PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D750 problem z odczytaniem ilości zrobionych zdjęć

tandori
25-05-2018, 12:21
Własnie kupiłem Nikona D750, tyle że bez instrukcji obsługi. Jutro jadę na urlop i mam pewien problem. Na wyświetlaczu jak i wizjerze nie widzę ilości zrobionych zdjęć tylko informacje 1.1k, gdy aparat jest wyłączony jest podobnie, czy to normalne ? Do tej pory byłem użytkownikiem Canona i nie było żadnego z tym problemu i na wyświetlaczu miałem informacje o ilości zdjęć, nawet w starym manualnym Nikonie F80 miałem normalną ilość zdjęć, wiec czy jest możliwość ustawienia w D750 ilości zrobionych zdjęć a może to jakiś błąd ?
Większość ustawień pozostałych na szybko nie sprawia mi kłopotów. Po powrocie z urlopu spróbuje ściągnąć instrukcje, niestety teraz jestem już trochę zabiegany, trafiła się okazja i stąd całe zamieszanie.

OjTam
25-05-2018, 12:37
Tak ma być. Pokazuje ile, mniej więcej, jeszcze zdjęć na kartę wejdzie.

tandori
25-05-2018, 13:01
Tak ma być. Pokazuje ile, mniej więcej, jeszcze zdjęć na kartę wejdzie.

Nie bardzo rozumie, mniej więcej ile jeszcze zmieści się na kartę ? nie ma możliwości ustawienia licznika ilości zrobionych zdjęć ?
Co mi daje informacja 1.1k bo jak na razie ta informacja mi nic nie mówi, skąd niby mam wiedzieć kiedy zapełnię kartę, albo zbliżam się do zapełnienia karty ? Normalnie po ilości zdjęć jestem przygotowany i na zmianę. Druga sprawa to taka, że jak testuje aparat to mogę zapisywać notatki i po numerze zdjęcia wiem później co i jak, lub w jakim miejscu byłem a tak nie zmienia mi się 1.1k dopiero pewnie po większej ilości zrobionych zdjęć.

dranio
25-05-2018, 13:07
Liczba zdjęć wynosząca "0" będzie oznaczać, że karta jest pełna. Moim zdaniem, to genialne rozwiązanie. :p

tandori
25-05-2018, 13:20
Byłem pewien że jednak istnieje możliwość ustawienia chociażby w ustawieniach indywidualnych, jak dla mnie to bezsens, cóż z tego jak będę miał informacje 0 na karcie, ale wcześniej nie będę przygotowany na zapełnienie karty. Po numerze zdjęć wiadomo po pewnym czasie ile mogę zapisać a tak w istotnych sytuacjach to klops. Do zdjęć szybkiej akcji to jest problem bo nie wiadomo w którym momencie zapcham kartę, lub dwie.

Krzychoo_
25-05-2018, 13:21
Jak zrobisz trochę zdjęć to licznik zacznie pokazywać konkretną liczbę a nie 1100 jak teraz, przy czym będzie to przybliżenie. Jeżeli robisz w rawach to ich objętość jest mniej więcej stała, natomiast dla plików jpg wielkość zależy od ilości detali na zdjęciu. Fotka gładkiego nieba zajmie grosze, fotka ściółki w lesie to duży plik. Generalnie wszystko jest ok, tak ma być.

wojtekd3
25-05-2018, 13:22
1,1k oznacza, że na karcie jest miejsce na ok. 1100 zdjęć. W praktyce wchodzi chyba trochę wiecej, więc na początku zapełniania karty ta liczba moze się nie zmieniać. Jak zejdzie poniżej 1000 będziesz miał bardziej prawdopodobne dane.

Widzę, że przed chwilą kolega ci to już wytłumaczył :)

Nican
25-05-2018, 13:30
Do tej pory byłem użytkownikiem Canona i nie było żadnego z tym problemu i na wyświetlaczu miałem informacje o ilości zdjęć, .

w canonie tez jest podobnie , tylko stosowales mala karte.
dla duzych kart pokazywal 999 czyli wiecje niz 1000 zdjec.
zaczal liczyc dokladniej ponizej 1000

dranio
25-05-2018, 13:47
Byłem pewien że jednak istnieje możliwość ustawienia chociażby w ustawieniach indywidualnych, jak dla mnie to bezsens, cóż z tego jak będę miał informacje 0 na karcie, ale wcześniej nie będę przygotowany na zapełnienie karty. Po numerze zdjęć wiadomo po pewnym czasie ile mogę zapisać a tak w istotnych sytuacjach to klops. Do zdjęć szybkiej akcji to jest problem bo nie wiadomo w którym momencie zapcham kartę, lub dwie.

Sorry, nie bardzo nadążam za Twoim rozumowaniem. Liczba możliwych do zapisania zdjęć w okolicach np. 10 czy 12 jest chyba jasnym sygnałem, że trzeba przygotować nową kartę?

ksh
25-05-2018, 14:55
Włóż sobie malutką kartę to szybko zrozumiesz że licznik ładnie pokazuje na bieżąco ile jeszcze jest miejsca na zdjęcia na danej karcie, jeszcze czym mniejsza pojemność karty lub mniej miejsca na karcie tym zwiększa się dokładność wyliczenia ilości przez aparat.

Zetec
25-05-2018, 17:09
Jeśli będzie miejsca mniej niż 1000 to licznik będzie Ci dokładnie pokazywał ile prawdopodobnie wejdzie zdjęć. Np. 177
Numeracje zdjęć pokazuje wyświetlacz łącznie z tym ile zrobiłeś zdjęć.
Naprawdę poczytaj instrukcję...
Nigdy bym tak nie zrobił, że kupiłbym nowy system i jechał na wakacje nie wiedząc co i jak ustawić. Chyba że robisz na automacie to co innego.

tandori
26-05-2018, 00:25
Dziękuję za informacje, fotografuje tylko w Rawach. Kartę zakupiłem 64GB wiec po Waszych uwagach wiem już dlaczego mam informacje 1.1k

TOP67
29-05-2018, 10:31
Taki zapis stosowany jest od lat, jeśli brakuje miejsca. I nie jest to wymysł czasów komputerowych, już kilkadziesiąt lat temu tak oznaczało się elementy elektroniczne. Tam zrezygnowano nawet z kropki, zastępując ją literką, np. rezystor z napisem 3k3 oznacza 3,3 kOhm.