Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Majowy zachód w Tatrach
Zapraszam na majowych zachód w tatrzańskich okolicznościach przyrody.
10200
Mocna obróbka, zdecydowanie zbyt mocna jak dla mnie - zwłaszcza z kolorami coś nie zagrało, zwóć uwagę na zieleń w cieniach.
Lubię i cenię twoje prace ale tym razem jestem na nie.
Sebastianito
05-06-2018, 22:39
Deko za mocno z kolorem (chociaz ja tam lubię takie) ale jak już dla mnie za mocno... Za to warunek masz (miałes) naprawde super!
Mocna obróbka, zdecydowanie zbyt mocna jak dla mnie - zwłaszcza z kolorami coś nie zagrało, zwóć uwagę na zieleń w cieniach.
Lubię i cenię twoje prace ale tym razem jestem na nie.
Deko za mocno z kolorem (chociaz ja tam lubię takie) ale jak już dla mnie za mocno... Za to warunek masz (miałes) naprawde super!
Dzięki za szybki odzew. Ostatnio walczę z konwersją na sRGB z szerokogamutowca i rożnie to wychodzi. Tym bardziej dzięki za korektę - muszę to zatem na warsztat jeszcze raz wsiąść :)
2pompony
05-06-2018, 22:42
A zajrzyj do działu Krajobraz i odszukaj wątek Tyniec, bo tu jakby dostrzegam coś bardzo podobnego ideologicznie.
Tutaj nieco szerzej i bez konwersji.
10202
Ta szeroka bajeczna Panie!
A ja na dwójce widziałbym ciut więcej kontrastu ale nie tyle co na jedynce i myślę, że byłoby w sam raz pod tym względem. Co do kadru to bardziej mi pasuje nr 2 z małą uwagą do nieco zbyt jasnego nieba w prawym górnym narożniku zdjęcia oraz trochę mi nie za bardzo odpowiada pierwszy plan w cieniu, który na dwójce zajmuję większą powierzchnię zdjęcia niż na jedynce. A tak ogólnie to miły wieczorny widok w ciepłym oświetleniu.
Atak na marginesie - to było robione gdzieś z okolic Rusinowej, Głodówki czy jednak inna lokalizacja?
Mi w dwójce (numeruj proszę zdjęcia) nic nie brakuje, na pewno nie kontrastu. Szerszy kadr też mi bardziej podchodzi. Ładne, malownicze zdjęcie.
krzysztofz24
06-06-2018, 13:25
Szeroka pamorama - piekny wodok dla oka. 1 za mocno w kolorach i kontrascie. Ale jak jujz ja pokazales to 2 wydaje sie blada:-).
To moze kolorystycznie w pol drogi;-)
No w kazdym razie 1 zaburza mi odbior 2 i dla tego mialbym ochote ja deczko z wyczuciem podkrecic.
jest znacznie lepiej ale mam wrażenie, że majstrowałaś przy kanałach
2pompony
06-06-2018, 16:59
Widząc obie wersje, gdybym szczerze miał określić swoje uczucia, powiedziałbym tak: nie obraź się, ale pierwsza wersja wygląda jak samochód, który zniszczyłeś czołgiem, druga zaś jak taki, który tylko rozjechałeś koparką.
W obu widzę inwazyjną obróbkę (fakt, w drugim mniej niszczącą), ale nie widzę co dobrego miałaby przynieść. Nie ma pięknego koloru, świetnego światła, obraz wydaje mi się jakby wysilony, wymęczony, plus do tego przerysowana walka o niebo.
Ta szeroka bajeczna Panie!
A ja na dwójce widziałbym ciut więcej kontrastu ale nie tyle co na jedynce i myślę, że byłoby w sam raz pod tym względem. Co do kadru to bardziej mi pasuje nr 2 z małą uwagą do nieco zbyt jasnego nieba w prawym górnym narożniku zdjęcia oraz trochę mi nie za bardzo odpowiada pierwszy plan w cieniu, który na dwójce zajmuję większą powierzchnię zdjęcia niż na jedynce. A tak ogólnie to miły wieczorny widok w ciepłym oświetleniu.
Atak na marginesie - to było robione gdzieś z okolic Rusinowej, Głodówki czy jednak inna lokalizacja?
Jak teraz patrzę to faktycznie 2ce brakuje nieco mocy :) Zdjęcie z Głodówki.
Mi w dwójce (numeruj proszę zdjęcia) nic nie brakuje, na pewno nie kontrastu. Szerszy kadr też mi bardziej podchodzi. Ładne, malownicze zdjęcie.
Dzięki za komentarz. Mi tez szerszy bardziej leży w kadrze.
Szeroka pamorama - piekny wodok dla oka. 1 za mocno w kolorach i kontrascie. Ale jak jujz ja pokazales to 2 wydaje sie blada:-).
To moze kolorystycznie w pol drogi;-)
No w kazdym razie 1 zaburza mi odbior 2 i dla tego mialbym ochote ja deczko z wyczuciem podkrecic.
Mam dokładnie to samo - wersja pomiędzy byłaby chyba najlepsza :)
jest znacznie lepiej ale mam wrażenie, że majstrowałaś przy kanałach
Z pewnością. Ja zawsze coś tam kombinuję hehe :)
Widząc obie wersje, gdybym szczerze miał określić swoje uczucia, powiedziałbym tak: nie obraź się, ale pierwsza wersja wygląda jak samochód, który zniszczyłeś czołgiem, druga zaś jak taki, który tylko rozjechałeś koparką.
W obu widzę inwazyjną obróbkę (fakt, w drugim mniej niszczącą), ale nie widzę co dobrego miałaby przynieść. Nie ma pięknego koloru, świetnego światła, obraz wydaje mi się jakby wysilony, wymęczony, plus do tego przerysowana walka o niebo.
Absolutnie się nie obrażam co więcej rozumiem i w pełni akceptują takie odczucia.
Przychylam się do oceny Pompona.., po otwarciu Twej foty przestraszyłem się, że strzelił mi monitor.., a tak poważnie znam Twe wcześniejsze foty i traktuję to jako wypadek przy pracy. Pozdrawiam.
Ja tylko zapytam, kto ci to obrabial?
Swiatlo bardzo ladne, sam widoczek bardzo sympatyczny, ale poszlo co nie tak.
Przychylam się do oceny Pompona.., po otwarciu Twej foty przestraszyłem się, że strzelił mi monitor.., a tak poważnie znam Twe wcześniejsze foty i traktuję to jako wypadek przy pracy. Pozdrawiam.
Hehe - prawda to. Nowy "workflow" okazał się niewypałem.
Ja tylko zapytam, kto ci to obrabial?
Swiatlo bardzo ladne, sam widoczek bardzo sympatyczny, ale poszlo co nie tak.
Zdecydowanie. Walka z "color management" została przegrana. Nic to zamówiłem już nowy monitor i mam nadzieję, że w końcu to co widzę u siebie w PSie będzie mniej więcej podobne do tego co inni w sieci widzą :)
...zamówiłem już nowy monitor i mam nadzieję, że w końcu to co widzę u siebie w PSie będzie mniej więcej podobne do tego co inni w sieci widzą :)
Witam.
2-ka bardzo przyjemna dla oka. Ładne światło.
Życzę powodzenia z tymi kolorami.
Pewnie znasz, ale od siebie polecę stosować https://nikonpc.com.
Pozdrawiam.