PDA

Zobacz pełną wersję : Baterie - Oryginał w Body zamiennik w Gripie - PYTANIE

sebekdabek
18-05-2018, 10:54
Cześć!

Mam pytanie odnośnie korzystania z body, z oryginalną baterią (w moim przypadku D7200)
a do tego doczepionego gripa (nieoryginalny) z baterią (nieoryginalną) w środku.

Słyszałem opinie jakoby należało korzystać z jednakowych akumulatorów - jeśli w body oryginał to w gripie też. Jeśli zamiennik to analogicznie.

Jakie są Wasze doświadczenia? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat?

Zastanawiam się - czy kupić oryginalną baterię do gripa, czy korzystać z zamiennika (nie wiem czy bezpieczne).

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam,
Sebastian

madebyzosiek
18-05-2018, 11:20
Zawsze bezpieczniej jest używać oryginałów, ale odnośnie Twojego pytania - nie ma to znaczenia. Aparat nie korzysta z baterii równocześnie, więc bez różnicy mu, czy ma takie same czy inne...

Rafix84
18-05-2018, 11:36
Ja mam dokładnie tak samo ale w przypadku D7000. Jedyne co zauważyłem to wskazanie szybkiego rozladowywania się zamiennika w gripie. Co ciekawe na oryginale robi podobną ilość zdjęć co na zamienniku mimo ze teoretycznie zamiennik rozladowuje się szybciej.

hunter77
01-12-2019, 12:11
Witam. Mój przypadek body d500 z oryginalnym aku plis grip neweel z aku neweel. Ustawienie w puszce na priorytet prądu z puszki wszystko ok. Ustawienie na priorytet prądu z gripa czasem powoduje zawieszenie aparatu - i tu czasem odpuszcza sam samoczynnie przestawiając priorytet na body, a czasem jest tak zawieszony że trzeba wyjąć aku z puszki i wtedy wszystko wraca do normy.