PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Rondo ONZ

creep
28-05-2018, 23:58
- 1 -

9798

- 2 -
pięć minut później... chowałem się przed deszczem :)

9799

Dune
29-05-2018, 21:07
Świetne kolory i tonacja, bardzo ładnie pokazane (plastycznie) niebo. Zdjęcie bardzo mi się podoba. Kadrowo minimalnie wygrywa dla mnie ta Twoja propozycja http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=260402.

moshica
30-05-2018, 09:51
Bardzo podoba mi się praca nr 2, nietypowe ujęcie z przemyśleniem głównego tematu.
Jedynka poprawna w kategoriach "klasyk". Kolorystyka in plus, ładne Twoje prace jak zwykle...

creep
31-05-2018, 08:44
Dziękuję panowie za Wasze opinie. Dune, chętnie powtórzyłbym i tamten kadr (i kiedyś to zrobię), ale na razie na tej ulicy nie ma tramwajów, i poszukałem jakiegoś innego obiektu na pierwszy plan ;)

Dune
31-05-2018, 11:26
Właśnie co do pierwszego planu mam ambiwalentne odczucia :-) Niby element ciekawy, otwiera nowy plan i dodaje głębi (zejście podziemne), z drugiej jednak strony mam niekiedy wrażenie, że bez niego kompozycja byłaby bardziej uporządkowana, że w szczególności minimalnie odciąga (zwłaszcza światłem i ciasno skadrowanym relatywnie ciężkim lewym murkiem) uwagę od wieżowców i nieba. Ale to kwestia czysto subiektywnego podejścia, a zdjęcie jak już pisałem jest bardzo zacne.

Na dwójce bardzo ładnie wykorzystałeś światła na jezdniach i chodniku.

creep
05-06-2018, 23:35
W takim razie pokażę kolejny kadr, chyba spokojniejszy, zrobiony trochę wcześniej. Bez dominującego pierwszego planu :)

- 3 -

10203

Dune
06-06-2018, 21:18
Elegancko. W sumie opinia na poziomie lajka, ale co tu więcej pisać - koń, jaki jest każdy widzi. Potencjał miejsca i aury wykorzystany bardzo dobrze, a rezultat cieszy oczy.

Nbogdan
06-06-2018, 21:36
Widzi mi się.
Zasadniczo, to się nie znam, ale mi sie podoba, prawie w całości.
Jedynie, odrobinę brakuje mi tego „kopa”. Fajne niebo, fajne budynki. Jakoś te elementy uwidocznić. Nie wiem jak, ale wzmocniłby zarys budynków, zwłaszcza centralnego na tle nieba.
Co do kadru i kompozycji, to mz tylko pozazdrościć.

morzon
06-06-2018, 21:42
A to Ciebie dzisiaj widziałem na jakiejś grupie fejsowej :D Po raz drugie napiszę - dobra robota, podoba się!

jurkarol
06-06-2018, 22:20
uwiecznić by sie zdało rozbiórke bloku przy Świętokrzyskiej... póki stoi. potencjał jest

basket
07-06-2018, 16:01
Bardzo ładne zdjęcia. Fajna aura Ci się trafiła i dobrze z niej skorzystałeś(wiem wcześniej koledzy już napisali ;-)) Jedynka spoko wymyślona z pokazaniem wejścia do metra tylko razi mnie latarnia przy lewej krawędzi.
3 naprawdę ekstra. ładny zrównoważony obrazek.

creep
07-06-2018, 18:30
Elegancko. W sumie opinia na poziomie lajka, ale co tu więcej pisać - koń, jaki jest każdy widzi. Potencjał miejsca i aury wykorzystany bardzo dobrze, a rezultat cieszy oczy.
Może i na poziomie laika, ale przecież nie od laika ;) Dzięki.

Jedynie, odrobinę brakuje mi tego „kopa”. Fajne niebo, fajne budynki. Jakoś te elementy uwidocznić. Nie wiem jak, ale wzmocniłby zarys budynków, zwłaszcza centralnego na tle nieba.
Nie chciałem przesadzić. I tak budynek jest rozjaśniony, a tył trochę przygaszony, no i dodałem kontrastu. Po prostu wiedząc z jakiego punktu wychodziłem uznałem że dalsze podkręcanie byłoby już mocno nienaturalne - a przy takich warunkach nie czuję takiej potrzeby. Ty nie znając oryginału możesz mieć takie spostrzeżenia, co jest dla mnie informacją na przyszłość, że jeszcze jest miejsce na podkręcenie obrazka ;). Dzięki za komentarz!

A to Ciebie dzisiaj widziałem na jakiejś grupie fejsowej :D Po raz drugie napiszę - dobra robota, podoba się!
:mrgreen: Taki znak czasów, faktycznie ruch tam jest większy, pewnie jest tam spora ilość osób z forum, chociaż ciężko rozpoznać po nazwiskach, a nie po nickach ;) Ale obiecałem sobie, że zwiększę aktywność tutaj, na forum które w znacznej mierze mnie ukształtowało fotograficznie przed erą kciuków w górę i unikania krytyki ;) Pozdr!

uwiecznić by sie zdało rozbiórke bloku przy Świętokrzyskiej... póki stoi. potencjał jest
Jeśli chodzi Ci o budynek naprzeciwko, to już za późno... Gdy tam byłem ostatnio, to zostały 1-2 poziomy...

Bardzo ładne zdjęcia. Fajna aura Ci się trafiła i dobrze z niej skorzystałeś(wiem wcześniej koledzy już napisali ;-)) Jedynka spoko wymyślona z pokazaniem wejścia do metra tylko razi mnie latarnia przy lewej krawędzi.
3 naprawdę ekstra. ładny zrównoważony obrazek.
Dzięki; odnośnie jedynki zależało mi na jakimś pierwszym planie, ale im dłużej patrzę na 1 i 3, to wybieram trójkę - głównie ze względu na kąt, pod jakim widać budynek. A odnośnie latarni, postanowiłem nie walczyć z takimi przeszkadzajkami. Czasem coś wystempluję ale nie tak duże obiekty. W mieście rezygnując z kadrów na których byłyby jakieś mniej atrakcyjne elementy praktycznie skończyłoby się tym, że nie miałbym żadnych zdjęć. Trochę mi zajęło zrozumienie tego, że nie zawsze da się podejść minimalistycznie :) Teraz staram się je jakoś zagospodarowywać lub przynajmniej umieszczać tak, by nie rzucały się w oczy.

creep
04-06-2020, 23:55
Odkopię wątek. Zdjęcie z Dnia Dziecka 2020. Lubię ten budynek :)

40072