Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat do fotografowania dziecka

BoroT
14-06-2018, 23:52
Witam,
Niedługo urodzi mi się syn i chciałbym kupić aparat, dzięki któremu będę mógł wykonać zdjęcia bez rozmycia.

Posiadam Lumix Lx3, który świetnie sprawdzał się w fotografowaniu krajobrazów, jednak przy pierwszym dziecku dużo zdjęć było rozmytych. Może to kwestia ustawień z którymi nie mogłem sobie poradzić.

Czy możecie doradzić jakiś niedrogi sprzęt to tego celu lub z jak ustawić lx3 aby wykonywał ostre zdjęcia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

grizz
15-06-2018, 05:10
Zapewnij dużo światła to zdjęcia nie będą rozmyte.

Mówimy o fotografowaniu dla fotografowania. Czy o uwiecznieniu różnych sytuacji? W drugim przypadku najlepiej sprawdza się smartfon. Bo jest.

darekw1967r
15-06-2018, 10:54
Zobacz to:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/metz-lampa-blyskowa-36-af-5---olympus-panasonic-leica.html?gclid=Cj0KCQjwx43ZBRCeARIsANzpzb8-vTOL44OLrmiQJyl-ppsMe4k7pnRC7Dkr23SOHKQJuEzo4Ejm7icaAmKLEALw_wcB

albo to:

http://www.accord-foto.pl/NISSIN-i40-micro-4-3-Olympus-Panasonic_p6909.html?gclid=Cj0KCQjwx43ZBRCeARIsANz pzb9u44VxQgMXNQQytIzBCnLK9pTQ56gKvIuADJVPAAG4evYE3 04ZuLsaAiO7EALw_wcB

sosnowy
15-06-2018, 23:32
Noworodek i błyskanie? Nie ten teges :) I po co?

Canon 100d (nowy ciągle do dostania, circa 1200 pln jak dobrze poszukasz, 1450 pl od ręki w fotosoft) z obiektywem 50/1.8 STM (jakieś 450-500 pln). Jak synek podrośnie i zacznie się poruszać, to dokupisz sobie naleśnika 24mm/2.8 STM żeby było szerzej (kolejne 500-600 pln jesli dobrze pamiętam; ew. kit 18-55 jeśli wolisz zoomy). Z tym naleśnikiem zestaw jest bardzo poręczny.

Ja używam takiego zestawu (100d + 24mm + 50mm) na co dzień do takiego celu, jaki Cię interesuje, i jestem więcej niż zadowolony.

ksh
15-06-2018, 23:57
Canon 100D, to w nikonie dużo lepszy D90 byłby.

sosnowy
16-06-2018, 09:07
No tak, to jasne, szczególnie nowy D90 na gwarancji i za 1200 pln... :)

Nie namawiam do 100d. Natomiast mogę go polecić, bo mam taki, z takimi obiektywami jak piszę i używam go do takich zastosowań, jak pisze BoroT.

BoroT, pooglądaj sobie w necie zdjęcia wykonane 100d. Oczywiście możesz kupić aparat ze znacznie lepszą matrycą, autofocusem, balansem bieli. Jednak w 100d są one więcej niż wystarczające, a ten aparat możesz ciągle kupić jako nowy i na gwarancji i niedrogo. Jego dużą zaletą są też niewielkie rozmiary (wchodził do sprzedaży jako najmniejsza lustrzanka świata), szczególnie w połączeniu z naleśnikami. Za jakieś dwa lata, jak synek zacznie biegać za piłką, kupisz sobie bardzo dobry stabilizowany obiektyw canona EF-S 55-250mm (nowy bez problemu kupisz za 750 zł) i masz świetny zestaw. Oczywiście średnio się nada do gonienia króliczka - no ale to już inna sprawa.

Tu masz recenzję 100D: https://kenrockwell.com/canon/rebel-sl1.htm

Tu 50/18: https://kenrockwell.com/canon/lenses/50mm-f18-stm.htm

Tu 24/2.8: https://kenrockwell.com/canon/lenses/24mm-f28-stm.htm

ksh
16-06-2018, 10:01
Ale gdzie kupisz w legalnej dystrybucji w takiej cenie, ja widzę ceny bliskie 2000zł z kitem.
Wolałbym brać teraz D3300/3400 z AF-P 18-55 w cenie 1800-2000zł + AF-P 70-300 VR bo w cashback wychodzi 560zł.

Miodek2
16-06-2018, 10:50
A ja myślę że każdym aparatem będzie mieć rozmazane zdjęcia a to dlatego że autor nie ma bladego pojęcia o tym. Nie wie że to rozmycie to skutek zbyt długiego czasu naświetlania a jesli nawet wie to pytanie czy wie jak go skrócić (przysłona, ISO). Jeśli tego nie wie to nawet zakładając 50-tke jasną dalej będzie rozmazywał bo jak ma wpaśc na to żeby otworzyć go szerzej, albo żeby podnieśc ISO skoro nie ma bladego pojęcia o ustawieniach ( co sugeruje jakość pytania) . Pierwsze co bym poleci to lektura i opanowanie tak prostej zależności jak czas-przysłona-iso a potem wybieranie już świadomie sprzętu.
Inaczej pomyśli że kupując zaproponowany sprzęt będzie miec ostre zdjęcia. Już widzę jak w połmroku w mieszkaniu robi fotkę lustrem na iSO 200, z domkniętą przysłoną do F8 i ****uje że znowu rozmyte....
Nie tędy droga panowie....

ksh
16-06-2018, 11:04
Były zaproponowane lampy i nie po to żeby dziecku walić nimi po oczach tylko rozświetlić np sufit/ścianę i to nawet po to żeby pytający używał AUTO.
Kupiłbym jakiegoś nikona w budżecie przewidzianym i do tego Viltrox JY-610N II TTL bo kosztuje poniżej 100zł, a lampa działa bardzo dobrze z automatyką ttl, można ustawić na sufit i jest malutka.

sosnowy
16-06-2018, 11:31
prof.Miodek
Spokojnie, autor się tego nauczy. To nie jest fizyka jądrowa. A łatwiej mu się będzie uczyć robiąc zdjęcia, niż czytając fora.

koesh, a po co masz błyskać dzieciaczynie po suficie jak nie musisz?

Oczywiście d3300 z kitem też będzie świetnym wyborem. Ale ja akurat go nie mam i nigdy nie miałem, w odróżnieniu od 100d, który mogę polecić, bo używam go na co dzień.

Co do canona 100d, to jak widzę, w fotosofcie możesz kupić obecnie body od ręki za 1479,- (wcześniej napisałem że 1450, - sorewicz).

Nie mówię, żeby nie brać kita (w canonie masz od ręki za 1879,- ze stabilizowanym IS STM 18-55), ale z pewnością kolega będzie potrzebował czegoś jaśniejszego na początek (jeśli będzie do znudzenia robił "portrety" we wnętrzach bez błyskania) i tu 50/1.8 (w każdym systemie) sprawdzi się doskonale. W nikonie jest też 35/1.8 (800 pln, vs 500 pln 50/1.8 canona), więc może to jest dobra opcja z d3300 na poczatek (+ 35mm jest szerzej, - "portret" jednak chyba lepiej 50 mm). Nie wiem, nie miałem. Na szczęście mam już te KOMPLETNIE NIEISTOTNE DYLEMATY jaki sprzęt/system za sobą.

ksh
16-06-2018, 13:55
Mamy 2018 rok i polecanie canona 100D jest delikatnie mówiąc nie fair, w tej cenie może kupić Canon EOS M3 + 18-55 i będzie bardziej zadowolony.
Nie wiem jak ty chcesz robić zdjęcia tym canonem 100D w kiepskich warunkach bez lampy gdzie nawet ISO 800 bardzo szumi.
Wiem że progi akceptowania jakości ludzie mają różne ale jak wspomniałem mamy 2018 rok i nie cofałbym się do takiego aparatu, wolałbym wybrać w/w canona M3 albo wspomniany komplet D3300 + AF-P 18-55 VR + AF-P 70-300 VR co wyjdzie ~2350zł i wtedy canon 100D razem z tymi STM mogą co najwyżej dekielki nosić nikonowemu zestawowi.

50-tka canona jest słaba, a nikkor rewelacyjny i teraz 700zł.
35-ka nikkora jest tania ale canon ma naleśnika 40mm bardzo fajnego.

Miodek2
16-06-2018, 17:06
Spokojnie, autor się tego nauczy. To nie jest fizyka jądrowa. A łatwiej mu się będzie uczyć robiąc zdjęcia, niż czytając fora.

Oczywiście, że się kiedyś nauczy i nikt nie mówi, że nie. Jednak na tę chwilę sądząc po pytaniu wiedza jest niemal zerowa i świadomie decyzji nie jest w stanie podjąc bo nie wie o co kaman.

darekw1967r
16-06-2018, 22:02
50-tka canona jest słaba, a nikkor rewelacyjny i teraz 700zł.
.

Najtanszy cenowo EF 50/1.8 II za 519zl to bardzo dobry optycznie obiektyw kryjacy FF ;)
http://www.opticallimits.com/canon-eos/160-canon-ef-50mm-f18-ii-test-report--review?start=2

sosnowy
17-06-2018, 11:45
Etam koesh, nie fair to jest raczej polecanie systemu bezlustra canona, którego - jak zakładam - nie znasz. No chyba, że znasz? Podobnie piszesz, że ISO 800 bardzo szumi w 100D. Użytkownicy, tacy którzy robią nim zdjęcia, twierdzą że ISO 1600 jest w pełni akceptowalne. Możesz im nie wierzyć, ale nawet DxO pokazuje low-light ISO powyżej 800 ("The DxOMark low-light ISO metric will give you information how far ISO can be increased while maintaining decent image quality").

Co do porównania tych dwóch 50tek, to są też inne opinie niż Twoja, że "50-tka canona jest słaba, a nikkor rewelacyjny". Tu np. masz opinię Arka z optycznych (z komentarzy pod testem canona):

"Nikkor wcale nie jest lepszy optycznie, a mechanicznie jest porównywalny. Na pełnej dziurze Nikkor ustępuje Canonowi rozdzielczością, ma też większą CA. Dystorsja i koma praktycznie takie same, astygmatyzm znów na korzyść Canona. Wyraźną przewagę Nikkor ma w winietowaniu i odblaskach".

Nawiasem mówiąc, winietowanie 50/1.8 STM dotyczy FF, a nie cropa, a nikkor jest też prawie dwa razy droższy (bez chwilowego cashbacku, o którym piszesz). Oczywiście absolutnie nie twierdzę, że canon jest przez to lepszym wyborem. Może jednak nie jest aż tak słabo, jak uważasz?

Darek, EF 50/1.8 II to poprzednia, słabo wykonana wersja tego obiektywu. Za 475 zł (bez cashbacku) kupisz w tej chwili obecny 50/1.8 STM.

poste
17-06-2018, 12:55
Właśnie, padło ciekawe słowo "fair".
To mam takie pytanie, czy fair jest polecanie aparatu z przed 5 lat ze sklepu mieszczącego się w jakimś mieszkaniu i z nie do końca określoną gwarancją i pochodzeniem sprzętu?
Może określenie "sprzęt z przed 5 lat" nie do każdego przemawia, ale w tym czasie np. Nikon wypuścił ze 3 modele w każdej z tańszych linii, porównywalnych z 100D, przy czym w momencie wypuszczenia na rynek ten Canon nie był lepszy od porównywalnych Nikonów (parametry matrycy), najdelikatniej mówiąc.
Żeby było trochę na temat, koledze zadającemu pytanie polecam wygooglać jak zrobić nieporuszone zdjęcie, plus przemyśleć, czy w ogóle ma chęć podjąć wysiłek robienia przyzwoitych zdjęć, wydać pieniądze, ogarnąć sprzęt i jakieś podstawy. Bez złośliwości, to nie jest tak, że kupi się drogi aparat i już będą piękne zdjęcia w automacie w każdych warunkach. Znam też osoby, u których lustrzanka leży w szafie, a dzieci są fotografowane komórką, a na imprezę po prostu biorą fotografa (co akurat jest rozsądne i może w ogólnym rozrachunku nawet tańsze).

GePe
17-06-2018, 16:54
Właśnie, padło ciekawe słowo "fair".
To mam takie pytanie, czy fair jest polecanie aparatu z przed 5 lat

O kurcze to moja A7 nadaje się już na złom. Też wyszła w 2013 roku.
:-)

poste
17-06-2018, 17:09
Szkoda, że nie doczytałeś dalej ;)
Poza tym, porównanie z a7 chybione, to raczej jakby ktoś dziś polecał a3000 czy jakiegoś NEX-a z podobnego okresu, które gdzieś tam może poniewierają się w magazynach. I przekonywał, że to najlepszy wybór.

darekw1967r
17-06-2018, 17:38
@Darek (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=163), EF 50/1.8 II to poprzednia, słabo wykonana wersja tego obiektywu. Za 475 zł (bez cashbacku) kupisz w tej chwili obecny 50/1.8 STM.

Zgadza sie, szklo jest bardzo plastikowe i bardziej podatne na uszkodzenia.
Jednak to plastikowe szklo uzywam od ponad 20 lat i nadal ono funkcjonuje ;)

sosnowy
17-06-2018, 19:31
Szkoda, że nie doczytałeś dalej ;) [...] To [...] jakby ktoś dziś polecał a3000 czy jakiegoś NEX-a z[...] i przekonywał, że to najlepszy wybór.

Szkoda, że jesteś nie całkiem uczciwy. Bo ja nigdzie nie napisałem, że 100D to NAJLEPSZY wybór. Pisałem tylko, że AKURAT takiego mam, AKURAT używam do tego celu, co autor wątku (który zresztą zniknął) i jest OK i dlatego go mogę polecić, w odróżnieniu do innych sprzętów, których AKURAT nie używałem.

Darek, ja mam oba, dwójka też jeszcze pozwala robić zdjęcia, ale do trójki nie ma startu, również przez gorszy autofocus.

poste
17-06-2018, 20:18
Dodaj, że AKURAT kupiłeś w tym sklepie, który AKURAT ma go jeszcze na stanie (mimo, że sprzęt leciwy i są nowsze w podobnej cenie), który to sklep AKURAT możesz polecić... każdemu sprzedawcy życzyć tak zadowolonych klientów:lol:
Ps. Widać błędnie założyłem, że polecasz optymalny sprzęt dla pytającego (cena/możliwości/parametry, itd), a faktycznie, przecież nie namawiasz, podajesz tylko cenę i sprzedawcę ;)