PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 problem z AF?

railman
05-06-2018, 11:30
Witam serdecznie,

Od pewnego czasu spotyka mnie dziwny problem z AF podczas nocnych fotek.

Otóż w trybie M,A czy S nie chce mi ostrzyć zdjęć, ba, nawet nie chce zrobić zdjęcia mój Nikon (wciskając spust migawki, ciagle ostrzy i nic)

Przestawiłem wczoraj na auto (bez lampy) i bez problemu zrobił ostre zdjęcie.

Co moze być powodem takiego działania? Coś mam źle ustawione? Dodam tylko, że fotografowana była ulica oświetlona latarniami i znajdujacy się na niej samochód.

mmluty
06-06-2018, 10:07
Pierwsza sprawa to zdjęcia nocne robi się z reguły na MF a nie AF. Natomiast co do różnicy w zachowaniu aparatu dla poszczególnych trybów to można się tylko domyślać, bo nie wiadomo w jakim trybie był ustawiony AF przy poszczególnych próbach. Podejrzewam, że w trybie AUTO, AF też jest ustawiony na A, natomiast w pozostałych trybach masz wybrany jakiś pojedynczy punkt ostrzenia. W rezultacie w trybie AUTO aparat uznał, że gdzieś w kadrze jest ostro, tam ustawił i odpalił. Natomiast w pozostałych trybach w wybranym punkcie AF aparat nie potrafi ustawić ostrości bo jest np. za ciemno w tym miejscu kadru. Należy się również domyślać, że w aparacie wybrałeś priorytet ostrości więc w efekcie nie uruchamia się migawka. Jeżeli zmienisz na priorytet migawki to się wyzwoli, ale ostrość będzie w przypadkowym miejscu. Jedyne rozsądne rozwiązanie to przejść na MF, no i czytać instrukcję.

TOP67
08-06-2018, 11:45
Dokładnie tak. W trybie auto AF zawsze sam wybiera pole AF, którego użyje, nawet jeśli nie ma to sensu. W trybach PASM, można samemu wybrać punkt. Jeśli było to czarne niebo, to nie ma szans na wyostrzenie. Trzeba wskazać latarnię w oddali lub inny oświetlony punkt.

sufenta
08-06-2018, 12:12
u was tez wszystko po chinsku??!!

TOP67
08-06-2018, 13:48
u was tez wszystko po chinsku??!!

Pewnie Ci włączyli szyfrowanie zgodne z RODO