Zobacz pełną wersję : d610 nie ostrzy w wybrany punkt
Paszczak
17-06-2018, 22:11
Witam, kupiełem używany d610 w dobrym stanie (chyba).
I po kilku dniach widzę że nie łąpie ostrości tak jak bym chciał.
NIe ważne jakie go 1.4 1.8 2.8 np oko fotografowanego nie jest ostre tak jak np w d7200.
Wiem ze fx mniejsze go ale chyba nie aż tak .
Albo robie zdjecie śruby główyki gwintu i aparat nie potrafi złapać główki tylko ostrzy gwint albo to co jest za nim. Punkt af łapie na główke jest podswietlony w wizjerze ale na monitorze główka nie jest ostra .
Jakiś pomysł ?
Witaj, zrób zdjęcie np zadrukowanej kartki pod kątem przynajmniej 45 stopni, na pełnym otwarciu przysłony, jeśli nie trafia tam gdzie celowałeś to koryguj w menu mikro regulacją af, jeśli to nadal nie pomaga wysyłaj do serwisu na kalibracje zestawu.
Paszczak
17-06-2018, 22:41
Ok dzieki jutro tak zrobie i dam znac :) Ale czy 50 mm 1.4 g to nie bedzie za duza dziura ? Czy zrobic na kilku f ? Albo 24-70 f2.8 ?
Ostrość nie zależy od aparatu (pomijam AA na matrycy itp.), tylko od obiektywu. Jedyne co możesz testować (pomijając ostrość obiektywów) to BF/FF. Skoro tak, to pracuj na pełnym otworze, bo wtedy GO jest najmniejsza. Czyli 1.4 w stałce, 2,8 w zoomie.
Ok dzieki jutro tak zrobie i dam znac :) Ale czy 50 mm 1.4 g to nie bedzie za duza dziura ? Czy zrobic na kilku f ? Albo 24-70 f2.8 ?
NIE.
ostrosc sprawdzaj zawsze na otwartej przyslonie. Przymykajac przyslone , bledy ostrzenia beda " maskowane" , a pomiar odleglosci zawsze i tak odbywa sie przy otwartej.
We wpolczesnych obiektywach przesuniecie plaszczyzny ostrosci ze zmiana przyslony to raczej rzadkosc.
Paszczak
18-06-2018, 10:44
OK zaraz bede testowal
W lustrach przy fazowym af zawsze należy sprawdzać, czy nie jest potrzebne wprowadzenie korekty klik (http://rafalglebowski.pl/blog/mikroregulacja-af/).
Paszczak
18-06-2018, 16:39
Zrobiłem test z kartka i wychodzi mi na to ze przez LV podglad ostrzy dobrze a przez wizjer jedna linijke za wysoko.
A czy to jest normalne w d610 albo w fx że w wizjerze boki kadru te zewnętrzene w ostatniej kartce sa troszke mniej ostre niż środek kadru ?
- - - - kolejny post - - - - - -
Widzę coś dziwnego, co jest nie tak ze szkłem 50mm 1.4 g na dx ostrzy super a na fx małe go wogole nie ostre. Podpiołem pod d610 50mm 1.8 d i ostrzy normalnie . Co za cuda ?
ck_dezerter
18-06-2018, 16:41
Zrobiłem test z kartka i wychodzi mi na to ze przez LV podglad ostrzy dobrze a przez wizjer jedna linijke za wysoko.
A czy to jest normalne w d610 albo w fx że w wizjerze boki kadru te zewnętrzene w ostatniej kartce sa troszke mniej ostre niż środek kadru ?
Chyba w każdym obiektywie brzegi są gorsze, niż centrum kadru. W fx to bardziej widać, niż w dx przy fx-owych szkłach. No i inna kwestia - o ile gorsze.
- - - - kolejny post - - - - - -
Widzę coś dziwnego, co jest nie tak ze szkłem 50mm 1.4 g na dx ostrzy super a na fx małe go wogole nie ostre. Podpiołem pod d610 50mm 1.8 d i ostrzy normalnie . Co za cuda ?
Daj jakiś materiał z tego „nieostrzenia”, np zdjęcie tej kartki, ale w dobrym świetle.
Ciężko mi sobie wyobrazić, że coś jest mniej ostre, niż 50 1.8D na pełnej dziurze;)
Paszczak
18-06-2018, 19:14
Chyba wszystko jest ok z puszka , to chyba moje wyobrazenia o 1.4 i fx sa troche przesadzone. Tutaj zdjecie 50 1.4g ze statywu i wszystko jest ostre co powinno byc czyli slowo before.
Sprawdzalem na bokach kartki focus tez ale przy takim go to tylko centrum pola ostre.10783
Ale ten obiektyw tak ma, dlatego poleca się raczej wersje 50 1.8 G bo jest ostrzejsza.
Paszczak
18-06-2018, 19:29
Ale ten obiektyw tak ma, dlatego poleca się raczej wersje 50 1.8 G bo jest ostrzejsza.
aha dobrze wiedziec :) czyli do 2.8 to mydło będzie ?
Paszczak
18-06-2018, 20:23
Zawsze myślałem ze 50 1.4 g prime lens jest najlepsze z 50 tek .
Bo zależy czego oczekujesz- jak robisz reprodukcje obrazów to faktycznie przyda się ostrzejsze szkło, ale jak masz monitor do 24" lub drukujesz do A3 to 50 1.4g jest moim zdaniem wystarczająca.