Zobacz pełną wersję : Ukrainka w Polsce
Czy obywatelka Ukrainy przebywajaca w Polsce od osmiu miesiecy , oczywiscie legalnie , posiadajaca ukrainskie prawo jazdy , moze prowadzic samochod zarejestrowany w Polsce ?
Ktos sie orientuje ?
krzysztofz24
16-05-2018, 20:08
https://www.eporady24.pl/czy_ukrainskie_prawo_jazdy_jest_wazne_w_polsce,pyt ania,8,116,15227.html
Tu masz wszystko.
spiritus
16-05-2018, 20:12
Może... spokojnie :)
z podanego linku wynika , ze nie moze o ile mieszka dluzej niz 6 miesiecy w Polsce.
musi wyrobic sobie polskie prawo jazdy .
spiritus
16-05-2018, 21:30
Nican podany link jest sprzed dwóch lat :) Przez ten czas w przepisach bardzo dużo się zmienia... serio. Szczególnie w umowach międzynarodowych. Przez 8 msc byłem szkolony z pewnego zagadnienia co po tym czasie zmieniło się ono w przeciągu 2 tyg... :D
Pytałem o to samo kiedyś kolegi z pracy i też twierdził, że raz na pół roku ma wrócić do UA i wtedy od nowa nabija jej się licznik. Teraz popytałem kolegów z szerszego grona i prawdopodobnie nie ma ograniczeń.
Najbezpieczniej będzie zadzwonić do starostwa do wydziału komunikacji i tam się dopytać jak to jest. Byłym wdzięczny gdybyś napisał do mnie tą odpowiedź... i najlepiej z odnośnikiem jakimś gdzie to jest zapisane.
W ogóle wątpię aby policjantom się chciało liczyć dni od daty wjazdu czy jest pół roku czy nie ;D
krzysztofz24
16-05-2018, 21:39
Nican podany link jest sprzed dwóch lat :)
Pytałem o to samo kiedyś kolegi z pracy i też twierdził, że raz na pół roku ma wrócić do UA i wtedy od nowa nabija jej się licznik. Teraz popytałem kolegów z szerszego grona i prawdopodobnie nie ma ograniczeń.
Najbezpieczniej będzie zadzwonić do starostwa do wydziału komunikacji i tam się dopytać jak to jest.
W ogóle wątpię aby policjantom się chciało liczyć dni od daty wjazdu czy jest pół roku czy nie ;D
Nie bede sie klocil:-). Po prostu chcialem pomoc i dalem w miare wiarygodny link.
Prawdopodoobnie przez 2 laa moglo sie nic nie zmienic w tej kwesti...
Pozostaje jeszcze sprawa praktyki, czyli jak wyglada kontrola na drodze. Czy policjant zada/ma obowiazek jakiegos dokumentu pobytu?
Czy tylko na zasadzie, "prawo jazdy tego kraju jest honorowane w Polsce"
Siegnal bym osobiscie do zrodla, czyli przepisow a nie dzwonil po urzedach.
Jeszcze inna kwestia jest ze moze byc dokladnie jak mowisz (cos kojarze ze ty mundurowy jestes;-) ), ale jak bedzie np kolizja drogowa, to jednak przepisy beda szczegolowo interpretowane.
A jak nie masz prawa jezdzic po Polskich drogach, to cala wina pojdzie na ciebie i nie bedzie dzilac OC ani AC pojazdu.
Podobny przyklad; nie masz prawa prowadzic pojazdu ze reka w gipsie mimo ze masz prawo jazdy. Dokladnie t osprawdzalem jak mialem zlamana reke. Bo jak cie zlapia to mandat a jakbyc nieszczesliwie mial kolizje to zapomnij o ubezpieczeniu.
Prawo jazdy jest dla zdrowego i sprawnego czlowieka - bo chyba ktos ze zlaman reka nie zostal by dopuszczony do egazminu w WORD;-)
Takze ja bym jednak sie wgryzl w przepisy samemu. Bo kontrola policji ktora nas pusci i powie ze wszystk ok, to troche co innego niz kolizja albo wypadek nie daj Boze.
spiritus
16-05-2018, 21:51
Czy policja ma prawo żądać pobytu to nie mam pojęcia. Ob trzeciego kraju ma mieć przy kontroli dokument potwierdzający tożsamość i pozwalający na pobyt w danym kraju (czyli między innymi wiza, karta pobytu czy nawet MRG... jeżeli jest w pewnej odległości od granicy), dokument uprawniający do kierowania pojazdem, ważne ubezpieczenie oraz dowód rejestracyjny.
Wydział komunikacji akurat powinien się orientować w tych przepisach bo to oni są od wydawania i ratyfikowania praw jazdy :) Jeżeli się znajdzie osobę ogarniętą w temacie to powie co i jak :)
Jak już jesteśmy przy kolizjach to jeżeli Wam się trafi kiedykolwiek jakakolwiek stłuczka z ob trzeciego państwa to bierzcie gotówkę od ręki. Nie bawcie się w sporządzanie jakiegokolwiek pisma, że taki i taki pokryje wszystkie koszty. Jak nie ma to wzywać policję.
Co do tematu to się jeszcze popytam w kilku miejscach... może trafię na kogoś od tego :D
przepis jest aktualny, znalazlem przepisy - nie zmienily sie , to konwencja wiedenska .
po 185 dniach pobytu w polsce prawo jazdy ukrainskie nie uprawnia do prowadzenia samochodu na terenie Polski .
czyli nie ma sie ubezpieczenia.
policjant nie jest tutaj potrzebny , decyduje czy jest zameldowana , czy nie?
Czy nie lepiej będzie wymienić prawko na polskie? Czytałem ostatnio, że w UK kupowano podrabiane ukraińskie na C+D i wymieniano na angielskie. Sprawa się rypła jak trzech typów miało ten sam numer na plakietce.
spiritus
16-05-2018, 23:06
Konwencja wiedeńska konwencja wiedeńską ale tak jak pisałem może być to zależne od umów między Pl a Ua
Czy nie lepiej będzie wymienić prawko na polskie? Czytałem ostatnio, że w UK kupowano podrabiane ukraińskie na C+D i wymieniano na angielskie. Sprawa się rypła jak trzech typów miało ten sam numer na plakietce.
tak trzeba zrobic , po 185 dniach pobytu w olsce nalezy przepisac prawo jazdy na polskie.
Jesli sie tego nie zrobi , to gdyby doszlo do wypadku , nie ma szans na pokrycie szkod wlasnych przez ubezpiecznie , a szkod pokryte innym , ubezpieczyciekl bedzie dochodzil od kierowcy. Juz nie wnikam w to czy udzielajac samochodu osobie bez prawa jazdy , swiadomie aby jezdzila , walsciciel nie staje sie jakos tam karalny.
nie dotyczy to posiadaczy prawa jazdy wydanego w jednym z krajow UE i EFTA.
- - - - kolejny post - - - - - -
Konwencja wiedeńska konwencja wiedeńską ale tak jak pisałem może być to zależne od umów między Pl a Ua
prawo to na terenie polski obowiazuje i jest opublikowane w dzienniku ustaw.
nie znalazlem nigdzie wzmianki , jakoby z ukraina obowiazywaly inne przepisy.
Znasz moze takie prawo regulujace te kwestie inaczej z obywatelami ukrainy ?
spiritus
17-05-2018, 08:19
Osobiście nie znam bo się tematem nie interesowałem aż tak ale popytam
spiritus
18-05-2018, 15:56
Nican dopytałem
Faktycznie max pół roku. Ktoś mnie kiedyś w błąd wprowadził i dlatego miałem wątpliwości.
Jeżeli chce jeździć dłużej to musi przepisać swoje pj na polskie.