PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Majowy zachód w Tatrach

krunz
05-06-2018, 22:25
Zapraszam na majowych zachód w tatrzańskich okolicznościach przyrody.

10200

Zahir
05-06-2018, 22:37
Mocna obróbka, zdecydowanie zbyt mocna jak dla mnie - zwłaszcza z kolorami coś nie zagrało, zwóć uwagę na zieleń w cieniach.
Lubię i cenię twoje prace ale tym razem jestem na nie.

Sebastianito
05-06-2018, 22:39
Deko za mocno z kolorem (chociaz ja tam lubię takie) ale jak już dla mnie za mocno... Za to warunek masz (miałes) naprawde super!

krunz
05-06-2018, 22:42
Mocna obróbka, zdecydowanie zbyt mocna jak dla mnie - zwłaszcza z kolorami coś nie zagrało, zwóć uwagę na zieleń w cieniach.
Lubię i cenię twoje prace ale tym razem jestem na nie.

Deko za mocno z kolorem (chociaz ja tam lubię takie) ale jak już dla mnie za mocno... Za to warunek masz (miałes) naprawde super!

Dzięki za szybki odzew. Ostatnio walczę z konwersją na sRGB z szerokogamutowca i rożnie to wychodzi. Tym bardziej dzięki za korektę - muszę to zatem na warsztat jeszcze raz wsiąść :)

2pompony
05-06-2018, 22:42
A zajrzyj do działu Krajobraz i odszukaj wątek Tyniec, bo tu jakby dostrzegam coś bardzo podobnego ideologicznie.

krunz
05-06-2018, 23:07
Tutaj nieco szerzej i bez konwersji.
10202

Frodo
05-06-2018, 23:28
Ta szeroka bajeczna Panie!

Darek72
06-06-2018, 03:35
A ja na dwójce widziałbym ciut więcej kontrastu ale nie tyle co na jedynce i myślę, że byłoby w sam raz pod tym względem. Co do kadru to bardziej mi pasuje nr 2 z małą uwagą do nieco zbyt jasnego nieba w prawym górnym narożniku zdjęcia oraz trochę mi nie za bardzo odpowiada pierwszy plan w cieniu, który na dwójce zajmuję większą powierzchnię zdjęcia niż na jedynce. A tak ogólnie to miły wieczorny widok w ciepłym oświetleniu.
Atak na marginesie - to było robione gdzieś z okolic Rusinowej, Głodówki czy jednak inna lokalizacja?

ecml
06-06-2018, 10:03
Mi w dwójce (numeruj proszę zdjęcia) nic nie brakuje, na pewno nie kontrastu. Szerszy kadr też mi bardziej podchodzi. Ładne, malownicze zdjęcie.

krzysztofz24
06-06-2018, 13:25
Szeroka pamorama - piekny wodok dla oka. 1 za mocno w kolorach i kontrascie. Ale jak jujz ja pokazales to 2 wydaje sie blada:-).
To moze kolorystycznie w pol drogi;-)

No w kazdym razie 1 zaburza mi odbior 2 i dla tego mialbym ochote ja deczko z wyczuciem podkrecic.

Zahir
06-06-2018, 13:31
jest znacznie lepiej ale mam wrażenie, że majstrowałaś przy kanałach

2pompony
06-06-2018, 16:59
Widząc obie wersje, gdybym szczerze miał określić swoje uczucia, powiedziałbym tak: nie obraź się, ale pierwsza wersja wygląda jak samochód, który zniszczyłeś czołgiem, druga zaś jak taki, który tylko rozjechałeś koparką.

W obu widzę inwazyjną obróbkę (fakt, w drugim mniej niszczącą), ale nie widzę co dobrego miałaby przynieść. Nie ma pięknego koloru, świetnego światła, obraz wydaje mi się jakby wysilony, wymęczony, plus do tego przerysowana walka o niebo.

krunz
06-06-2018, 21:12
Ta szeroka bajeczna Panie!

A ja na dwójce widziałbym ciut więcej kontrastu ale nie tyle co na jedynce i myślę, że byłoby w sam raz pod tym względem. Co do kadru to bardziej mi pasuje nr 2 z małą uwagą do nieco zbyt jasnego nieba w prawym górnym narożniku zdjęcia oraz trochę mi nie za bardzo odpowiada pierwszy plan w cieniu, który na dwójce zajmuję większą powierzchnię zdjęcia niż na jedynce. A tak ogólnie to miły wieczorny widok w ciepłym oświetleniu.
Atak na marginesie - to było robione gdzieś z okolic Rusinowej, Głodówki czy jednak inna lokalizacja?

Jak teraz patrzę to faktycznie 2ce brakuje nieco mocy :) Zdjęcie z Głodówki.

Mi w dwójce (numeruj proszę zdjęcia) nic nie brakuje, na pewno nie kontrastu. Szerszy kadr też mi bardziej podchodzi. Ładne, malownicze zdjęcie.

Dzięki za komentarz. Mi tez szerszy bardziej leży w kadrze.

Szeroka pamorama - piekny wodok dla oka. 1 za mocno w kolorach i kontrascie. Ale jak jujz ja pokazales to 2 wydaje sie blada:-).
To moze kolorystycznie w pol drogi;-)

No w kazdym razie 1 zaburza mi odbior 2 i dla tego mialbym ochote ja deczko z wyczuciem podkrecic.

Mam dokładnie to samo - wersja pomiędzy byłaby chyba najlepsza :)

jest znacznie lepiej ale mam wrażenie, że majstrowałaś przy kanałach

Z pewnością. Ja zawsze coś tam kombinuję hehe :)

Widząc obie wersje, gdybym szczerze miał określić swoje uczucia, powiedziałbym tak: nie obraź się, ale pierwsza wersja wygląda jak samochód, który zniszczyłeś czołgiem, druga zaś jak taki, który tylko rozjechałeś koparką.

W obu widzę inwazyjną obróbkę (fakt, w drugim mniej niszczącą), ale nie widzę co dobrego miałaby przynieść. Nie ma pięknego koloru, świetnego światła, obraz wydaje mi się jakby wysilony, wymęczony, plus do tego przerysowana walka o niebo.

Absolutnie się nie obrażam co więcej rozumiem i w pełni akceptują takie odczucia.

mamoń
09-06-2018, 23:26
Przychylam się do oceny Pompona.., po otwarciu Twej foty przestraszyłem się, że strzelił mi monitor.., a tak poważnie znam Twe wcześniejsze foty i traktuję to jako wypadek przy pracy. Pozdrawiam.

Greg77
09-06-2018, 23:58
Ja tylko zapytam, kto ci to obrabial?
Swiatlo bardzo ladne, sam widoczek bardzo sympatyczny, ale poszlo co nie tak.

krunz
10-06-2018, 00:31
Przychylam się do oceny Pompona.., po otwarciu Twej foty przestraszyłem się, że strzelił mi monitor.., a tak poważnie znam Twe wcześniejsze foty i traktuję to jako wypadek przy pracy. Pozdrawiam.

Hehe - prawda to. Nowy "workflow" okazał się niewypałem.

Ja tylko zapytam, kto ci to obrabial?
Swiatlo bardzo ladne, sam widoczek bardzo sympatyczny, ale poszlo co nie tak.

Zdecydowanie. Walka z "color management" została przegrana. Nic to zamówiłem już nowy monitor i mam nadzieję, że w końcu to co widzę u siebie w PSie będzie mniej więcej podobne do tego co inni w sieci widzą :)

Alienus
10-06-2018, 17:12
...zamówiłem już nowy monitor i mam nadzieję, że w końcu to co widzę u siebie w PSie będzie mniej więcej podobne do tego co inni w sieci widzą :)
Witam.
2-ka bardzo przyjemna dla oka. Ładne światło.
Życzę powodzenia z tymi kolorami.
Pewnie znasz, ale od siebie polecę stosować https://nikonpc.com.
Pozdrawiam.