PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia ptaków i nie tylko - starter pack

BigMonster
14-05-2018, 10:00
Dzień dobry wszystkim
To mój pierwszy wpis za radą Wujotowi, któremu dziękuję za radę, żeby Was tutaj odwiedzić.
Mieszkam na skraju lasu i często obserwuję ptaki ale nie mam ich czym fotografować. Nie mówię o takich fotkach jak robi http://www.national-...yslaw-jankowiak
Obserwuję go na fejsie, gdzie konto mam od niedawna właśnie w tym celu.
Może doradzicie, co i ewentualnie gdzie kupić, żeby było w miarę uniwersalnie? Myślałem o dwóch, może trzech obiektywach + body. Jakiś portretowy, makro i chyba tele ze zmienną ogniskową (czy na pewno?), żeby był w miarę uniwersalny (najlepiej bym chciał jakieś 500-600 z dużym światłem) ale nie wiem, jakiego rzędu to są pieniądze. Nie wiem na ile warto kupować body z matrycą 40mega i więcej, czy to mam sens?
Pozdrawiam
BM

stock
14-05-2018, 14:13
z reguły duże pieniądze. Oczywiście to nie jedyna opcja, sa tańsze też. Poszukaj na forum w wątkach o tele. Jest dużo info, testów i poglądowych zdjęć.
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-nikon-nikkor-600mm-f-4e-af-s-fl-ed-vr.html

spiritus
14-05-2018, 14:42
Jaki budżet?

Mój znajomy z ptaszorami działa z D500 i S 150-600. Światłem nie zachwyca ale ten sprzęt da radę. Zmieścisz się w 12 k (nowy).
Po co Ci makro do ptaków? Jak chcesz coś do portretów i fajne do makro to podobno tokinę 100 chwalą.

EDIT:
Zainstaluj do przeglądarki exif viewer, wejdź sobie w naszą galerię w dział "Przyroda" i zobacz czym chłopaki focą. Wtyczka pokaże Ci parametry na jakich zostało zdjęcie zrobione, jaki aparat. Dodatkowo dużo użytkowników ma w stopkach wypisany sprzęt... też tam zerknij.

OjTam
14-05-2018, 14:50
Bazując na zdjęciach z działu foto:
D7000 + S100-300/4
D7200 + N200-500/5.6
D500 + 300/2.8
D5 + 400/2.8 z tc1.4
D5 + 500/4.
Jak widać, rozstrzał spory. :)
Któryś 150-600 też się trafi.

BigMonster
14-05-2018, 15:04
Kwota zabija ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Przeglądałem właśnie kilka wątków ale nie trafiłem pasownego pod względem potrzeb. Albo budżetowa sprawa albo ktoś uzupełnia swój zestaw.

Kojocisko
14-05-2018, 15:27
Jak już pewnie wiesz, życie to większości przypadków kompromisy.
Bez kompromisów jest D5, jakieś porządne 500mm i już jesteśmy grubo powyżej 50kpln.
Sporo tańszy D850 i nowy Nikkor 200-500 to na upartego 20kpln - a IMO nie jest to wielki kompromis
Ale już używany zestaw D7100 i Sigma/Tamron 150-600 to okolice 5kpln jak cierpliwie poszukać.
A jak ktoś uparty, to pewnie i z tego coś urwie...
Więc zacznij od budżetu, priorytetu potrzeb.. Nie musisz wszystkiego kupować od razu.

BigMonster
14-05-2018, 15:28
Może D500 + Tamron 150-600 mm F/5.0-6?

Kojocisko
14-05-2018, 17:16
Widzę, że kompromis nie musi być taki wielki. Poszukaj postów kolegi Raftik - pisał (pochlebnie) o fotografowaniu ptaków tym Tamronem. A korpus wyśmienity, z doskonałym AF.

OjTam
14-05-2018, 17:45
Raftik to czasem o G2 nie pisał? G1 chyba też używał, ale dość szybko na 200-500 zmienił, jeśli dobrze kojarzę.

BigMonster
14-05-2018, 17:48
Zaraz rzucę okiem.
Wpadł mi też w łapska Pentax K-1 + FA 150-450 F4.5-5.6 AW HD +Grip D-BG6. Czy to by nie był też zacny zestaw? Szukam opinii typowo ptasich ale na razie bezskutecznie.

D500 nie ma pełnej klatki a o takim myślałem. Czy 200-500 jest jaśniejszy?

spiritus
14-05-2018, 20:19
Zaraz rzucę okiem.
Wpadł mi też w łapska Pentax K-1 + FA 150-450 F4.5-5.6 AW HD +Grip D-BG6. Czy to by nie był też zacny zestaw? Szukam opinii typowo ptasich ale na razie bezskutecznie.

D500 nie ma pełnej klatki a o takim myślałem. Czy 200-500 jest jaśniejszy?

Pełna klatka owszem da Ci ładniejszy lekko obrazek ale stracisz na odległości. Aparaty z matrycą DX mają dodatkowo mnożnik do ogniskowej obiektywu. Czyli jak masz podpięte na FX 300 mm na DX będzie to 450 mm

mmluty
14-05-2018, 22:39
BigMonster Przepraszam, że tak obcesowo się wtrącam, ale coś mi się wydaje, że nie bardzo wiesz jak fotografuje się ptaki, a od tego należałoby zacząć. Najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie ptaki i jaką techniką (podchód czatownia czy coś innego) chcesz je fotografować, bo od tego mocno zależy dobór sprzętu. Moja rada na początek, zainwestuj w książkę o fotografowaniu ptaków, np. Fotografujemy Ptaki Grzegorza i Tomasza Kłosowskich lub podobną, bo to jest wydatek kilkudziesięciu złotych, a nie kilkudziesięciu tysięcy na sprzęt.
Z książki dowiesz się jakie należy stosować techniki fotografowania i jakiego sprzętu do tego najlepiej używać. Jeżeli po przeczytaniu utwierdzisz się w przekonaniu, że właśnie tym chcesz się zajmować, to będzie dobry moment żeby wrócić na forum i doprecyzować jaki aktualnie na dzień dzisiejszy najlepiej kupić do tego sprzęt.

Rozpoczynanie takiej zabawy od wydania dużych pieniędzy na sprzęt bez wiedzy o ptakach i sposobach ich fotografowania, to moim zdaniem nie jest dobry pomysł.

spiritus
14-05-2018, 23:00
Tak przy okazji fotografowania ptaków i innej zwierzyny z czatowni. To prawda, że jak się idzie fotografować z czatowni to wchodzi się w 2 osoby, po czym jedna wychodzi? Słyszałem taką teorię, że zwierzęta nie potrafią liczyć i jak zobaczą, że coś weszło i wyszło to zachowują się naturalnie.
Nie mam zamiaru się brać za fot. zwierząt ale pytam z ciekawości aby poprzeć/obalić tezę :)

ksh
14-05-2018, 23:03
W Krakowie w kilku miejscach są billboardy z reklamą funduszy europejskich i na nich fotograf trzyma zestaw solidny do ptasiorów, oby to nie była inspiracja do zakupów.

mmluty
15-05-2018, 08:29
Tak przy okazji fotografowania ptaków i innej zwierzyny z czatowni. To prawda, że jak się idzie fotografować z czatowni to wchodzi się w 2 osoby, po czym jedna wychodzi? Słyszałem taką teorię, że zwierzęta nie potrafią liczyć i jak zobaczą, że coś weszło i wyszło to zachowują się naturalnie.
Nie mam zamiaru się brać za fot. zwierząt ale pytam z ciekawości aby poprzeć/obalić tezę :)

Jeżeli zamierzasz wchodzić do czatowni w dzień to stosuje się taki zabieg, ale równie często wchodzi się do czatowni godzinę czy dwie przed świtem, a wtedy ptaki nie potrafią liczyć nawet do jednego. Oprócz ptaków, to nie słyszałem żeby ktoś taką technikę stosował do innych zwierząt, ssaki inaczej oceniają zagrożenie.

BigMonster
15-05-2018, 08:31
Każdą radę traktuję równie wartościowo. Każda będzie dla mnie dobra.
Jak już pisałem, mieszkam na skraju lasu i ptaków mam pod dostatkiem. Planuję też może trochę owadów podglądać, dlatego chce też jakieś makro w zestawie.
Głównie raczej podchody. Czatowanie być może ale głównie raczej podchód. Miejsc do tego mam sporo a i blisko nad 2 jeziora (300m). Jeżdżę czasem skoro świt rowerem dookoła jeziora i żałuję, że nie mam czym focić.
Z pewnością pochylę się nad proponowaną pozycją, jednak chcę przed wakacjami jeszcze coś zacząć ćwiczyć. Wracam w tym roku latem na Sycylię i bym chciał wykorzystać sprzęt bo głównym celem są parki i rezerwaty przyrody.
Nie mam ciśnienia na jakiś mega hiper sprzęt, którym jak się obwieszę to mi wszyscy będą zazdrościć bo i z takimi się spotkałem. To tak samo jak niektórzy jadą na narty zimą, zabierają swoje najnowsze modele nart, najnowsze wzory ciuchów i na stoku narty raz przy wszystkich nasmarują i wracają po tygodniu do domu opaleni italiańskim, zimowym słońcem.
Chcę się tym bawić i mieć z tego radochę, zainteresować dzieci (syncio i tak ogląda na okrągło filmy z Davidem Attenborough).
Z pewnością do National Geographic od razu moje zdjęcia nie trafią, ale może po tygodniu ;)
Książka zakupiona, dziękuję za sugestie. Każda rada jest dobra. Wujot nie bez powodu mnie tutaj odesłał :)
Moim starym kompaktem DSC-F 828 niewiele zdziałam. Mam go 15 lat. Niestety możliwości bateryjne i optyczne dość ograniczone ale nadal czasem fajne zdjęcie udaje się zrobić.
Oglądałem też w necie Pentax K-1, jest już w wersji MII. Czy ktoś się z Was z nim zetknął? Mało recenzji i nadal nie jestem przekonany czy pełna klatka czy DX. spiritus sugeruje raczej DX (dzięki). Nie wiedziałem o takim sęku z mnożnikiem ogniskowej. Człowiek uczy się całe życie...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą radę i poświęcony dla mnie czas.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony czas.

ksh
15-05-2018, 08:37
Pentax to matryca pełna klatka 36,4 Mpix i można śmiało stwierdzić że będzie lepiej niż na aps-c 24 Mpix mimo że kąt widzenia na pełnej klatce szerszy, podejrzewam ze wygra ilość detalu pozwalająca na kadrowanie ale to moje teoretyzowanie, a praktyków tu nie brakuje więc słuchałbym ich rad.

poste
15-05-2018, 09:14
Popatrz na ceny i dostępność, także używanych, obiektywów do Pentaxa.
Podpowiedź, Nikon i Canon są w tych zawodach górą ;)
Długie ogniskowe to nie jest tanie hobby, fundusze zawsze jakoś tam ograniczają. Wybierz jakiś ciekawy obiektyw tele* i dokup body, na które starczy środków i zapału, sugeruję popatrzeć na Nikony d7200, d7500 i w górę na droższe modele. Na początek (i nie tylko) każdy z nich będzie całkiem ok.

* na początek może zoom, lista nie jest przesadnie długa, zależy jaki masz budżet, chęć dźwigania ciężarów, itd.

BigMonster
15-05-2018, 09:52
Zapytałem o Pentaxa bo jak znam życie, to kupię coś znowu na kolejne 15 lat (jeśli dożyję następnych). Są fajne moim zdaniem szkła tele do niego ale jak to w praktyce wygląda?
Fotki Rafała robione D500 zachwycają mimo, że to DX.
Obiektywy bym chciał mieć trzy, jakieś makro do owadów i kwiatów (teściowa ma *******ca więc muszę sztamę trzymać i pokazywać co chwila że dbam o własne), jakiś obiektyw do zastosowań domowych typu imprezka, spotkanko etc no i tele na wypady i podchody nie tylko z terenu ale i też z domu.
Myślę. że należy zacząć od tele, później makro, następnie body i jakiś uniwersalny. Tak bym to widział. Jak na tele jestem prawie zdecydowany (chyba, że ten Pentax mi zawróci w głowie), choć nie wiem na 100% czy 200-500 będzie optymalny, to reszta jest nadal zagadką, największą makro i body. Kolejny dylemat, to mocowanie obiektywów. Nigdy nie miałem aparatu z wymiennymi obiektywami i zapewne są różne standardy ale co do czego pasuje? Czy np kupując Pentaxa jestem skazany tylko na jego obiektywy i odwrotnie? Bo może jeśli N200-500 by pasował to może bym się skusił?

poste
15-05-2018, 10:07
Jak wchodzisz w system, to jesteś skazany na obiektywy z danym bagnetem/mocowaniem. Przejściówki zawsze są jakimś ograniczeniem, czasem "tylko" pogarszają komfort, częściej efekty są słabe a obsługa kłopotliwa. Co ten Pentax ma, czego nie ma np. d800 czy d810? Kto i gdzie taką laurkę wystawił ;) ?
Przemyśl mocno sprawę, zwłaszcza od strony kosztowej, wiem, że FX kusi, ale obiektywy w większości to inna liga cenowa, no i wielkość. Właśnie, spróbuj wziąć do ręki taki zestaw, typu d500 z N200-500, zobacz ile to waży, jak to nosić na spacerach, itd. Czy w ogóle odpowiada, bo z kompaktem nie ma żadnego porównania. Żeby potem nie leżał sprzęt w domu.
Makro to mały problem, za niecałe 2 tysiące kupisz np. Sigmę 105/2.8 macro, plus jest sporo dobrych obiektywów o innych ogniskowych, także na rynku wtórnym. Do kwiatków czy większych owadów nie potrzebujesz makro, w zupełności wystarczy np. jakiś 70-300 (zwłaszcza na DX).
Standardowy zoom też znajdziesz, nawet jasny ze światłem f2.8, kwestia ceny. Określ budżet, będą być może konkretniejsze propozycje.

mmluty
15-05-2018, 10:20
Jeżeli jednak zamierzasz rozpocząć od zakupu sprzętu, to jako amator, też mieszkający pod dużym lasem który nieco o te zagadnienia się otarł, poradziłbym tak: Przy fotografowaniu ptaków, a w szczególności przy bardziej dynamicznych scenach liczy się szybki i precyzyjny AF-C. Taki AF posiada D500 podobny lub lepszy AF w formacie FX to jednocyfrowce, ale cena dwa do trzy razy wyższa, a efekt niekoniecznie będzie zauważalny szczególnie na początku. Moim skromnym zdaniem na początku efekt najmniej będzie zależał od sprzętu.

Na wyjazdy o których piszesz, w różnych parkach przyrody najbardziej użyteczny lub wręcz konieczny będzie ZOOM.

Na Twoim miejscu do takich celów wybrałbym bez wahania D500 i N200-500, do fotografowania ptaków i innych zwierząt, na początku przygody masz zestaw który dość długo nie będzie cię w niczym ograniczał. Do tego przyzwoity statyw najlepiej z głowicą gimbalową i do podchodu koniecznie monopod.

Do pozostałych zastosowań jakiś obiektyw makro w okolicach 100/2.8, który przy okazji na początek będzie dobry do portretu. No i nie obejdzie się bez uniwersalnego ZOOM-a np. Sigma 17-50/2.8.

W ten sposób masz body i komplet obiektywów w cenie samego body FX o porównywalnych parametrach. Przy ewentualnej sprzedaży też stracisz proporcjonalnie mniej.

BigMonster
15-05-2018, 10:35
Budżet mam w zasadzie określony. Myślałem o 15-20 k.
Co do laurek. Nie ma w zasadzie opinii (jest niewiele ale żadnej ptasiej) o K-1 MII. Wiesz, czytając opisy na stronie producentów, to wszystko jest super, mega extra i nic nie brakuje.
Ze względu, że to nie bułki i taki zakup jest w moim przypadku na długo, zastanawiam się czy lepiej słabsza (mniejsza) matryca w DX czy lepiej większe zdjęcie lepszej jakości, które można kadrować w przypadku FX.
Co do noszenia i ogólnie komfortu, nie jestem aż taki wrażliwy. Tutaj znając siebie problemów się nie spodziewam.
http://allegro.pl/nikon-d500-af-p-18-55vr-af-s-18-140vr-lampa-yn685-i7342809767.html
http://allegro.pl/canon-6d-obiektywy-super-zestaw-okazja-jak-nowy-i7336141072.html#thumb/2
Znalazłem dwa takie zestawy. Czy iść w tym kierunku, dokupując ewentualnie później np N200-500 lub Sigmę 150-600?

poste
15-05-2018, 10:36
Ww zestaw jest oczywiście bardzo zacny, cena w polskich sklepach za nowy z dodatkami przekroczy już 20 tys. pln-ów.

BigMonster
15-05-2018, 10:40
Który, C6D czy N500?

poste
15-05-2018, 10:51
Do przyrody to ten Canon z autofocusem nie ma nawet startu do d500. No i tym Tamronem 28-300 mm to bym sobie głowy w ogóle nie zawracał.
Matryca DX w d500 z pewnością nie będzie ograniczeniem.
Ps. Chodziło mi o zestaw wymieniony przez kolegę mmluty.

Pps. Może nie znam się na cenach, ale te dodatki do d500
http://allegro.pl/nikon-d500-af-p-18-55vr-af-s-18-140vr-lampa-yn685-i7342809767.html
to takie dość skromne. W sumie N18-140 jako szkło spacerowe wart jest zakupu (nowy ok.1200 zł z polskiej dystrybucji, używany...?), ta lampa i drugi obiektyw to nic specjalnego (warte z 500 zł? w sumie)

August68
15-05-2018, 13:07
Do Twoich potrzeb D500 jest idealnym rozwiązaniem. Do ptaków - chyba jeden z obecnie najlepszych AF ba rynku. Dorzuć do niego Nikkora 200-500 i ptaki masz obskoczone. Do makro D500 ma ruchomy ekran - nie będzie potrzeby taplania się w błocie... Jak wystarczy kasy weź do niego Nikkora 105/2.8VR Ale równie dobre będą nowe wersje Sigmy 105/2.8 albo Tamrona 90/2.8 Wszystkie te szkła makro to przy okazji całkiem porządne portretówki. A na codzień dodaj do tego : Sigmę 17-50/2.8 (wersja ekonomiczna), Nikkora 17-55/2.8 (wersja pancerna na lata), albo Nikkora 16-80 /2.8-4.0 (wersja jnuwersalna). I moim zdaniem masz wszystko co potrzeba.

Rycerz
15-05-2018, 13:58
W fotografii ptaków akurat niepełna klatka czyli Dx to sama korzyść...

Jak mieszkasz w fajnym zakątku, znaczy masz dobrą miejscówkę, zrobisz czatownię i zachecisz ptaki do odwiedzin to ci i Afs 300/4 wystarczy.

mmluty
15-05-2018, 15:26
Budżet mam w zasadzie określony. Myślałem o 15-20 k.
Co do laurek. Nie ma w zasadzie opinii (jest niewiele ale żadnej ptasiej) o K-1 MII. Wiesz, czytając opisy na stronie producentów, to wszystko jest super, mega extra i nic nie brakuje.
Ze względu, że to nie bułki i taki zakup jest w moim przypadku na długo, zastanawiam się czy lepiej słabsza (mniejsza) matryca w DX czy lepiej większe zdjęcie lepszej jakości, które można kadrować w przypadku FX.
Co do noszenia i ogólnie komfortu, nie jestem aż taki wrażliwy. Tutaj znając siebie problemów się nie spodziewam.
http://allegro.pl/canon-6d-obiektywy-super-zestaw-okazja-jak-nowy-i7336141072.html#thumb/2
Znalazłem dwa takie zestawy. Czy iść w tym kierunku, dokupując ewentualnie później np N200-500 lub Sigmę 150-600?

Do Twoich celów z tego zestawu z D500 poza body cała reszta to takie dość mało użyteczna. Dwa kitowe obiektywy które trochę wstyd zapiąć do D500. Trochę to niekonsekwentne, bo z jednej strony jesteś gotowy wydać spore pieniądze żeby mieć bezkompromisową jakość, a z drugiej przymierzasz się do zakupu dwóch kitowych obiektywów i na dodatek pokrywających ten sam zakres ogniskowych, a lampa nowa kosztuje trochę ponad 400zł, a ta używana przy tej kwocie zakupu spokojnie może być traktowana jako zachęcający gratis. Nie idź tą drogą. Kup body i proponowane tutaj obiektywy. W budżecie 20 000zł kupisz spokojnie: D500 + N200-500 lub Sigma Sport150-600 lub Tamron G2150-60 + makro ~100/2.8 (tutaj każdy jest dobry) + Sigma 17-50/2.8. Do zastosowań które przedstawiłeś ciężko będzie za te same pieniądze wymyślić coś w porównywalnej jakości nie mówiąc o czymś o znacząco lepszych parametrach. W przypadku, braku doświadczenia ze sprzętem fotograficznym zakup używek jest też obarczony dodatkowym ryzykiem, ja bym w takim przypadku raczej odradzał tego typu zakupy.

poste
15-05-2018, 15:32
Ja radziłbym jednak zacząć od d7200 lub d7500. Te puszki oferują naprawdę dużo, zwłaszcza dla początkującego fotografa. To nie jest tak, że aparat kupuje się raz i zapomina na lata, tzn. niby można, ale albo będzie to przerost formy nad treścią, czyli body, które prędzej się zestarzeje niż użytkownik wykorzysta jego możliwości (lub przewagi nad tańszym body) albo zakładamy brak jakiegoś rozwoju, dobierania narzędzi pod konkretne sytuacje i potrzeby, poszukiwania jakości, itd. Zgaduję, że teraz kolega sam nawet nie wie, jak długo będzie mu się chciało ruszać na spacery z ponad 3kg zestawem w plecaku, o zabieraniu na wakacje nie wspomnę. No i zawsze jest opcja, że po chwili fascynacji sprzęt wyląduje w szufladzie. Nie ma co szaleć z zakupami, jeśli nie jest się świadomym swoich potrzeb na 100% i przekonanym do zakupu. Na rynku sporo jest topowego (lub bardzo dobrego) sprzętu z małym przebiegiem, bo ktoś przeszacował swoje chęci czy umiejętności a była kasa na zabawki ;)

Nican
15-05-2018, 15:50
wszystkie najlepsze zdjecia ptakow , prezentowane na tym Forum , a sa one na b. wysokim poziomie , sa robione przy uzyciu FX.
widac fx nie przeszkadza fotografowi .

w formacie fx zawiera sie DX , tzn zawsze mozesz wykropowac i miec Format jak dx. Przy wspolczesnych rozdzielczosciach matryc , pozostaje wciaz bardzo duzo ropzdzielczosci.
FX jest o wiele bardziej uniwersalny i daje lepsze obrazowanie.
Specjalnie ptactwem i robactwem sie nie zajmowalem doglebnie , ale oczywiscie jak kazdy zdjecia robil. Wedlug mnie 99% sukcesu to umiejetnosci fotografa .
Jesli nie potrafi sie odpowiednio ustawic w stosunku do ptaka , wykorzystujac oswietlenie i tlo , to zaden obiektyw nie zapewni osiagnac wynik ponadprzecietny.
Wiekszym problemem od za malego lornetowania jest zazwyczaj niedobor swiatla ( las , mokradla itp) - tutaj FX jest zdecydowanie bardziej odpowiedni.

Moim , przyznaje niezbyt doswiadczonym w tej kwesti zdaniem , najwazniejsza ( najtrudniejsza ?) jest umiejetnosc zblizenia sie do ptaka , uwzgledniajac oswietlenie.

Jesli oprocz ptactwa , chesz tez fotografowac pejzaz , scenki ogolne itp , to oczywiscie FX jest aparatem lepszym.

szedlbym w kierunku nikona FX , z mysla o przyszlosci.
Nikon od kilku lat przezywa hosse , najwiekszy konkurent - Canon - bosse.

OjTam
15-05-2018, 15:59
wszystkie najlepsze zdjecia ptakow ,

Pewien jesteś? ;)

Popatrz czym darjo1 i raftik robią. No chyba że jest jakaś specjalna wersja D500FX. ;)

No i sasklacz też na DX jedzie.

mmluty
15-05-2018, 16:37
Nican co do wyższości matrycy formatu Fx nad DX nikt tutaj myślę nie będzie się spierał, natomiast nie bierzesz pod uwagę, że przy dynamicznych zdjęciach ptaków, liczy się przede wszystkim szybkość i celność AF-C przy maksymalnej szybkości serii. Jeżeli brakuje szybkości i celności AF to nawet genialna matryca jest do takich zdjęć bezużyteczna. Oczywiście można mieć jedno i drugie ale za trzy razy większe pieniądze, tylko czy to ma sens dla początkującego amatora, który będzie się uczył jak fotografować ptaki i uczył się równocześnie czym i jak obrabiać zrobione zdjęcia. Odnoszę wrażenie jakby ktoś radził, jakie raki i czekany są najlepsze przy wejściu na Everest, komuś kto pyta, w co się zaopatrzyć przed wyjściem w góry.

Nican
15-05-2018, 19:09
jest odwrotnie niz sie obiegowo sadzi.
duzo latwiej robi sie zdjecia FX i duzo latwiej obrabia.
wiekszy format jest bardziej tolerancyjny na wszelakiego rodzaju bledy poczawszy od AF skonczywszy na ekspozycji.

zatem dla osob poczatkujacych bardziej odpowiednie sa aparaty z matryca FX

DX wymaga wiekszej prycyzji.
zgoda - lornetuje mocniej , moze jest szybszy - ale czy roznica 0,05 sekundy jest decydujaca?

Nadal utrzymuje swoje zdanie - zdjecia ptakow tutaj prezentowane z dx sa znakomite , te z fx sa jeszcze lepsze. W kazdym razie najlepsze jakie tuaj widzialem byly z FX.
decyduje oczywiscie przede wszytkim kadr , ale aniol spi w szczegole - subtenosci tonalne , dynamika itp. To jest to , co czyni zdjecie " ponaddobrym"

August68
15-05-2018, 21:45
Ptaków nie fotografuję, niech się Raftik wypowie czy i czego mu w D500 brakuje - ale wydaje mi się, że jeśli chodzi o autofokus to rywalem dla D500 może być li tylko D5, który kosztuje jednak zupelnie inne pieniądze. Ale w makrofotografii akurat zdecydowanie lepiej sprawdzi się matryca APSC - bo tutaj akurat szuka się większej GO. Rozumiem, że dla niektórych "profi" może być tylko pełna klatka, ale to nie musi być jedynie słuszna opinia...

BigMonster
15-05-2018, 22:54
Dzięki za wszystkie rady.
Byłem dzisiaj w jednym ze sklepów w Poznaniu. Zupełnie przypadkiem. Chciałem "wyważyć" w rękach zestaw D500 z większym szkłem (był tylko 70-200), ale niestety nie da się. Gość mi poradził, że można taki zestaw wypożyczyć na testy. Wspomniał, że Nikon tak robi, cyfrowe i digital24. Nie wiem czy to prawda ale spróbuję.
Jeśli mi się uda, to wezmę proponowany przez Was zestaw na testy. Z tego co piszecie, chyba jednak będę dopasowywał się do D500. Zobaczę jak z budżetem bo zawsze coś trzeba dokupić. A to karty nie są pasowne a to torba za mała a to statyw do kitu i wychodzi, że na pierdoły poleci tyle, co na jedno szkło.
Zgadzam się, że nie sprzęt robi sam zdjęcia i w zdecydowanej większości to umiejętności i wyczucie, znajomość techniki etc. Nie mniej lubię wyzwania i mimo mojego ponad pół wieku na karku, nie widzę przeciwwskazań, żeby nie rozszerzyć swoich zainteresowań. Mieszkam w miejscu, gdzie jest jedyna czynna parowozownia w europie. Robię też wiele zdjęć przy okazji parady parowozów czy innych imprez lub całkiem znienacka. Pomysłów jest wiele, dlatego zestaw ma być głównie zorientowany na ptaki ale nie ma mnie ograniczać tematycznie. Wiem, jak wiele trzeba włożyć wysiłku, żeby zrobić fajną fotkę, jednak jeśli czasem nawet telefonem udało się uchwycić fajny kadr, to z takimi gratami może się zdarzy częściej. Kolejna rzecz, to niektóre okoliczności motywują i zobowiązują. Z obecnym moim zapleczem nie wychodzę za często w celu samego focenia, bo technicznie nie mam już zbyt wielu możliwości ale wymienię baterię i jeszcze dzieci pofocą nim z pewnością sporo.
Szkoda, że nikt z Was tego K-1 nie zna bo porównując cenowo wychodzi chyba podobnie.
Chętnie bym wziął D5 ale samym body wtedy nic nie zdziałam. Używki raczej bym tutaj nie ryzykował a nie chcę wydawać aż tak dużo kasy. Myślę, że na mój nieprofesjonalny użytek, zgodnie z waszymi wskazówkami D500 będzie ok, nawet z DX-em. Spróbuję wyszarpnąć w lukę lepsze szkła.
Tak mnie się jeszcze kołata zagadka, czy pod względem światła, więcej będzie z N200-500 czy Sigmy 150-600? Które z tych szkieł będą lepsze pod tym względem albo mniej lub bardziej przydatne?
Jeszcze raz dziękuję za Waszą pomoc i poświęcony czas. Liczę, że to nie koniec dyskusji.

BigMonster
16-05-2018, 05:21
Jeszcze małe pytanko, jeśli ktoś z Was używa D500, to czy grip znacząco wydłuża czas na baterii? Ile taki czas wynosi?
To pewnie nieobiektywne pytanie ale czy wydłuża np o 100% czy może więcej?

Obrazek2000
16-05-2018, 08:56
Można używać baterie EN-EL15 i EN-EL18. Czyli podwaja czas fotografowania. Można tez użyć 8 baterii AA, czyli powinno działać z akumulatorami pewnie do 2500 albo i więcej, tylko nie wiem czy tak duże pojemności występują.
Z tego co wiem, grup ma dobre opinie i jedną wadę - tani nie jest. I nie jest to moje zdanie tylko użytkowników.

August68
16-05-2018, 09:01
Pentax K1 to super aparat, ale raczej do krajobrazu - niekoniecznie do ptaków... Myślę że AF nie ma żadnego startu z D500. Kiedy sam przechodziłem z Pentaxa na Nikona (z K20D na D300s) to zrozumiałem co to znaczy mieć autofocus... Poza tym w Pentaxie masz mały wybór teleobiektywów systemowych ) 150-450 na pełnej klatce to raczej krótko, szczególnie do podchody na ptaki. Skoro masz dość kasy bierz D500, będzie na lata.

mmluty
16-05-2018, 09:26
Tak mnie się jeszcze kołata zagadka, czy pod względem światła, więcej będzie z N200-500 czy Sigmy 150-600? Które z tych szkieł będą lepsze pod tym względem albo mniej lub bardziej przydatne?
Jeszcze raz dziękuję za Waszą pomoc i poświęcony czas. Liczę, że to nie koniec dyskusji.

Tutaj masz link do porównań i ocen długich ZOOM zrobionych przez naszego forumowego kolegę RAFTig może się przyda
http://www.fotoprzyroda.pl/topic/4833-nowy-tamron-sp-150-600-mm-f5-63-di-vc-usd-g2-testy-terenowe/

PS Przepraszam ale nasza strona sama zmienia Raftig na to co wyżej, próbowałem dwa razy.

OjTam
16-05-2018, 13:16
PS Przepraszam ale nasza strona sama zmienia Raftig na to co wyżej, próbowałem dwa razy.

Bo Kolega ma nick raftik. Małe r i k na końcu. ;)

mmluty
16-05-2018, 16:33
Wiem jaki Raftik ma nick, jak napisałem, że po naciśnięciu "ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ" zostało to dwa razy zmienione przez program witryny, to należy to czytać dosłownie. Szkoda czasu na takie OT

BigMonster
17-05-2018, 21:53
Decyzja chyba już ostatecznie podjęta. Do D500 raczej Tamron G2. Pozostałe szkła jeszcze się waham.
Próbowałem wypożyczyć, jednak to wcale nie mały koszt a nie zwracają w przypadku zakupu całości, tylko 75% z trzech dni a jeśli nie będe miał czasu albo po prostu pogoda nie dopisze?
Wolę w to miejsce coś dokupić z akcesoriów.

BigMonster
19-05-2018, 16:08
Zestaw zakupiony. Odwiedziłem dzisiaj Fotoformę ale niestety chyba nie wyglądam na kogoś, kto w sklepie może zostawić dwadzieścia klocków i panom nie bardzo się chciało wziąć do pracy.
Pojechałem więc do InterFoto na Targową (jestem akurat dzisiaj w Wawie). Kupowałem prawie dwie godziny ale to przecież nie piekarnia i bułek nie kupowałem.
Byłem z dziećmi i naciągnęły mnie jeszcze na wodoodporny kompakt Fuji.
Może w tygodniu porobię jakieś próby, to napiszę o swoich wrażeniach.

Obrazek2000
19-05-2018, 16:38
Gratuluję zakupu.
Wiem, że teraz pewnie zajęty jesteś "poznawaniem" sprzętu, ale daj znać jakie pierwsze wrażenia.
Ja też stoję przed wyborem aparatu.
Kupiłem 35 1/8 do D3200 i raczej pójdę w tym kierunku (bateria, ergonomia, i chyba jakość obrazka) a A6000 zostanie jako "kieszonkowy" aparat na każdą okazję.
Nie wiem tylko jeszcze czy iść w DX czy FF.

BigMonster
21-05-2018, 06:03
Zapomniałem dopisać, co wziąłem w zestawie. T150-600 G2, N14-24 1:2,8G, N50 1:1,4G
Do tego statyw Vanguard Altapro 236 z głowicą pistoletową (mój stary nie utrzyma T150-600) oraz fajny plecak na całość bo stara torba by zmieściła tylko puszkę.
Najgorsze jest to, że cały tydzień jestem w rozjazdach i nie mam czasu kiedy tego rozpakować, nie mówiąc już o jakiejś próbie. Chyba dopiero przyszły weekend.

mmluty
21-05-2018, 11:41
Nie za bardzo rozumiem dlaczego kupiłeś ten szeroki kąt FX do D500. Cena dwa razy wyższa niż np. N10-24 lub N12-24 i ciężar też, a zakres dla szerokiego kąta Dx znacznie mniejszy.

BigMonster
21-05-2018, 17:31
Wziąłem go na próbę. To używany obiektyw. Mam jakiś czas na testy i mogę go w każdej chwili zmienić. Nie mniej zobaczę jak się zachowuje i albo wymienię albo coś dokupię.

poste
21-05-2018, 17:39
4 mm przy szerokim kącie to bardzo duża różnica. Standardowego szkła też nie zastąpi, a to czasem się przydaje (choćby po to, żeby popatrzeć jakie ogniskowe pasują ;) ). 50 mm jak dla mnie poza wąskim portretem czy plenerem to mało użyteczna ogniskowa.
Vanguard to mało u nas popularny a solidny sprzęt, sam dość długo używam ich statywu.

BigMonster
21-05-2018, 20:35
Co do tego 14-24 to spodobało mi się przy próbach pleneru. Strzelałem co prawda z okna sklepu z I piętra na pobliską budowę. Jak wyjdzie w praktyce, zobaczymy. Wziąłem go z myślą głównie plenerów z parowozami, właśnie ze względu na szeroki kąt. Na dzisiaj nie wiem, czy się sprawdzi, zobaczymy, najwyżej pójdzie do zmiany.
Nie wiem, czy właśnie czegoś uniwersalnego dodatkowo nie wezmę jeszcze, jak sugeruje mmluty.
Vanguard wydał mi się dobry, głównie pod względem stosunku ceny do możliwości. Nie jest ciężkim klamotem a nawet z T150-600 powinien być ok, bo podają do 6 kg chyba. Czy głowica się przyda, muszę się oswoić z nią. Na weekend pod koniec miesiąca jadę nad jeziora, będzie okazja bezkrwawo zapolować to potestuję.
Tą 50-tkę wziąłem właśnie do portretów. W ostatniej chwili zmieniłem z 1:1,8 na 1:1,4G. Może i przerost formy nad treścią bo on raczej chyba do FX, ale też zobaczę, na co go stać.

BigMonster
04-06-2018, 07:15
W weekend byłem w Mielnie. Robiłem w zasadzie pierwsze próby.10078

ISO 100, 1/250, F6,3 T150-600(600) D500

BigMonster
04-06-2018, 09:06
Dzisiaj dojechał też do mnie N 16-85 1:3,5-6G ED VR

BigMonster
13-07-2018, 20:51
Chyba jednak poszukam stałego szkła 300/2,8

BigMonster
03-03-2021, 20:38
Mija czas. Ćwiczę, może nie az tak często ale zawsze.49109

Zdarzają się spotkania bliskie a niektóre jeszcze bliższe.49110

grafo
03-03-2021, 22:39
Fakt, czas leci ale w Twoim przypadku nie jest zmarnowany. Fajny, środowiskowy skowronek oraz świetny i wbrew pozorom nie łatwy do złapania bąk (w odpowiedniej scenerii) ;) wrzucaj więcej bo na pewno masz.

Tomaszek21
04-03-2021, 14:34
BigMonster z zaciekawieniem przeczytałem od początku caly wątek, w miejscu posta z 2018 r. gdzie pisałeś jaki sprzęt kupiłeś, oraz kolejny gdzie wspominasz 300/2.8 moje zaciekawienie dosięgło zenitu :).

Zdjęcia z wczoraj bardzo fajne, widać duży skok względem perkoza z 2018 r. Nadal robisz d500 i tamgronem G2 ?

Mane
04-03-2021, 14:53
Zdjęcia z wczoraj to D5 i 400 f2/8 ;)

Tomaszek21
04-03-2021, 15:26
Zdjęcia z wczoraj to D5 i 400 f2/8 ;)

A liczyłem, że robił to tami G2 :)