciera (choć nie musi, to czuć w ręku) to koszt 150 zł.
Kalibracja to też jakieś "grosze". W obecnej chwili nikkora nowego opłaca się tylko i wyłącznie na odliczenie podatku, w każdym innym przypadku to strata kasy.
A przy okazji, nówki ze sklepu padają u nikona też.
- - - - kolejny post - - - - - -
może rozważ jeszcze sigmę 35mm/1.4 art.
te zoomy 24-70 naprawde nie są aż tak genialne, jakby to mogło się wydawać. to raczej zło konieczne
35 to nie jest żaden podstawowy obiektyw do fx a tego szuka autor wątku, chyba że ktoś lubi ograniczenia w fotografii.
24-70 to taki standard i można tym spokojnie robić dużo dużo więcej niż samą 35.
Miałem wiele obiektywów i wszytskie zazwyczaj po gwarancji, polecam zakup używanych rzeczy bo jak się nie spodoba to można odsprzedać i nie stracić, trzeba wszystko kupować bezpiecznie i rozsądnie.
nikoniarz
10-08-2018, 19:22
Nowy kosztuje 7200, używka od 3000
Akurat te w cenie 3000 zł to są w opłakanym stanie. Za ładną sztukę trzeba dać od 4000 zł wzwyż...
Dariusz Breś
10-08-2018, 19:30
Akurat te w cenie 3000 zł to są w opłakanym stanie. Za ładną sztukę trzeba dać od 4000 zł wzwyż...
Ostatnio widziałem dwie sztuki bardzo ładne za 3300 i 3600 albo stanąć do licytacji na allegro, lub ponegocjować np. z interfoto mają ich 13 sztuk :)
https://www.interfoto.eu/?page=subprodukty&cat=1955&id=52
Ostatnio widziałem dwie sztuki bardzo ładne za 3300 i 3600 albo stanąć do licytacji na allegro, lub ponegocjować np. z interfoto mają ich 13 sztuk :)
Uważam, że nie ma sensu przepłać za używkę 4 czy 4,5 tys. Nie warto marnować cennego czasu na negocjacje z komisem.
nikoniarz
10-08-2018, 19:36
Biorąc pod uwagę ceny i stan sztuk z Interfoto jakoś ciężko uwierzyć w sztuki "bardzo ładne za 3300/3600 (chociaż to i tak nie 3000 o których wspominałeś). Albo po prostu mamy inną interpretację "bardzo ładnego" :D
Uważam, że nie ma sensu przepłać za używkę 4 czy 4,5 tys.
To akurat aż 3 tys. zł. mniej niż nówka. I akurat w tej cenie można kupić bardzo zadbane sztuki. No ale jedni lubią pisać i negocjować, a inni wolą kupować i używać :D
Za około 5 tys. masz nową Sigmę lub Tamrona to jaki jest sens kupować używkę Nikkora za 4 tys.?
Dariusz Breś
10-08-2018, 19:43
Biorąc pod uwagę ceny i stan sztuk z Interfoto jakoś ciężko uwierzyć w sztuki "bardzo ładne za 3300/3600 (chociaż to i tak nie 3000 o których wspominałeś). Albo po prostu mamy inną interpretację "bardzo ładnego" :D
zapewne inną bo ty zakładasz że dostaniesz nówkę za 3000, ja że dobrą na taką cenę :)
3300/3600 ładne widziałem na faceboku
Uważam, że nie ma sensu przepłać za używkę 4 czy 4,5 tys. Nie warto marnować cennego czasu na negocjacje z komisem.
Przepłacasz za nówkę nikkora bo po zakupie wartość jego spada o 2 tyś złotych...
Za około 5 tys. masz nową Sigmę lub Tamrona to jaki jest sens kupować używkę za 4,5 tys.?
gdzieś ty widział nową sigmę za 5 tyś?
nikoniarz
10-08-2018, 19:44
Za około 5 tys. masz nową Sigmę lub Tamrona to jaki jest sens kupować używkę Nikkora za 4,5 tys.?
Poużywaj, to zrozumiesz...
Przepłacasz za nówkę nikkora bo po zakupie wartość jego spada o 2 tyś złotych...
Chętnie kupię nówkę Nikkora 24-70/2,8 za 5 tys. na gwarancji Nikona (conajmniej 1,5 rocznej). Napiszę dosadnie: Znasz takiego frajera co sprzeda?
Oglądałem i testowałem wiele obiektywów w komisie, niektórych nie warto dotykać!!!
nikoniarz
10-08-2018, 19:55
Oglądałem i testowałem wiele obiektywów
Ciekawe czego sam używasz :mrgreen:
Za około 5 tys. masz nową Sigmę lub Tamrona to jaki jest sens kupować używkę Nikkora za 4 tys.?
Serio nie dostrzegasz różnicy na korzyść nikkora 24-70 ?
Serio nie dostrzegasz różnicy na korzyść nikkora 24-70 ?
Na serio tak naiwne pytanie zadajesz? W czym jest lepszy stary wytłuczony Nikkor 24-70 od nowego Tamrona 24-70 G2?
nikoniarz
10-08-2018, 20:29
Na serio tak naiwne pytanie zadajesz? W czym jest lepszy stary wytłuczony Nikkor 24-70 od nowego Tamrona 24-70 G2?
Wytłuczone od nowego w niczym nie będzie lepsze. Ale używane zadbane może być dużo lepsze... Nie bądź naiwny, nie patrz co nowsze. Po prostu poużywaj dłużej niż w komisie... :D
Wytłuczone od nowego w niczym nie będzie lepsze. Ale używane zadbane może być dużo lepsze... Nie bądź naiwny, nie patrz co nowsze. Po prostu poużywaj dłużej niż w komisie... :D
Jest wolność, każdy może kupować co chce, jeśli może coś nowego i dobrego kupić za sensowne pieniądze to czemu ktoś inny namawia go do kupowania używanego podpicowanego szrotu? Może ktoś chce otworzyć serwis obiektywów marki na literkę N?
Dlaczego stawiasz tezy bez sensownych argumentów ?
Co to za "odpicowany szrot" ?
Ty serio nie rozumiesz że można kupić używany sprzęt w świetnym stanie i nawet nie chodzi o gwarancję.
Jest wolność, każdy może kupować co chce, jeśli może coś używanego i dobrego kupić za sensowne pieniądze to czemu ktoś inny namawia go do kupowania nowego...
Dlaczego stawiasz tezy bez sensownych argumentów ?
Ty serio nie rozumiesz że można kupić używany sprzęt w świetnym stanie i nawet nie chodzi o gwarancję.
Koesh niestesty piszesz sam o sobie, sam stawiasz bajkowe tezy w stylu: można kupić używany sprzęt w świetnym stanie. Zapytam co znaczy: używany stan w świetnym stanie?
nikoniarz
11-08-2018, 11:08
Zapytam co znaczy: używany stan w świetnym stanie?
Nie wyeksploatowany ani mechanicznie ani wizualnie. Taki który działa jak należy i nie wymaga żadnych napraw.
Dariusz Breś
11-08-2018, 11:38
Chętnie kupię nówkę Nikkora 24-70/2,8 za 5 tys. na gwarancji Nikona (conajmniej 1,5 rocznej). Napiszę dosadnie: Znasz takiego frajera co sprzeda?
Oglądałem i testowałem wiele obiektywów w komisie, niektórych nie warto dotykać!!!
Nie chodzi o to czy sprzeda czy nie tylko o spadek wartości sprzętu używanego w stosunku do nówki. To tyczy się każdego sprzętu nikona obecnie.
Za nowego masz używkę 24-70 + nówkę sigmę art 35.
dla przykładu:
3600
https://allegro.pl/nikon-24-70mm-f2-8-i7500899360.html
4200
https://allegro.pl/btfoto-komis-nikon-af-s-24-70-f-2-8g-ed-fv-23-i7373457177.html
i art:
https://www.sigma-sklep.pl/sigma-obiektyw-a-35-1-4-dg-hsm,3,4594,1911
Koesh niestesty piszesz sam o sobie, sam stawiasz bajkowe tezy w stylu: można kupić używany sprzęt w świetnym stanie. Zapytam co znaczy: używany stan w świetnym stanie?
Używany sprzęt w świetnym stanie to taki, który jest używany i jest w świetnym stanie.
Nie wiem czego oczekujesz że ci przytaknę i napisze że tak zgadza się jest wiele używanego szrotu, często odpicowanego, naprawianego itd ?
Na forum jest dużo sprzętu w ogłoszeniach i można wybierać, można podjechać oglądnąć, przetestować, wielu sprzedających oddaje sprzęt na przegląd, często jest po kalibracji itd.
Masz swoje przekonania ok ale po co robisz krucjatę i udowadniasz coś bez argumentów ?
Chłopie, gdzie napisałem, że trzeba po gwarancji obiektyw dawać do serwisu? Czy mam tłumaczyć jak gimnazjaliście? ):):)Było nie było, ale trzy posty wyżej [emoji38]
Post 17, dziękuję koniec tematu.
Masz swoje przekonania ok ale po co robisz krucjatę i udowadniasz coś bez argumentów ?
Koesh powtórzę, że piszesz farmazony. Czekam na te argumenty poza laniem wody o świetnym sprzęcie. Praktycznie w cenie używki człowiek może kupić sprzęt z 2 lub 5 letnią gwarancją, który spokojnie zaspokoi jego potrzeby sprzętowe.
Ale dlaczego wymagasz ode mnie argumentów, ty zaczynasz temat i stawiasz dziwne tezy, ja miałem i mam wiele obiektywów używanych, z nowych kupiłem tylko nikkora 24-120 f/4, sigme art 18-35 i af-p 70-300VR, cała reszta, a było tego bardzo dużo kupowałem używane i nie zamierzam w przyszłości wywalać kasę na nowy sprzęt ze sklepu, teraz ty napisz coś więcej bo przerzucasz się pytaniami na pytania kompletnie bez argumentów.
Co ci mam więcej napisać, że zawsze kupuję używany obiektyw w świetnym stanie w pełni sprawny i tańszy niż nowy w sklepie ?
nikoniarz
11-08-2018, 14:43
koesh, daj spokój... Szkoda czasu.
koesh, daj spokój... Szkoda czasu.
Faktycznie nie warto marnować czasu na czytanie bajeczek o świetnym używanym tanim sprzęcie.
Faktycznie nie warto marnować czasu na czytanie bajeczek o świetnym używanym tanim sprzęcie.
Pomijając formę, masz ciut racji, ale też bardzo się mylisz. Nie można operować na takim poziomie ogólności. Warto podkreślić, że każdy może mieć swoje zdanie, dla kogoś 200 zł to drobiazg nie wart zachodu, dla drugiej osoby istotna kwota.
To moim zdaniem. Jest sporo obiektywów, których zupełnie nie warto kupować używanych, np. S17-50, N20/1.8 (pierwsze z brzegu), zwłaszcza po cenach wywoławczych, które w pierwszej kolejności widać na allegro. 1200 zł za używaną S gdzy nową z gwarancją można kupić za ok. 1450 zł to nonsens. Zwłaszcza, że to podstawowy, często jedyny zoom, zwykle trochę eksploatowany. Ale jest spora, pewnie większa, grupa szkieł, które mocno tracą na wartości, są popularne, wybiera je wielu amatorów, którzy zobaczyli fajne zdjęcia, a po paru użyciach są rozczarowani i obiektyw ląduje w szafie. Tele, uwa i makro to najlepsze przykłady. N70-300 AF-S kosztuje ok. 2,5k nowy, używany w stanie "mint" spokojnie kupuje się za 1-1,2k. Miałem sprzedałem, piszę z doświadczenia. N10-24 nowy kosztuje ok.3,5k, używane chodzą po 2-2,2k. Piszę o sensownych cenach, bywa taniej bywa drożej, ale te szkła dość regularnie pojawiają się na rynku, nie problem wybrać w stanie "mint". Jest oczywiście nowy 10-20 af-p, ale to trochę inne szkło i nie każdy aparat obsłuży. Można tak ciągnąć dalej podobne przykłady, rynek po prostu weryfikuje ceny.
Co kto lubi, nie ma się co napinać i uogólniać.
A ja kupiłem właśnie używanego Nikkora 24-70 - dwulatka za 4400. Stan wizualny i mechaniczny jak nowy - porównywałem przed zakupem i już po. Pracuję w sklepie, który handluje m.in. obiektywami, tak więc miałem możliwość przetestowania i porównania nowego takiego obiektywu z tym co kupiłem. Ja nie widzę żadnych różnic. Pierścienie, silnik, stan wizualny jak w nowym. Szukając takiego szkła myślałem też o Sigmie 24-70 art, nawet ją sobie sprowadziłem do sklepu, pomacałem i byłem pod wrażeniem. Coś mnbie jednak tkęło i wolałem używkę Nikkora - oczywiście warunek - jak najmniej zużyty. Tak więc to, że używane nie znaczy, że szrot - warunek - obejrzeć i przetestować, czasem zdarza się oferta z gwarancją Nikona.