PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krakowskie wschody

gremed
04-06-2018, 01:47
Czasem wschody nad coraz bardziej zabudowywanym Krakowem też są ciekawe.
Dwójeczka bardziej dokumentalnie niż atrakcyjnie - została może jeszcze jedna szansa na takie ujęcie zanim szkieletor przestanie być szkieletem.

1.
10073

2.
10074

jurkarol
04-06-2018, 08:58
masakra... ja nie mieszkam w takim Krakowie

merkator
04-06-2018, 14:41
Domniemuję, że jest to wschód słońca zrobiony z okolic kopca. Czy tak ?
Pomysł ciekawy. Rodzi się pytanie czy trochę inna obróbka i kadrowanie nie podniosło by walorów zdjęcia.

ecml
05-06-2018, 09:46
Dla mnie, jedynka fajna, z potencjałem, tylko 1/3 od dołu to zbędne krzaczory.

notdot
05-06-2018, 16:17
Mi też 1 podchodzi, tylko nie wiem czy to wina mojego laptopa czy kompresji zdjęcia ale mam dziwny odbiór tej mgły na pierwszym planie po lewej

Wujot
05-06-2018, 16:57
Obydwa zdjęcia wywołują emocje i to jest najważniejsze. Oczywiście różne emocje.

Pierwsza fota jest dramatyczna bo uruchamia podwójnie naszą uwagę. W końcu trzeba wpierw rozpoznać zagrożenie (czy pożar czy mgła) a dalej przyjrzeć się czy tam coś się nie skrada. zderzenie powiedziałbym Van Goghowskiich rytmów z minimalizmem architektonicznym - miodzio. Pewnie wolałbym troszkę więcej góry kosztem docięcia dołu (niewiele). Nie jestem tez do końca pewien tonalności - z jednej strony takie przyciemnienie koron dodaje drapieżności z drugiej jest jednak chyba za mocne. No cóż licencja poetica autorze! Kupuję.

Za to druga fota to jest petarda - zrobiłbym ją tylko koniecznie w pionie. Góra dojście do czerwonej apli, dół czarnej. Do tego skromny tytuł - Niezapomniany Kraków. Albo jeszcze skromniej Kraków ad 2018. Prezydent nie zapłaci Ci za taką robotę ale chyba i tak Ci nie zapłaci! Istotna fotografia, zdecydowanie kupuję.

pozdro
Wiesiek

krzysztofz24
05-06-2018, 19:59
1 bardzo ladnie t owyglada z tymi porannymi mglami i promieniami swiatla. Osobiscie pokazal bym troche wiecej gory a mnie jkrzaczorow na dole.
2 tak powiedzmy...dokumentacyjna;-)

gremed
05-06-2018, 21:25
Pewnie wolałbym troszkę więcej góry kosztem docięcia dołu (niewiele)

Domniemuję, że jest to wschód słońca zrobiony z okolic kopca. Czy tak ?
Pomysł ciekawy. Rodzi się pytanie czy trochę inna obróbka i kadrowanie nie podniosło by walorów zdjęcia.

Mi też 1 podchodzi, tylko nie wiem czy to wina mojego laptopa czy kompresji zdjęcia ale mam dziwny odbiór tej mgły na pierwszym planie po lewej

Dla mnie, jedynka fajna, z potencjałem, tylko 1/3 od dołu to zbędne krzaczory.

1 bardzo ladnie t owyglada z tymi porannymi mglami i promieniami swiatla. Osobiscie pokazal bym troche wiecej gory a mnie jkrzaczorow na dole.
2 tak powiedzmy...dokumentacyjna;-)

Zgadzam się tymi krzaczorami. Ale zaczynając od dwójki...
To jest z Bodzowa, okolice ulicy Winnickiej, Tyniecka. Pojechałem tam głównie po słońce na szkieletorze. Nie wiadomo ile jeszcze postoi w takiej formie a poprzednio mi nie wyszło. Są ciekawsze kadry z tego miejsca. Z mgiełkami na dole itp. Ale raczej ciut później jak światła jest więcej. No i robotę tutaj robi przejrzystość powietrza o co nad nagrzanym miastem nie jest łatwo.

Dwójka strzelona z tego samego miejsca, zupełnie przypadkowo. Nie planowałem tej kładki, już miałem schodzić jak się odwróciłem i zrobiłem. Następnym razem skupię się na tym właśnie miejscu, postaram się wtedy bardziej to przemyśleć.
Jest jeszcze wersja z przekadrowaniem, w sumie podobna.

3.
10176

ecml
06-06-2018, 10:35
Mi się podoba taki kadr:

4.
10208

gremed
06-06-2018, 10:57
Mi się podoba taki kadr:[/ATTACH]

Hm... Mi też jak teraz patrzę ;-)