PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] St Michael’s Mount

maniak666
20-05-2018, 18:42
9509

Zapraszam

maniak666
22-05-2018, 09:48
I jeszcze o świcie.
I chyba najwyższa pora na dobre się pożegnać z miejscem, z którym łączą się wspomnienia...
Niestety ale to miejsce umiera powoli.
Forum mam na myśli
Zatem bye, bye...

9571

Frodo
22-05-2018, 10:27
Piekny kadr, nieczęsto takie się widzi.
Mam na myśli numer 1.

2pompony
22-05-2018, 13:54
Forum mam na myśli
Zatem bye, bye...

Nie pękaj, to forum umiera od dziesięciu lat - i całkiem niewykluczone, że jeszcze jakiś czas pociągnie, może nie w stanie pełnej żywotności, ale takim jak teraz - leniwym odrętwieniu przerywanym od czasu do czasu zrywem niepodległościowym z jakiejś okazji, a to jakiś zeberek się pojawi na makaronie, a to jakiś inny eksces się znajdzie... Dałeś świetne zdjęcie i oczekujesz, że zerwą się brawa, ale nie dodałeś interesujących detali, np. że zrobiłeś je ajfonem 3 - a proszę, świetne, albo lajką - w której AF tak spartolili, że musiałeś podostrzać ręcznie...

Chyba, że na poważnie oczekujesz tutaj pozytywnego odzewu na świetne zdjęcie od poszukiwaczy prawdy w surowiźnie prosto z puszki, wielbicieli usmolonych czarnych zdjęć, lub innych tropicieli obróbki jako emanacji całego zła cyfrowego świata na nieskażonym obróbką absolucie.

Maniak - oprzytomniej! :) Idź na wycieczkę i daj za parę dni następne zdjęcia, będzie dobrze!

notdot
22-05-2018, 17:24
A tak prościej pisząc, to czasami takie tematy zostają przegapione na forum. I nie znaczy to nic. A tym bardziej nie mówi to nic o fotografii zamieszczonej w takim temacie. Ot, był temat, nikt nie napisał nic, nie odświeżył, temat spadł na dół strony albo nawet na drugą. Więc nie ma się co obrażać na forum.

A co do zdjęć 2 mi jakoś nie leży, brak mi tam jakiegoś punktu zaczepienia. Za to na 1 jest fajnie, jest dobrze, chociaż chyba za mocna jest lewa dolna strona. Z tymi żółciami na skałach. Trochę mi wzrok odciągają. A wyspa ta na 2 planie też mi się wtedy jakaś mniej widoczna wydaje.

Pawel92
22-05-2018, 19:19
Wprawdzie nie jestem fanem filtrów ND, ale aby kadry oraz światło bardzo mi podchodzą do gustu. Gratki.

merkator
22-05-2018, 20:33
Jendrek ! Za 1 fotę masz u mnie 5 gwiazdek ;) Rewelka !

piotrekjeczen
22-05-2018, 20:49
Chyba, że na poważnie oczekujesz tutaj pozytywnego odzewu na świetne zdjęcie od poszukiwaczy prawdy w surowiźnie prosto z puszki, wielbicieli usmolonych czarnych zdjęć, lub innych tropicieli obróbki jako emanacji całego zła cyfrowego świata na nieskażonym obróbką absolucie.
2pompony, czy obecność mojego autorstwa "usmolonych czarnych zdjęć" aż tak strasznie Ci się dała we znaki, że teraz przy każdej okazji będziesz mnie wywoływał do tablicy? Oprzytomnij w końcu i nie graj na siłę tej nudnej roli - może na tym forum fotografia z usmolona czernią jest czymś "niewyjaśnionym" ale proszę Cię otwórz oczy trochę szerzej i rozejrzyj się po nieco bardziej poważnych portalach niż Flickr...
maniak666, nie jest źle, sytuacja opanowana, kadry poprawne i skoro Tobie dają radość to i mi też i mam nadzieje że nie chodzi Ci o setkę śmiesznych "och i achów" bo mnie takie wpisy np irytują... fotografia nie jest mistrzostwem świata bo widziałem zdjęcia z tego miesca, ktore naprawdę zapierają dech w piersiech ale to co dała Ci matka natura czyli niebo, światło itp wykorzystałeś bardzo dobrze.

2pompony
22-05-2018, 21:22
2pompony, czy obecność mojego autorstwa "usmolonych czarnych zdjęć" aż tak strasznie Ci się dała we znaki, że teraz przy każdej okazji będziesz mnie wywoływał do tablicy?

Przy każdej okazji nie, tylko wtedy, kiedy uznam że tak. :)

Na przykład wtedy gdy ktoś na trzeźwo używa argumentu, że kolorowe zdjęcia są be, a czarnobiałe cacy, lub że jak się nie zrobiło zdjęcia o czwartej rano, to jest się lichym fotografem - czyli twoich argumentów.

krzysztofz24
22-05-2018, 22:24
I jeszcze o świcie.
I chyba najwyższa pora na dobre się pożegnać z miejscem, z którym łączą się wspomnienia...
Forum mam na myśli
Zatem bye, bye...

Masz w 100% racje. Rozumiem co czujesz. Dlatego poprosilem o zamkniecie swojego watku (zdjecia z gor) i raczej nie mam ochoty dzielic sie swoimi zdjeciami na tym forum w tym dziale. Jak dalem dobre zdjecie i bylo zero reakcji prawie. Malo tego jeszcze wyszlo jakos tak ze inni swoje zdjecia wstawiali, a ja dawalem swoje najlepsze tak przypomnieniowo.
I byly to zdjecia pod ktorymi mialem kiedys po kilka stron komentarzy i dyskusji (jedno z tych zdjec zajelo wysoko pozycje w glosowaniu na kalendarz forumowy i przedstawialo m.in bardzo rzadkie zjawisko pogodowe w Tatrach)...a w tamtym zamknietym watku odzew byl mierny.

Takze po co sie czyms dzielic jak odzew jest niemal zerowy...Teraz takei pokolenie przyszlo, ktore moze sie tylko wysilic na klikniecie lubie to na facebooku.
Pomyslec ze kiedys sporo z tego dzialu sie nauczylem z uwag i komentarzy.
Ale to bylo dawno i teraz nieprawda.

Co do zdjecia (zeby nie bylo ze niue ma komentarza;-) ) to jest spoko. Nic mi nie urywa ale kawal dobrego krajobrazu z pieknym swiatlem i niebem. Troche by sie chcialo wiecej jakos tego zamku, bardziej zaakcentowanej jego obecnosci w kadrze. Ale ogolnie jestem na tak:-)

P.S Jakbys znal (znalazl) jakies miejsce w sieci gdzie mozna wstawiac zdjecia krajobrazowe i liczyc na odzew, krytyke, cokolwiek, to podziel sie bo caly czas szukam.

maniak666
22-05-2018, 22:56
Krzysztof24-nie chodzi mi o to że pod tą czy inną moją fotą cisza. Tu po prostu jest totalny marazm. Może nieco w sprzętowych wątkach się dzieje, ale ja nie jestem onanistą sprzętowym i nie zaglądam tam zbyt często. Pamiętam jeszce kilka lat temu, jak wrzuciłęś rano fotę to po przyjściu z roboty szukałeś jej na drugiej , trzeciej strony, a i czytać było co. Teraz patrzę a ma pierwszej stronie wątki sprzed trzech, czterech tygodni. Agonia stopniowa-żal po prostu...
Pozostałym dzięki za wizytę i zostawione słowo.
Bye, bye-aktualne.

2pompony
22-05-2018, 23:28
No dobrze, a zrobił któryś z Was coś w kierunku, żeby był większy odzew? Komentujecie coś, dajecie rady na miarę własnych możliwości, piszecie jakieś tutki czy inne poradniki, odpowiadacie na prośby - czy tylko wstawiacie zdjęcia i czekacie na odzew?

Znam małe, choć świetne niegdyś forum, które wykończyło właśnie takie zjawisko: strasznie dużo fotografii, ale strasznie mało komentujących... Z tym że bez zaangażowania forumowiczów i przezwyciężenia własnego lenistwa w tym o czym wyżej tutaj będzie bardzo podobnie.

piotrekjeczen
23-05-2018, 00:14
Na przykład wtedy gdy ktoś na trzeźwo używa argumentu, że kolorowe zdjęcia są be, a czarnobiałe cacy, lub że jak się nie zrobiło zdjęcia o czwartej rano, to jest się lichym fotografem - czyli twoich argumentów.

2pompony, nadinterpretujesz, chwytasz za słówka i ziejesz jadem - a ja miałem Cię za poważnego gościa. Ale spoko mnie tu być nie musi...

krzysztofz24
23-05-2018, 00:48
No dobrze, a zrobił któryś z Was coś w kierunku, żeby był większy odzew? Komentujecie coś, dajecie rady na miarę własnych możliwości, piszecie jakieś tutki czy inne poradniki, odpowiadacie na prośby - czy tylko wstawiacie zdjęcia i czekacie na odzew? .

Tak, zrobil.
Okolo 60-70% moich postow to komentarze. Zarowno krotkie jak i tresciwe.
Rady tez dawalem jak rowniez je dostawalem.
Ale to sie tutaj skonczylo....

Ciebie akurat kojarze z bardzo wyczerpujacych komentarzy - szacunek.
Ale takich jak ty na tym forum teraz, to tyle ile palcow u reki emerytowanego drwala;-)

Bardzo trafnie maniak666 to napisal. Kiedys wrzuciles watek to wisial 1-2 dni bo nowe sie pojawialy. A samych komentarzy bylo nieporywnywalnie wiecej...

maniak666
23-05-2018, 10:10
2pompony , Bąbel (tak wolę) pełen szacun za to robisz, bez bicia przyznaję że i ja korzystałem z Twoich rad-a swoich "hejterów" olewaj po prostu-bo to malkontenci są. Ja się już po prostu wyleczyłem, bo szkoda mi czasu. Wolę robić foty, czytać książki, poświęcać czas wnukom, etc, etc. Powoli daję sobie spokój z miejscami, które po prostu więdną. Pewnie masz dużo racji w tym ,że właśnie przez takie podejście więdną. Popatrz ile ze "starej gwardii" cokolwiek tutaj publikuje, czy się udziela. A wiem że wcale nie porzucili tej zabawy. Zresztą sądzę że w dobie FB instagramów i innych takich wynalazkó, czas specjalistycznych miejsc gzdie można się podzielić efektami swojej pracy i oczekiwać konstruktywnego odzewu, a nie lajków polubień to już chyba minął. Stad taka a nie inna decyzja. Żegnam Cię i nie tylko Ciebie zatem serdecznie podrzucając na koniec zamyślonego Króla Artura:)9629

Sebastianito
23-05-2018, 10:42
Dorzuce swoje 3 grosze.
Zgodzę się z Jedrkiem, ze "stara gwardia" obrosła w piórka i poszła sobie celebrytowac gdzies indziej. Ja bije sie równiez w pierś, że zaglądam często na forum ale mało komentuje... wychodzę (niestety) z założenia, że mój kolejny komentarz nic nie zmieni bo jest tu tylu ludzi którzy "wiedzą lepiej".
Osobiscie lubie jak moje zdjecie jest zjechane do podłogi... To pomaga dostrzec ile błędów człowiek popełnia i ile nauki przed nim, zamiast poklepywania po ramieniu i pielęgnowanie własnego pawiego ogona. Ludzie zapominaja, że fotografia to podróż a nie cel.

Odniosę się do dwoch autorów komentujacych w tych watkach (nie są to... jak to nazwać...? Nieważne)

Jeden z nich robi BW... i fajnie! Jako, że ja nie przepadam za tego typu fotografia i tak obejrze jego zdjecia i popatrze na nie z przyjemnościa (czasem), moze mi sie podobac kadr ale kolor mi nie podchodzi... bo koloru brak... w tym wypadku nie skomentuje ale jego zajawke na ten typ fotografi rozumiem! I ciesze sie z różnorodności zdjec krajobrazowych.

Drugi komentujacy... Podoba mi sie zadzior, wpis, słowotok... ale nie wytykanie pojedyńczych autorów.... jednakże każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii.

Ale co mój wpis może zmienić... nic.

AAAAAAAAA>>>> EDIT:

Zdjecie! Szczerze powiedziawszy to nie widzi mi sie kadr i kolor zdjecia. Ten pomost betonowy psuje mi troche odbiór kadru a zafarb (nie wiem jak to inaczej nazwać) trochę za ciepły... wine ponosza tu chmury po prawej których ja tak bardzo unikam!

maniak666
23-05-2018, 10:49
Sebastianito , o którym kadrze wspominasz? Bo że nie o ostatnim to samo przez się jest jasne:) Tobie z mojej strony też wielkie dzięki-w końcu mój pierwszy nauczyciel...:)

Sebastianito
23-05-2018, 11:33
Sebastianito , o którym kadrze wspominasz? Bo że nie o ostatnim to samo przez się jest jasne:) Tobie z mojej strony też wielkie dzięki-w końcu mój pierwszy nauczyciel...:)

Pisałem o pierwszym zdjeciu. Drugie mi się podoba.

Nbogdan
23-05-2018, 12:00
..."stara gwardia" obrosła w piórka i poszła sobie celebrytowac gdzies indziej...
Na nasze szczęście nie wszyscy :grin:
Problem w komentowaniu zdjęć "starej gwardii" jest też taki, że często potrafią się "fochnąć" na uwagi nowicjusza w stylu "spadaj ,się nie znasz na sztuce":-P
Ew. reagują tylko na komentarze autorów swego poziomu, a to już często jest "klepanie po plecach".
Kiedyś miałem taką sytuację, zapytałem autora (nazwijmy go "pro"), dlaczego kadrował tak jak kadrował, mz powinien inaczej.
Odpowiedź jego i innych "pro" była szybka.
Od tamtej pory nie zadaję takich pytań.:(

Z drugiej strony, zdjęcie "amatora" na ogół jest ignorowane przez "pro" (no, z małymi wyjątkami).
Ale jak "amator" zobaczy krytyczny komentarz, to strzela focha i leci na ryjbuka, bo tam lajki dajo i się głupot nie czepiajo :grin:

Tak w skrócie to widzę. I dziękuję tym "pro" co się udzielają.

Sebastianito
23-05-2018, 12:26
Madrze napisane!

G-creative
23-05-2018, 12:37
W dzisiejszym swiecie gdzie codziennie do sieci wgrywane sa tysiace nowych zdjec, dziesiatki wysmienitych, dopracowanych w kazdym calu, piekne widoki lacznie z zorza polarna nad Sahara czy kluczem bocianow nad Anatarktyka, naprawde ciezko sie przebic i zachwycic. Liczba komentarzy pod zdjeciami zawsze byla dla mnie najwazniejszym wyznacznkiem czy zdjecie jest dobre, bo to wymaga chwili poswiecenia od ogladajacego, zeby napisac te kilka slow, danie lajka prawie nic nie kosztuje. Konstruktywna krytyka ma tez sens kiedy widac, ze autor zdjecia naprawde sie przylozyl i dal z siebie wszystko, ale cos mu nie wyszlo i zyczliwie mozna podpowiedziec co mozna poprawic. Tu nie ma co sie zegnac z forum, poniewaz jest maly odzew, im wiecej bedzie dobrych zdjec tym wiecej na pewno bedzie komentarzy.

Co do Twoich zdjec, z tych dwoch bardziej mi sie podoba 1, przede wszystkim z uwagi na ciekawsza kompozycje i ladniejsze swiatlo. Niestety w prawym dolnym rogu widoczne sa co najmniej 4 flary/plamy, ktore trzeba wystemplowac. Kiedy jestem w terenie i uzywam szerokiego obiektywu, a temat glowny mojego zdjecia znajduje sie daleko (tak jak na Twoim zdjeciu), to zmieniam ogniskowa na wieksza, tak aby przyblizyc sie do tego obiektu. Wydaje mi sie, ze tutaj, to co najciekawsze jest mikroskopijne. Drugie zdjecie ma bardzo ladne kolory, ale kompozycyjnie tak srednio na jeza, mowie o pierwszym planie. Nie bede tez nikogo przekonywal do swoich osobistych preferencji, ale ja osobiscie wole szybsza migawke niz dlugie naswietlanie, i tutaj bardzo fajnie to wyszlo, bo poruszajace sie fale dodaly dynamiki zdjeciu.

pzdr.
G.

2pompony
23-05-2018, 14:46
Widzę, że wywołałem dyskusję na temat uwiądu forum. Może i dobrze.

No cóż - myślę, że każdy tutaj ma trochę racji: i z tym że łatwość fejsowych lajków wypiera fachowe komentarze, i z traktowaniem nowych i odburkiwaniem starych, i z odpływem userów, i tak dalej, i tak dalej... OK, ale racja racją, a jak się z tym nie będzie walczyć, czy takim zjawiskom przeciwdziałać - to nic się nie polepszy, tylko rzeczywiście wszystko zgnije i upadnie.

Po drugie - zupełnie nie zgadzam się, że fejs to przyszłość i zastępnik forów tematycznych (jak to tutaj). Ze swoimi miliardami użytkowników i setkami miliardów kont fesj jest dobrym miejscem na umówienie się na wódkę w większym gronie czy pochwalenie się nowymi, jeszcze większymi cycami narzeczonej - ale już nie na gromadzenie rzetelnej wiedzy, na dodatek w przestrzeni usystematyzowanej do kilku łatwych do ogarnięcia umysłem rozdziałów/podfor. Na forum mamy - poza wyjątkami - mniej więcej pewność, że są tu ludzie którzy coś wiedzą, a jeśli nie, to przychodzą się czegoś dowiedzieć. Przegonienie ich na fejsa (czy w te okolice) jest rozpuszczeniem tej wiedzy w morzu mitów, urban legends i ogólnej ignorancji. I znakomicie przyspieszy, a potem utrwali spsienie gustu.

Owszem, może trzeba przemyśleć formułę forum, może trzeba ją jakoś uatrakcyjnić, coś dodać, a może coś ująć - ale nie sądzę, żeby to był schyłek tej formy jako takiej i sygnał do przesiadki na social media. To po prostu nie jest tak, że social media zagarną wszystko i zostawią spaloną pustynię, a jeśli się to zbliża, tym bardziej należy temu przeciwdziałać. Mam nawet przykłady, że takie myślenie to nie jest głos odosobniony: znajomi mają dziecko w podstawówce i na wycieczkę szkolną do Wrocławia bąki mają zakaz zabierania komórek - argumentacja jest taka, że jak będą w muzeum, to mają zobaczyć obraz w naturze, a nie siedzieć na fejsie cały czas.

Reasumując - fejs fejsem, racja racją, a jeśli się nikomu nie będzie chciało przeciwdziałać uwiądowi, to rzeczywiście uwiędnie. Stąd mój nieśmiały apel: ja rozumiem że lato, rozumiem, że się nie chce, ale jak chcecie mieć większy feedback i forum nie w stanie demencji, to musicie też coś dać od siebie w innych wątkach - plus minus tak to działa.

PS

I chwila na prywatę. Sebastian - wypominasz mi 'wytykanie poszczególnych autorów'. Otóż ja jestem zwolennikiem odpowiedzialności za słowa, zwłaszcza każdego wypowiadającego za swoje własne. Sorry, jak się opowiada piramidalne głupoty, to ja nad tym potem nie przechodzę do porządku dziennego. Ja nie udaję że wszystko jest OK, jeśli ktoś nie ma grama wiedzy, ale się wypowiada z wielką pewnością na temat - powiedzmy - szczegółów i problematyki czasów analogowych.

I cały czas jestem zdania, że wypowiedziane głupoty trzeba prostować - im dobitniej tym lepiej - bo nieprostowane głupoty urastają do rangi mitów, a potem obowiązującej prawdy. A z tego forum cały czas ludzie czerpią wiedzę (a przynajmniej mam taką nadzieję).

maniak666
23-05-2018, 16:13
2pompony bąblu:) ale kto twierdził, że fejs to przyszłość? Że zastępnik jak to ująłeś forów tematycznych? Po prostu stwierdzam fakt że znaczna część focącej braci przeniosła się tam. A czy po komentarze, czy lajki? Nie wiem Stwierdzam fakt. Popatrz choćby ile fot publikuję się na fejsowym profilu Nikoniarzy, a ile na samym forum. Co do reszty pełna zgoda. No może poza prowodyrem dyskusji:)))

2pompony
23-05-2018, 16:21
OK, uderzam się piąchą we własne cyce. Nie twierdziłeś, że fejs jest cacy. I istotnie Ty jesteś prowodyrem. :)

Ale przyznaj, że jak się ze zjawiskiem uwiądu forum, że tak ujmę obrazowo, nic nie zrobi - to już mniej więcej na Wielkanoc trze będzie zamykać interes, zaprzestać rejestracji domeny i temu podobne... Nie twierdzę, że od dziś każdy musi po 10 komentów dziennie, inaczej dostanie ostrzeżenie - ale jeśłi się samemu nie zechce zadziałać, to będzie bryndza większa niż teraz.

Ja jeszcze mam nadzieję, że to kanikuła, i jak przejdzie sezon ogórkowy, to jakoś nabierze werwy wszystko. Jeśli nie - przyznam Ci rację, pożegnam się i spadnę.

maniak666
09-06-2018, 20:26
Kolejna odsłona. Kadrowo tam się nie poszaleje, ale jak się trafi warunek...

10377

Zapraszam

czupacabra
09-06-2018, 22:05
Dla mnie super [emoji1319][emoji1319][emoji3][emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

krunz
09-06-2018, 23:01
Ostatnie zdecydowanie najbardziej mi się podoba. Świetnie skadrowane no i pierwszorzędne kolory. Ładnie wysycone pięknym światłem. Niebo zagrało tu pierwsze skrzypce. No i jeszcze ten smaczek w postaci statków na horyzoncie. Chciałbym kiedyś tam pojechać bo miejsce urokliwe nadzwyczaj.

2pompony
10-06-2018, 16:19
POEZJA!!! PO-EZ-JA!!!

To zdjęcie jest wspaniałe, naprawdę nie mogę się napatrzeć! Na 1x.com zdobyło jak nic miejsce wśród popularnych na przedniej ściance. Bajeczne!

Patrzcie i uczcie się co to znaczy dobry kolor - w pełni autorski, a jednocześnie świetny, czysty, mocny, o sporym nasyceniu ale bez braku radioaktywności, o rewelacyjnej równowadze - a nie jakieś wymęczone potwory zmordowane zafarbami w każdą stronę o wyglądzie ścierki poplamionej wszystkimi resztkami ze świata bigosu startymi z brudnej podłogi...

Tu to jest kolor! Przyznaję WIELKIEGO PLUSA!

tevenet
10-06-2018, 19:35
Rewelacyjnie to zagrało, kolor, kontrast. Nie mogę się napatrzeć :shock:

ecml
11-06-2018, 10:17
Piękne zdjęcie! Bajkowe kolory, kompozycja, klimacik super!

Alienus
12-06-2018, 01:31
Kolejna odsłona.
Za przedmówcami - bajka (lodu i przede wszystkim ognia). Aż pozwolę sobie zacytować G. R.R. Martina: "Pieśń zaśpiewana, wino rozlane, a dziewka w ciąży".

Kadrowo tam się nie poszaleje, ale jak się trafi warunek...
'Przeca panie' możesz tam zrobić zdjęcia "na okładkę" (np. jak z "Człowieka z Wysokiego Zamku (http://s.lubimyczytac.pl/upload/books/111000/111270/352x500.jpg)").

Zahir
12-06-2018, 02:08
Dobra książka, jak z resztą znakomita większosć twórczości Philip K. Dick - choć ja akurat pozostaje fanem Trzech Stygmatów Palmera Eldritch'a :)

Co do zdjęcia, widziałem wcześniej i jest świetne... nie wiele zostało do dopowiedzenia - może tylko tyle, że jest świetnym uzasadnieniem dla użycia filtra ND w zastanych warunkach, bo to filtr zrobił tutaj robotę i dla takich ujęć warto go mieć w torbie :)

Alienus
13-06-2018, 00:11
Dobra książka, jak z resztą znakomita większość twórczości Philip K. Dick - choć ja akurat pozostaje fanem Trzech Stygmatów Palmera Eldritch'a :)
("TSPE") Również przeczytałem z wielką przyjemnością, choć atmosfera z "Człowieka...." pozostaje ze mną do dzisiaj.
Z dzisiejszych tytułów mogę polecić... "Nakręcana dziewczyna. Pompa numer sześć" - Paolo Bacigalupi.
A co do filtra ND, to bez swojego zestawu filtrów nie ruszam się w plener, choć ostatnio zdarza mi się zrobić długie naświetlania
bez filtrów, prosto z puszki. Ale tylko wtedy jeśli zależy mi bardziej na "malowniczym", niż tylko dynamicznym kadrze.

Do autora wątku - czekam na więcej prac.
Pozdrawiam.

maniak666
16-06-2018, 20:27
POEZJA!!! PO-EZ-JA!!!

To zdjęcie jest wspaniałe, naprawdę nie mogę się napatrzeć! Na 1x.com zdobyło jak nic miejsce wśród popularnych na przedniej ściance. Bajeczne!

Patrzcie i uczcie się co to znaczy dobry kolor - w pełni autorski, a jednocześnie świetny, czysty, mocny, o sporym nasyceniu ale bez braku radioaktywności, o rewelacyjnej równowadze - a nie jakieś wymęczone potwory zmordowane zafarbami w każdą stronę o wyglądzie ścierki poplamionej wszystkimi resztkami ze świata bigosu startymi z brudnej podłogi...

Tu to jest kolor! Przyznaję WIELKIEGO PLUSA!
2pompony A Ty prorok jaki czy cóś?:) Co prawda kilka dni pózniej, niemniej zadziwiasz mnie.

Zahir
17-06-2018, 00:05
Jakoś mnie to nie dziwi :) W przeciwieństwie do miejscowych celebrytów, zajętych pielęgnacją własnego pawiego ogona (jak to ładnie ujął ostatnio kolega @Sebastianito (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=31010)) - 2pompony jest jednym z tych, posiadających ogromną wiedzę o obrazie, forumowiczów i jednym z niewielu któremu się chce (chciało) nieść kaganek oświaty.

Serdecznie Gratuluję zasłużonego wyróżnienia! :)

ecml
17-06-2018, 08:45
Gratuluję! :)

2pompony
21-06-2018, 15:33
2pompony A Ty prorok jaki czy cóś?:) Co prawda kilka dni pózniej, niemniej zadziwiasz mnie.

Miło, że przynajmniej przez chwilę mogłem się poczuć jak prorok! :mrgreen:

A swoją drogą łatwo być prorokiem, jak się widzi taką fotografię - szkoda że ci wszyscy zwycięzcy krajobrazu, wyjadacze landszaftów, arcymistrzowie pejzażu i inni autorzy szkółek, warsztatów i tutoriali, we własnym samozachwycie choćby w ułamku nie osiągają takich rezultatów. Byłoby co oglądać!

maniak666 - więcej, więcej!!!

-zahir- - dziękuję Ci za miłe słowa!

pawl_s
21-06-2018, 16:15
Jak zwykle się wypowiem choć się nie znam. Na ostatnim nie lepiej by było jednak trochę więcej dołu pokazać a górę przyciąć? Tam nic nie ma a na dole jednak kamulec leży.

Co do forum, ja zdjęć nie wrzucam bo ich robić nie umiem choć lubię. [emoji6] komentarze raczej mam proste, co mi się podoba a co nie. Chętnie czytam uczonych w piśmie, bo zawsze interesujące co to tam inni w zdjęciu widzą. A że tego mniej, chyba takie czasy ze się nie chce. Za dużo zdjęć na raz powstaje, ciężko na każde reagować.

PS: może przydały by się wątki tematyczne bezkomentarzowe? Wrzucano by zdjęcia jakie kto ma według niego dobre i przynajmniej byłoby co na forum pooglądać, dla samej przyjemności oglądania.

biegly
22-06-2018, 23:27
W mojej opini wygląda, jak by lekko nie było!
Z czego wnioskuję?
Patrząc jak woda zeszła i zrobiło się bogato na dole, za razem zaczyna się tworzyć chaos w spójnościach planów.
Ostatnio byłem w jednym miejscu gdzie skala wgląda jak słoń, ale po zejściu wody to co zobaczylem to ręce mi opadły!

Ty ładnie sobie poradzileś tutaj, "być może - tu luźna sugestia i dyrdymały" gdyś postawił aparat w niższej perspektywie (czyli bez rozkładania nóg w statywie) zdjęcia mogły by nabrać jeszcze większej dynamiki.
Tylko pytanie, czy to by nie przyćmiło głownego obiektu?

maniak666
23-06-2018, 00:00
Mam i takie o jakich wspominasz. i dokładnie jest tak jak mówisz. Przypominało mi to moje początkowe zachłyśnięcie się możliwościami przerysowania perspektywy przez UWA. Teraz na takie próby patrzę raczej z przymrużeniem oka. Gdzieś tam się jeszcze trafi kadr w tym typie. Ale pod warunkiem że pierwszoplanowy obiekt jest doprawdy godnym uwagi. Tutaj wyglądało to nieco groteskowo.

biegly
23-06-2018, 12:00
No dokładnie, puki sami nie jesteśmy na miejscu i nie zmierzymy się z tematem - tyle naszych tutaj mądrości ;p

Co do publikacji naszych zdjęć, to ogólnie ciężko już o jakieś rozsądne miejsce w sieci.

Tu już od dłuższego czasu na jednym poziomie i nie wiele więcej bym się spodziewał.
Strona nikoniarze.pl zatrzymała się na 2016r. i widać ewidentny brak pomysłu.

Na portalach społecznościowych już cieżko czasami odróżnić kiedy patrzysz na zdjęcie czy też reklamę.
Ostatnio było głośno o Vero, teraz nawet nikt o tym nie mówi :)

A tak z mojej obserwacji zauważyłem że blogi zaczynają wracać, ruch dość duży komentarzy więcej niż pod zdjęciem na forum ;) - no chyba że prowokujesz, to wówczas forum się budzi ;p
Warto się skupić lepiej na dobrym www, niż marnować czas portalach społecznościowych - takie moje zdanie, na dziś dzień!

Ale zawsze coś na forum można puścić, bo jest dużo podglądaczy ;)

Nemeth
24-06-2018, 11:55
1 zdjęcie najbardziej mi się podoba kadrowo. 2 jest ok i nie mam się do czego "doczepić" :D
4 zdjęcie mz. jest najładniejsze, chociaż kadrowo najsłabsze. Brakuje mi bardzo dołu.

A co do żywotności forum... w momencie kiedy się tutaj zalogowałem po raz pierwszy, tj. ponad 12 lat temu (!) już pojawiały się głosy, że "forum umiera" i "kiedyś było tutaj lepiej".
Część zdjęciowa zawsze była mniej popularna niż sprzętowa. A po tylu latach zdjęć ewidentnie złych (przynajmniej w krajobrazie) tutaj nie widzę. Zdjęcia wybitne pojawiają się, ale cóż wówczas można powiedzieć? Autora wątku na pewno ucieszyłby jakiś ślad aktywności nawet jeśli sprowadziłby się do krótkiego komentarza "wow, super" ale media społecznościowe rozleniwiły nas. Łatwiej kliknąć "like" niż napisać parę konstruktywnych zdań.

maniak666
24-06-2018, 21:27
To był zdecydowanie udany wieczór. W przeciwieństwie do obecnego (w Kazaniu).
10921

czupacabra
25-06-2018, 00:08
Super foty [emoji1319][emoji1319][emoji3]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk