PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Wschodząca Droga Mleczna

Zahir
15-05-2018, 16:27
Witajcie.

Zdaję sobie sprawę, że aktualnie pora na fotografowanie Drogi Mlecznej na mojej szerokości geograficznej nie jest najlepsza ale mieszkając na wyspie, nie można przejść obojętnie obok splotu fortunnych wydarzeń w postaci (niemal) bezchmurnego nieba i księżyca za horyzontem ;) Poza tym zainspirowany świetnymi pracami naszego forumowego kolegi @loki_p (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=6988) od dawna nosiłem się z zamiarem spróbowania swoich sił w tego typie fotografii. Wiem, że motyw do bólu wyeksploatowany ale to jedyny spot na szybko w moim zasięgu.

zapraszam

16mm / iso 1600 / f2.8 / 25s.

9238

2pompony
15-05-2018, 17:14
Droga Mleczna chyba wyszła ciut słabo, ale za to zdjęcie jako nocny lanszaft wyszło całkiem fajnie!

krzysztofz24
16-05-2018, 11:25
Mi sie podoba. Znaczy zdjecie nic nie urywa ale jest spoko.
Widywalem bardziej wyeksponowana droge mleczna i nad tym powinienes popracowac.
Ale kadrowo jest spoko.
A dol zdjecia jest idealnie naswietlony. W punkcik bym rzekl:-).
Nie za ciemno, nie za jasno tylko akurat.

arciszz
16-05-2018, 13:02
Tutaj żeby pokazać piękno drogi i taki krajobraz trzeba łączyć klatki, bo z jednej klatki za dużo nie wyciągniemy tego nieba ale dół jest w porządku, tylko albo jest się wyznawcą "jednoklatkowce" lub "wieloklatkowce"

Zahir
18-05-2018, 11:30
Po sprawdzeniu w Stellarium przygotowałem się, że Droga Mleczna będzie wschodziła późno i pojawi się dość nisko nad horyzontem - czyli prawdopodobnie największe zagęszczenie gwiazd powinno znajdować się po prawej stronie kadru nisko nad horyzontem. Z taką też myślą fotografowałem i obrabiałem zdjęcie ale po waszych komentarzach zaczynam myśleć, że być może powinienem spróbować jeszcze mocniej pocisnąć z suwaczkami ;)
arciszz
mam oczywiście kilka klatek i być może spróbuję je połączyć przy użyciu tego (https://www.youtube.com/watch?v=ql4bEnJc4hE) programiku

Dzięki Panowie za odzew

loki_p
20-05-2018, 21:25
Najlepsze było na prawo :(

Zahir
21-05-2018, 00:21
No właśnie, niestety po prawej nad horyzontem nadciągał front atmosferyczny poprzedzony wysokimi (zanieczyszczonymi światłem) chmurami, stąd takie a nie inne umiejscowienie Drogi Mlecznej w kadrze.
Póki co wypatruję kolejnej okazji (pozycja i faza księżyca) i oczywiście liczę na dobre warunki pogodowe ;)

dzięki za wizytę

greku792
21-05-2018, 08:35
Bardzo ładny kadr.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Zahir
30-05-2018, 18:51
Słuchając Waszych sugestii popracowałem nad Drogą Mleczną i nie popadając w przesadę(?) udało mi się uzyskać takie wzmocnienie

v2

9863

EDIT: Uznałem, że warto Wam pokazać wersję którą uważam za przesadzona - poniżej max co potrafiłem wycisnąć z pliku

v3 max

9864

Którą drogą iść Waszym zdaniem?

Red-Angel
06-06-2018, 12:17
Jak dla mnie V2 najlepsze. V3 trochę dziwnie wygląda, jak sam zauważyłeś.

Zahir
06-06-2018, 13:27
Dzięki Red-Angel i witaj na forum :)

Widzisz moje wątpliwości wynikają z faktu, że niemal wszystkie zdjęcia Drogi Mlecznej wyglądają jak v3, a to z widokiem nocnego nieba, jako elementu krajobrazu, ma niewiele wspólnego w moim odczuciu.

początkuję w tego typu fotografii i wciąż szukam swojej (nomen omen ;) ) drogi... i taka koncepcja mi ostatnio spod suwaków wyszła:

v4

10213

krunz
06-06-2018, 21:20
v4 chyba najlepsza z wszystkich. Jest podkreślona DM i dobrze widoczny 1 plan. Problem w tego typu zdjęciach jest taki, że raczej nigdy takich kolorów w nocy nie zobaczymy ale czemu miałoby to nas powstrzymywać od fotografowania :)

notdot
10-06-2018, 21:40
mam oczywiście kilka klatek i być może spróbuję je połączyć przy użyciu tego (https://www.youtube.com/watch?v=ql4bEnJc4hE) programiku
-zahir- czy tym programem można połączyć serię zdjęć z błyskawicami?

basket
10-06-2018, 21:51
Fajne zdjęcie(pierwsza wersja podoba mi się najbardziej) Miejscówka suuuuper! Kadrowo moim zdaniem jest za duzo dołu. Wiatrak przy dolnej krawędzi kadru moim zdaniem wyglądał by całkiem dobrze. Wtedy jeszcze większą rolę odegrało by niebo.

Zahir
11-06-2018, 15:39
notdot nie mam pojęcia ale nie wydaje mi się, taki soft z założenia ma wzmacniać przy użyciu kolejnych klatek stałe elementy (gwiazdy) na obrazie
basket co do kadrowania - ciekawe spostrzeżenie - na pewno wypróbuję, dzięki

notdot
11-06-2018, 17:10
Ok, dzięki