PDA

Zobacz pełną wersję : D40 +18-55 ---> "Błąd! Ponownie naciśnij spust migawki."

LKarnas
12-06-2007, 10:55
Wyskoczyło mi coś takiego na LCD: "Błąd! Ponownie naciśnij spust migawki.", w wizjerze ERR. No i po naciśnięciu migawki nic się nie dzieje, silnik od lustra i migawki coś niby tam kręci (po naciśnięciu migawki słychać jakieś krótki bzzz) ale nic się nie dzieje, nie podnosi i nie otwiera, karta była 2Gb Kingstona obiektyw kitowy 18-55. No i teraz tak - mógł być troszkę zakurzony, ale nic nie zgrzytało, lub gdzieś się lekko obić jak leżał w bagażniku podczas jazdy samochodem, z tym że był w pokrowcu no i raczej nic mu się nie mogło tam stać..... Wczoraj pojechał do serwisu. Ale zastanawiam się czy może ktoś z was miał podobny problem, może ktoś wie czy jest jakiś sposób na rozwiązanie go lub co się mogło stać?

pn
12-06-2007, 10:57
Sprobuj z karta innej firmy, nie Kingston.

pebees
12-06-2007, 10:58
Na początek, bym wyłączył aparat, wyjął baterię, zdjął obiektyw, włożył baterię, załączył, wyłączył, założył obiektyw i załączył. Potem pstryk i lustro powinno opaść. Raz miałem coś podobnego w d50 i powyższe pomogło.

LKarnas
12-06-2007, 10:59
Nie pomogło.... wkładałem 512 Mb Sandiska

pn
12-06-2007, 11:01
Serwis...

LKarnas
12-06-2007, 11:01
Wyciągałem baterie, zdejmowałem obiektyw nic....

LKarnas
12-06-2007, 11:02
Lustro jest na dole...

sebasw
12-06-2007, 11:16
heh, sprawdź czy nie włączyłeś przez przypadek funkcji podniesienia lustra.

LKarnas
12-06-2007, 11:43
No właśnie - stało sie to chyba po opcji "podniesienie lustra" potem wyłączyłem aparat żeby opadło - opadło i już nie chce się podnieść....

fireboy
12-06-2007, 13:06
Może właśnie dlatego Nikon oddaje teraz 340zł ;)
A tak na poważnie to współczuję takiej awarii... Ja po swojego D40 idę jutro rano... Mam nadzieję, że 13 nie przyniesie pecha... Ma być dziewiczy i jeszcze książeczkę Pan dla mnie odłożył... Zobaczymy co z tego będzie...
A może ktoś z Torunia chce ze mną skoczyć jutro przed południem i spojrzy na sprzęt fachowym okiem ?? Po udanym zakupie stawiam browara :D

sebasw
12-06-2007, 13:17
Fireboy: nisko cenisz czas innych osób, szczególnie fotografów :)

fireboy
12-06-2007, 13:24
hihi... od czasu kiedy piję piwo (czyli już ładnych parę latek), jak mówiłem że idę na piwo... to jeszcze nigdy się na jednym nie skończyło :D
A poza tym nie sądziłem nawet że jakiś megasuperhiper fotograf biorący za godzinę sesji tyle co ja mam rocznej wypłaty pofatyguje się ze mną do sklepu :) Myślałem o kimś kto ma więcej doświadczenia niż ja + wolne przedpołudnie + trochę chęci żeby pomóc koledze z forum :)

pablodesign
12-06-2007, 14:49
Fireboy: Dobra rada - sprawdz dokladnie czy LCD nie ma zadnych hot/dead pikseli, gwarancja tego nie obejmuje i aparatu juz raczej z tego powodu nie wymienisz (strona 106 instrukcji) ;-). Co innego hot'y na matrycy ale i tak sprawdzanie ich raczej sobie daruj bo i tak sa/beda itp.

Pozdrawiam.

fireboy
12-06-2007, 18:33
no czytałem już pablo o Twoich problemach i postaram się wszsytko sprawdzić...

fireboy
18-06-2007, 20:50
Sprawa się trochę przedłużyła i dopiero dziś odebrałem swojego D40... Oglądałem dokładnie... Pani w sklepie dała mi 3 sztuki do wyboru... Normalnie świerzynki. Wybrałem w końcu jeden... Na LCD nie ma żadnych hotów... na matrycy też nic nie zauważyłem... Może zrobię sobie testy później na razie jest wielki szał i pstrykanie jak japończycy na wycieczce... obfociłem już cały dom :) Wrażenia niesamowite... Czas przeczytać jednak instrukcje, bo choć obsługa bardzo intuicyjna to nie wszystko wiem jak ustawić... Jak czegoś nie będę wiedział to zgłoszę się do Was :)
Żona również zadowolona... Wyszedłem tylko na 1,5 godzinki do lekarza a ona w międzyczasie napstrykałą 160 fotek :D Będzie teraz kłótnia kto ma się bawić ;)

sokrates
19-06-2007, 13:36
hmmm testy testy, testy.... ja już 2 tygodnie jak kupiłem i oprócz sprawdzenia przebiegu, ogólnego stanu zewnętrznego body i szkła żadnymi testami nie zawracałem sobie d.... szkoda czasu. Lepiej energię spożytkować na robienie zdjęć, poznawanie możliwości sprzętu. A hoty czy tam jakieś inne paskudy jak ich nie ma teraz to za pół roku będą - taka to jest ta cyfrowa technologia. A i gratuluję zakupu - D40 potrafi dać sporo satysfakcji jak go umiejętnie wykorzystać. Nawet ze szkłami MF (wbrew opinii co niektórych malkontentów, często nawet nie mających żadnej styczności z D40)

fireboy
19-06-2007, 18:49
Co do testów to napisałem "może" i na razie tak zostaje :) nie ma czasu na takei bzdury... No chyba, że w trakcie robienia zdjęć coś mnie zaniepokoi...
Z tego co widzę to dużo pracy przede mną... no i jak można się było spodziewać kolejne wydatki się szykują :D
Przydałby się ten 55-200VR ;)

anapolon50
29-10-2010, 18:07
Na początek, bym wyłączył aparat, wyjął baterię, zdjął obiektyw, włożył baterię, załączył, wyłączył, założył obiektyw i załączył. Potem pstryk i lustro powinno opaść. Raz miałem coś podobnego w d50 i powyższe pomogło.

Dzięki wielkie. u mnie w tym samym przypadku pomogło

astra510
29-10-2010, 18:31
Hej! Miałem ten sam problem, koszt naprawy około 350 zł. Po naprawie aparat śmiga jak nowy. Pozdrawiam.

velaskez
29-10-2010, 18:33
Pany, następnym razem patrzcie na datę... ;)

pixel-x
29-10-2010, 18:54
No właśnie - stało sie to chyba po opcji "podniesienie lustra" potem wyłączyłem aparat żeby opadło - opadło i już nie chce się podnieść....

Mimo, że problem jest stary /data/ ale może innym się to przyda. Instrukcja D40 str.105 w skrócie " nie wyłączaj zasilania-aparatu przy podniesionym lustrze.O skutkach wyłączenia na samym dole strony...........

bisiek4
10-11-2010, 02:17
Mimo, że problem jest stary /data/ ale może innym się to przyda. Instrukcja D40 str.105 w skrócie " nie wyłączaj zasilania-aparatu przy podniesionym lustrze.O skutkach wyłączenia na samym dole strony...........
wiatm wszystkich. miałem taki sam problem co kolega wyżej i zastosowałem brutalne środki (co miało swoje efekty)a wiec zdjołem dolną cześć korpusu a oczom moim ukazała sie czerwona zębatka silnika lustra, pokręciłem nia tak aby podnieść lustro, w takiej pozycji lustra załadowałem bateie i pstryknołem lustro opadło i do tej pory działa(a mineło jakieś 6 mie..._) wiem ze temat jest stary i dobrze znany ale zanim wyślecie swoje maleństwa na servis za kolosalne pien... warto popróbować
pozdrawiam
sry za błedy pisze późno a jestem zmęczony:D

Fototech
14-11-2010, 00:23
Bardzo często występujący problem w D40/D40x.
Do wymiany mechanizm podnoszenia lustra, a właściwie sam silnik gdyby był dostępny jako oddzielna część.

bisiek4
21-11-2010, 22:45
nie zawsze do wymiany:D w moim przypadku zadziało tak jak pisałem wyżej a pan w serwisie powiedział ze silnik padł i koszt to 800zł a gwarancji już nie mam to nie było mi szkoda spróbować i zaoszczędziłem 800zł :D

adar18
21-11-2010, 23:35
wiatm wszystkich. miałem taki sam problem co kolega wyżej i zastosowałem brutalne środki (co miało swoje efekty)a wiec zdjołem dolną cześć korpusu a oczom moim ukazała sie czerwona zębatka silnika lustra, pokręciłem nia tak aby podnieść lustro, w takiej pozycji lustra załadowałem bateie i pstryknołem lustro opadło i do tej pory działa(a mineło jakieś 6 mie..._) wiem ze temat jest stary i dobrze znany ale zanim wyślecie swoje maleństwa na servis za kolosalne pien... warto popróbować
pozdrawiam
sry za błedy pisze późno a jestem zmęczony:D

o wlasnie i dzieki takim użytkownikom jak kolega swiat staje sie leprzy.
dzieki takim wypowiedziom wielu userow bedzie mialo odpowiedz gotowa na swoje pytanie

bisiek4
22-11-2010, 00:47
cieszę sie ze pomogłem

iljuszyn
05-05-2011, 01:11
cieszę sie ze pomogłem

mój padł po ok 84000 zdjęciach. Zrobiłem już 20 pstryków i nadal działa, wielkie dzięki! Ja u siebie kręciłem w dwie strony aż do oporu (z wyczuciem), ustawiłem na koniec, na wyczucie w połowie możliwych do wykonania obrotów.

Testy trwają, a jak u Ciebie?

PS. po 40 pstrykach, lustro uniesione, zablokowana migawka (przesłania matryce), tym razem wskrzeszenie aparatu po wyciągnięciu baterii. Wcześniej kaprys aparatu, jak chciał to odblokował się sam po naciśnięciu spustu :) Magia czy co ?

iljuszyn
05-05-2011, 20:08
Z racji że sprzęt nie wiele już wart postanowiłem zorbić parę doświadczeń :)

Aparat rusza nawet po delikatnym przekręceniu czerwoną przekładnią.

Przyczyną nie jest zatem zepsuty silniczek tylko:

naturalne zużycie się elementu przekładni, która nie porusza się już osiowo, tylko ma boczne "bicie" jak na zdjęciu. Wytarcie elementu powoduje blokowanie się przekładni.

http://imageshack.us/photo/my-images/263/20110505383.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/839/20110505382.jpg/

czy ktoś ma pomysł jak zlikwidować luz i blokowanie się przekładni ?

może wystarczy przesmarować ? wazliną techniczną? to trochę usztywni "bączka".

bisiek4
18-07-2011, 15:35
no aparat śmiga, z tym ze przy przebiegu 164tyś musialem zmienic migawkę. u mnie też parę razy sie zablokował ale to chyba taki kaprys. od jakiś 6 miesiecy nie mialem żadnego problemu. a co do tych elementow to posmaruj czymś i powinno pomóc

Beata33
22-07-2011, 00:16
Zastosowałam się do Twojej rady i aparat ruszył :) Jednak po kilku zrobionych zdjęciach znów zablokowało się lustro i migawka. Musiałam więc parę razy odblokowywać je czerwoną turbinką. Teraz tak myślę, że skoro silniczek działa i jest sprawny to może właśnie ta turbinka się zużyła lub właśnie trzeba czymś posmarować. Tylko czym? Nie znam się aż tak na tych sprawch, a nie chcę sobie biedy narobić :)
A jeszcze pytanko - skoro udało Ci się bisiek4 odblokować aparat to czemu musiałeś zmienić migawkę? Nadal się wieszała?

Beata33
23-07-2011, 23:46
przy przebiegu 164tyś musialem zmienic migawkę. u mnie też parę razy sie zablokował ale to chyba taki kaprys.
A czemu musiałeś zmienić migawkę?
Mi tak jak pisałam wyżej pomogło rozkręcenie i podniesienie lustra za pomocą czerwnej zębatki, ale nie na długo - wystraczyło na parę pstryknięć i znów zablokowane :( Można zrobić coś jeszcze? A może samemu wymienić tą zębatkę? Bo silnik raczej działa bez zarzutu...

zdrowamarchewka
05-10-2011, 17:27
Mam ten sam problem :/ co robić?

"Błąd ponownie naciśnij spust migawki"

bisiek4
09-02-2012, 12:57
ja po odblokowaniu mialem okolo 4 zablokowan w czasie ponad roku. wystarczylo wyjąc baterie.. wykonalem na tej migawce jeszcze okolo 30 tys. zdjec. po tym czasie migawka padła totalnie... poprostu dead :D ale przebieg i tak inponujacy jak na taki korpus.. hmm 164tys podobno przy 100padaja heh. jak sie dba tak sie ma:D wymienilem migawke i po kilku tysiacach przesiadlem sie na d90 i sony alfa a55.. i aktualnie posiadam dwa korpusy roznych marek i powiem ze pod wzgledem zywotnosci i prostoty budowy systemu lustra itd.... nikona nic nie przebije..
co to tego ze pomaga na kilka klapniec to juz raczej zebatka do wymiany. ewentualnie jesli masz troche prezycji w dloniach to jakies dlutko i popraw zarys zebatki. jakis czas temu znajomemu tak zrobilem bo troche namieszal powyrabial gwiny i lby srubek i nie szlo otworzyc korpusu do wymiany. wiec zostala regeneracja... troche mi to zajelo bo to jednak plastik i musi byc porzadnie zrobione bo dziala na nia duzy moment obrotowy..... minely jakies 3 miesiace zdjec okolo 3tys i ogolnie zero problemow czasem sie zdarzy ze przeskoczy ale ogolnie dziala jak nalezy

qlka2
10-07-2012, 22:55
Odkopuję temat.
Mam typowy dla Nikona problem z błędem (Ponownie nacisćniij spust migawki)
Objawy były takie że lustro blokowało się raczej w pozycji opuszczonej. Naciskanie spustu nie powodowało nic.
Poruszenie czerwoną zębatką i naciśnięcie spustu skutkowało odblokowaniem aparatu. Nawet szło pstryknąć parę zdjęc ale potem znowu to samo. Podejrzenie padło na silnik więc go wymieniłem.
Ekekt obecnie jest następujący:
Nasiskam spust - lustro wędruje do góry i tam zostaje, migawka chodzi dobrze bo jest w tym momencie zamknięta.
Przy próbach naciskania spustu słychać pracę silnika a raczej próbę pracy.
Po minimlnym pokręceniu czerwoną zębatką i naciśnięciu spustu lustro wraca na dół.
Każde następne zdjęcie skutkuje tym co powyżej. Raczej nie zdarza się jak wcześniej żeby zrobiło parę klatek ale jest za to odgłos pracy silniczka który próbuje lustro zrzucić.

Mam w związku z tym parę pytań:
Czy powodem mich problemów może być złe ustawienie mechanizu podnoszenia lustra?
Starałem się zrobić tak jak w instrukcji serwisowej ale nie wiem czy dobrze to ustawiłem.
Może wystarczy lekki obrót jednego z kółek?

Pozdrawiam i czekam na jakiekolwiek sugestie.
Bart.

niiki
22-02-2013, 21:06
Witajcie, teraz ja odkopuje temat: mam ten sam problem, zrobiłam tak jak zalecono, pokręciłam turbiną włączyłam i oczywiście zadziałał. Zrobiłam dwa zdjęcia, znowu sie zaciął. Możecie mi powiedzieć czy ktoś próbował nasmarować tą turbinę? Bo ja osobiście nie mam pojęcia czym mogłabym to zrobić. Może użyć jakiegoś smaru albo oleju do np. zegarów... Jeżeli ktoś ma jakikolwiek pomysł to proszę napiszcie.

qlka2
29-03-2013, 11:36
Czy aparat upadł? Trochę ten temat zgłębiłem i może być przypadek że zębatka przeskoczyła o 1 ząbek i ślizgacz który przekazuje informację o położeniu lustra "wyjeżdża" poza ścieżkę po której się przesuwa. To wywala właśnie komunikat o błędzie.

qlka2
26-06-2013, 08:27
Witam ponownie.
Sprawdzałem sam silnik który wymontowałem z mojego i niby działa po podpięciu zwykłego akumulatora AA.
Tyle że za którymś razem jak się ustawi w pewnej pozycji to nie umie ruszyć i trzeba go "popchać". Wtedy znowu działa. To właśnie może sprawiać wrażenie że wystarczy pokręcić zębatką a faktycznie to silnik jest nie do końca sprawny.
Ja mam ostatnio egzemplarz z tym samym problemem ale jest chyba gorzej. Silnik sam chodzi po podpięciu akumulatorka do silnika ale przy manipulowaniu czerwoną zębatką itp. nie ma żadnego efektu. Nawet nie próbuje ruszyć silnikiem. Tak jakby napięcie nie dochodziło. Pewnie nikt nic mądrego nie wymyśli ale może ktoś zna taki przypadek?

iljuszyn
01-07-2013, 09:55
Witam, dawno nie pisałem o moim D40 ktory w koncu umarl... po akcji ruszania czerwona zebatka i smarowaniu tej przekladni ( LT-40 - wiem glupota - innego nie mialem), zrobil okolo 1500-2000 zdjec i umarl na dobre...lusto zaczelo zacinac sie w roznych pozcjach i nawet nie mozna bylo zrobic ani jednego zdjecia. Silniczki mozna kupic na allegrogo za 70-150 pln.... pozostaje potem kwestia wymiany. Dotarlem to manuala jak rozebrac co i jak by dotrzec do silniczna... Manula wspomina o przecinaiu wielu kabli po drodze... odpuscilem... mysle ze koszt wymuiany silniczna beidze oscylowal ok 100 pln a moze nawet wiecej bo to troche pracy. Podczas wymiany silniczka mysle ze nalezaloby tez posmarowac (odpowednim srodkeiem nie wiem jakim nawet) same mechanizm lustra...by zniwelowac wszelkie opory. Silniczek pada, bo ma wielki moment obrotowy, tak doczytalem gdzies na forum i to go zabija po jakims czasie.

Pozdrawiam

PS pogodzilem sie ze smiercia D40... :( sluzyl mi wiernie 6 latek !!

Rafał_Sz
01-07-2013, 10:02
Używasz oryginalnego akumulatora?

iljuszyn
01-07-2013, 11:27
uzywalem trzech... w tym dwoch zamiennikow, ale tylko w przypadku kiedy oryginal nie wytrzymaywal do konca dnia.

Rafał_Sz
01-07-2013, 11:58
Czy przy używaniu oryginalnego akumulatora także występuje problem?

iljuszyn
01-07-2013, 12:10
Nie ma znaczenia czy wkladam oryginal czy zamiennik naladowany do pelna... migawka/ lustro nie robi pelnego przebiegu. Krecenie czerwonym trybikiem juz tego nie pomaga.

Rafał_Sz
01-07-2013, 12:12
Więc pozostaje albo serwis, albo pogodzić się ze stratą aparatu. Ew. można go sprzedać na części.

bisiek4
19-02-2014, 02:11
witam. Aktualnie uzywam canona 500d(tak wiem zjecie mnie) ale nadal posiadam swoje kochane d40x :D i powiem wam ze w od kiedy wymienilem migawke zrobilem na niej do dzis 260tys. zdjec (nie wiem czy to kwestia uzytkowania czy poprostu czysty fart na trwaly element bo takie wyniki to zadkosc) i przy okolo 70tysiacach znow mialem wyzej wymieniony problem z bledem i tym razem zrobilem jak wyzej ale posmarowalem wszystko smarem do micro mechanizmow (nie pamietam jak sie nazywa ale kady dobry zegarmistrz bd wiedzial co i jak) i to byl jedyny raz kiedy mi sie to przytrafilo do tej pory dalej mam ta sama migawke i aparat. oczywiscie po zlozeniu wszystkiego jak zawsze 3-5zdjec i znow blad dlatego nie polecam skladac aparatu tylko reka przytrzymac baterie bez dolnej czesci korpusu i sprawdzic czy wszystko dziala. Sorrki za bledy ale mieszkam w uk i nie mam polskiego ukladu klawiatury ;)

TOP67
21-02-2014, 12:57
W tych modelach (D40/60) trzeba wymienić silnik. To radykalnie likwiduje problem.