PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań natury technicznej (D50)

Zink
25-09-2005, 18:59
Jak napisałem w innym wątku, planuję zakup D50. W związku z tym chciałbym zapytać posiadaczy tegoż o kilka kwestii, których nigdzie nie podają (albo ja za słabo szukałem):

1. Czy D50 da się robić zdjęcia bez obiektywu? (żeby uprzedzić ewentualne złośliwe komentarze: wiem, że ciężko jest wtedy ustawić ostrość :), ale chodzi mi o to, czy aparat będzie fizycznie robił zdjęcia) Z tego ci wiem D50 obsługuje obiektywy manualne w trybie M, ale czy to oznacza, że tego obiektywu może fizycznie nie być? Dlaczego pytam? Ponieważ chciałbym mieć możliwość "doczepienia" aparatu do teleskopu astronomicznego.

2. Jaki jest maksymalny czas naświetlania na czasie Bulb? Pytam, bo na przykład w mojej A1 jest to tylko 30 sekund. Co prawda jest wtedy tyle hot pixeli, że idzie się pochlastać, ale z sampli z D50 na dpreview przy długich czasach naświetlania wynika, że hotów nie ma (prawie) wcale, więc czasy dłuższe niż 30 sek. byłyby wskazane. Na tym forum znalazłem coś, że D70 ma max. 30 minut, a ja ka jest z D50? Z kolei, jeżeli są dłuższe czasy, to jak jest wtedy z redukcją szumów? To znaczy, jeżeli naświetlam przez - powiedzmy - pół godziny, to potem aparat robi "czarną ramkę" przez następne pół godziny, czy redukcja wtedy nie działa?

3. Jaki ten kitowy obiektyw (DX 18-55) ma gwint do filtrów?

4. Możliwość wyzwalania migawki z opóźnieniem w celu wyeliminowania drgań aparatu. W D70, a ni w D50 nie ma takiej funkcji jak "mirror lock up", ale przyczytałem w tym (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=555) wątku, że w D70 można nastawić opóźnienie na 2 sekundy, w czasie których aparat "uspokaja się", dzięki czemu nie ma wstrząsów w czasie robienia zdjęcia. Mam w związku z tym 2 pytania: Czy lustro podnosi się przed odliczaniem tych 2 sekund, czy po? (właściwie skoro to działa, to pewnie przed, ale wolę się upewnić). I drugie: czy to działa tak samo w D50?

krzysiekk
25-09-2005, 19:55
ad 4 - w D70 lustro podnosi sie po tych 2 sekundach - nie ma lekko :(

meliszipak
25-09-2005, 21:10
1- bez obiektywu można robić zdjęcia- obiektywu może fizycznie nie być.
2- redukcja działa tak długo jak naswietlanie.
4-podnoszenie lustra tylko do czyszczenia matrycy.

pozdrawiam

Zink
25-09-2005, 21:19
No coż, chyba nie można mieć wszystkiego. Przynajmniej 1 i 2 są na +. Dzięki za info.

[dodane później]

Właśnie mi się przypomniało jeszcze jedno: Jak się podniesie lustro do czyszczenia (domyślam się, że otwiera się też wtedy migawka), to czy aparat zużywa prąd do jego utrzymania w tym stanie? To znaczy: czy jak będę miał słabą baterię i zacznę czyścić matrycę i w tym czasie bateria padnie, to czy aparat opuści lusterko (zamknie migawkę) narażając je (oraz matrycę) na uszkodzenie?

chrup
25-09-2005, 21:51
A jak chcesz połączyć aparat z teleskopem - przecież jakiś obiektyw będziesz musiał założyć zamiast okularu w teleskopie, tak mi się wydaje...

meliszipak
25-09-2005, 21:59
Właśnie mi się przypomniało jeszcze jedno: Jak się podniesie lustro do czyszczenia (domyślam się, że otwiera się też wtedy migawka), to czy aparat zużywa prąd do jego utrzymania w tym stanie? To znaczy: czy jak będę miał słabą baterię i zacznę czyścić matrycę i w tym czasie bateria padnie, to czy aparat opuści lusterko (zamknie migawkę) narażając je (oraz matrycę) na uszkodzenie?[/quote]

Koniecznie naładowana bateria..... tak jak napisałeś.

pozdrawiam

Zink
26-09-2005, 09:49
chrup > właśnie pomiędzy aparatem, a teleskopem nie może być obiektywu, nawet okular trzeba wyjąć. Testowałem na Zenicie. A podłączyć... hmmm... może taśmą klejącą :P żartuję, podobno są przejściówki bagnet -> M42.

meliszpak > dzięki.

mkoczkodaj
06-10-2005, 12:37
:lol: :lol: ALE POPRZEZ PRZEJŚCIÓWKE NIE OSTRZY NA NIESKOŃCZONOŚĆ :lol: :lol:

Antonina
06-10-2005, 13:29
Witam tu są przejściówki z aparatów małoobrazkowych na teleskopy http://www.telescope.com/shopping/product/detailmain.jsp?itemID=57&itemType=PRODUCT&iMainCat=6&iSubCat=29&iProductID=57
P.S
Ale na twoim miejscu bym się zastanowiła czy nie lepszy będzie do astronomii Canon ??

Zink
06-10-2005, 21:44
mkoczkodaj, w standardowych obiektywach nie ostrzy, ale to będzie najprawdopodobniej podłączane do teleskopu zrobionego w domu (mój tata się tym interesuje). Poza tym są jeszcze przejściówki z soczewką.

Antonina, dzięki za dobre chęci, ale to trochę bez sensu zamawiać przejściówkę gdzieś za granicą i płacić za nią kupę kasy, skoro w Polsce można kupić Bagnet->M42 dużo taniej. Poza tym mam już z okularu wyjście z gwintem M42. A z tym Canonem po pierwsze: dlaczego tak sądzisz? Po drugie: Około 1% zdjęć robionych tym aparatem to będą zdjęcia astronomiczne (o ile w ogóle będą, tata musi najpierw zbudować ten teleskop :)), więc nawet gdyby Canon był 100x lepszy do tego celu, to i tak nie ma sensu :)