Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] 12.15 - odjazd!
10953
A to Polska właśnie. Konkretnie Skorogoszcz i środek miasta.
pozdro
Wiesiek
wojtekd3
25-06-2018, 21:10
A to Polska właśnie. Konkretnie Skorogoszcz i środek miasta.
pozdro
Wiesiek
Jeśli to Skorogoszcz w woj. opolskim, to chyba już nie miasto :-)
Jeśli to Skorogoszcz w woj. opolskim, to chyba już nie miasto :-)
No faktycznie - masz rację. Już nie miasto. Ale takie polskie choć opolskie.
Pozdro
Wiesiek
Gdzie jest prowokacja?
Nie wątpię, że jest.
Symbole narodowe przy każdej okazji wynoszone, a później pójdą z dymem.
Para w gwizdek...
Odjazd!
Prowokacja? A jakże jest. Prowokacją jest powieszenie szmaty w roli flagi na kulawym maszcie. Prowokacją jest trucie ludzi w środku miasteczka. Prowokacją jest czerwono-biały szalik na szyi pętającej się pijanej hordy. Pofałdowany baner przybity na elewacji zabytkowego ryneczku (wpisanego w rejestr zabytków). Dalej płoty obwieszone paskudnymi "reklamami". Radosna twórczość deweloperska. Śmieci porzucone w urokliwych enklawach. To ostatnie jest chyba najgorsze...
Jakoś nieszczęśliwie zostałem obdarzony jakąś wrażliwością wizualną - naprawdę czasem tak wali mnie po oczach, że można się przewrócić. Polska jest obrzydliwa tam wszędzie gdzie widać ślad naszej ręki i dla kontrastu przepiękna tam gdzie jej nie ma. Oczywiście z tym wszędzie to przesadziłem ale nie aż tak bardzo. Jak mam się czuć dobrze Polakiem kiedy tego tak bardzo nie akceptuję?
Smaczku temu zdjęciu dodaje to, że zegar zatrzymał się na tej 12:15. Czyli nie tylko nie zdążyliśmy do 12:00 ale już zawsze będziemy spóźnieni. A ja tam byłem tylko przejazdem, wyciągnąłem aparat (przeważnie nie mam siły) i zrobiłem dokumentacyjną fotę. Kto jest tym prowokatorem nawet nie wiem.
Aha - przypomniało mi się, że ktoś fajnie poruszył problem reklam - ściągnijcie sobie pdf (http://miastomoje.org/album-polski-outdoor/) i zobaczcie.
Pozdro
Wiesiek
wojtekd3
26-06-2018, 09:47
Moim zdaniem to nie jest żadna prowokacja, tylko zwykła niechlujność i brak gospodarza. Nie zgodzę się również z twierdzeniem, że
Polska jest obrzydliwa tam wszędzie gdzie widać ślad naszej ręki
Jeżeli ta ręka jest prowadzona mądrą głową, dodatkowo z jakimś zmysłem estetycznym, to można znaleźć wiele przykładów na to, że jest pięknie.
10990
nie wiem, czy Polska jest ladna czy nie bo za malo ja znam. Obrazek pokazuje jak widza PL Dunczycy. Napis: "tecza w Polsce" P.S. Oczywiscie nie wszyscy Dunczycy.
wojtekd3
26-06-2018, 11:21
Obrazek pokazuje jak widza PL Dunczycy.
Ciekaw jestem ilu tych Duńczyków było w Polsce :-)
A to Polska właśnie.
I w Polsce się to może zdarzyć.
Hmm to mi wygląda na kreskę, któregoś polskiego rysownika.
A nie, to wulffmorgenthaler ;) Czyli Dania.
cz4rnuch
26-06-2018, 15:32
10990
nie wiem, czy Polska jest ladna czy nie bo za malo ja znam. Obrazek pokazuje jak widza PL Dunczycy. Napis: "tecza w Polsce" P.S. Oczywiscie nie wszyscy Dunczycy.
Bo Ci "nie wszyscy" widocznie u nas byli :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/06/rxewah-1.jpg
źródło (http://ifotos.pl/img/rxewah.jpg)
ck_dezerter
26-06-2018, 18:00
Nieźle wypatrzone i skomponowane, ale nie wiem, czy to ten dział ..(architektura).