Zobacz pełną wersję : komplet reporterski
Wyobraźcie sobie, że macie d7100, 50 1.8 i chcecie stworzyć w miarę kompletny zestaw reporterski na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe. Co kupujecie, zakładając że macie do dyspozycji około 4k? (Sprzęt ma być nowy)
Moje aktualne typy to Sigma 18-35 1.8 lub S 17-50 2.8
+ SB- 700
Raczej wolałabym nie kupować 2 stałek, chyba że jakościowo byłyby spooro lepsze.
Ja bym dokupił D600 i 85mm :)
Ja bym dokupił D600 i 85mm :)
W tej konfiguracji ni masz nic szerokiego.
Poza tym, nie chcę zmieniać body no i koniecznie ma być jakaś lampa (najlepiej od Nikona).
Nie mogę tylko wyobrazić sobie czy ten reportaż ma być dla zabawy czy w celach zarobkowych, bo jeśli zarobek to trzeba by od nowa ustalić plany
Nie mogę tylko wyobrazić sobie czy ten reportaż ma być dla zabawy czy w celach zarobkowych, bo jeśli zarobek to trzeba by od nowa ustalić plany
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź, jaka jest różnica między tymi przypadkami?
Bo widzę na tym forum pewną tendencję, że zarobkowo tylko pełna klatka i najdroższe obiektywy (które oczywiście gwarantują udane zdjęcia) a hobbystycznie polecane jest 3100 z kitem "bo więcej ci do gównianych zdjęć nie potrzeba" :P
Chcę skompletować najlepszy możliwy zestaw za dana kwotę. Tyle.
Nie musi być FX ale musi być na pewno niezawodne body, bo nie wyobrażam sobie, że podejmujesz się zlecenia a tu okazuje się, że masz jakaś awarię, miałem w ręku różne korpusy i wiem co mówię, wole stare dobre body, niż nowoczesną wydmuszkę, ale to nie znaczy, że każde body z dolnej półki się psuje, ale lepiej mieć pewniaka niż przegrać na ringu, a co do zestawu ja bym wziął 24-70 i będzie na przyszłość
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź, jaka jest różnica między tymi przypadkami?
Bo widzę na tym forum pewną tendencję, że zarobkowo tylko pełna klatka i najdroższe obiektywy (które oczywiście gwarantują udane zdjęcia) a hobbystycznie polecane jest 3100 z kitem "bo więcej ci do gównianych zdjęć nie potrzeba" :P
Chcę skompletować najlepszy możliwy zestaw za dana kwotę. Tyle.
Ale to jest istotne bo jeśli masz zestaw i idziesz znajomym wypstrykać imprezę to spora różnica wobec przyjęcia zlecenia i brania za to pieniedzy, nie żeby D7100 nie dało się tego wykonać, może nawet zestaw tańszy wyjdzie, sigma 18-35 pewnie tu załatwia sprawę, 50mm też jest ok i po sprawie, jednak jak ma być nazwijmy to wyższy poziom komfortu dla ciebie to masz radę dość sensowną żeby pozbyć się co masz i kupić D600, który teraz używany jest tani, a dwie stałki 35mm i 85mm to częsta para z tego co widzę przy obrabianiu zleceń.
Zejdźmy na ziemie za 4K pln. i to na nowy sprzęt jak założyła autorka tematu to troszkę mało na wymianę Body :) więc jakiś słoik i dalej zbierać pieniążki :)
Ahhh ma być nowy, no to wycofuję moje wywody, tylko jak dla mnie pytanie czy warto pchać w aps-s kolejną dość dużą kasę jak za 4K można kupić obecnie tyle dobrego używanego w pełnej klatce zwłaszcza jak się chce coś więcej robić niż tylko amatorskie pstryki.
d7100 nie jest złym aparatem. Jeśli chcesz zostać przy formacie dx, a sprzęt ma być nowy to polecam dokupić sigmę art 18-35 i lampę reporterską.
Opcja sigmy 17-55 os i nikon 85 1.8G + jakaś lampka reporterska też wygląda ciekawie.
Można by dawać kolejne propozycje np nikon 17-55 + nikon 85 1.8g ale to już mówimy o używlach a autorka pisze o sprzęcie NOWYM !!!
Uwielbiam rady na forum...
Chcesz sprzęt nowy za kwotę X, to zaproponują Ci sprzęt używany który przekracza budżet dwukrotnie. To samo na forach komputerowych, na forach dot. urzadzeń mobilnych itp. Tak to działa. Chcesz sprzęt do 4000 to napisz że masz 3000 :)
Kolejna śmieszna rzecz to szrotowanie sprzętu... Jeśli napiszesz o repo to przepadłaś. Jesteś już pro i chcesz na tym zarabiać, musisz mieć 2 body FX i najlepsze szkła. d7100 do kosza.... nie nadaje się... Tak działa forum. Jestem tu zarejestrowany od ~ 9 lat i z biegiem czasu kolejne aparty przestają robić foty... A pamiętam jak ludzie pisali o repo na d200 czy fuji s5pro!
W mojej opini FX to skarbonka, FX na stałkach to skarbonka x2.
Nikt nie zapyta Cię o twoje preferencje i styl pracy. Nikogo nie interesuje czy kiedykolwiek pracowałaś na stałkach, jakie masz doświadczenie, czy potrafisz się ustawiać itp... Jakie są twoje możliwości finansowe i czy planujesz rozbudowę systemu...
Wg sporej części forumowiczów FX + komplet stałek to must have na repo i takie rady uzyskasz najczęściej. Kogo obchodzą budżet jaki podałaś i konkretna informacja o tym, że sprzęt ma być nowy? Kogo obchodzi, że praca na stałkach z jednym body to mały komfort...
Powodzenia w wyborach
Pokój wszystkim :)
Ale d7100 na razie spełnia wszystkie moje oczekiwania i wymagania w stosunku do body- dlaczego mam go wymieniać? (:
A po drugie (pomijając koszt)- do pełnej klatki nie znajdę niczego tak kompaktowego, jak 18-35. Trzeba przynajmniej 3 stałki do komfortowej pracy... ale cały komfort zaburza żonglowanie 3 obiektywami. Serio uważacie, że to taka super opcja? :P
Ale masz na myśli sigme 18-35 art pisząc że jest kompaktowym obiektywem ? :)
Fear Rzadki głos rozsądku :)
Sigma 18-35 zdecydowanie nie jest kompaktowym obiektywem. Imprezy okolicznościowe to pojemny termin, trudno stwierdzić jakich ogniskowych potrzebujesz, jeśli to śluby to się nie wypowiadam, dużo już napisano co i jak ;)
Jako zwolennik zoomów do uniwersalnych zastosowań chyba jednak poleciłbym N24/1.8 jeśli szukasz jakości, ogniskowa jak dla mnie optymalna na dx w wielu zastosowaniach (20 mm do przemyślenia pod kątem zniekształceń ludzi)
Co do lampy to wygląda, że Nikon oddał pole niezależnym producentom. Jeśli koniecznie ma być jednak Nikon, to albo będzie chora cena (przynajmniej dla większości), albo słabsza lampa pod względem mocy i też droga ;). Proponuję mimo wszystko wziąć pod uwagę innych, a w miarę sprawdzonych producentów, różnice w cenie są kilkukrotne, z gwarancją i niezawodnością jest zwykle ok.
Kojocisko
18-05-2018, 09:18
Nie ujmę lepiej niż kolega Fear. Sigmy 18-35 używałem na APS-C Canona. Cudownie ostry obiektyw, warto wziąć jednak pod uwagę, że 18mm na DX to nie jest bardzo szeroko. Sigma 17-50 na pewno jest bardziej uniwersalna. Więc wybór trochę zależy od stylu fotografowania.
Może chodzi o to że sigma dzięki jasności f/1.8 da podobny efekt co zoom f/2.8 na pełnej klatce, można dzięki temu podnieść ISO o jedną działkę, sigma na DX jak dla mnie to rewelacja ale taniej mnie wyszedł używany D600 + Tamron 24-70 i byłem bardziej zadowolony zwłaszcza z af, a każda stałka f/1.4 czy f/1.8 na pełnej klatce to kozackie możliwości.
Fear Rzadki głos rozsądku :)
Sigma 18-35 zdecydowanie nie jest kompaktowym obiektywem. Imprezy okolicznościowe to pojemny termin, trudno stwierdzić jakich ogniskowych potrzebujesz, jeśli to śluby to się nie wypowiadam, dużo już napisano co i jak ;)
Jako zwolennik zoomów do uniwersalnych zastosowań chyba jednak poleciłbym N24/1.8 jeśli szukasz jakości, ogniskowa jak dla mnie optymalna na dx w wielu zastosowaniach (20 mm do przemyślenia pod kątem zniekształceń ludzi)
Co do lampy to wygląda, że Nikon oddał pole niezależnym producentom. Jeśli koniecznie ma być jednak Nikon, to albo będzie chora cena (przynajmniej dla większości), albo słabsza lampa pod względem mocy i też droga ;). Proponuję mimo wszystko wziąć pod uwagę innych, a w miarę sprawdzonych producentów, różnice w cenie są kilkukrotne, z gwarancją i niezawodnością jest zwykle ok.
Możesz napisać, o jakich modelach lamp konkretnie mówisz?
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale masz na myśli sigme 18-35 art pisząc że jest kompaktowym obiektywem ? :)
Żeby uzyskać podobny zakres ogniskowych na stałkach, musiałabym kupić dwie.
Tak samo do pełnej klaki musiałabym mieć powiedzmy 35+ 50+ 85.
Pani Majko, nadal nie wiemy czy to ma być bardziej zabawa a może próba, czy już normalny biznes, ale jak sama Pani piszę oczekuję miarę kompletny zestaw, to od razu przychodzi mi do głowy coś z ogniskowych pomiędzy 80 mm do 200 mm, bo reportaż czasami wymaga użycia czegoś dłuższego, więc sam nie wiem ale jakbym miał 4 K i brak wymiany Body to sigma 18-35 i Nikon SB-700 i mamy 4K i nowe sprzęty
Imprezy w lokalach, fotografia koncertów. eventów (ludzi, niekoniecznie tego, co na scenie, więc duże zoomy nie są potrzebne), konferencje etc.
Ja akurat używam Phottixa, generalnie moim zdaniem firma wyróżnia się jakością zamienników, ale teraz u nas trudno znaleźć atrakcyjne ceny na ich lampy. Popatrz na Yongnuo, chyba teraz najmocniejsze na naszym rynku z atrakcyjnym stosunkiem cena/jakość. Są trochę droższe Metz, Nissin, czy Quadralite, tańsze Triopo, i sporo innych, jest w czym wybierać.
co to znaczy duże zoomy? ogniskowe jakie podałem 80 - 200 mm, to nie są duże zoomy a wręcz ogniskowe portretowe, sytuacyjne jak chcemy coś wyłowić z tłumu, a koncerty to wręcz nie wyobrażam sobie iść bez minimum jakieś ogniskowej około 135mm, no chyba że to koncerty bardzo kameralne winko, fortepian czytanie książek w salonie :)
Niektórzy na forum zachowują się, jakby każdy, kto chce kupić aparat albo obiektyw, od razu miał ich pozbawić wszelkich zleceń.
Padło proste pytanie- jakie szkło i lampę byście dokupili, mając to, co w 1 poście... i oczywiście większość odpowiedzi nie wnosi nic oprócz wtrącenia swoich 3 groszy przez fotoziutków. ech..
tylko żeby kiedyś taki fotoziutek nie pozbawił Cię zlecenia ehh
Majka43 w pytaniu zawarłaś też "stworzyć w miarę kompletny zestaw reporterski na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe", czyli już na początku ukierunkowujesz potrzeby i nie traktuj odpowiadających jako tych co chcą ci źle coś doradzić bo nie widzę nic złego w zmianie sprzętu pod kątem tego co chcesz robić, bierz pod uwagę wartość posiadanego sprzętu plus budżet do wydania.
Zakup nowego sprzętu zwłaszcza do DX powoduje że spadek ceny po wyjściu ze sklepu jest bardzo duży, a w tym co planujesz robić szybko się przekonasz że rozbudowany za dość duże pieniądze sprzęt to będzie tylko zapas, wiec już teraz warto policzyć sensowniej wydatki zamiast marnować kasę zwłaszcza że chcesz konkurować z fotoziutkiem.
madebyzosiek
18-05-2018, 11:25
Myślę, że nikt tutaj nie chce Ci źle doradzić. Jak masz D7100 i 50 1.8, to zakup Sigmy 18-35 1.8 Art z SB700 jest pomysłem dobrym. Możesz taki zestaw uzupełnić Nikkorem 85 1.8G, albo zaszaleć z Sigmą 50-100 Art. Ale... Każdy FX ze szkłem 24-70 2.8 i jakimś tele da Ci lepsze rezultaty w zakresie obrazka. Weź to tylko pod uwagę. Nawet leciwe D700 ma ładniejszy obrazek niż D500 w zakresie czułości 1000-4000, bo o D7100 nie będę wspominał, choć używałem z dobrym skutkiem do iso 2500. Druga sprawa - AF w D7100 bywa kapryśny, a to na imprezach jest niedopuszczalne.
Sama policz i zastanów się.
madebyzosiek fachowo i popieram w 100 % ale gotowy przepis już podano dostałaś na tacy 18-35 plus sb-700, jest kwota jaką chcemy wydać i jest nowy i w droge
Majka43 Mam 7100, 50mm 1.8, i arta 18-35. Więc już prawie to w jakim kierunku zmierzasz. Nie wiem na ile to sprawdzi się w reporterce bo się w to nie bawię.
Polecam tylko spokojnie rozważyć czy S17-50 czy S18-35. Miałem ten dylemat ale rozwiązałem go w jeden dzień sprzedając 17-50 i kupując 18-35. Taka fanaberia. Ale czy Ty tego potrzebujesz?
Na plus arta: światło, ostrość, "ogólna jakość obrazka", bezproblemowa współpraca z 7100.
Na minus: waga, cena (w porównaniu do 17-50).
Na plus 17-50: większa uniwersalność, lżejszy, bardzo dobry obrazek, cena (2x mniej niż za arta).
Na minus 17-50: hm... w zasadzie to chyba tylko opisywane już niejednokrotnie problemy we współpracy z tym body (nie są to problemy śmiertelne, nawet powiedziałbym są mało dokuczliwe w codziennym użytkowaniu, na minus dlatego, że skoro są a może ich nie być to lepiej żeby nie było po prostu).
Nie wiem. D7100 nie jest jakimś tytanem jeśli chodzi o ISO więc taki art, który jest ostry praktycznie od 1.8 może byłby jakąś rekompensatą tutaj w warunkach niedostatku światła (?). Ja polecam ten obiektyw. Jeśli nie braknie Ci zakresu 35-50 to na pewno nie pożałujesz. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Żeby uzyskać podobny zakres ogniskowych na stałkach, musiałabym kupić dwie.
Tak samo do pełnej klaki musiałabym mieć powiedzmy 35+ 50+ 85.
35 tak, 85 tak, ale 50 niekoniecznie. Od dwóch lat nie zapiąłem do body, jest to dla mnie totalnie zbędna ogniskowa. Mało tego, od czasu jak mam stałki, wszystkie zoomy leżą w torbie (no może oprócz 70-200). Jeśli chodzi o zlecenia płatne ( i te dobrze płatne) i tak musisz mieć support drugiego body. Wtedy, jeśli są w miare równorzędne, przestajesz odpinać obiektywy, a zaczynasz używać naprzemiennie dwóch aparatów. Ale to tak zupełnie na marginesie.
PS
Nikkor 85 1.8 jest w miarę tani a rewelacyjny. 35 od biedy dxowa na poczatek tez mogłaby być.
nikoniarz
18-05-2018, 16:30
Niektórzy na forum zachowują się, jakby każdy, kto chce kupić aparat albo obiektyw, od razu miał ich pozbawić wszelkich zleceń.
Padło proste pytanie- jakie szkło i lampę byście dokupili, mając to, co w 1 poście... i oczywiście większość odpowiedzi nie wnosi nic oprócz wtrącenia swoich 3 groszy przez fotoziutków. ech..
Nie interpretuj źle tego co napisali inni, a nie pokrywa się z kryteriami jakie narzuciłaś w pierwszym poście. Ci, którzy zaproponowali coś nowego w ramach narzuconego budżetu, wcale nie doradzili źle. Ale ci, którzy zasugerowali coś używanego, wg. mnie doradzili mimo wszystko lepiej. Dostałaś różne propozycje, nikt niczego nie narzucał, a wybór i tak należy do Ciebie.
Co ja bym zrobił posiadając sprzęt taki jak podajesz + 4 tys. zł w gotówce? Sprzedał to co masz. Myślę, że nie byłoby problemem dostać za to 2.500 zł (a nawet i więcej). Mając 6.500 zł kupujesz D600/700 (3 tys. zł) + T24-70 (2,5 tys. zł) + lampa wedle uznania (nowy chińczyk bądź używka SB-700).
madebyzosiek
18-05-2018, 16:40
35 tak, 85 tak, ale 50 niekoniecznie. Od dwóch lat nie zapiąłem do body, jest to dla mnie totalnie zbędna ogniskowa.
To akurat jest sprawa bardzo indywidualna... Ja uwielbiam 50 na DX, bo to już świetna portretówka, a na FX jest tak doskonała, jak 35 na DX, więc dla mnie komplet 35, 50, 85, a najlepiej jeszcze 20, 24, 135 jest wszystkim czego potrzebuję...
Eh, może słabo znam się na tym, ale nie wierzę, że kobieta sprzeda swój ulubiony aparat i zamieni go na stare d700 lub problematyczny d600 ;). Bo nie każdemu odpowiada wysyłanie na wymianę migawki, zwłaszcza, jeśli lubi robić zdjęcia a ma jedno body. Wszyscy jakoś zachłystują się tą darmową wymianą migawki, a to przecież kicha, żeby płacić sporo kasy i bawić się w naprawy.
Co do ogniskowych to indywidualna kwestia, co kto lubi, ale zoom zwykle godzi różne preferencje. Także polecam obejrzeć Sigmy i wybrać bardziej pasującą, bo to wcale nie takie oczywiste, np. 17-50 jest ponoć szybsza. Choć nie lubię fotografować imprez rodzinnych, itp, to mimo wszystko zrobiłem sporo zdjęć d7200 plus S17-50 plus lampa, jakoś nigdy nie brakowało mi ISO czy jakiegoś ciągnięcia z cieni (wręcz to jeden z przypadków, kiedy ustawiam też jpg i najczęściej wystarcza jako pamiątka, poprawna technicznie, ale to nie są komercyjne zastosowania, podkreślam).
nikoniarz
18-05-2018, 18:13
Eh, może słabo znam się na tym
Tu nie chodzi o to, czy się słabo znasz, czy dobrze, ale raczej o to, czy miałeś okazję poużywać jednego, drugiego, trzeciego, by skonfrontować wszystko razem... Co z tego, że stare skoro działa i ma większy potencjał? Co z tego, że trzeba wymienić migawkę za free, skoro ma większy potencjał? Nikt tutaj też nie neguje wyboru D7100/7200 bo nim też można robić zdjęcia, dobre zdjęcia. Sugeruje się tylko, że można mieć lepsze narzędzia w podobnej cenie.
madebyzosiek
18-05-2018, 18:41
Majka, z poszukiwaniem sprzętu jest niestety tak, że każdy musi przez to przebrnąć sam. My Ci możemy podpowiedzieć to i owo, bazując na swoim doświadczeniu, ale nie ma gwarancji, że jak nas posłuchasz, to za rok nie będziesz chciała wszystkiego zmieniać... Najlepiej do posiadanego D7100 dokup Sigmę 17-50 2.8 i lampę popracuj tym przez rok, może dwa, albo trzy i sama pomyśl w jakim kierunku chcesz pójść. Szukanie sprzętu niestety sporo kosztuje i często niesie worek rozczarowań, ale jak dotrzesz sama do etapu zadowolenia, to będziesz wiedziała jak spełnić własne oczekiwania. Także przemyśl ile chcesz zainwestować, propozycji padło sporo. Powodzenia :)
Najlepiej do posiadanego D7100 dokup Sigmę 17-50 2.8 i lampę popracuj tym przez rok, może dwa, albo trzy i sama pomyśl w jakim kierunku chcesz pójść.
Popieram. W razie czego Sigmę sprzedasz w niezłych pieniądzach i będziesz się rozglądać za czymś innym.
Dokładnie tak, tym bardziej, że ta sigma mimo upływu lat ma dość stałą cenę czy to nówka w sklepie czy używka
Obawiam się że zwyzywanie od fotoziutków było ostatnią wypowiedzią na forum pytającej.
Obawiam się że zwyzywanie od fotoziutków było ostatnią wypowiedzią na forum pytającej.
Zwyzywanie, rozbawiło mnie to
themadablues
23-05-2018, 12:08
Ja bym również optował za pogonieniem obecnego zestawu. Wtedy w kwocie 6500 zł masz d600 (2800 zł) + Nikkora 35 1.8 FX (1600 zł) + Sigmę 85 1.4 (2000 zł). Do tego jakaś lampa i masz super zestaw na start. DOcelowo trzeba by go tylko uzupełnić o coś w rodzaju 20-24 mm.
a ja polecam jednak smartfona, myślę że autorka wątku i tak nie wykorzysta w pełni możliwości które daje połączenie telefonu z aparatem...
Polecanie komuś trupa d600 tylko ze względu na to, że pełna klatka to rzeczywiście świetny pomysł.
d7100 to bardzo dobra puszka i nawet w przypadku późniejszej zmiany na pełną klatkę, spokojnie można jej używać jako drugiego aparatu.
Ale tutaj nawet w wątkach "mam do wydania 2500 na pierwszą lustrzankę. Aparat ma być ze sklepu" można dostać odpowiedź "dozbieraj na używaną d600" ;)
Ze skrajności w skrajność, bo pamiętam takie czasy forum, gdzie w każdym wątku wciskane było stare, utyrane d90 albo (o zgrozo) d3 (co z tego, że stary tup- ważne że pełna klaka!).
madebyzosiek
23-05-2018, 18:22
Polecanie komuś trupa d600 tylko ze względu na to, że pełna klatka to rzeczywiście świetny pomysł.
d7100 to bardzo dobra puszka i nawet w przypadku późniejszej zmiany na pełną klatkę, spokojnie można jej używać jako drugiego aparatu.
Ale tutaj nawet w wątkach "mam do wydania 2500 na pierwszą lustrzankę. Aparat ma być ze sklepu" można dostać odpowiedź "dozbieraj na używaną d600" ;)
Ze skrajności w skrajność, bo pamiętam takie czasy forum, gdzie w każdym wątku wciskane było stare, utyrane d90 albo (o zgrozo) d3 (co z tego, że stary tup- ważne że pełna klaka!).Nikt tu nie pisze, że D7100 jest kiepski, tylko że pewną kwotę na inwestycję w sprzęt można spożytkować lepiej. Ja w 2016 roku kupiłem czterokrotnie D700 i wcale nie ma wstydu, a przez nie D7100 poszedł na sprzedaż... Więc straty, ale wariat jednym słowem ;) D600 też jest dobrą inwestycją.
Choć ja autorce pisałem, że do D7100 można dokupić Sigmę 18-35 Art i 50 z 85 1.8G, albo Sigmę 50-100 Art i lampa. Mamy zestawy bardzo dobre, ale kosztowne i w przypadku Sigmy Art wymuszające pozostanie w DXie, który z FXem przegrywa na iso i nic tego nie zmieni...
(...) pozostanie w DXie, który z FXem przegrywa na iso i nic tego nie zmieni... (...)
Na szczęście nie każdy rodzaj fotografii to zawody w wysokim ISO. Nie każdy tak działa i to lubi czy potrzebuje. Naprawdę, warto mieć trochę dystansu do d600, bo to polecanie na prawo i lewo robi się dość zabawne. Nie każdy lubi wysyłanie do serwisu, nie każdy chętnie wyda pieniądze na aparat objęty akcją serwisową z uwagi na wadę konstrukcyjną.
madebyzosiek
23-05-2018, 21:06
Na szczęście nie każdy rodzaj fotografii to zawody w wysokim ISO. Nie każdy tak działa i to lubi czy potrzebuje. Naprawdę, warto mieć trochę dystansu do d600, bo to polecanie na prawo i lewo robi się dość zabawne. Nie każdy lubi wysyłanie do serwisu, nie każdy chętnie wyda pieniądze na aparat objęty akcją serwisową z uwagi na wadę konstrukcyjną.
Ale autorka pisze o zastosowaniu na imprezach okolicznościowych, a to raczej nie oznacza iso 100... No i już mi się nie chce pisać ponownie, że wciąż polecam zostanie z D7100 i nauczenie się własnych potrzeb...
Jeśli pomijamy możliwości sprzętu i zysk jaki daje pełna klatka w samym obrazku to pozostaje kwestia kosztów, a inwestycja to coś co nie powinno przynosić strat, zatem zakup nówki DX i do tego nówek obiektywów DX to raczej strata dość duża na wartości, w używanym sprzęcie jest mniejsza zdecydowanie i dlatego nie dziwi mnie że ktoś czy ja osobiście polecam używany sprzęt i sugeruje pełną klatkę.
Dlaczego D600 nadal wart jest uwagi to chyba wie każdy kto używa ten sprzęt, obrazek rewelacja jeszcze długo będzie z najwyższej półki, af dość przyzwoity, ISO użyteczne dopiero teraz canon czy sony dogania i jeszcze długo będzie to świetny wynik, a akcje serwisową traktowałbym jak bonus, a nie problem.
Inna sprawa jeśli ktoś boi się zakupu używanego sprzętu lub musi kupić używany, jednak jeśli nie stoi nic na przeszkodzie żeby kupić używany sprzęt to takie rady traktowałbym jako dobre, a nie banialuki forumowe mające niewiadomo co na celu.
Przywiązywanie się do sprzętu nie ma sensu, jak jest okazja to trzeba korzystać, sprzedać i wskoczyć w to co ma większą przyszłość że zostanie wykorzystane w przyszłości.
Btw, autorka w pierwszym poście napisała
(Sprzęt ma być nowy)
:grin:
nikoniarz
24-05-2018, 08:25
Btw, autorka w pierwszym poście napisała
:grin:
Wcale to nie stoi na przeszkodzie by podać coś alternatywnego, i mimo wszystko wg. mnie lepszego...
Miało być "Inna sprawa jeśli ktoś boi się zakupu używanego sprzętu lub musi kupić nowy, jednak jeśli nie stoi nic na przeszkodzie żeby kupić używany sprzęt to takie rady traktowałbym jako dobre, a nie banialuki forumowe mające niewiadomo co na celu."
Wcale to nie stoi na przeszkodzie by podać coś alternatywnego, i mimo wszystko wg. mnie lepszego...
A jak idziesz do knajpy i zamawiasz placka po węgiersku to tez nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kelnerka zamiast niego przyniosła pierogi ruskie? ;)
Chyba w jakimś celu podaje się konkretne informacje w wątku, zamiast pisać "mam 4k, polećcie mi sprzęt".
themadablues
24-05-2018, 09:24
Ze skrajności w skrajność, bo pamiętam takie czasy forum, gdzie w każdym wątku wciskane było stare, utyrane d90 albo (o zgrozo) d3 (co z tego, że stary tup- ważne że pełna klaka!).
Masz chyba jakieś ogromne uprzedzenia do tej puszki. Każdy sprzęt mający premierę kilka lat temu nazywasz trupem ?
Ja swoją kupiłem pół roku temu i mogę z całą pewnością stwierdzić, że trup to to nie jest. Ciężko wykorzystać wszystkie jego możliwości. Matryca czysta, choć na akcji jeszcze nie była.
Tu nie chodzi o datę premiery. Nie dość, że puszka ma wadliwą konstrukcję (a chyba nikt nie kupuje aparatu za tyle pieniędzy, żeby myśleć czy wytrzyma kolejny tydzień) to jeszcze większość używek nie jest w takiej kondycji, żeby polecać je jako jedyną puszkę na reportaż. Podobnie jak 700/750- większość używek to woły robocze na emeryturze.
Kojocisko
24-05-2018, 09:44
A jak idziesz do knajpy i zamawiasz placka po węgiersku to tez nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kelnerka zamiast niego przyniosła pierogi ruskie? ;)
Chyba w jakimś celu podaje się konkretne informacje w wątku, zamiast pisać "mam 4k, polećcie mi sprzęt".
Mylisz knajpę z forum dyskusyjnym. Dyskusja pozwala osobom z mniejszym doświadczeniem zobaczyć inne opcje. Nie musisz z nich korzystać, ale skoro wszystko wiesz, to po co tu piszesz?
A skoro wszystkiego nie wiesz, to może dowiesz się czegoś interesującego. Np. wymóg nowego sprzętu może wynikać z chęci wzięcia leasingu (wtedy zdania nie zmienisz) ale tez z irracjonalnych obaw - wtedy zdanie być może zmienisz.
Mylisz knajpę z forum dyskusyjnym. Dyskusja pozwala osobom z mniejszym doświadczeniem zobaczyć inne opcje. Nie musisz z nich korzystać, ale skoro wszystko wiesz, to po co tu piszesz?
A skoro wszystkiego nie wiesz, to może dowiesz się czegoś interesującego. Np. wymóg nowego sprzętu może wynikać z chęci wzięcia leasingu (wtedy zdania nie zmienisz) ale tez z irracjonalnych obaw - wtedy zdanie być może zmienisz.
Dyskusja w takim wątku to nie narzucanie swojego zdania na siłę. Wątek dotyczy dokupienia obiektywów (nawet dział jest o obiektywach) a większość rad to "zmień body".
Jakbyś chciał się poradzić kumpla, ktory samochód wybrać to chciałbyś usłyszeć tysiąc powodów, dlaczego motocykl jest lepszy? Ja bym to uznała za brak kultury albo przynajmniej głupotę osoby, z którą rozmawiam.
themadablues
24-05-2018, 10:07
Tu nie chodzi o datę premiery. Nie dość, że puszka ma wadliwą konstrukcję (a chyba nikt nie kupuje aparatu za tyle pieniędzy, żeby myśleć czy wytrzyma kolejny tydzień) to jeszcze większość używek nie jest w takiej kondycji, żeby polecać je jako jedyną puszkę na reportaż. Podobnie jak 700/750- większość używek to woły robocze na emeryturze.
Bez przesady. To, że brudzi się matryca (choć uważam że to problem wyolbrzymiony), nie oznacza że sama puszka nie wytrzyma. I bez problemu można kupić używkę z przebiegiem do 50k. Więc ciągle jeszcze na dotarciu.
madebyzosiek
24-05-2018, 10:07
Tu nie chodzi o datę premiery. Nie dość, że puszka ma wadliwą konstrukcję (a chyba nikt nie kupuje aparatu za tyle pieniędzy, żeby myśleć czy wytrzyma kolejny tydzień) to jeszcze większość używek nie jest w takiej kondycji, żeby polecać je jako jedyną puszkę na reportaż. Podobnie jak 700/750- większość używek to woły robocze na emeryturze.Strasznie się mylisz, ale masz do tego prawo ;)
Dyskusja w tym wątku przestaje mieć sens. Jak koleżanka chce mieć D7100 i dokupić porządne szkła to:
- Sigma 18-35 1.8 Art - obrazek, ostrość
lub
- Nikkor 17-55 2.8 - pewność i pancerność
lub
- Sigma 17-50 2.8 - kompromis cenowy.
Do tego tele:
- Nikkor 85 1.8G
lub z szaleństwem:
- Sigma 50-100 1.8 Art
Do tego lampa (może być SB700, choć są lepsze) i działaj. Trzymamy kciuki.
nikoniarz
24-05-2018, 10:15
Ja napisałem wyraźnie o alternatywie. I dlatego wolałbym gdyby kelnerka powiedziała, że pierogi będą lepsze i warto dołożyć...
Kojocisko
24-05-2018, 10:23
Dyskusja w takim wątku to nie narzucanie swojego zdania na siłę. Wątek dotyczy dokupienia obiektywów (nawet dział jest o obiektywach) a większość rad to "zmień body".
......
Mam fajny rower szosowy - jakie kupić opony do jazdy po górach? Rada zmienić rower nie świadczy o głupocie ani braku kultury. Jak widzisz w wątku ściera się co najmniej kilka opinii, wynikających z doświadczeń, przekonań, etc.
Ciesz się dyskusją i wybierz argumenty, które cię przekonują. Na twoje pytanie nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. Ale oczywiście jest sporo kiepskich. Ale skoro wszyscy radzą, to poradzę i ja. Kupno jednej z wymienionych Sigm jest bezpieczne, pozwoli ci samej ocenić czego ci potrzeba. Używana Sigma 17-50 jest bez ryzyka finansowego i bardziej uniwersalna (nie miałem). Sigma 18-35 jest mniej uniwersalna, ale za to niewiarygodnie ostra (miałem).
Kupiłbym S 18-35, bo gwarantuje najlepszą możliwą jakość z D7100. I podjął decyzję o ewentualnej zmianie korpusu, jak ten zestaw będzie cię ograniczać.
Rada z D600 jest dobra, jeśli z góry wiesz, że zwykle będziesz fotografować w okolicznościach braku światła. Nie wierz w wizję świata kolegi m-500. Nie znajduje potwierdzenia w życiu - wystarczy poczytać to forum.
madebyzosiek IMO dobrze podsumował opcje.
Trochę się podczepię. Coś mi kołacze po głowie, że istnieje jakaś polska firma, która robi dobre szelki do aparatów. Kojarzycie może?
Kojocisko
24-05-2018, 10:32
Trochę się podczepię. Coś mi kołacze po głowie, że istnieje jakaś polska firma, która robi dobre szelki do aparatów. Kojarzycie może?
Reporter
Istnieje jakaś sensowna konkurencja?
Ja napisałem wyraźnie o alternatywie. I dlatego wolałbym gdyby kelnerka powiedziała, że pierogi będą lepsze i warto dołożyć...
A co jeśli klient się oburzy bo on nie chce kombinowania i na jego talerzu ma być to na co mu ślinka cieknie, a kelner to pewnie jakiś bigosowy ziutek co wciska zawsze pierogi ruskie z zamrażarki ? :)
Dziwi mnie właśnie to oburzanie się że ktoś sugeruje jakąś alternatywę, zazwyczaj wynika to z doświadczenia albo zwykłej kalkulacji kosztów/jakości co przecież jest istotne bo jakby było inaczej to pytający nie wspominałby o budżecie.
Jeszcze rok temu nie było by dyskusji, obecnie ceny się zmieniły, cena za dobre D600 jest śmieszna w porównaniu do D7100 czy D7200.
Jeśli ktoś ma zamiar się rozwijać i iść w ten temat bardziej niż amatorsko to prędzej czy później będzie musiał pozbyć się za "grosze" świetne polecane sigmy 18-35 czy 50-100, które są rewelacyjne ale... no właśnie to ale jest bardzo istotne.
Jestem daleki od pisania "aps-c to trup" albo "tylko pełną klatką ładne zdjęcia można robić" to nie tego typu argumenty tu podaję, czysta kalkulacja co można osiągnąć za konkretne pieniądze.
No i całe te wywody nie mają sensu jeśli MUSI BYĆ SPRZĘT NOWY.
nikoniarz
24-05-2018, 11:13
Istnieje jakaś sensowna konkurencja?
Istnieje. Nie pamiętam nazwy, ale jak szukałem dla siebie to natknąłem się na jakieś połowę tańsze. Mimo wszystko i tak kupiłem "wzmacniane" Reportery... Które i tak sprzedałem po pewnym czasie. Tak czy siak jest wątek na ten temat, więc tą dyskusję lepiej tam przenieść.
Miałem wiele puszek w obiegu i nie wiem skąd kolega piszę takie bzdury, że D3 to trup haha, pewnie nawet nie miał w ręku tego aparatu a ja mam i używam i jeśli chodzi i ergonomie, to takie zabawki jak D7000milionów coś tam zjada na śniadanie i czeka na obiad, jak widać ludzie piszą a nie wiedzą co piszą...
A ja mam zenita, którego uwielbiam, co nie zmienia faktu, że nie jest to aparat do tego typu pracy w 2018 roku.
- - - - kolejny post - - - - - -
Bez przesady. To, że brudzi się matryca (choć uważam że to problem wyolbrzymiony), nie oznacza że sama puszka nie wytrzyma. I bez problemu można kupić używkę z przebiegiem do 50k. Więc ciągle jeszcze na dotarciu.
Wyobraźmy sobie sytuację, że koleżanka Majka bierze się za śluby, ma ich 3-4 w miesiącu przez cały sezon bo jest bardzo dobra albo tania. W pewnym momencie przychodzi czas na wymianę matrycy... kiedy i jak?
nikoniarz
24-05-2018, 18:36
Wyobraźmy sobie sytuację, że koleżanka Majka bierze się za śluby, ma ich 3-4 w miesiącu przez cały sezon bo jest bardzo dobra albo tania. W pewnym momencie przychodzi czas na wymianę matrycy... kiedy i jak?
A jaki cel/powód wymiany? Bo nie bardzo rozumiem chyba...
madebyzosiek
24-05-2018, 19:22
A jaki cel/powód wymiany? Bo nie bardzo rozumiem chyba...
Kolega raczej mało ogarnia o czym pisze ;)
Jeżeli koleżanka Majka chce się zabrać za 3-4 śluby w miesiącu, to nie ma bata żeby miała jeden aparat z lampą i szkłem, bo migawka do wymiany jest akurat najłatwiejsza do przewidzenia w koszyku tego, co może się stać. Do tego jak koleżanka zrobi trzy, nawet tanie śluby, to szybciutko kupi drugie body... Dla bezpieczeństwa i wygody pracy...
Rozmowa jest bez sensu, a autorce już wszystko zostało napisane.
Troszkę poczyściłem, proszę o merytoryczne wypowiedzi.