Zobacz pełną wersję : pytanie o obiektywy
witam mam banalne pytanie.mam D70s i jakie obiektywy pasuja do tego mofelu?tzn chodzi i o firme.wiem ze Nikorra,Sigma i chyba Tampron czy jaoks tak.I mam jeszcze jedno pytanie czy rade dostac przejsciowke M42 zeby np podlaczyc obiektyw od Zenita, i jak sie ma to w praniu?:)
witam mam banalne pytanie.mam D70s i jakie obiektywy pasuja do tego mofelu?tzn chodzi i o firme.wiem ze Nikorra,Sigma i chyba Tampron czy jaoks tak.I mam jeszcze jedno pytanie czy rade dostac przejsciowke M42 zeby np podlaczyc obiektyw od Zenita, i jak sie ma to w praniu?:)
Świetnie napisane! Naprawdę w dechę!
kolego albo tamron albo tampon zdecyduj sie nie ma tampronow:)
Zalezy czy Omo czy Ariel, po Arielu podobno duzyyyyyyy BF sie robi...
Marcin_P
18-06-2007, 14:02
A może w perwolu :] ?
"- Nowy?
- Nie, wyprany w perwolu!"
Pzdr%
ale dajecie czadu hehehehe... :D A ja odpowiem :P Nikkor, Sigma, Tam(p)ron, Tokina, i wiele wiele innych :P
kronos28
18-06-2007, 19:54
... i chyba Tampron czy jaoks tak.
ehehehehe
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.koszalin24.info/smf/Smileys/tomi/k24/1hysterical.gif) tekst dnia zdobyty. Monitor znowu do czyszczenia :lol:
sorry nie mogłem się powstrzymać :D
aha i co do M42 to przejściówka M42-->Nikon z soczewką co by ostrzyło na nieskończoność do kupienia np w foto-tip.pl (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=32_84&products_id=750)
ale nie będziesz miał pomiaru światła z D70
sprocket
18-06-2007, 21:51
Czeski to moj idol od dawna - lubie czytac jego posty cos jak jasia smietane na Onecie ;)
Świetnie napisane! Naprawdę w dechę!
ciekawe co pali...???????????????
JA TEŻ CHCĘ !!!:twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
czeski, a się zastanawiam czy Ty czasem nie masz forum zablokowane na jednym dziale?
Kaziu666
22-06-2007, 13:35
Z tego co mi wiadomo przejściówki można kupić z ostrzeniem do nieskończonośći i do 50cm chyba. Można kupić adapter który będzie ostrzył tylko w odległości od pół do 2 metrów (te nie mają soczewek i są po 30zł) ale takie odradzam. A i mając szkło m42 z nikonie zapomnij o jakiej kolwiek automatyce tylko manułal.
Kaziu666
22-06-2007, 13:38
A skoro mówimy już o adapterach to ktoś z was fotografuje z adapterem na m42 z ostrzeniem do nieskończoności jak tak to od jakiej odległości ostrzy stała 50 i jak ktoś wie jak ostrzy 120.
Kaziu666
25-06-2007, 23:01
Ratujcie!!! Bo napewno ktoś może sie na ten temat wypowiedzieć.
Jeżeli założysz przejściówkę z soczewką, to układ optyczny jest skorygowany do oryginału (chyba, że się mylę?), więc obiektyw będzie ostrzył w zakresie takim jak go producent stworzył!
A przejściówka z foto-tip daje całkiem dobrze radę. Testowałem co prawda tylko z analogiem, ale gdzieś na tym forum jest test obszerny tej przejściówki.
Osobiście wolę raczej inne rozwiązanie, a mianowicie przejciówkę i obiektywy systemu P-six, bo nie potrzeba soczewki, jest nieskończoność a i obiektywy są lepsze (ostatnio moim uluibionym stał się MC Sonnar 180/2.8).
Kaziu666
27-06-2007, 01:03
Dzięki za pomoc. Jeszcze tylko znajde ten wąteki, już wogule będzie **********.
Tu masz ten wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=11300
Kaziu666
27-06-2007, 23:53
O dzięki bardzo.
kolego albo tamron albo tampon zdecyduj sie nie ma tampronow:)
ha, ha , ha. Ale sie ubawilem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: