PDA

Zobacz pełną wersję : NIK Collection 2018 by DxO

morzon
07-06-2018, 17:12
Nie widziałem wątku na forum odnośnie tej nowości. Ktoś już pobrał, testował, jakieś wrażenia? :) Darmówka się skończyła, ale 50$ to też nie majątek, zwłaszcza, jeśli jakieś isotne zmiany i ulepszenia wprowadzili.

https://fotoblogia.pl/12400,nik-collection-wraca-do-gry-nowa-wersja-od-dxo-juz-dostepna

https://nikcollection.dxo.com/

OjTam
07-06-2018, 17:17
Nie 50$, a 50€:
10295
Promocja do 1.07 trwa.

madebyzosiek
07-06-2018, 17:18
Mi cały czas działają stare darmowe ;) 50€, to i tak mniej niż kiedyś kosztowały.

morzon
07-06-2018, 17:18
Racja, moja pomyłka.

Stare działają, ale np znajomej na nowym systemie na Macu już niestety nie (dlatego ja nie aktualizuję :D). Nowa wersja już teoretycznie ma działać normalnie.

90s
07-06-2018, 17:54
Połowa ceny co kosztowała stara wersja. Ktoś wie co z nowości? Osobiście jedyne co z tych filtrów używam obecnie to system strefowy do podglądu.

OjTam
07-06-2018, 18:02
Co nowego?
https://nikcollection.dxo.com/what-s-new/
Wygląda na to, że poprawili działanie na nowych Win i MacOS plus obsługa Adobe CC i jakieś zmiany w UI.

Greg81
12-06-2018, 14:09
Ma ktoś z Was starą wersje w pliku, bo juz nie mogę jej sciągnąć ?

OjTam
12-06-2018, 14:18
Ja mam. Poczekaj jakieś 15 minut, to linka podrzucę.

Krzysztof_G
12-06-2018, 19:28
mi na Macu z high Sierra z aktualnymi poprawkami stare pluginy nik działaja bez problemu (z ps cc i lightroom classic). Znajoma pewnie coś namieszała lub musi zainstalować ponownie.

Racja, moja pomyłka.

Stare działają, ale np znajomej na nowym systemie na Macu już niestety nie (dlatego ja nie aktualizuję :D). Nowa wersja już teoretycznie ma działać normalnie.

morzon
12-06-2018, 20:34
mi na Macu z high Sierra z aktualnymi poprawkami stare pluginy nik działaja bez problemu (z ps cc i lightroom classic). Znajoma pewnie coś namieszała lub musi zainstalować ponownie.

Jakby to była tylko kwestia mojej znajomej to w zakładce "What's new", jako drugiej pozycji by nie dawali "FULLY SUPPORT THE LATEST
MAC OS X SYSTEM".

Carlos_lo
12-06-2018, 20:52
a na moim macku stare pluginy dzialaja do momentu apply, a pozniej to juz tylko kosmos wie, gdzie cala energia sie rozeszla[emoji6]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Paszczak
24-06-2018, 00:40
Czy wtyczki w nik zapisuja tylko do plikow tiff czy mozna od razu na jpg ?

black70
24-06-2018, 10:47
Skoro wtyczka, to jaki sens na jpg? Po edycji w nik, fota otwiera się ponownie w LR i eksportujesz jak chcesz.

Paszczak
25-06-2018, 19:41
Skoro wtyczka, to jaki sens na jpg? Po edycji w nik, fota otwiera się ponownie w LR i eksportujesz jak chcesz.

Aha , ok , czyli Lr obrobka - wtyczka i znow Lr. Dzieki

zdyboo
25-06-2018, 21:11
Wszystkie wtyczki NIK można uruchomić jako oddzielne programy. Stary NIK od Google zapisywał w JPEGach i w TIFFach, do wyboru w ustawieniu danej wtyczki. Dla JPEGów można było sobie wybrać nawet stopień komresji. Nie sądzę, żeby DxO to zmieniło.
Ja nie używam NIKa jako wtyczek do LR, ponieważ właśnie wtedy generowany jest jakiś gigantyczny TIFF, a mam tylko 16 MPx zdjęcia. I nie wydaje mi się, aby można było to zmienić. LR nie kasuje tych TIFFów po eksporcie.
LR, eksport do JPEGa, obróbka JPEGów w NIK.

Paszczak
26-06-2018, 17:39
Super dzieki Zdyboo

Ark
26-06-2018, 19:17
Wszystkie wtyczki NIK można uruchomić jako oddzielne programy...
Nieprawda. Nie wszystkie wtyczki pracują jako oddzielne programy [emoji5]

zdyboo
26-06-2018, 20:06
Nieprawda. Nie wszystkie wtyczki pracują jako oddzielne programy [emoji5]

Które zatem nie pracują? Ja mogę uruchomić wszystkie:
Analog Efex Pro
Analog Efex Pro 2
Color Efex Pro 4
Dfine 2
HDR Efex Pro 2
Sharpener Pro 3
Silver Efex Pro 2
Viveza 2

Którąś pominąłem?

Robię to z poziomu FastStone, gdzie pod kombinację Alt+1, 2, 3... mam przypisane kolejno wszystkie wtyczki. O ile wiem Infran też takie rzeczy potrafi.
Nie wszystkie wtyczki umożliwiają zapis kopii pliku, dlatego ja zawsze otwieram pliki, które zostaną nadpisane po modyfikacjach NIKa.

Ark
27-06-2018, 08:33
Które zatem nie pracują?

Otworzyć jako osobne programy mogę oczywiście wszystkie wtyczki, ale Difne 2, Sharpener Pro 3 oraz Viveza 2 nie pozwalają na załadowanie pliku graficznego bezpośrednio do programu. W każdym razie u mnie nie ma takiej możliwości. Te wtyczki pracują tylko jako rozszerzenia - w moim przypadku z LR [emoji5]

Edit: Jako osobno pracujący program mam na myśli wtyczkę uruchomioną bezpośrednio z Eksploratora plików z dysku, na którym mam zainstalowany NIK Collection od Google.

zdyboo
27-06-2018, 19:00
Dlatego ja odpalam z FastStone, nawet nie próbowałem odpalać z dysku i dopiero potem ładować zdjęcie. Ta przeglądarka ma menu pozwalające na edycję wybranego zdjęcia dowolnym programem zewnętrznym. Ani PS ani LR nie musi być odpalony.

Proszę bardzo, Viveza 2 z załadowanym zdjęciem. LR nie jest nawet uruchomiony, PSa nie mam nawet na pasku.

11013

Ark
27-06-2018, 19:14
No dobrze @zdyboo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2855), ale jak to się ma do: "wszystkie wtyczki NIK można uruchomić jako oddzielne programy...", skoro aby to zrobić muszę zainstalować FastStone? :smile: @zdyboo (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2855), nie uruchamiasz NIK Collection jako oddzielny program tylko jako wtyczkę FastStone :smile:

Pozdrawiam!

zdyboo
27-06-2018, 19:40
Ark Aleś się uparł z tą wtyczką. Odpalam w ten sposób, bo FastStone jest moją domyślną przeglądarką systemową i do tego posiada ułatwienia. NIK nie jest żadną wtyczką FastStone. Równie dobrze mogę prawoklikiem na zdjęciu wybrać opcję: "Otwórz za pomocą" i wyszukać plik Viveza2.exe, i uruchomić program z wczytanym zdjęciem. Nie mając nawet włączonego FastStone.
FastStone ma tylko możliwość przypsania skrótu klawiszowego do takiej akcji.

Czyli nadal podtrzymuję, że wszystkie wtyczki NIK da się uruchomić jako osobne programy. I to nawet funkcjonalnie.

11014

Ark
27-06-2018, 20:06
...Równie dobrze mogę prawoklikiem na zdjęciu wybrać opcję: "Otwórz za pomocą" i wyszukać plik Viveza2.exe, i uruchomić program z wczytanym zdjęciem...
A widzisz, na to nie wpadłem [emoji5] Dziękuję za podpowiedź [emoji5] zdyboo, oczywiście "czepiam się", ale zwracam honor po Twojej powyższej wypowiedzi [emoji5]
Pozdrawiam!

Carlos_lo
28-06-2018, 20:58
swoja droga mam wersje demo od dxo, jeszcze nie mialem okazji zobaczyc roznic z poprzednia wersja; chyba w tym watku wyczytalem ze wykroili 32bity, no ale jakies nowsze rzeczy sa? i zastanawiam czy wywalic te 40 funciorow; bardziej mi podchodzi alienskin; w sumie to okazjonalnie korzystam z tych przystawek

ThomasVoland
29-06-2018, 04:29
Jak ci poprzednia wersja działa bez problemów, to po update nie będzie różnicy. Trochę gadałem ostatnio o tym i pokazywałem przykładowe zastosowanie: https://youtu.be/2KTERs_MX9Q

Carlos_lo
29-06-2018, 07:27
bralem udzial, nic nowego nie przyuwazylem; ze starymi problem jest ze wyskakuje PS kiedy probuje zaakceptowac zmiany w filtrzw

Jolania
29-06-2018, 18:44
Wygląda na to, że poprawili działanie na nowych Win i MacOS plus obsługa Adobe CC i jakieś zmiany w UI.
Tez zastanawiam się nad kupnem. Używam póki co starej wersji na CS5. Na W7 nie było problemów, na W10 szczególnie na małych plikach kilkakrotnie aplikacja się wyłożyła "the application did crash".
Trzeba będzie chyba dać im te 50 erło.

2marekm
06-07-2018, 10:39
Czy te nowe od DxO mają język ojczysty, tzn. polski ?

jo44
06-07-2018, 14:34
A DxO ma?

sailor
06-07-2018, 15:29

pod warunkiem ze nie masz HS zainsalowanego na macu mini, ktorego apple chce koniecznie wyciac i nie supportuje grafiki.
wiekszosc programow graficznych nie dziala pod takim zestawem. PS owszem, ale juz stary NIK albo davinci nie pojdzie

cybulski
22-11-2018, 15:45
Z okazji black friday mają cenę 34,99 EUR.

Carlos_lo
26-11-2018, 00:20
ale juz stary NIK

mi poszedl i zastanawiam sie czy kupic whisky czy nowego nika...