PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Reanimacja. Lands End w kilku odsłonach.

maniak666
03-06-2018, 16:18
Ok-@2pompony, choć jak wiesz wole bombel, próbujmy reanimować trupa. Na początek medycznych zabiegów kilka kadrów z Kornwalii, a konkretnie z Lands End. Kolorowo będzie i dla miłośników BW też się znajdzie. Zwolennicy ramek też powinni coś znaleźć:)

1

Lands End klasycznie do bólu w poziomie

10034

2

Lands End w pionie i przy okazji w BW

10035

3

Lands End-Last First Hotel

10036

4

Armed Knight-Lands End-coś dla miłośników ramek:)

10037

Zapraszam
Zapewne po niektóre w pełnym rozmiarze trzeba poklikać...

gremed
03-06-2018, 19:47
Przyjemne dla oka to mało powiedzieć. Podglądałem na 500px ale nie ma sprzętu. Którym szkłem to robiłeś? (1,2,3)

maniak666
03-06-2018, 20:03
Puszka jak Twoja-ale po przejściach-dzien przed wylądowała w strumieniu pod St Nectan`s Glen( skoro zajrzałeś to wiesz o czym mowa). Wszystko z Sigmy 10-20 starego typu. Teraz widzę ze BW w innym kadrze miało iść-bo ten pion to praktycznie powtórka z poziomu. No trudno...

gremed
03-06-2018, 20:20
Ok. Jak widać przejścia nie zaszkodziły. Podbudowują mnie takie seciki - ze względu na pokazane możliwości sprzętu, który niektórym bardzo łatwo przychodzi skreślać jako "mało PRO" oraz ze względu na potwierdzenie tezy, że najważniejsze w fotografii znajduje 10 cm za wizjerem ;-)

maniak666
03-06-2018, 20:35
Najbardziej PRO robi wielkie LOGO-najlepiej na samym środku i koniecznie z angielska...:)

Nbogdan
03-06-2018, 21:10
Najbardziej PRO robi wielkie LOGO-najlepiej na samym środku i koniecznie z angielska...:)
To z Ciebie żaden PRO, nawet malutkiego loga nie ma :lol:
Ale zdjęcia jak najbardziej na poziomie.
Pogratulować.

jarekf34
03-06-2018, 21:13
Super secik Andrzeju... a z racji tego iż lubię ramki, to wersja takowa jak najbardziej przypadła w gusta me ;) :)

maniak666
03-06-2018, 21:27
jarekf34 akurat ta 4 jeszcze przed wyzwoleniem migawki zaplanowana w kwadrat była i w grubą ramę. Tak już miałem podczas pierwszego pobytu kilka lat temu. Z różnych względów zamiar zrealizowałem dopiero podczas tego wypadu.

2pompony
03-06-2018, 23:05
Brawo! Od dawna pierwsze zdjęcia krajobrazu, które da się oglądać z prawdziwą przyjemnością. Zdjęcia 1 i 4 - kolor bajeczny! Nie są wymęczone obróbką, obróbka nie przeszła po nich jak olbrzymi walec lub wyżymaczka, przeciwnie - po obróbce wyglądają świetnie. Duży plus!

Zdjęcie b&w jest pionowe, z racji tego mniej mi podchodzi, bo mniej lubię piony - ale np. gdyby umiejętnie przyciąć je do kwadratu, stanowiłoby wzorzec jak robić wyśmienity krajobraz b&w nie masakrując go obróbką do smolistych mazideł.

Hotel jakoś w tym zestawie moim zdaniem troszkę odstaje. Gdyby może był pokazany sam to byłby dobry, ale jak się zestawi z takim rodzynkiem jak 1, to według mnie nieco traci w porównaniu.

Ogólnie - duża pochwała!

maniak666
04-06-2018, 08:50
Czas poprawić pomyłkę. Jeszcze raz BW tym razem kadr, który miał od początku trafić. Niby podobny ale jednak...

5

10079

Zapraszam

piotrekjeczen
04-06-2018, 21:41
Fotografia nr 4 jest bardzo ciekawa. Trochę tylko te "wysepki" po prawej stronie męczą oko ale wiadomo że na to wpływu nie miałeś.
Natomiast jeżeli chodzi o b/w to jakos mi sie to kupy nie trzyma - podłoga wygląda jakby była zrobiona z jakimś IRem, sprawia wrażenie za jasnej. Wydaje mi się, że chciałeś dobrze ale poszedłeś o krok za daleko i przekombinowałeś. Myślę, że warto się do tego kadru przyłożyć bo jest dość dobry.

maniak666
04-06-2018, 22:52
Tych wysepek i latarni nie ma za bardzo jak wyeksmitować z kadru-chyba że stemplem, a takich rzeczy nie robię-to nie śmieci, kable czy słup. Skręcenie obiektywu w lewo też nie wchodzi w grę bo wkrada się już wiele innych elementów z zadem słonika na czele. Uzbrojony rycerz widoczny jest na 1, 2 i 5 w szerszym ujęciu i widać dokładnie co mogłoby się do kadru załapać. Co do BW to nie mam specjalnego doświadczenia i trochę na oko, więc z całą pewnością można jeszcze wiele poprawić

Sebastianito
04-06-2018, 23:17
No i 4 mnie zabiłeś!

Zahir
05-06-2018, 00:05
Czwórka jest znakomitym przykładem na uzasadnione użycie filtra ND i w moim odczuciu jest naciekawsza z całego setu, jedynka walczy o uwagę świetną kolorystyką ale być może wolałbym "normalnie" naświetloną.
Trójka nieco ciężkawa kompozycyjnie i "zgaszona" zgaduję, że filtr połówkowy był w użyciu?
BW nie ogarniam ale 5 znacznie lepiej mi siedzi kompozycyjnie.

świetny set :)

ecml
05-06-2018, 09:43
Czwórka mistrzowska, brawo! Bajecznie, ciekawie, klimatycznie, technicznie też super.

G-creative
05-06-2018, 10:04
Czworka jest mega, kapitalne zdjecie. Troche w kilmacie Adama Williamsa (https://www.australianphotographer.com/even-the-darkest-days-1/) Gratulacje!

krzysztofz24
05-06-2018, 20:08
4 bezapelacyjnie najlepsza. Swiatlo i kolor robia robote.
2 tez mi sie podoba, BW takie trafione w punkcik pod wzglkedem konwersji. Choc zobaczylbym ciut mocniejsza wersje. Bez smoly i przepalow ale po prostu ciekaw jestem jakby to wyszlo troche mocniej obrobkowo potraktowane.

maniak666
05-06-2018, 21:47
Kurcze -nie pierwszy raz kiedy moje odczucia odnośnie własnych prac są kompletnie rozbieżne od oglądających. Nie żebym nie lubił, czy też nie był zadowolonych z 4, ale jestem świadom niedoskonałości technicznych tej foty. I nie mam tu na myśli ekspozycji. Osobiście zabrakło mi w niej nazwijmy to "perfekcji edycyjnej" Bo że kadr jest OK wiem, że światło i kolory gadają też wiem, niemniej jednak brak mi tego ostatecznego szlifu, błysku,? Sam nie wiem czego... Może ktoś odnajdzie?

piotrekjeczen
05-06-2018, 21:49
Może ktoś odnajdzie?

Gry światła.