Zobacz pełną wersję : Uszkodzony telefon ze sklepu
artur0372
13-06-2018, 09:25
05 czerwca kupiłem dwa telefony w rtv euro agd (wysyłkowo). Kurier dostarczył mi je na drugi dzień. Wyciągam pierwszy, podłączam do ładowania - jest ok. Wyciągam drugi, podłączam do ładowania - zonk. Ciemność widzę, włączam go - dalej ciemność, ale reaguje na dotyk (słychać dźwięki).
Dzwonię najpierw do serwisu bo oni zawsze mają jakieś sztuczki. Odbiera miły Pan, mówię mu co i jak a on podaje mi kombinację klawiszy "w celu wybudzenia wyświetlacza". Niestety nic nie zadziałało, więc zaproponował żeby wysłać telefon do serwisu. Ja na to, że to nowy telefon i odeślę do sklepu żeby mi wymienili na nowy. Jak się dowiedział jaki to sklep to się uśmiechnął pod nosem i życzył mi żeby wymiana się udała :-(
Dzwonię do rtv euro agd i przedstawiam sytuację. Pani mówi żeby pisać maila do działu reklamacji - napisałem. Łaskawie po trzech dniach dostałem odpowiedź z formularzem reklamacyjnym. Formularz wypełniłem, w sekcji "Podstawa prawna" zaznaczyłem "ustawa/rękojmia" a w "Oczekiwany sposób rozpatrzenia reklamacji" napisałem "wymiana towaru na nowy, wolny od wad." Przedwczoraj napisałem do nich maila z zapytaniem czy mogę liczyć na szybką wymianę. Wczoraj dostałem odpowiedź: "telefon zostanie wysłany do serwisu. W oparciu o ekspertyzę serwisu ustosunkujemy się do Pana roszczenia." No i zaczynam się bać. Czytając fora i opinie o tego typu sklepach czarno to widzę.
Piszę teraz żeby się dowiedzieć jak z nimi walczyć w razie "W" bo podejrzewam, że zwalą winę na mnie.
Czy jest jakiś skuteczny sposób na ten sklep, czy z reguły jest już pozamiatane?
Proszę o jakieś porady od osób, które miały podobny problem i sprzedawca ich wykiwał lub chciał wykiwać.
ps.
Wiem, że mam 14 dni na zwrot, ale jeden telefon był dla syna na prezent i już go dostał. Poza tym jak bym im odesłał to pewnie i tak by sprawdzili i stwierdzili uszkodzenie. Wtedy na 100% wg nich bym był winny.
Zresztą telefon już odesłałem, więc sprawa 14-stu dni jest zamknięta.
Krzychoo_
13-06-2018, 09:40
Ty masz swoje prawa ale sklep też ma swoje. Gdybyś kupił telefon, wrzucił go do wody i odesłał z prośbą o wymianę na nowy, to nie jest to w porządku i sklep ma prawo odmówić. Sprzedawca nie jest kompetentny by stwierdzić dlaczego telefon nie działa i dlatego odsyłają go do serwisu. Tam stwierdzą co jest z nim nie tak i udzielą ci odpowiedzi. Może jest to wada fabryczna, może uległ uszkodzeniu umyślnemu, ktoś w tej sprawie musi się kompetentnie wypowiedzieć.
Jak oddasz towar nowy, sprawny, w opakowaniu to przyjmą od ręki. Jak towar jest uszkodzony to musi przejść procedurę i tyle. Czekaj.
artur0372
13-06-2018, 09:49
Ok. Ja przedstawiłem tylko sytuację. Bardziej liczyłem na odpowiedź i na porady co robić jak zwalą winę na mnie.
Kupuję u nich od lat. Raz tylko trafiłem na bubla (obiektyw), ale sprawę załatwiłem bezproblemowo telefonicznie (wymiana na nowy).
Teraz zacząłem się zastanawiać i czytać opinie w necie.
Fajny artykuł znalazłem :-) : https://bezprawnik.pl/rtv-euro-agd-sprzedaje-uzywany-smartfon/
W takiej sytuacji gdzie zakup jest zdalny i towar nie działa wykorzystujesz zwrot towaru i rękojmie ze względu na niezgodność itd, nie wolno ! powoływać się na gwarancję.
To że sklep sobie sprawdza w serwisie to nic dziwnego bo są przypadki że klient próbuje oszukać.
Nie martwiłbym się o nic, stracony tylko czas, otrzymasz nowy towar bo niby dlaczego inaczej by miało być.
artur0372
13-06-2018, 10:25
Jak wiemy nie od dzisiaj sklepy nie bardzo chcą wymieniać towar a serwisy (producenci) przyznawać się, że ich sprzęt jest wadliwy.
Znalazłem też artykuł (o tym samym sklepie). Facet kupił jakiś sprzęt, nawalił mu po chyba 5-ciu m-cach.
Serwis nakazał sklepowi wydać nowy sprzęt a i tak facet się boksował z nimi kilka m-cy za nim mu wydali.
Ale nie szukaj opowieści i legend tylko poczekaj.
artur0372
13-06-2018, 11:04
To nie legendy.
ps. z wiekiem człowiek się staje bardziej nerwowy i pesymistycznie nastawiony do wszystkiego :-)
Miałem podobną sytuację z tym sklepem, z tą różnicą, że chodziło o telewizor. Zapewne sporo droższy.
Wnieśli, położyliśmy go na kanapie. Obejrzałem go, ok. Autografy. Wyszli. Zacząłem oglądać skrupulatnie. Na wierzchu jakieś pyłki. Wiadomo, leżało w magazynie. Szczególnie, że model zeszłoroczny. Husteczka higieniczna i wycieranie. Jeden na środku nie chciał zejść. Trwało to nawet nie minutę. Pewnie byli już gdzieś na dole. Panika. Ten pyłek nie schodzi. Biec za nimi, czy jak? Szybko za telefon i zdjęcia tego "pyłka". Od razu mail na ich dział reklamacyjny na gorąco i załączam zdjęcia. Nawet nie go nie zamontowałem na uchwycie ściennym. Podłączyłem go na kanapie - strzałka gorących (białych) pikseli wielkości kursora, na samym prawie środku.
Tak, też musieli go zabrać i do serwisu. Serwis Panasonica. Reklamacja rozpatrzona pozytywnie. Czekałem te dwa tygodnie. Dostałem inny egzemplarz. Drugi egzemplarz sprawdziłem o niebo dokładniej. Najlepsze jest to, że ten pierwszy sprawdzałem sobie w sklepie bardzo bardzo dokładnie. Nagrałem na pendrive filmy w różnej jakości, w tym 3D, zdjęcia różne. W tym jednolite barwnie pulpity itd... Gdybym go podłączył po wniesieniu i obejrzał kilka zdjęć, ze dwa "kolorowe pulpity", wyszło by od razu gołym okiem.
Człowiek wie, że ma sprawdzić. A i tak gdy nowa zabawka, to nie może się doczekać, kiedy pożegna kuriera.
TV to jednak najlepiej kupić zdalnie i niech się martwi sklep jak zawali coś z towarem, mogą jeździć do oporu aż ci dadzą dobrą sztukę, niestety handel u nas zaczyna przypominać dystrybucje odpadów i może klient nie sprawdzi albo machnie na to ręką, jest tragedia.
Spokojnie koesh. Weź telefon na abonament w play... Zobaczysz dopiero, co to znaczy się bujać z rękojmią lub reklamacją. Bezczelność tego operatora - play - nie zna najdalszych granic.
stachmuszel
13-06-2018, 18:58
To dziwne, bo Play ma najwyższy index zadowolenia klientów.
Znam to od drugiej strony i wiem jak operatorzy robili w balona klientów, dziwi mnie że nadal ludzie kupują u operatora fony jak tyle tego na rynku jest.
Tworzenie odpowiednich statystyk sporo kosztuje operatorów.
jurkarol
13-06-2018, 20:18
bo im dają tanio tanio - i to ich zaślepia.nie wiedzą co się za tym kryje. potem machną ręką - a, za taką cenę, co tam wybaczam
Jak kupuję sprzęt za 1kplz+ to biorę ubezpieczenie (MM saturn etc.) od wszystkiego. Spadnie, zepsuje się, zaleje go, etc- wisi mi to, bo przez 3 lata wymienią mi na nowy/inny (znajoma rozwaliła laptop o posadzkę- wymiana na nowy po 3 dniach).
Byłem klientem tej playowej patologii. Dwa miesiące czekania ma telefon, po decyzji o wymianie na nowy pozbawiony wad. Dziękuję, postoję. U innego operatora rzecz jasna. Jakość usług fatalna. Z reklamowanego dawniej zasięgu 4rech operatorów pozostał tylko dym. Ograniczali. Programowo transfer w ramach innych operatorów i przełączali na swoje nadajniki na skraju swojego zasięgu. Co skutkowało rwaniem zasięgu. Coś jeszcze? Znikające zgłoszenia w systemie składania reklamacji tzw play24. Ten operator to temat rzeka. Żeby nie było, że wszystko mają najgorsze. Najlepsze mają reklamy.
artur0372
14-06-2018, 08:23
Kończyła się umowa na mixa (syna) w T-Mobile. W Play dawali Króla Juliana :-) to przeniosłem go do Play.
Zaraz się kończy w Play i wracam do T-Mobile na abonament. Telefon już ma, abonament 30zł. (bez urządzenia) i sms-y do wszystkich, rozmowy do wszystkich i chyba 2GB neta.
30zł. płacę teraz w mixie Playa i gów.. ma a jak nie doładuję w terminie to na drugi dzień, rano rozmowy wychodzące już są zablokowane (dosłownie - bez przypomnienia).
Wiem, że to akurat moja wina, ale bez jaj. Ja nie zawsze pamiętam o doładowaniu, syn też zakręcony nie przypomni mi.
W T-Mobile mogłem nie doładowywać przez cały miesiąc i nie wyłączyli.
krzysztofz24
14-06-2018, 14:27
Ale co wy chcecie wymieniac nowe, kilkumiesieczne telefony na nowe u operatora:-)?
A gwarancja i serwis? Przeciez to prosciej i szybciej zalatwi.
Jak mi przestala sie ladowac bateria w polrocznym telefonie.
To tylko zadzwonilem do operatora po kopie startowej faktury z wyszczegolnionym telefonem.
Mialem w kilka dni poleconym, potem 2 dni serwis naprawial.
I w sumie mam nowy telefon - wymieniona plyta glowna i wyswietlacz:-).
A trwalo to w sumie okolo 1 tygodnia.
Przy zakupie na odległość (np. przez internet) masz dwa tygodnie na odstąpienie od umowy bez podania przyczyny. Nie skorzystałeś z tej opcji, skorzystałeś z rękojmi. Rękojmia nie oznacza, że sklep automatycznie musi spełnić twoje życzenie. Sklep ma 2 tygodnie, aby się ustosunkować wobec twojej prośby. Jeśli w tym czasie tego nie zrobi, przyjmuje się, że zgadzają się na twoją propozycję. Jeżeli rozwiążą sprawę inaczej, odbierzesz telefon, a wada nadal będzie występować, wtedy muszą już spełnić twoje żądania (np. prawo zwrotu gotówki, wymiany na egzemplarz wolny od wad, czy naprawa).
Kończyła się umowa na mixa (syna) w T-Mobile. W Play dawali Króla Juliana :-) to przeniosłem go do Play.
Zaraz się kończy w Play i wracam do T-Mobile na abonament. Telefon już ma, abonament 30zł. (bez urządzenia) i sms-y do wszystkich, rozmowy do wszystkich i chyba 2GB neta.
30zł. płacę teraz w mixie Playa i gów.. ma a jak nie doładuję w terminie to na drugi dzień, rano rozmowy wychodzące już są zablokowane (dosłownie - bez przypomnienia).
Wiem, że to akurat moja wina, ale bez jaj. Ja nie zawsze pamiętam o doładowaniu, syn też zakręcony nie przypomni mi.
To jakąś dziwną ofertę wybrałeś. Ja używam Vikinga (to chyba też Play) i jestem zadowolony. Mogę nie ładować do roku i rozmowy działają. Net się kończy po miesiącu. ;)
Trzeba sobie wybrać taryfę/plan odpowiedni, a jest ich sporo, zmienia się je kodami, a info na stronie operatora.
Po co płacić 30 w abonamencie jak za 25zł masz wszystko bez limitu z 10gb neta?Jak tyle sieci nie trzeba, to mozna i taniej.
Na zapomnienie o doładowaniu jest prosta sprawa. ustawiasz w banku cykliczne doładowanie.
artur0372
15-06-2018, 08:31
Po co płacić 30 w abonamencie jak za 25zł masz wszystko bez limitu z 10gb neta?Jak tyle sieci nie trzeba, to mozna i taniej.
Co to jest, mix, na kartę i w jakiej sieci? Pytam bo u mnie to ciężko z zasięgiem (Orange).
Najtańsze teraz masz https://lp.a2mobile.pl/ działa na nadajnikach plus, no i virgin ale oni są na roamingu tak jak play.
Takie oferty masz u każdego operatora. Do wyboru do koloru.
No nie wiem bo tu za 19,90 masz nolimit łącznie z internetem ale praktycznie używalny jest do 15GB bo potem spada prędkość do 512 kb/s.
artur0372
16-06-2018, 10:44
Sklep ma 2 tygodnie, aby się ustosunkować wobec twojej prośby. Jeśli w tym czasie tego nie zrobi, przyjmuje się, że zgadzają się na twoją propozycję.
Dwa tygodnie od zgłoszenia, czy od dnia kiedy otrzymali telefon?
artur0372
21-06-2018, 10:54
Doczytałem, że 14 dni liczy się od dnia zgłoszenia.
Termin minął wczoraj. Napisałem do sklepu zapytanie kiedy wyślą mi telefon.
Dzisiaj dostałem odpowiedź, że jeszcze nie mają informacji z serwisu, i że 14 dni liczy się od dnia kiedy otrzymali telefon.
Albo na wszystkich stronach, które znalazłem się nie znają (niby prawnicy) albo pani ze sklepu świadomie wprowadza mnie w błąd?
Dni robocze i faktycznie jest od dostarczenia do serwisu, nie trzeba było wybierać gwarancji tylko rękojmie sprzedawcy.
artur0372
21-06-2018, 12:09
Przeczytaj pierwszy post, tam jest napisane co wybrałem.
Nie dni robocze a kalendarzowe.
Źle mnie zrozumiałeś, klient ma wybór zgodnie z przepisami czy wybiera gwarancję producenta czy ochronę sprzedawcy, to drugie działa zazwyczaj wygodniej chyba że to producent ma np door-to-door itp.
artur0372
21-06-2018, 12:17
Formularz wypełniłem, w sekcji "Podstawa prawna" zaznaczyłem "ustawa/rękojmia" a w "Oczekiwany sposób rozpatrzenia reklamacji" napisałem "wymiana towaru na nowy, wolny od wad."
"14 dni – to również bardzo istotny termin, w kontekście reklamacji towaru złożonej na podstawie ustawowej rękojmi za wady. Jeżeli w piśmie reklamacyjnym konsument zażąda naprawy, wymiany lub obniżenia ceny, wówczas na przedsiębiorcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia jej złożenia. W przypadku niedotrzymania terminu uznaje się, że reklamacja jest zasadna. Po upływie terminu sprzedawca nie może odmówić spełnienia żądania określonego przez konsumenta w reklamacji – nawet jeżeli okaże się, że wada towaru powstała z winy konsumenta, np. wskutek nieprawidłowego użytkowania rzeczy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Dzień dobry,
Termin 14 dni na odpowiedź liczony jest od momentu otrzymania reklamacji. Fizyczne otrzymanie produktu pozostaje tutaj bez znaczenia dla terminu.
Pozdrawiamy
Zespół Prawoecommerce.pl"
Tak na szybko z dwóch stron.
Borat1979
21-06-2018, 20:41
A kto im pisze te indexy? :grin:
tbogdanowicz
21-06-2018, 21:59
Pewnie celebryci.
Ciele-bryci?
Mnie te celebryckie reklamy tylko utwierdzaja, zeby od tej sieci trzymac sie z daleka.
artur0372
26-06-2018, 16:35
Wczoraj dostałem informację, że reklamacja uznana i nowy telefon został wysłany.
Kurierzy już po robocie a telefonu nie ma.
Napisałem maila z prośbą o nr przesyłki - odpisali: "proszę o wskazanie kilku terminów wraz z przedziałami godzin w których możemy dostarczyć telewizor."
Co za burdel!!!
Fotosnajper 12
26-06-2018, 17:54
Wczoraj dostałem informację, że reklamacja uznana i nowy telefon został wysłany.
Kurierzy już po robocie a telefonu nie ma.
Napisałem maila z prośbą o nr przesyłki - odpisali: "proszę o wskazanie kilku terminów wraz z przedziałami godzin w których możemy dostarczyć telewizor."
Co za burdel!!!
Bo na tym polega tradycja. Rozumiesz. Bo, na przykład jak nam zabiorą furę, to muszą nam oddać samolot. Taka tradycja. :mrgreen::mrgreen:
???
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
jajacek199
26-06-2018, 18:48
Bo na tym polega tradycja. Rozumiesz. Bo, na przykład jak nam zabiorą furę, to muszą nam oddać samolot. Taka tradycja. :mrgreen::mrgreen:
I furę !!!
ZbyszekS
26-06-2018, 19:48
To stara tradycja... jeszcze z początków lotnictwa, ekstradycja.