Zobacz pełną wersję : kłopoty z D 200
Proszę o pomoc
od tygodnia posiadam D 200 robiłem zdjęcia z obiektywami Sigma 24-70D EX DG i 50-500 wszystko grało doskonale nagle przestał pracować autofokus i jednocześnie wyświetla sie błąd r 21 i r25. Czy jest na to jakaś rada poza serwisem. Pmocy!!!!
slav1973
12-06-2007, 19:28
r21 i r25 to informacja o ilości zdjęć jaką w danym momencie może wykonac aparat w serii do zapełnienia bufora.
AF może nie być aktywowany spustem po zmianach w ustawieniach Custom aparatu.
pzdr
Czy to jest błąd? r21 i 25 to pojemność bufora w d200 (odpowiednio dla raw i jpeg). Może coś sie stało z procesorem? Czy z innymi obiektywami współpracuje bez problemów? Czy próbowałeś zmienić kartę CF?
AF może nie być aktywowany spustem po zmianach w ustawieniach Custom aparatu.Ewentualnie dzwigienka AF (M, S, C) przestawila sie w M. Mi ostatnio dosc czesto sie to przytrafia. Podpierajac obiektyw lewa reka blisko miejsca polaczenia z body, niechcaco przelaczam dlonia ten "dzyndzelek".
BugsBunny
12-06-2007, 19:36
spróbuj odpiąć i przypiąć ponownie obiektyw, sprawdź też w Custom Setting a6 czy nie zmieniłeś aktywowania AF tylko na przycisk AF ON
Bardzo dziekuję. Przeczytałem wszystkie rady , wszystkie wcześniej wypróbowłem i teraz też i nic nie pomogło . Proszę o wiecej
Gerarad... a AF nie działa na spuście migawki czy również na przycisku AF-ON???
ani na spuście ani na AF-on
BugsBunny
12-06-2007, 21:13
robi zdjęcie mimo braku ostrości czy nie wyzwala migawki?
mierzy światło , robi zdjecia na manualu i nieostre na AF
BugsBunny
12-06-2007, 21:24
miałem niedawno w rękach D200 z takim wieszającym się AF, ale zdarzało się to na chwilę, po kilku naciśnięciach spustu zaskakiwał
jeżeli nie pomoże reset i zostawienie go na dłużej w spokoju bez baterii to nie mam pomysłu tak na odległość - no chyba że wina obiektywu, dobrze byłoby sprawdzić z jakimś innym
trż tak uważam, ale teraz jesteen poza domem i mat tylko te dwa. Jak wrócę to sprawdzę, dzieki za pomoc.
Ps. do tej pory ztymi obiektywami zrobiłem ponad 200 ujeć i wszystko grało i nagle upssssss..
tzn nie kręci się śrubokret w body?
działa z obiektywami z własnym silnikiem? (AF-S, HSM itp)
nie z HSM też nie działa, dzisaj sprawdzilem z obiektywami nikona - też nie działa
Spróbuj jeszcze wyczyścić gumką styki w puszce. Chociaż wątpię, żeby to coś dało w twoim przypadku, ale zawsze warto spróbowac.
po problemie odesłałem go do sklepu, sprawdzą i mają wymienić.
No, jeszcze nie jest "po problemie", zobaczymy co na to sklep... oby nie odesłał z adnotacją że jest OK (tfu tfu).
Mam odpowiedż, sprawdzili porwierdza się żed AF nie działa. Mam dostać nowy aparat. Czekam. Dzieki za wszystkie poRADY.
właśnie D200 ma coś w sobie nie teges z AF. kupiłem puszkę. przyjechałem do domu pstrykam fotkę a tu jopa-mleko.
sprawdzam jest AF-C. I pstykam- i znowu mleko. i tak nerwowo przez kolejne 3 fotki.
wyłączyłem aparacik i załączyłem po chwili. Od tego czasu zawiasy już mu się nie zdążają:D Może był nieśmiały na początku naszej znajomości:p