PDA

Zobacz pełną wersję : Parametry aparatu, a jakość obrazka

Fludi
28-06-2018, 15:59
Ostatnio mam wrażenie jakby trochę spadła jakość obrazka z mojego korpusu, po tym jak zacząłem, troszkę grzebać w ustawieniach.
Teraz nie dokońca pamiętam, co jak wcześniej miałem ustawione, możecie mi powiedzieć jak te poniższe opcje powinny być ustawione, żeby wykrzesać jak najwięcej z matrycy pod względem jakości (najmniejszego szumu/ziarna):
- redukcja szumów - wysoka czułość - zwiększona / Normalna / zmniejszona / wyłączona
- redukcja szumów - długość naświetlania - ON / OFF
- korekcja winietowania - zwiększona / Normalna / zmniejszona / wyłączona

D-Lightning domyślnie pamiętam, że powinien być wyłączony tylko, żeby go odpalać przy bardzo kontrastowych scenach.

morzon
28-06-2018, 20:31
Robisz w RAW czy JPG?

Fludi
28-06-2018, 20:36
Tylko RAW.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

morzon
28-06-2018, 20:55
To redukcja szumów i korekcja winietowania nie ma żadnego znaczenia dla RAW. To są ustawienia dla jpg. Jedynie oszumianie dla długich czasów możesz zostawić na ON, bo to trochę co innego.

D-lighting też na raw bezpośrednio nie wpływa, co najwyżej na naświetlanie w trybach półautomatycznych/automatycznych, ale tego nie jestem pewien.

Podsumowując - nic nie zepsułeś, jakość też się raczej nie popsuła ;) bardziej to jakaś autosugestia, albo zacząłeś inaczej obrabiać (może zmieniłeś program?).

Fludi
28-06-2018, 20:59
Nie, nic nie zmieniałem, poza updated, który i tak już jakiś czas temu był...
Chyba bardziej autosugestia, tudzież uzasadnienie by zakupić FX ... [emoji6]

Jacek_Z
03-07-2018, 14:14
To redukcja szumów i korekcja winietowania nie ma żadnego znaczenia dla RAW. To są ustawienia dla jpg. Nie do końca, bo zależy z jakiego softu korzysta wołając RAWy.
Jeśli PS, LR to ma domyślne ustawienia Adobe. Ale jeśli to soft nikona to ustawienia body zmieniają ustawienia Nikon NX-D czy View NX.

Nie, nic nie zmieniałem, poza updated, który i tak już jakiś czas temu był...
W czym wołasz RAWy?

Fludi
03-07-2018, 15:22
Zwykle view nxi lub capture nxd.

morzon
03-07-2018, 18:06
Nie do końca, bo zależy z jakiego softu korzysta wołając RAWy.
Jeśli PS, LR to ma domyślne ustawienia Adobe. Ale jeśli to soft nikona to ustawienia body zmieniają ustawienia Nikon NX-D czy View NX.

Racja, o tym nie pomyślałem. Zapomniałem, że ktoś może używać czegoś innego niż adobe/c1.

Fludi
03-07-2018, 18:45
Muszę się w końcu przekonać i może zainstalować LR...
A dokładnie ustawienia korpusu zmieniają tudzież wpływają na parametry view nxi ?

Jacek_Z
04-07-2018, 00:09
Muszę się w końcu przekonać i może zainstalować LR...
A dokładnie ustawienia korpusu zmieniają tudzież wpływają na parametry view nxi ?
Tak. Nikonowski soft odczytuje ustawienia body nikona (no i tak powinno być). Soft Adobe C1 itp. - nie.
Stąd zwracaj uwagę jak ustawiasz body. Choć w sofcie (także nikona) można oczywiście zmieniac ustawienia jakie były w aparacie gdy robiliśmy w RAW.

Fludi
04-07-2018, 00:11
Masz na myśli profile typu neutralny vivid czy portret? I ustawienia balansu bieli? Czy jest jeszcze coś poza nimi?

Jacek_Z
04-07-2018, 00:15
Wszystko co się ustawia i co wpływa na obraz. Odszumianie, ADL, profile - stopien wyostrzenia, nasycenie itd. itd.
Jak się zmienia body to zdjęcie sa inne. Domyslne (tzw "zerowe") ustawienia w różnych puszkach są różne.