Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] AGH - Centrum Energetyki
ck_dezerter
16-06-2018, 12:55
Witam,
Pod recenzję poddaję dzisiejszą próbę pokazania tego budynku. Uwagi jak zwykle mile widziane!
10669
ShutterStill
16-06-2018, 14:15
Wygląda jak render.
Nie wiem sam czy to dobrze czy źle?
ck_dezerter
16-06-2018, 14:34
Kolorki takie są tam w naturze. Może saturacja jest za silna faktycznie...
Kadrowo dla mnie ok, może jedynie przydałoby się minimalnie więcej dołu kosztem góry. Nie odpowiada mi natomiast edycja - w mojej ocenie zieleń świeci, a cienie zostały za bardzo wyciągnięte.
ck_dezerter
16-06-2018, 16:24
Dzięki! Kolory faktycznie wyszły mi za "ostre" a co do kadrowania - niestety warunki tam są takie, że jakbym zrobił więcej dołu, to górę bym uciął, ale faktycznie - ten klomb z drzewkami byłby lepszy nie ucięty. Pewnie parę mm więcej na uwa rozwiązałoby sprawę.
Wrzuć tego rawka do zabawy to zobaczysz co można zrobić :)
ck_dezerter
16-06-2018, 17:37
Zrobiłem z nefa, trochę zdjąłem saturacji, ale efekt raczej "kosmetyczny":
10672
- - - - kolejny post - - - - - -
i drugie - z większą ilością dołu - pod ocenę, które ujęcie lepsze?
10673
Co prawda na 1 za duże nasycenie
ale na 2 i 3 jakoś blednie to co ma być nasycone
trzeba wypośrodkować albo pobawić się lokalnymi edycjami
roślinki a szkło w szczególności
ck_dezerter
16-06-2018, 20:54
No właśnie - chyba muszę pokombinować z tym żółtym oszkleniem, ale bez ruszania reszty.
Nie wiem czy to nasycenie. Dla mnie zdjęcie wygląda, jak przesadzony HDR - brak cieni. Do tego z podbitym kontrastem lub przesadzoną ostrością.
Za poprzednikami - za mało cienia w cieniu. Jakbym miał coś z tego zmiksować, to wybrałbym kadr z 3 (nie odcina dołu donicy) w kolorystyce jedynki (soczyściej, najciemniej - ale przyciemniłbym jeszcze bardziej, tak z 0,5-1 EV, przynajmniej miejscami...). No i na jedynce piony są pionowe :)
Co do kadru trudno wybrać - na każdym są plusy i minusy :smile: . Pochylające się piony można wyprostować :smile:. Światło na fotografowanej elewacji było nieciekawe i to niestety odbiło się na odbiorze zdjęciu. Może warto spróbować podejść to tematu o innej godzinie, przy innym świetle?
ck_dezerter
17-06-2018, 11:59
Co do kadru trudno wybrać - na każdym są plusy i minusy :smile: . Pochylające się piony można wyprostować :smile:. Światło na fotografowanej elewacji było nieciekawe i to niestety odbiło się na odbiorze zdjęciu. Może warto spróbować podejść to tematu o innej godzinie, przy innym świetle?
Jasne! Z upolowaniem światła nie powinno być problemu, muszę tylko wziąć dyżurny sprzęt do pracy i "ustrzelić" dobry moment.