Zobacz pełną wersję : Quadralite stroboss 60 vs yongnuo yn685 do nikon d5600
Matidzex
21-06-2018, 15:41
Witam Serdecznie! Potrzebuje pomocy dot. wyboru lampy błyskowej do mojej lustrzanki dx. Która będzie lepsza Quadralite stroboss 60 czy yongnuo yn685? Niektórzy mówią, że Stroboss 60, niektórzy że yn685. Potrzebuje pomocy. Z góry dziękuję!
Ja od siebie dodam, że YN968N jest do kupienia w cenie odrobinę niższej od strobossa. Lampka jest lepiej wykonana od 685 i ma wbudowany zarówno nadajnik jak i odbiornik systemu yn622.
Stroboss ma bardzo fajny system błyskowy z lampami ad200 i atlas 600.
Obecnie jest promo na strobossy i wychodzą za grosze jak za tam dobrą lampę. Polecam komplet stroboss 34 (jako lampa + nadajnik do 60tki zarazem) + 60tka. Oczywiście mają pełne wsparcie ttl.
Quadralite Stroboss 60 - 475 zł zamiast 565 zł
Quadralite Stroboss 36 - 315 zł zamiast 395 zł
Ja tylko podpowiem że Quadralite i Godox ma te same lampy identyczne konstrukcje, systemy sterowania itd, różnią się tylko napisami danej firmy.
Owszem to-to samo- tylko tyle, że kupując quadre masz polską dystrybucję, gwarancję i serwis. ;)
Ciekawe do kiedy trwa promocja
Owszem to-to samo- tylko tyle, że kupując quadre masz polską dystrybucję, gwarancję i serwis. ;)
No tak, Godox był atrakcyjny w zestawie ze sterownikiem TTL ale teraz widzę ceny są wyższe, a Quadralite sama lampa wychodzi bardzo tanio u nas.
Po używaniu Godoxa uważam że to świetna lampa ale ja brałem też pod uwagę wielkość w zestawie z sony a7ii ( przymierzałem też do D600 ), zadziwiająco mocna jak na rozmiary, nie zauważyłem żadnych odchyłów w TTL, za 315zł brałbym w ciemno zwłaszcza pod soniacza, a do nikona też bo normalne gabaryty lamp są zbyt duże jak dla mnie.
Swoją drogą Quadralite ma niezbyt fajną (http://sztukaportretu.pl/quadralite-szuka-frajerow/) strategię współpracy biznesowej. Nie wiem czy w Polsce w końcu dojdzie do tego, że powszechne będą dobre obyczaje w tym zakresie.
Testowałem właśnie Strobossa 36 i jakoś mnie ta lampa nie zachwyciła.
1. rozmiar
Jest mniejsza, niż yn-560, ale... To nic nie zmienia. Jest tak samo niewygodnie, jak z większą lampą. Nie rozumiem za bardzo argumentu rozmiaru i mówienia, że do tego aparatu to taka a taka lampa jest za duża. Sterowanie jest jakby bardziej intuicyjne niż w Yongnuo.
2. moc
Dla mnie jednak za słaba lampa. TTL działa tak sobie (niedoświetla u mnie). Ktoś mi tłumaczył, że to pewnie dlatego, że lampa już strzelała na maksymalnej mocy i dlatego zdjęcia nie są dobrze naświetlone, a korekta mocy nic nie daje.
3. synchronizacja
Niektóre klatki nie były poprawnie naświetlone również pod kątem synchronizacji z migawką. Trzeba też wziąć pod uwagę, że HSS znacznie redukuje moc lampy.
4. wspomaganie AF
Z Sony E nie działa.
5. wnioski
Zostanę chyba z manualnymi lampami i przeproszę się z filtrami ND.
Może te studyjne lampy są bardziej warte rozważenia.
Do autora wątku:
Zakup sobie oba systemy przez internet i odeślij/oddaj do sklepu ten, który mniej polubisz. Przy Quadralite fajne jest to, że jest też opcja studyjnych lamp.
Z tym wspomaganiem AF to zaciekawiło mnie, nie testowałem na godox, wiem że sterownik Godox X1T ma wspomaganie AF z sony A7II lub nowszym.
Jakby działało w Godox to można ten soft wrzucić do Quadralita i już.
Godox ma teraz nowszą wersję TT350 oznaczoną V350 zasilaną akumulatorem VB-20 i ma na 100% wspomaganie af w sony.
Szczerze mówiąc, nie jest mi to wspomaganie jakoś specjalnie potrzebne. Ostatnio na weselu dawałem radę bez jakiegokolwiek wspomagania i lampy (wyłączyłem nawet wspomaganie wbudowane w aparat, aby nie zwracać na siebie uwagi). A mam a7 mk I i dosyć wolnego 85/1.4. Bardziej przeszkadza mi niska moc w HSS. Chciałem używać tej lampy do doświetlania cieni w plenerach w ostrym słońcu.
Lampa ma podane GN36, więc jest słabsza ale można ją ściągnąć postawić bliżej albo dwie bo sterownik ogarnia ttl i hss zdalnie.
Szczerze mówiąc, nie jest mi to wspomaganie jakoś specjalnie potrzebne. Ostatnio na weselu dawałem radę bez jakiegokolwiek wspomagania i lampy (wyłączyłem nawet wspomaganie wbudowane w aparat, aby nie zwracać na siebie uwagi). A mam a7 mk I i dosyć wolnego 85/1.4. Bardziej przeszkadza mi niska moc w HSS. Chciałem używać tej lampy do doświetlania cieni w plenerach w ostrym słońcu.
Skoro stroboss 36 ma małą moc to może stroboss 60 sie sprawdzi...
Można zerknąć bo już jest normalnie dostępna w sprzedaży Triopo G1500 + G1-SN
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61lWfRRsfwL._SX679_.jpg
źródło (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61lWfRRsfwL._SX679_.jpg)
Skoro stroboss 36 ma małą moc to może stroboss 60 sie sprawdzi...
Przy tak dramatycznym spadku mocy w HSS, jakoś wątpię. :P Może Atlas 600 dałby radę, ale to już wielki studyjny kloc.
To może reporter 200ttl
Jest tyle filmów na YT z godox ad200. Widać że to daje rade
Lukasz_85
28-06-2018, 22:50
Ktoś z Was wie do kiedy jest promocja na stobossy? Zastanawiam się, aby przejść z YN (560) na Stobossy z Navigatorem X2. Brakuje mi HSS w moich lampach, plus można wejść w fajną rodzinę lamp.
To może reporter 200ttl
Jest tyle filmów na YT z godox ad200. Widać że to daje radeTak, mam dwie takie 200 i z założonym fresnelem jest baaaardzo dużo światła;) Coś tam chyba podczas projektowania pomieszali i wychodzi na to, że lampa zbliża się w okolice 300Ws. Jedna lampa z fresnelem daje wyraźnie więcej światła niż dwie z palnikiem studyjnym. Teraz kombinuję jak umieścić dwie 200 w jednym mocowaniu Bowensa.
Tak, mam dwie takie 200 i z założonym fresnelem jest baaaardzo dużo światła;) Coś tam chyba podczas projektowania pomieszali i wychodzi na to, że lampa zbliża się w okolice 300Ws. Jedna lampa z fresnelem daje wyraźnie więcej światła niż dwie z palnikiem studyjnym. Teraz kombinuję jak umieścić dwie 200 w jednym mocowaniu Bowensa.
http://quadralite.pl/reporter-akcesoria/330-reporter-200-twin-head-s-holder-glowica
Wydaje mi się super rozwiązaniem, bo masz jeszcze pilota. Sam myślę nad zakupem tego zestawu - Reporter 200 i to.
http://quadralite.pl/reporter-akcesoria/330-reporter-200-twin-head-s-holder-glowica
Wydaje mi się super rozwiązaniem, bo masz jeszcze pilota. Sam myślę nad zakupem tego zestawu - Reporter 200 i to.Mam ten holder. Jedyne do czego się nadaje to światło pilotujące, które ma już wystarczającą moc żeby go używać. Zwróć uwagę na to co napisałem w poprzednim poście. W tym holderze mocujesz dwie lampy AD200 z palnikami studyjnymi i nie ma możliwości zamontowania tam lamp z fresnelem (tą drugą nakładką w komplecie). Jedna AD200 z fresnelem daje więcej światła niż dwie AD200 w holderze który linkujesz!!! Widziałem gdzieś pomiary światłomierzem i ten palnik zbliża się do 300Ws co w tak małej lampie jest niesamowite. Jeśli dasz radę zamontować te dwie lampy, ale z tą drugą nasadką to masz prawie 600Ws.
Teraz kombinuję jak umieścić dwie 200 w jednym mocowaniu Bowensa.
Może coś takiego (https://www.amazon.co.uk/Professional-Photography-Speedlight-Speedlite-Flashguns/dp/B01AGGM1CW/ref=sr_1_15?ie=UTF8&qid=1530258916&sr=8-15&keywords=Bowens%2BMount%2BBracket&th=1) + druga stopka.
Do tego uchwytu musisz użyć modyfikatora Bowensa, ale nie ma Fresnela, który nie jest też lampą.
... Zwróć uwagę na to co napisałem w poprzednim poście. W tym holderze mocujesz dwie lampy AD200 z palnikami studyjnymi i nie ma możliwości zamontowania tam lamp z fresnelem (tą drugą nakładką w komplecie). Jedna AD200 z fresnelem daje więcej światła niż dwie AD200 w holderze który linkujesz!!! Widziałem gdzieś pomiary światłomierzem i ten palnik zbliża się do 300Ws co w tak małej lampie jest niesamowite. Jeśli dasz radę zamontować te dwie lampy, ale z tą drugą nasadką to masz prawie 600Ws.A świstak siedzi i zawija w sreberka ...
Nie myl różnych rzeczy. Światłomierz nie pokazuje Ws tylko przysłonę. Nie pisz, że z nasadką ma 300Ws bo nasadka nie zmienia energii błysku. Jeśli masz ukierunkowany błysk (np. zoom lampy na 200 mm, fresnel itp) a w drugiej lampie jest błysk dookólny to przysłona będzie diametralnie różna, ale wcale to nie znaczy, że jedna lampa jest silniejsza niż druga.
Są osoby, które lubia kierunkowe światło i mogą ustawiać kilka lamp, inni wolą światło miękkie i np. lampe wsadzają w softboxy.
Co do Strobossa vs YN. Jeśli tylko reporterka to obojętne. Za to stroboss zyskuje jeśli się chce używać także lamp studyjnych Quadralite (Atlas itp.) bo wtedy jest wspólne sterowanie nawigatorem.
Stroboss evo - kto wymyśla inne zasilanie niż AA w lampie błyskowej? Bez sensu. Wolę kilka kompletów AA.
Jacek_Z, spróbuję później znaleźć ten test. Natomiast po przeczytaniu wyników sprawdziłem to u siebie i sprawa wygląda tak. Na statywie dwie lampy AD200 w dedykowanym holderze czyli z palnikami studyjnymi. Na holder założony typowy garnek z plastrem i błysk na tło. Druga próba z jedną AD200 na statywie z drugim rodzajem nasadki czyli fresnel i zamontowanym garnkiem z plastrem. Błysk na tło jest gołym okiem mocniejszy niż dwóch palników studyjnych. Jak to wytłumaczysz? Wydaje mi się, że w garnku błysk jest tak skumulowany, że nie ma znaczenia jaki palnik jest założony. Skąd więc ta różnica?
Odnośnie stroboss 36, szkoda że nie dogaduje się z YN RF-600TX bo jest zgrabny i wykorzystałbym w manualu.
. Na statywie dwie lampy AD200 w dedykowanym holderze czyli z palnikami studyjnymi. Na holder założony typowy garnek z plastrem i błysk na tło. Druga próba z jedną AD200 na statywie z drugim rodzajem nasadki czyli fresnel i zamontowanym garnkiem z plastrem. Błysk na tło jest gołym okiem mocniejszy niż dwóch palników studyjnych. Jak to wytłumaczysz? Fizyki nie oszukasz. Jeśli są 2 lampy to są 2x silniejsze niż jedna lampa. Mają 2x więcej energii w kondensatorach. Różnice w LP wynikac mogą z innego odbłyśnika, z innego kąta rozsyłu światła (głównie). Inne nasadki = inna dystrybucja światła. Można zrobić sobie zdjęcia ściany (z tego samego miejsca oczywiście) i zobaczyć jak się układa (rozkłada) światło.
Przejaskrawiając nieco: dwie lampy świecące 180 stopni wkoło zapewne dadza mniejszą przysłonę niż jedna lampa mająca kąt rozsyłu jak dla obiektywu 200 mm.
Wiem, że w tym co opisujesz nie ma aż takiej różnicy, ale to przykład mający unaocznić o co chodzi.
Dlatego te podawanie LP w lampach wkurza, bo producenci dopiero w instrukcjach piszą dla jakiej ogniskowej taka "fajna" LP.
Esperal czy chodzi ci o ten filmik? Czas 6min 50sek
https://youtu.be/66VZfQeFgT4
Edit : znalazłem jeszce taki test : https://www.youtube.com/watch?v=nHeCMZEqPTI 9minuta 45 sekunda
Tak, to ten drugi film. Była jeszcze gdzieś tabela pdf z wynikami pomiarów
Koledzy mam już mętlik w głowie, poradźcie. Noszę się z zamiarem kupienia nowej lampy do D90, teraz mam metza 48 af-1. Myślę najbardziej nad YN 685 albo właśnie Strobos 60. Potrzebuję TTL, oraz opcji wyzwalania radiowego przez nadajnik ale żeby przenosiło w pełni TTL. Wyzwalanie błyskiem lampy wbudowanej nie jest wymagane, wręcz niepotrzebne, po to właśnie chciałbym stosować wyzwalacz na aparacie. Wymagany jedynie zdalny TTL. Czy YN 685 z YN 622 TX będzie ok?
Trochę siedziałem i szukałem i niestety nie ma jasnej odpowiedzi ale wynika że zestaw YN 685 z YN 622 TX działa i będzie TTL. Jak komuś będzie się chciało niech potwierdzi.
Mam YN685 i 622Tx. TTL działa bez problemów
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
Quadralite/Godox też działa sterownik z lampą normalnie ttl i hss.
Lukasz_85
11-07-2018, 21:11
Dho'ine pomyśl też o przyszłości :) w jaki system chcesz wejść.
Dzięki koledzy za potwierdzenie. Chwilowo byłem zachłyśniety foceniem smartfonem i przymierzałem się nawet do bezlustra ale dam lustrzance jeszcze szanse. Zminimalizowałem sprzęt do D90, Sigmy 17-50 i właśnie lampę chciałbym nową, bo stary Metz ma swoje wady i psuje mi się zacisk, lampa nie styka i prześwietla albo nie doświetla. I pójdę raczej w YN. Jak już wiem ze wszystko działa to nie będę się zastanawiał. Dla mnie lampa to podstawa (ech to D90 i niskie ISO)
themadablues
16-07-2018, 13:20
Witajcie,
Rozstałem się z sb700, która w ogóle nie dogadywała się z kompletem d600 i ART 35mm. Bez lampy skalibrowane tak, że trafia w punkt. Z lampą... no cóż, powiedzmy, że jej w ogóle nie używałem.
Lampy używam sporadycznie, wielkich wymagań nie mam. Potrzebny mi TTL. Dodatkowo, mam w domu Quantuum UP 300, więc fajnie jakby się to ze sobą jakoś prosto dogadywało. Zaufać temu strobosowi 60 czy szukać czegoś innego ?
madebyzosiek
16-07-2018, 18:08
Arty się kalibruje z korpusem i lampą, wtedy się dogaduje ;) Ostatecznie nie używa się wspomagania AF z lampy. Czy chinole się dogadają? Musisz pewnie spróbować. Małe ryzyko (finansowe). Ja mogę powiedzieć, że Arty z SB910 gadają doskonale.
themadablues
17-07-2018, 09:15
Arty się kalibruje z korpusem i lampą, wtedy się dogaduje ;) Ostatecznie nie używa się wspomagania AF z lampy. Czy chinole się dogadają? Musisz pewnie spróbować. Małe ryzyko (finansowe). Ja mogę powiedzieć, że Arty z SB910 gadają doskonale.
Po wyłączeniu wspomagania było nieco lepiej, ale ciągle nie było dobrze. Podobno jeszcze sb800 daje znośne rezultaty. Zaryzykuję chyba z tym strobossem, zobaczymy co będzie.
Zakupiłem wczoraj tego YN 685 z wyzwalaczem YN 622 TX. TTL działa zdalnie. Dzięki za porady. Chwilę się bawiłem i jest ok. Jest różnica na duży plus pod względem wykonania i funkcjonalności do mojego Metza 48 AF-1. Wyświetlacz robi duuużą różnicę. Miałem włączone wspomaganie AF i część zdjęć jest nieostra ale widzę powyżej że to znany problem, wyłączę i sprawdzę czy będzie ok.
themadablues
29-08-2018, 12:54
Może ktoś kupił tego Strobossa i może powiedzieć cos na jego temat ?
Ciekawe do kiedy trwa promocja
Ktoś z Was wie do kiedy jest promocja na stobossy? Zastanawiam się, aby przejść z YN (560) na Stobossy z Navigatorem X2. Brakuje mi HSS w moich lampach, plus można wejść w fajną rodzinę lamp.
Promocja wciąż trwa ;)
Promocja wciąż trwa ;)
Czy ja wiem... 60 są obecnie po 475 zeta, cena spadła po wprowadzeniu wersji EVO. Promocja to była, jak kosztowały 415. ;)
OK, no to widocznie na 36 wciąż jest - są za 315
beduin17
03-01-2019, 22:21
Za 315 są strobossy 60 Basic, bez ttl ale z hss.
60 vs 60evo jedyna różnica jaką widzę z tabel na stronie producenta to zasilanie.
Czy coś jeszcze? Pytam bo się nie znam na lampach a muszę coś kupić.
Za 315 są strobossy 60 Basic, bez ttl ale z hss.
A także te małe 36tki.
60 vs 60evo jedyna różnica jaką widzę z tabel na stronie producenta to zasilanie.
Czy coś jeszcze? Pytam bo się nie znam na lampach a muszę coś kupić.
Chyba faktycznie "tylko" zasilanie. Pytanie czy warto dokładać do lampy z dedykowanym aku.
Pytanie czy warto dokładać do lampy z dedykowanym aku.
Dla mnie zdecydowanie nie.
A może do focenia dzieci w mieszkaniu wystarczy 36?
Dla mnie zdecydowanie nie.
A może do focenia dzieci w mieszkaniu wystarczy 36?Pewnie wystarczy. Szybkimi seriami chyba nie walisz?
A jeśli by się okazało, że mocy za mało, zawsze można ISO podnieść.
Wysłane gołompem przy użyciu katapulty [emoji23]
Spokojnie wystarczy model 36, a rozmiar i waga robi swoje, zasilanie to dwa AA i to też w wadze się odbija.
Zresztą i tak lepiej słabiej błyskać i podbić ISO niż mieć więcej sztucznego światłą w pomieszczeniu, to jest moje zdanie oczywiście.
Kupiłem ostatnio Stroboss 60 Basic (bez TTL). Śmiga aż miło (wbudowany odbiornik i HSS, niestety tylko przy wyzwalaniu zdalnym). Ogólnie zaczynam przechodzić na lampy Quadralite, bo całkiem fajnie się z nimi pracuje. Cena wspomnianej lampy to 315 zł brutto, jak za lampę z GN 60 to rewelacja.
mam problem z ta lampa Yongnuo YN-685 podpięta do nikon 71000
na opcji Auto aparatu błyska raz do zdjęcia
a w opcji A preselekcji przysłony błyska 3x po czym robi zdjęcie jak to zmienić by błyskała raz
wszysko zmieniałem
czy mam zmienic w opcjach lampy tez na DX
mam problem z ta lampa Yongnuo YN-685 podpięta do nikon 71000
na opcji Auto aparatu błyska raz do zdjęcia
a w opcji A preselekcji przysłony błyska 3x po czym robi zdjęcie jak to zmienić by błyskała raz
wszysko zmieniałem
czy mam zmienic w opcjach lampy tez na DX
Już ogarnąłem temat było coś jakby redukcja czerwonych oczu