Zobacz pełną wersję : D7200 brak ostrośći na każdym szkle
Witam
Od niedawna posiadam D7200 i borykam się z problemem ostrości. Sigma 17-50 2,8 HSM na F2,8 jest totalnie nie użyteczna, na F3,5+ w dobrych warunkach jest bardzo dobrze. F2,8 w 80% zdjęć to mydło bez żadnego punku ostrości, pozostałe 20% są pozornie ostre. Podobny problem ma 70-200 2,8.
Robiąc test Focus Chart zakres ostrości jest w poprawnym miejscu ale nie ma żadnego ostrego punktu, napis na czarnym pasku nie jest czytelny.
Ktoś się spotkał z takim problemem ? co robić ? Problem nie występuje przy D300s
Witaj, pomocne byłyby zdjęcia pokazujące nie tyle że brak ostrości tylko gdzie ta ostrość jest i wtedy można się zastanawiać.
W D7200 masz mikro kalibracje AF co może skorygować obiektyw, oczywiście jeśli jest rozrzut na ogniskowych to tylko kalibracja gwarancyjna ale piszesz że na D300 jest ok, czyli korekcja w menu aparatu wystarczy.
Witaj, pomocne byłyby zdjęcia pokazujące nie tyle że brak ostrości tylko gdzie ta ostrość jest i wtedy można się zastanawiać.
W D7200 masz mikro kalibracje AF co może skorygować obiektyw, oczywiście jeśli jest rozrzut na ogniskowych to tylko kalibracja gwarancyjna ale piszesz że na D300 jest ok, czyli korekcja w menu aparatu wystarczy.
Pisałem powyżej że nie ma ostrego punktu, na spreparowanych zdjęciach (baterie, plansza testowa) widzisz jedynie gdzie strzelił AF. Kalibracja niczego nie zmieni (LV też ma mydło)
madebyzosiek
20-05-2018, 19:37
Pisałem powyżej że nie ma ostrego punktu, na spreparowanych zdjęciach (baterie, plansza testowa) widzisz jedynie gdzie strzelił AF. Kalibracja niczego nie zmieni (LV też ma mydło)Potrzebujesz zapewne zaktualizować soft w szkłach. Napisz do serwisu.
A co mam zrobić np z N80-200 mm 2,8 ED ?
Jeśli aparat na gwarancji ślij do serwisu nikona
jak nie to do np. Studio5s - dobry serwis z warszawy, obecny na forum
skalibrują body do wzorca
potem wyślij body i sigmę do serwisu sigmy
jeśli na szkła nie masz gwarancji to wyślij razem z body do Studio5s, skalibrują wszystko razem
powinna być żyleta
Body i sigma jest na gwarancji
czyli najpierw samo body ?
madebyzosiek
20-05-2018, 23:15
A co mam zrobić np z N80-200 mm 2,8 ED ?A co z nim jest nie tak? Też nie ostrzy? Może coś z aparatem jest nieteges?
Co do kalibracji, to rada poszła wyżej. Body do wzorca, jak masz i używasz D300s, to najlepiej oba. Później jedno body i Sigma do Gdyni.
tak N80-200 też ma mydło, na D300s problem nie występuje.
madebyzosiek
21-05-2018, 09:34
A masz jakieś szkło, które działa na D7200?
Witam
Od niedawna posiadam D7200 i borykam się z problemem ostrości. Sigma 17-50 2,8 HSM na F2,8 jest totalnie nie użyteczna, na F3,5+ w dobrych warunkach jest bardzo dobrze. F2,8 w 80% zdjęć to mydło bez żadnego punku ostrości, pozostałe 20% są pozornie ostre. Podobny problem ma 70-200 2,8.
Robiąc test Focus Chart zakres ostrości jest w poprawnym miejscu ale nie ma żadnego ostrego punktu, napis na czarnym pasku nie jest czytelny.
Ktoś się spotkał z takim problemem ? co robić ? Problem nie występuje przy D300s
To by wskazywało na zbyt duże wymagania. Aparat nie może produkować nieostrych zdjęć. To obiektyw rzutuje obraz. Załącz jednak te zdjęcia. JPG w pełnej wielkości.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jeśli ktoś robi w JPG, to wpływ na jakość mają też ustawienia PC. Ale zakładam, że do porównania ustawia się je jednakowo na obu aparatach.
Można to chyba wytłumaczyć tylko tak, że kolega porównuje zdjęcia w powiększeniu 100% zarówno z D300 jak i z D7200 i zauważa różnicę ostrości, zapominając że matryca w D7200 ma dwa razy więcej pikseli i słabości obiektywów jak i porószenia widać bez porównania lepiej. Jeżeli tak było, to zdjęcia z D7200 przeskalować do rozdzielczości D300 i później porównywać.
A masz jakieś szkło, które działa na D7200?
działa tzn jest ostre ? nie.
http://pics.tinypic.pl/i/00965/u58w72i7qoma.jpg - D300s
http://pics.tinypic.pl/i/00965/pln3pl2qusrw.jpg - D7200 - po kilku próbach, wybrałem najostrzejsze.
Ustawienia JPG obie puszki fabryka
dla porównania fotka z kilkuletniego telefonu http://files.tinypic.pl/i/00965/64tzjxl2oiwu.jpg matryca 16 Mpx
jak to są za duże wymagania to ja nie wnika jakie wy gnioty robicie...
madebyzosiek
22-05-2018, 05:59
http://pics.tinypic.pl/i/00965/u58w72i7qoma.jpg - D300s
http://pics.tinypic.pl/i/00965/pln3pl2qusrw.jpg - D7200 - po kilku próbach, wybrałem najostrzejsze.
Jeżeli ostrość jest ustawiona na pierwszej baterii, to na obu zdjęciach jest FF, z czego na D7200 z pewnością większy, bo wykracza poza obszar zdjęcia, do tego przez większą rozdzielczość - mocniej widoczny. Wydrukuj i poskładaj FocCala (https://www.dropbox.com/s/k518jopmuwuwzgp/FocCal22XL.pdf?dl=0) zrób zdjęcia ze statywu, na najniższym iso, centralnym punkcie ostrości, AF-S i popatrz na wyniki, albo je wrzuć.
Zrób porządny test.
1. Ze statywu
2. Taki sam kadr
3. To samo ISO
4. Używając LV
5. Wrzuć całe foty na forumowy hosting
Nie porównuj do komórki, która ma ogromną GO i nie wiadomo jakie wyostrzanie.
Na LV jest ten sam problem (pisałem na samym początku) choć celność jest zdecydowanie lepsza i da się coś zrobić, na kartach pole ostrości nawet jeśli jest we właściwym miejscu to w żadnym nie ma dostatecznie dobrej ostrości. W obu trybach nie ma powtarzalności (testowane tylko na sigmie)
zdjęcia baterii wykonane z ręki na szybko, W d7200 miko regulacja niewiele daje (zdjęcie z +20), w LV jest podobny efekt więc możliwe że to kwestia kąta, nie FF.
Wyzeruj mikroregulacje, statyw, kartka zadrukowana tekstem, zdjęcie na najbardziej otwartej przysłonie, celuj w jeden wiersz na kartce pod kątem 45 stopni lub ostrzejszym, wklej zdjęcie.
na statyw i testy (fockus chart, foccal, baterie, tekst, kwiatki i pszczółki) straciłem całą niedzielę. Bez korekcji jest FF (na d300s minimalny) więc nie wiem po co mam wklejać takie zdjęcie.
Może jeszcze raz na przykładzie FocusChart, na środku mamy czarny pasek z białym tekstem (adres www), w przypadku detekcji fazy 2-1-0-1-2 jest ostre ale napis nie jest czytelny, w przykładu detekcji kontrastu zakres się nie zmienia, napis nadal nie jest ostry ale jest czytelny. W przypadku D300s napis to żyletka.
Sory że nie wrzucam zdjęć ale nadzwyczajnie szkoda mi na to czasu, zwłaszcza że dobre ustawianie przy takiej ogniskowej nie jest proste, po za tym oba korpusy są spakowane.
Sory że nie wrzucam zdjęć ale nadzwyczajnie szkoda mi na to czasu.
Hahaha. Grupa ludzi od 2 dni rozkminia co koledze mogło się przytrafić. Pięć razy pada prośba o wklejenie zdjęć. I co? Sorry panowie... Szkoda mi na to czasu.
Sorry, nie mogłem się powstrzymać.
Skoro detekcja kontrastu w 100% pomija problem FF/BF i ma taki sam problem a ludzie mimo tej informacji mają parcie na FF/BF to naprawdę uważasz że robienie zdjęć ma jakikolwiek sens ? i to po resecie mimo że jest FF? tak szczerze.. daj to na logikę..
kolega napisał że w sony miał coś z lustrem i to było przyczyną podobnych problemów. Niestety z serwisem mam bardzo złe doświadczenia, zobaczymy jak będzie.
Dziękuje za zainteresowanie
A może po części jest to wina tego, że w d300s wyostrzanie jest na 5 a d7200 na 3? Poza tym na zdjęciach bateryjek widzę bf na 7200 (ostro jest pod samą baterią ale napisy, które są bliżej już nie) a korekta jest na +14.
A może po części jest to wina tego, że w d300s wyostrzanie jest na 5 a d7200 na 3?
Zazwyczaj nie używam jpg więc jeśli podałeś fabryczne ustawiania to takie pozostały, raw ma ten sam problem a o ile pamiętam tutaj picture control nie działa.
niestety D300s wysłany, D7200 na magazynie więc nie mam jak powtórzyć testu.
Poza tym na zdjęciach bateryjek widzę bf na 7200 (ostro jest pod samą baterią ale napisy, które są bliżej już nie) a korekta jest na +14. hmm inni widzieli FF (dla mnie jest względnie celnie, przypominam że to crop), w każdym razie jak już pisałem jest problem z powtarzalnością. Masz 5 fotek które są celne i nagle dwie z FB/FF mimo że statyw, klips i wyzwalacz. Z wyłączoną regulacją większość zdjęć ma FF, sporadyczne w cel.
Myślisz że masz ustawione, idziesz na spacer i kotlet, nie widać FF/BF bo nie widać gdzie się głębia zaczyna i kończy.