Zobacz pełną wersję : Green Clean co za śmieć
Chcesz sobie zapaprać matrycę? Kup Green Clean! Co za dziadostwo. Próbowałem czyścic lekko zapapraną matrycę i totalna porażka. Niedojże z wiosełek lepią się paprochy to jeszcze pięknie rozmazuje się to ustrojstwo po matrycy. Zamiast wyczyścić się na wysoki połysk matryca zalepiła się różnego rodzaju smugami. A Nikon service wymienia filtr razem z matrycą za bagatela 2000 PLN. Na szczęcie kupiłem Lens Pena (sensor) i uratowałem się przed wymianą. Wszystko pięknie się wyczyściło!!!
Reasumując: odradzam Green Cleana - zwłaszcza dla początkujących czyścicieli. Lens Pen rzeczywiście działa.
Gdzie kupowales Lens Pen?
może popełniłeś ten sam błąd co ja za 1 razem. Tą mokrą szpatułką możemy jeździć ile dusza zapragnie po filtrze jednakże byłoby niezmiernie miło (nie ukrywam, że jest to wielce pomocna czynność przy następnym kroku) zebrać tą gąbką wszystko jakby na środek filtra (ciecz nie może wyschnąć !!!!). Potem wyjmujemy suchą (która się klaczy !!!! (kto to wymyślił !!!)) i przecieramy po razie w każdą stronę. Nie więcej bo zaczyna się nimiłosiernie kłaczyć.
PS. Zestaw świetnie czyści okulary !!! :)
Sam sobie odpowiem, widze, ze na allegro jest na przyklad:
http://www.allegro.pl/item201663157_lenspen_przyrzad_do_czyszczenia_matr yc_ccd_.html
Mam tylko jeszcze pytanie jak to działa? Czysci sie na sucho tylko tym piórkiem?
fotopanorama.pl, cos koło 30 zł
Najpierw tradycyjnie grucha, potem delikatnie pędzelek - ale moim zdaniem pędzelek nie jest konieczny, na koniec LensPen, przypomina to filcowana końcówkę w kształcie trójkąta (lepiej sięgnąć w zakamarki naroży matrycy), delikatne ruchy, bez przesadnego nacisku, z wyczuciem i wszystko schodzi idealnie. Czyści sie na "sucho". Czyściłem też obiektywy tym wynalazkiem, naprawdę nie potrzebuję już niczego więcej.
Aha, są różne rodzaje LensPena: do obiektywów - okrągłe końcówki, do matryc trójkątne. Trzeba zwrócić uwagę na to co się zamawia.
Chyba sie na to skusze... :)
Bartek-Kacper
12-06-2007, 23:59
Aha, są różne rodzaje LensPena: do obiektywów - okrągłe końcówki, do matryc trójkątne. Trzeba zwrócić uwagę na to co się zamawia.
Nie wiesz może czy prowadzą sprzedaż wysyłkową tego wynalazku ?
Nie wiesz może czy prowadzą sprzedaż wysyłkową tego wynalazku ?
Na allegro przeciesz masz, dałem linka wyzej.
Maciek321
13-06-2007, 01:12
A Nikon service wymienia filtr razem z matrycą za bagatela 2000 PLN.
A po co?
W Krakowie na Czapskich wyczyszczą Ci matrycę po każdym paprochu do błysku i bez smug za 40 PLN
fotopanorama.pl wysyła, tylko nie mają tego na stronie sklepu, ale jak napiszesz do nich maila to wyślą na pewno.
Maciek 321:
co to znaczy po co? Po to, że jak ktoś chce sam sobie wyczyścić i uniezależnić się od łażenia po Czapskich w Krakowie i innych miastach. Nie mówiąc o tym, że jak się jest gdzieś na zapadłej wsi, z dala od Czapskich, a masz zasmarkaną matrycę to co zrobisz?
Green Clean to faktycznie niedoróbka. Został już zjechany w kilku miejscach w Internecie. Wiosełka są zbyt mocno nasączone płynem. Ale jak czyścicie matryce tymi pałeczkami to uwaga: jedzie się po matrycy raz jedną stroną wiosełka, a drugi raz drugą stroną. I ani razu więcej, bo wtedy rozmazuje sie po matrycy to co zostało zebrane.
Bartek-Kacper
13-06-2007, 19:10
Na allegro przeciesz masz, dałem linka wyzej.
Dobra, dobra ale i tak jest drożej jakbym miał zamawiać z panoramy a o to mi chodzi
ja tez uzywam LensPena i jestem zadowolony, na marginesie kupiony w fotopanoramie :D