Zobacz pełną wersję : numery fabryczne
Witam, czy jest mozliwosc odczytania fabrycznych numerow procz tych ktore sa na body? Moze cos jest jeszcze w srodku albo w w exifie?
Ok, a czym to zczytac bo tej informacji nie ma tak latwo dostepnej.
Ok, gdyby ktos tego szukal na przyszlosc to jest taki zgrabny programik exiftool. Niestety chyba d70 jeszcze nie zaszywal s/n w exifie. f**k!
sn jest tez na karcie gwarancyjnej i na pudelku
Ta... ale jak mam zidentyfikowac swoj sprzet ktory zostal mi wczesniej skradziony a teraz ma wydrapane numery seryjne :(
westmaciek
13-06-2007, 16:54
Jeśli ma wydrapany SN to skąd wiesz, że jest twój, jakieś szczegóły ?
Witam, czy jest mozliwosc odczytania fabrycznych numerow procz tych ktore sa na body? Moze cos jest jeszcze w srodku albo w w exifie?
wydaje mi się że najbardziej kompetentnym w tej sprawie będzie
serwisant z serwisu Nikona
zadzwoń tam i napewno Ci powiedzą jak odczytać taki nr.
może jest taka opcja jak w komórkach że w firmware
zawarty jest też SN
kto pyta nie błądzi
powodzenia w odzyskaniu sprzętu
pozdrawiam
to moze zacznijmy od tego jaki to aparat?
to moze zacznijmy od tego jaki to aparat?
no napisał
nieuważnie czytasz:)
Ok, gdyby ktos tego szukal na przyszlosc to jest taki zgrabny programik exiftool. Niestety chyba d70 jeszcze nie zaszywal s/n w exifie. f**k!
widzisz?
to fakt. cholera. a co do meritum: zapytaj w serwisie czy oni sa w stanie, ale do tego potrzeba fizycznego dostepu do aparatu :(
to fakt. cholera. a co do meritum: zapytaj w serwisie czy oni sa w stanie, ale do tego potrzeba fizycznego dostepu do aparatu :(
Ja się tam nie znam
ale jest może jakaś możliwość odczytania nr. np jak w komórce
kodem *#06# dla imei w Nokii
Jeżeli aparat jest np. zabezpieczony przez policję to nikt mu go nie
wyda aby zanieść go do serwisu do sprawdzenia
napewno jest jakiś myk żeby to odczytać
wserwisie będą wiedzieć tak więc szkoda czasu i od tego
należałoby zacząć
a z innej mańki jeżeli nr jest nie do ustalenia
a mnie wcześniej ukradli by taki aparat to pewnie poznałbym go po ryskach na body
i zasyfionej matrycy to są znaki identyfikacyjne no nie? wprawdzie użytkowe ale zawsze
ja strasznie dbam o sprzęt i każdą ryskę znam na pamięć:)
szkoda żeby leżał gdzieś w jakimś archiwum;)
staraj się chłopie i walcz o swój sprzęt
jest tyle na świecie do sfotografowania...:) :)
pozdrawiam
Chodzilo o D70. Dzwonilem do serwisu, niestety numery na body i obiektywie to jedyne dane jakie sa. W exifie niestety brak s/n, ta opcja jest dopiero w D80. A skad wiem ze to moj aparat? W polu image comment byl pewien wpis, poza tym zgadza sie kilka innych szczegolow, a tak na maginesie to kto wydrapuje numery? Odraz wiadomo ze cos nie teges.
Langus, wiem ze jest tyle rzeczy do fotografowania, dlatego szybko otarlem lzy i kupilem D70s nastepnie D80 :)
Chodzilo o D70. Dzwonilem do serwisu, niestety numery na body i obiektywie to jedyne dane jakie sa. W exifie niestety brak s/n, ta opcja jest dopiero w D80. A skad wiem ze to moj aparat? W polu image comment byl pewien wpis, poza tym zgadza sie kilka innych szczegolow, a tak na maginesie to kto wydrapuje numery? Odraz wiadomo ze cos nie teges.
Langus, wiem ze jest tyle rzeczy do fotografowania, dlatego szybko otarlem lzy i kupilem D70s nastepnie D80 :)
A tego co?
podarujesz jakimś sk-wiałym złodziejom?
jak go nie odzyskasz to policjanci oddadzą złodziejowi:evil:
stary jak masz takie znaki/cechy umożliwiające identyfikację
bezpośrednio Twojego aparatu to wręcz SN nie jest Ci potrzebny
No mam nadzieję że ten D70 pojawi się w Twojej stopce choćby jako zapas
w niedługim czasie
musisz go wydrapać choćby pazurami:twisted: :twisted:
dla zasady, a jak nie masz co z nim zrobić to podaruj go jakiemuś młodemu niezamożnemu
ambitnemu forumowiczowi przynajmniej będzie pożytek
trzymam kciuki za powodzenie
Władca Pixeli
14-06-2007, 06:17
A nie miałeś jakiś dead czy hot pikseli. Prawdopodobieństwo wystąpienia w tym samy miejscu jest bardzo małe.
Wystarczy porównać ze starymi zdjęciami.
Nigdy nie mapowalem b/h pixeli co by sie nie psuc sobie krwi. No nic, zobaczymy jak sie akcja rozwinie.