PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D5000 i Nikkor 18 -105

Vialey
14-05-2018, 09:50
Witam,
Posiadam Nikona D5000 oraz AF-S DX NIKKOR 18-105 mm G ED VR. Przeczytałam setki forum i niestety, ale juz sama zgłupiałam. Wiem, że body nie posiada silnika, ale myślałam, że posiadając taki obiektyw autofokus będzie działał. Niestety ustawienie ostrości zostaje mi tylko manualne. Jaki powinnam mieć, obiektyw, aby autofokus działał do tego modelu nikona? Plus mam drugi D5100.
Pozdrawiam

Kojocisko
14-05-2018, 09:55
Masz właściwy obiektyw. Prawdopodobnie w korpusie lub obiektywie masz ustawiony MF (Manual Focus). A musisz mieć tu i tu AF (Auto Focus).

RigorMortis
14-05-2018, 09:58
Czy masz włączony AF na obiektywie i na aparacie. Ten obiektyw ma wbudowany silnik wiec musi działać. Sprawdź instrukcje obsługi. Jak to nie pomoże to możesz mieć uszkodzony obiektyw.

Witam,
Posiadam Nikona D5000 oraz AF-S DX NIKKOR 18-105 mm G ED VR. Przeczytałam setki forum i niestety, ale juz sama zgłupiałam. Wiem, że body nie posiada silnika, ale myślałam, że posiadając taki obiektyw autofokus będzie działał. Niestety ustawienie ostrości zostaje mi tylko manualne. Jaki powinnam mieć, obiektyw, aby autofokus działał do tego modelu nikona? Plus mam drugi D5100.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Vialey
14-05-2018, 10:14
Masz właściwy obiektyw. Prawdopodobnie w korpusie lub obiektywie masz ustawiony MF (Manual Focus). A musisz mieć tu i tu AF (Auto Focus).

Właśnie mam na obiektywie właczony AF. I tak Nic. Może jakieś ustawienia w aparacie? Obiektyw jest nówka, nieużywany i od samego początku nie działa. Może to coś z body ?

Umbra
14-05-2018, 10:16
Reklamuj. AF powinien działać. Miałem kiedyś taki zestaw.

sl011
14-05-2018, 11:04
Właśnie mam na obiektywie właczony AF. I tak Nic. Może jakieś ustawienia w aparacie? Obiektyw jest nówka, nieużywany i od samego początku nie działa. Może to coś z body ?
Masz rację, w aparacie też można wyłączyć AF. Na "Ekranie informacje" jest taka opcja, w pionowym rzędzie po prawej stronie. Jak ściągniesz sobie ze strony Nikona pełną instrukcję np D5100, to na str 39 jest opisane jak wyłączyć/włączyć AF w aparacie.
Jeśli nadal masz wątpliwości, możesz dokonać szybkiego resetu aparatu przytrzymując przez parę sekund dwa przyciski oznaczone zielonymi kropkami (str. 58 ww. instrukcji ).

Kojocisko
14-05-2018, 11:06
https://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D5000_pl.pdf

Strona 54 - sprawdź co masz ustawione w korpusie