PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschód księżyca

wojtekd3
03-06-2018, 13:09
Można powiedzieć, ze to moja pierwsza próba zmierzenia sie z takim tematem. Dlatego proszę kolegów o uwagi na temat tego pstryku. Po gwiazdach widzę, ze czas naświetlania dla takiej ogniskowej chyba za długi. Z uwagą przyjmę każdą konstruktywną krytykę.

10026

Nican
03-06-2018, 13:45
Zdjecie nalezy traktowac w ramach " wprawki technicznej".
jestem poza domem , wiec nie mam najlepszego monitora , ale odnosze wrazenie, ze wystepuje tutaj spory zafarb w kierunku czerwieni,
sprawdzilbym ( np klikajac pipeta WB na chmurki najwyzej polozone nad ksiezycem - te pasemka ) czy kolorystyka sie nie poprawi.
Chyba jest brunatno- czerwony zafarb . Niebo wowczas tez nabierze czystego , niebieskiego koloru. Ale nie pisze , ze tak rzeczywiscie nalezy zrobic , w kazdym razie porownalbym z inna werja - odbunatnowiona.

ogolnie nic sie w tym kadrze nie dzieje , moze gdyby Jakis rybak na romantycznej lodzi gdzies na pierwszym planie, dla rownowagi blizej prawej strony ?

- jak powiedzialem , w kategoriach wprawki technicznej uwazam , ze nie jest zle , ale jeszcze bym poszukal innej kolorystyki.

Poruszone gwiazdy w tej rozdzielczosci nie przeszkadzaja.

wojtekd3
03-06-2018, 16:42
Dzięki za uwagi. Też to traktuję jako wprawkę. Mam jeszcze wersję chłodniejszą.

2.
10040

Nican
03-06-2018, 17:50
tak , wydaje mi sie , ze to drugie jest lepsze, choc jeszcze probowalbym odjac czerwieni.
moze nie balansem bieli a equalizerem oslabiajac saturacje w pasmie czerwonym , reszta pozostanie bez zmian.

tak, wersja 2 jest lepsza od 1.- niebo jest czysciejsze , biale chmury.
nic tak nie podkresla kolorystyki nocnych zdjec , jak czysta , biala Biel.

mamoń
03-06-2018, 18:16
Bardzo merytoryczna i trafna rada Nicana, zwróć uwagę o ile poprawiła się kolorystyka zmienionej foty, jest bardziej świetlista, niebo oraz woda ożyły, nie są przydymione..,wcześniej wyglądały trochę jak brudna szmata.

wojtekd3
04-06-2018, 11:40
Dziękuję kolegom za odwiedziny i wskazówki.